Nieuwsbrief 27 augustus 2015

header-nieuwsbrief-new

Aanpassing website honorair consulaat generaal

consulate-general-romania-2

De website www.consulate-romania.nl die gelieerd is met de website van het Dutch Romanian Network is thans beschikbaar in de uitvoering van responsive webdesign en geactualiseerd in verband met gewijzigde wet- en regelgeving die onder andere ook voor Nederlandse werkgevers van belang is. Belangrijk is dat de aanvraag en verstrekking van documenten wordt afgehandeld door de consulaire afdeliAanpassing website honorair consulaat generaalng van de Roemeense ambassade in Den Haag.

De honorair consuls respectievelijk consul generaal hebben een adviserende taak.  Het Hoofd van de Consulaire Sectie wordt soms Kanselier genoemd dan wel beroepsconsul. Op de Roemeense ambassade in Den Haag wordt deze functie vervuld door Ana Vadan. Voor contactgegevens en bijzonderheden zie voornoemde website.

Sector Toerisme

Beroemde Alpenweg Transalpina heropend

Beroemde Alpenweg Transalpina heropendDeze spectaculaire alpenweg is thans geheel geasfalteerd en verbindt de plaatsen Novaci en Cebeş met elkaar. De lengte van deze hooggelegen weg op 2145 meter is 148 kilometer lang en men heeft daar een wijdse blik over het berglandschap. Aan deze weg ligt de nieuwe wintersportplaats Rânca op ca.20 km van Novaci. Deze weg wordt in Roemenië ook wel de King’s Highway genoemd. De weg is slechts toegankelijk tussen 07.00 uur en 19.00 omdat vangrails en verlichting ontbreken en het levensgevaarlijk zou zijn om deze ‘s-nachts te berijden, want ook bij daglicht is het af te raden hoge snelheden te ontwikkelen. Voor toeristen is het een unieke ervaring om deze weg te berijden!

TAROM stunt met lage vluchttarieven

De RoeTAROM stunt met lage vluchttarievenmeense luchtvaartmaatschappij TAROM stunt met zeer lage vluchttarieven op de trajecten Amsterdam-Boekarest v.v. en Brussel-Boekarest v.v. Het tarief voor Amsterdam-Boekarest v.v. bedraagt € 145 all-in en voor Brussel-Boekarest v.v. is het bedrag € 119 all-in. Het aantal stoelen voor deze prijzen is beperkt, dus het tijdig boeken en vooraf informeren is aan te bevelen.
Vanaf Amsterdam naar Boekarest zijn tweemaal daags vluchten naar Boekarest en dat geldt eveneens voor vertrek vanaf Brussel echter met de beperking dat er op zondagen één vlucht wordt uitgevoerd. Voor nadere informatie: www.tarom.ro . U kunt ook iedere vlucht reserveren via uw mobiele telefoon: m.tarom.ro

Retailsector

Retailer Profi komt met nieuw concept voor platteland

Retailer Profi komt met nieuw concept voor plattelandHet retailbedrijf Profi start met 11 winkels onder de naam Loco een nieuw concept voor de landenlijke gebieden in Roemenië. De winkels verkopen Panticeu en Aghireşu Fabrici gemeenten in Cluj provincie, Matca in Galati provincie, Odobesti (district Vrancea), Balan (Harghita), Tinca (Bihor), Segarcea (Dolj), Miercurea Nirajului (Mures) , Lovrin en Gataia (Timis), en Anina (Caras Severin). De artikelen zijn beter afgestemd op de bewoners van het platteland die vaak voor een deel zelfvoorziend zijn. Nieuw is dat de locale producenten hun eigen groenten en fruit via deze winkel kunnen verkopen. De pas geopende winkels bevinden zich in kleine gemeenten verspreid over het land: Panticeu en Aghireşu Fabrici gemeenten in het district Cluj, Matca in het district Galati, Odobesti (Vrancea district), Balan (Harghita district), Tinca (Bihor district), Segarcea (Dolj district), Miercurea Nirajului (Mures district) , Lovrin en Gataia (Timis district), en Anina (Caras Severin district). Profi was aanvankelijk eigendom van de Delhaize Groep en thans is de eigenaar het Poolse Enterprise Investors(private equity). De retailer wil 100 winkels per jaar openen en het streven is om 500 winkels te hebben omstreeks ultimo 2016.

Groeiende omzet detailhandel leidt tot nieuwe investeringen

Groeiende omzet detailhandel leidt tot nieuwe investeringen

Vorig jaar lieten de detailshandelsverkopen een stijging van circa 7% zien en over de eerste vijf maanden in 2015 werd een stijging van 4,3% waargenomen en vrijwel alle indicatoren geven aan dat deze groei zich zal doorzetten en men met hogere cijfers zal eindigen dan in 2014.
De Roemeense vestiging van het het Amerikaanse vastgoedimperium Colliers International constateert dat ook de plannen voor nieuwe winkelvestigingen weer op tafel liggen. Voor nieuwkomers zijn de vestigingen in bestaande winkelcentra die hun aantrekkelijkheid al hebben bewezen het meest voor de hand liggend.
De meest grote omzetstijgingen worden waargenomen in de fashion en foodsector, waar omzetstijgingen van 20% worden behaald. Evenals in Nederland ziet men het consumptiepatroon veranderen. De achter ons liggende financiële crisis heeft de consumenten prijsbewuster gemaakt en de dure merken worden minder gekocht.Ook gaan vooral in de electronicasector de onlineverkopen een steeds grotere rol spelen wat in zekere mate ook steeds meer gaat gelden voor de fashionsector. Winkelcentra krijgen steeds meer een sociaal maatschappelijke functie en het beperkt zich niet tot een gebouw volgestouwd met detailhandel. De ontwikkelingen beperken zich al lang niet meer tot Boekarest en in het hele land ziet men steeds meer luxueuze “malls” volgende Amerikaans model verschijnen.

Automotive sector

Dacia heeft nieuwe marketingstrategie

Dacia heeft nieuwe marketingstrategieDe Dacia Duster is inmiddels wereldwijd het topmodel waaraan thans speciale uitvoeringen worden toegevoegd. Nieuw is de strategie om modellen op regionale markten af te stemmen, zoals onlangs het pick-up model Duster Oroch voor de Amerikaanse markt is gelanceerd. Opnieuw is een speciaal model gelanceerd en deze keer voor de Oostenrijkse markt die de naam krijgt van Dacia Duster Mountains. Aan de buitenzijde is deze Dusteruitvoering herkenbaar aan het speciale logo.Deze Duster Mountains heeft een zeer beperkte oplage van 100 stuks en een serienummer in het stuurwiel geeft deze bijzondere status aan.De uitvoering is luxe en compleet en is goed door de internationale pers ontvangen. Dacia Duster Mountains is uitgerust met de populaire dieselmotor dCi van 110 4×4 met 109 pk en een variabele vierwielaandrijving. De kleine serie is in Oostenrijk voor de prijs van € 19.990 per direct beschikbaar.

Circa 22.000 artsen voeren thans een discussie via Facebook waarbij een staking niet wordt uitgesloten. Reeds decennialang worden artsen in de reguliere gezondheidszorg sterk onderbetaald en het werkte het aannemen van steekpenningen in de hand. Een huisarts verdient in RoemeniRoemeense artsen komen in opstandë minder dan € 400 maandelijks en voor specialisten is het minder dan € 600. Daarnaast eisen de artsen een modernisering van de gezondheidszorg en betere werkomstandigheden. In Roemenië is een laakbare tweedeling in de zorg ontstaan, want alleen de beter gesitueerden en expats kunnen de priveklinieken betalen. In de loop van de tijd hebben al 7000 artsen het land verlaten omdat de overheid geen gehoor gaf aan hun wensen en deze zelfs inperkte door hun als ambtenaren te categoriseren. Bij de Roemeense bevolking is veel sympathie en begrip voor de artsen, want indirect zijn zij ook betrokken bij deze situatie. Het Ministerie van Volksgezondheid beperkte zich tot het aanbieden van 10% salarisverhoging wat als een fooi wordt gezien gelet op deze sterk onderbetaalde beroepsgroep.De komende tijd zal de regering alle zeilen moeten bijzetten om tot een aanvaardbare oplossing te komen.

Financieel-Economische ontwikkelingen

Roemenië aantrekkelijk voor beleggers en investeerders

Volgens Anders Færgemann van Bloomberg(Londen-New York)) is onder de opkomende markten Roemenië aantrekkelijk land om geld te parkeren.Argumenten die daarvoor worden genoemd zijn de groeiende economie en het dalend schuldenniveau en de externe invloeden van de vertragende economische groei in China en de hogere Amerikaanse rente.Het is een goed alternatief voor de kwetsbare kredieten in Azië, Afrika en Latijns-Amerika. Door hem werden vooral dollarobligaties(januari 2024) aangeprezen die een rendement kennen van 3,78% en ter vergelijking is dat in Polen 3,19%. Het BBP groeide in het eerste kwartaal met 4,3% en de regering heeft zich tot doel gesteRoemenie aantrekkelijk voor beleggers en investeerdersld om de staatsschuld in 2018 te verlangen tot 37%.
De Amerikaanse vermogensbeheerder Pinebridge Investments heeft zijn belangen in Roemenië reeds verhoogd. Ook zijn de recente rapporten van de internationale kredietbeoordelaars zoals Moody’s, S&P en Fitch positief over Roemenië en hebben hun ratings opwaarts hebben aangepast. Volgens Eurostat hebben Tsjechië, Roemenië en Polen over het eerste halfjaar de hoogste groei in de Europese Unie laten zien met respectievelijk 4,4% voor Tsjechië, Roemenië 3,7% en Polen 3,6%.In Nederland beperkte het zich tot 0,1%. De recente koersdaling op de aandelenbeurzen wordt door vrijwel alle analisten zwaar overdreven gevonden, omdat de economie van China fundamenteel gezond is zoals ook elders de reële economie gezond wordt geacht. Dus de verhoogde volatiliteit op de beurzen zal niets afdoen aan het voornoemde over Roemenië.

Roemenië in top tien EU lidstaten groei industriële productie

Roemenie in top tien EU lidstaten groei industriële productie

Eurostat, het statistisch bureau van de Europese Unie maakte recent de cijfers van de industriële productie van de 28 EU lidstaten bekend en daaruit blijkt dat Roemenië thans de 7e plaats qua groei inneemt. In de Europese Unie daalde in juni de productie met 0,2% en in de Eurozone met 0,4%. De hoogste groei werd in de volgende lidstaten bereikt: Denemarken(4,2%), Nederland (3,9%), Slowakije (1,4%), Finland (1,2%),Tsjechië (1%), Lithouwen (0,7%) en Roemenië, Bulgarije, Spanje en Polen ieder met met 0,6%. De grootste dalingen werden waargenomen in Kroatië(minus 2,9%), Portugal (minus 2,1%) en in Ierland(minus 2%).
Indien men de cijfers vergelijkt met juni 2014 dan steeg de industriële productie in de Europese Unie met 0,7% en de Eurozone met 1,2%.Deze vergelijkende cijfers ten opzichte van 2014 laten voor een aantal landen een ander(meer genuanceerd) beeld zien, want dan wordt de hoogste stijging bereikt door Ierland met 27,6% gevolgd door Denemarken met 7,6% en Litouwen met 6,9%. De meest significante daling werd waargenomen in Griekeland(minus 4,6%), Estland (minus 3,4%) en Nederland (minus 2,4%). Roemenië laat in deze vergelijking dan een groei zien van 3%.

Overeenstemming BTW verlaging – Nationale Bank waarschuwt

Meer vraag naar varkensvlees - Smithfield investeert 54 miljoen euro in RoemenieVarkensvleesproducent en verwerker Smithfield, het Amerikaanse bedrijf dat sinds 2013 in Chinese handen is(Shuanghui International), gaat 60 miljoen dollar, of 54 miljoen euro, investeren in Roemenië. Het geld wordt gebruikt om uitbreiding van de Roemeense sector te financieren. Het geld wordt ingezet in alle schakels van de sector, van varkenshouderijen tot slachterijen en verwerkers. ‘Varkensvlees is goed voor de helft van alle eiwitten die in Roemenië worden geconsumeerd. De vraag naar varkensvlees blijft groot, zowel op de binnenlandse markt van Roemenië, als daarbuiten’, verklaarde Dariusz Nowakowski, directeur van Smithfield Europe, tegenover Global Meat News.
De lening van ongeveer 54 miljoen euro wordt versterkt door International Finance Corporation (IFC), een onderdeel van de Wereldbank. Alzbeta Klein, binnen IFC verantwoordelijk voor de agrarische sector, zegt dat ‘IFC investeert in marktleiders die hogere standaarden nastreven, de efficiëntie verbeteren en helpen de wereldwijde voedselzekerheid te verbeteren.’
De prijs van vlees is 10,3 procent gedaald door een verlaging van het btw-tarief.
De plannen van Smithfield om fors te investeren in de Roemeense varkenssector komen op een gunstig moment. De prijzen van varkensvlees zijn namelijk stevig gedaald door een forse verlaging van het btw-tarief op voedingsmiddelen. Het tarief is verlaagd van 24, naar negen procent. De gemiddelde voedselprijzen zijn hierdoor in juni met acht procent gedaald ten opzichte van dezelfde maand in 2014. De prijs van vlees lag 10,3 procent onder het niveau van een jaar eerder. Analisten verwachten dat de prijzen van vlees verder gaan dalen waardoor de vraag toe kan nemen. Smithfield wil hier van profiteren. Recent is ook vanuit de Nederlandse varkenssector voor de Roemeense markt getoond.

Prins Nicolae niet langer troonpretendent

 

Prins Nicolae niet langer troonpretendent

Foto:Prinses Margaretha, Koning Mihai en ex Prins Nicolae

Hoewel in Roemenië geen sprake is van terugkeer van de monarchie had de hoogebejaarde Koning Mihai aanvankelijk zijn relatief jonge kleinzoon Nicolae aangewezen als zijn opvolger. Bij deze aanwijzing gaf hij echter aan dat hij voorstander is van de opheffing van de Salische wetgeving. Deze wet maakt vrouwelijke troonopvolging onmogelijk; deze sterk verouderde wet is in alle Europese landen afgeschaft. Thans heeft Koning Mihai de benoeming van Nicolae als zijn opvolger herroepen, waarmee hij dus ook zijn titel als prins en koninklijke hoogheid verliest. Een duidelijke verklaring voor deze maatregel werd niet gegeven en het zal zeker aanleiding geven tot speculaties. Indien in Roemenië de Salische wet wordt afgeschaft, zal dus in de huidige situatie de oudste dochter van Koning Mihai Prinses Margaretha de (potentiële)troonopvolgster zijn. Er zijn (thans)geen berichten dat de Roemeense regering van zins is om de Salische wet af te schaffen. Het is bekend dat de huidige president van de senaat Calin Popescu Tariceanu altijd een voorstander is geweest(en nog is) van een herstel van de monarchie.