Nieuwsbrief 27 maart 2018

Header-news

DRN NIEUWS

DRN Task Force Agri & Food wil irrigatieproblematiek onderzoeken

De leden van de Task Force zijn op velerlei (deel) terreinen van de hele agriketen actief en dat is het logische gevolg van het feit dat zowel Roemenië als Nederland de agrarische sector als topsector zien en ook de overheid daarop een beleid voor heeft ontwikkeld of aan het ontwikkelen is. Juist omdat de situatie qua ontwikkeling in beide landen verschilt, biedt dat uitstekende aanknopingspunten om samen te werken.
Nu de focus in Roemenië de laatste jaren heel sterk op de agrarische sector is gericht, komen ook reeds lang bestaande onvolkomenheden bovendrijven die met name de akker-en tuinbouw belemmeren.
Uit een eerste inventarisatie kwam onder andere vast te staan dat zaken zoals irrigatie en beregening in sommige streken alles te wensen overlaten, zoals bijvoorbeeld de zeker mate van verwo estijning die in het zuiden van het district Dolj plaatsvindt, terwijl de Donau als waterbron op ca.75 kilometer afstand ligt, maar ook de regio Dobrogea (gelegen tussen Donau en Zwarte Zee). Kortom, van Roemeense zijde is er zeker een grote vraag naar kennis, maar nog meer naar bedrijven die oplossingen bieden voor deze problematiek. Uiteraard zal een en ander worden aangekaart bij het Roemeense Ministerie van Landbouw om te bezien welke fondsen hiervoor beschikbaar zijn. De DRN Task Force wil graag een oproep doen aan Nederlandse bedrijven die zich op onderhavig terrein bewegen.Het is een problematiek die zowel de agri als de watersector aangaat.

Dus de Task Force Food & Agri wacht graag reacties in op info@dutchromaniannetwork.nl

Ambassade Nieuws

Roemeens premier in gesprek met Nederlandse ambassadeur

Onlangs heeft een gesprek plaatsgevonden met premier Vasilica Viorica Dăncilă en ambassadeur Stella RonnerGrubačić in het Victoriapaleis waar de Roemeense regering zetelt. Zij wisselden van gedachten over actuele onderwerpen zoals onder andere het opheffen van het Coöperatie en Verificatie Mechanisme. Het belangrijkste thema betrof de bilaterale relaties tussen beide landen die vooral in positieve zin worden gedragen door de economische activiteiten.
Zij gaven beide aan de relatie te willen verdiepen en om de samenwerking uit te breiden vooral met het oog op het Roemeense voorzitterschap  van de Europese Raad in de eerste helft van 2019 waarbij zij elkaar vinden op de pro-Europese aanpak.
Uiteraard bracht de Roemeense premier ook het gevoelige punt van de toetreding tot de Schengen zone ter sprake dat de laatste vijf jaren de politieke c.q.diplomatieke verhoudingen sterk heeft bekoeld. Het is als positief te duiden dat beiden hierover direct met elkaar spraken, hoewel de beslissing uiteraard op Europees niveau zal moeten worden genomen.(red)

Roemeense onderscheidingen voor Nederlanders

De Roemeense President Klaus Iohannis heeft vrijdag 9 maart jl. de decreten ondertekend waarbij verschillende persoonlijkheden uit het Koninkrijk der Nederlanden onderscheidingen werden toegekend, waaronder de voormalige Nederlandse premier Jan Peter Balkenende.

De president kende Jan Peter Balkenende de Nationale Orde van de ‘Ster van Roemenië’ in de rang van Grootkruis toe als teken van grote waardering voor de steun die hij Roemenië bood in de tijd dat hij premier van Nederland was bij de voltooiing van de toetreding tot de EU onderhandelingen en steun voor de ontwikkeling van betrekkingen tussen de twee landen op meerdere niveaus.

Wim van Eekelen ontving de Nationale Orde van de ‘Ster van Roemenië’ in de rang van Commandant als erkenning voor zijn inspanningen om de toetreding van Roemenië tot de NAVO en de EU te ondersteunen in de tijd dat hij verschillende waardigheden van het Koninkrijk der Nederlanden en de West-Europese Unie vervulde  en voor de gestage bevordering van de Roemeens-Nederlandse bande met name door het stimuleren van de uitwisseling van ervaringen tussen de jongeren van beide landen.

Het staatshoofd verleende de Nationale Orde “Trouwe Dienst” in de rang van Ridder aan Dr. Ioan Dura, de Protopope(Roemeens Orthodoxe priester met gezag over regio)  van Nederland en het Vlaamse Gewest in teken van grote waardering voor de gestage steun aan de Roemeense gemeenschap van  Nederland voor het behoud van de Roemeense spiritualiteit.

Als waardering voor zijn bijdrage aan de ontwikkeling van bilaterale economische en handelsbetrekkingen tussen Roemenië en Nederland, krijgt Ben Jager, de Honoraire consul-generaal van Roemenië bij het Koninkrijk der Nederlanden, de Nationale Orde “Verdienste” in de rang van Officier.

Als blijk van waardering voor de promotie van Roemeense muziekcreatie op verschillende Europese podia en met name in Nederland, heeft Klaus Iohannis de “Cultural Merit” -order in de rang van grootofficier, categorie F – “Promotie van cultuur”  toegekend aan dirigent en pianist Raymond Janssen.

Als erkenning voor zijn literaire talent en voor zijn bijdrage aan de promotie van Roemeense literatuur in de Nederlandse culturele ruimte, heeft president Iohannis de ‘Cultural Merit’ Order in de rang van grootofficier, categorie F – ‘Promotie van cultuur’, toegekend aan schrijver en vertaler Jan Willem Bos.

Voorzitter van de NetSib Stichting Jan Achtereekte ontvangt  de ‘Cultural Merit’ Orde in de rang van Commander, Categorie F – ‘Promotie van Cultuur’ als waardering voor zijn bijdrage aan de ontwikkeling van de Roemeens-Nederlandse educatieve en culturele banden.

President Iohannis heeft ook de ‘Sanitary Merit’ Orde in de rang van commandant toegekend aan dr. Kees van der Vlies van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam, als teken van dankbaarheid voor de zorg en ondersteuning aan Roemeense patiënten en hun families tijdens de ziekenhuisopname en ambulante zorg behandeling.
De onderscheidingen worden toegekend op voorstel van minister van Buitenlandse Zaken Teodor Melescanu

Sector Mode Industrie

Roemeense mode industrie kent sterke groei

Uit een recente studie van het marktonderzoekinstituut KeysFin blijkt dat de omvang van de Roemeense modemarkt bijna 5 miljard euro heeft bereikt. Een belangrijke factor van de gestage omvangrijke groei komt door een groter winkelaanbod van internationaal bekende merken, want de belangrijkste spelers op de Roemeense markt zijn H & M, Zara, C & A, Massimo Dutti en Pepcom.

De verkoop is dus voor 83% in handen van buitenlandse investeerders, maar daarentegen vindt de productie voor 62% plaats bij Roemeense bedrijven, wat tevens impliceert dat veel van de kleding in de buitenlandse winkels geproduceerd is in Roemenië, dus liggen hier kansen voor de logistieke sector.
“In 2016 waren er in de mode-industrie 18.890 bedrijven in de handel en 5.676 in productie, waarvan de omzet RON 23 miljard overschreed. Het aantal investeerders in deze sector daalde ten opzichte van 2013, toen 25.445, maar de omzet steeg met bijna RON 5 miljard, het equivalent van meer dan een miljard euro, “zegt de studie.
Het netto-resultaat geregistreerd op de modemarkt in 2016 steeg met bijna vier keer in vergelijking met 2013, van RON 346,1 miljoen tot RON 1,31 miljard, wat aantoont dat de sector jaar-op-jaar winstgevender is geworden.
“De perspectieven van 2018 zijn over het algemeen positief als gevolg van de toename van de consumptie. Er is rekening gehouden met een stijging van 10-15 procent voor de komende 12 maanden in verband met een verdere uitbreiding van het netwerk van winkels en dus een groter aanbod. Van invloed  op de resultaten in 2018 zijn de inflatie(thans 4,7%) en de wisselkoersverhouding. De mode-industrie in Roemenië is een van de belangrijkste werkgevers in de economie en het bewijs is het aantal werknemers dat constant was gedurende 2013-2017, ongeveer 200.000 werknemers.

Scheepsbouw sector

Damen Shipyards krijgt nieuwe genationaliseerde scheepswerf

Voor de onderhandelingen tussen Damen Shipyards en de Roemeense regering is de Roemeense Minister van Economische Zaken Danut Andrusca   verantwoordelijk. Deze minister traineerde de onderhandelingen, waardoor al 700 werknemers van de DMHI(Deawoo) werf zonder werk zaten, hooggekwalificeerde werknemers vertrokken, verlaging van salarissen en het faillissement dreigde. Daarom zette de vakbonden Navalist Union met als voorzitter Laurentiu Gobeaja en FSLR de minister onder druk en wezen hem erop dat hij op deze wijze de belangen van de Roemeense werknemers in gevaar bracht.
Het leidde in een relatief korte tijd tot het aanvaarden door Damen Shipyards van een minderheidsbelang waardoor de overname een feit werd. De minister van economische zaken bracht het nieuws in de media alsof het zijn succes was en hij de belangen van de werknemers tegen  andere belanghebbenden voor de scheepswerf had beschermd.  De realiteit gebiedt echter aan te geven dat de staat sedert 1989 weer bedrijven nationaliseert in plaats van privatiseert en met als gevolg dat de Roemeense regering reputatieschade heeft opgelopen en het vertrouwen van investeerders is geschaad.
Hoewel de eerder onterecht geannuleerde order van de vier korvetten voor Damen Shipyards hier formeel los van staat,heeft de Roemeense regering bij haar motivatie aangegeven dat zij op de Roemeense scheepswerf gebouwd moeten worden, waarmee dus een officieuze relatie is gelegd met de werf in Mangalia. Om meer gezichtsverlies te voorkomen zal de Roemeense regering deze beslissing op korte termijn moeten nemen zoals eerder aangekondigd door de Minister van Defensie Mihai-Viorel Fifor.

Agri & Food sector

Roemenië heeft de goedkoopste landbouwgrond in EU

Volgens Eurostat is de landbouwgrond in Roemenië van de gehele EU met een gemiddelde prijs van € 1958 per ha in 2016.

Nederland heeft de hoogste prijs van de EU met een gemiddelde prijs van € 63.000 per ha.In veel landen in Centraal- en Oost-Europa zijn de prijzen de laatste 5 jaar gestegen, zoals bijvoorbeeld in Tsjechië(verdrievoudigt) en in Estland, Litouwen, Letland, Hongarije en Roemenië is sprake van een verdubbeling. In bovenstaand overzicht geeft Agricover(een toonaangevend bedrijf onder de Nederlandse leiding van Robert Rekkers) een gespecificeerd overzicht per Roemeense regio waarbij opvalt dat in sommige regio’s sprake is van een verdrievoudiging.

Regionale prijsverschillen zijn overal in de EU waarneembaar, zoals de Italiaanse regio Ligurië met als hoofdstad Genua die de kroon spant met een prijs van € 108.000 per hectare en de Bulgaarse regio Yugozapaden met gemiddeld € 1165 per ha.

Het pachten van één hectare landbouwgrond is het duurst in Nederland  (gemiddeld EUR 791 voor het jaar), met het hoogste regionale gemiddelde in Flevoland (NL) dat bijna het dubbele van het nationale gemiddelde is (EUR 1.536 voor het jaar). Het pachten van landbouwgrond was gemiddeld het goedkoopste in Letland (46 EUR per hectare per jaar), hoewel de goedkoopste regio’s in de EU voor pachten Mellersta Norrland en Övre Norrland in Zweden zijn (beide 28 EUR per hectare per jaar)
De landbouwgrond in Roemenië is van uitstekende kwaliteit en in het zuiden, de Wallachische vlakte genoemd, treft men zelfs het vrij zeldzame chernozem (zwarte aarde)aan.

Agrarische handelsmissie naar Roemenië

Deze missie, die plaatsvindt van 16 tot en met 19 mei a.s.,richt zich met name op akkerbouw, bodem en nutriëntenmissie zoals het programma aangeeft. Uiteraard zullen ook zaken zoals het investeringsklimaat, de lokale afzetmarkt en transportmogelijkheden aan de orde komen.

Deelname aan de missie is interessant voor investeerders, exporteurs, technologiebedrijven en mestverwerkende bedrijven.
De deelnamekosten bedragen naar verwachting rond de € 850,- excl. btw per persoon. Dit is inclusief bedrijfsbezoeken, presentaties, een netwerkreceptie, diners en lunches en overnachtingen. Reiskosten zijn voor eigen rekening. Vluchten worden niet gezamenlijk geboekt. Iedere deelnemer is verantwoordelijk voor zijn of haar eigen reis.

Voor het programma en aanmelding verwijzen wij u naar https://www.rvo.nl/aanmeldformulier-akkerbouw-bodem-en-nutri%C3%ABntenmissie-naar-roemeni%C3%AB-wssl

Sector Toerisme

Romtour presenteert speciale reizen naar Roemenië

Romtour uit Druten is al vele jaren lang de enige reisorganisatie en   reisbureau dat is gespecialiseerd op  Roemenië en hun zelf samengestelde reizen hebben altijd een bijzonder karakter en zeker geschikt voor de fijnproevers die eens van de platgetreden paden willen afwijken. Ook voor ondernemers die eens willen onthaasten en die zich niet willen beperken tot Boekarest en het echte Roemenië willen ontdekken.Een paar voorbeelden willen wij u niet onthouden om een indruk te krijgen:

Wijnreis
Reispresentatie en wijnproeverij in Rijswijk(Geestbrugweg 128) op zatermiddag 21 april a.s. Misschien ga je je afvragen of je toe bent  aan iets nieuws en je het zat bent  om de zoveelste Merlot of Chardonnay te drinken? Dan is dit misschien iets voor je. Roemwijn en Romtour organiseren tussen 21 – 30  september a.s. een onvergetelijke wijnreis naar Roemenië. We kunnen ons voorstellen dat je niet meteen aan Roemenië denkt als wijnland, maar wist je dat Roemenië tot de grootste wijnlanden van de wereld behoort en een rijke wijncultuur heeft die maar liefst 4.000 jaar oud is?

Donaudelta
De Donau Delta is een van de grootste natuurreservaten van Europa en sinds 1991 deel van het UNESCO werelderfgoed. Dit is het allerjongste gedeelte van  Roemenië en is nog altijd in verandering; dit gebied wordt elk jaar 40 m2 groter. Het totale oppervlakte van de Donau Delta is rond de 4180 km2, waarvan 82% zich op Roemeens grondgebied bevindt. De andere 18% behoren aan Oekraïne. De Donau Delta herbergt de grootste biodiversiteit van Europa. Door het jaar heen komen er meer dan 320 soorten vogels, meer dan 2400 soorten insecten, 1800 soorten planten en bomen en 135 soorten vis voor. De groepsreis naar de Donau Delta en haar unieke natuur wordt In de periode 07-14 juni Romtour georganiseerd waarbij de  nadruk op dit gebied ligt. We verblijven in de Donau Delta voor drie nachten. Op de twee volle dagen die we daar doorbrengen maken we elke dag een boottocht om de natuur te verkennen. Één dag staat vogel spotten op het programma, op de andere bezoek aan het Letea oerbos.

Transsylvanië
Tussen 14 en 21 juni 2018 organisereert Romtour  een unieke reis met aandacht voor de geschiedenis van een fascinerend deel van Roemenië: Transsylvanië. Naast het imposante natuurschoon van het Karpatengebergte is Transsylvanië  bekend om het grote aantal weerkerken uit de middeleeuwen die hier te vinden zijn. Van de meer dan 300 weerkerken  bestaan er tegenwoordig nog rond de 150, waarvan er zeven op de UNESCO werelderfgoedlijst staan. De kerken van Viscri, Biertan, Saschiz, Prejmer, Dîrju, Valea Viilor en Câlnic zijn allemaal zeker de moeite van een bezoek waard.  Naast deze weerkerken is de binnenstad van Sighisoara in zijn geheel ook op het UNESCO Werelderfgoed lijst.
Het ontstaan van deze weerkerken heeft met de roerige geschiedenis van dit land te maken. Rond het jaar 1100 werd Transsylvanië deel van het Hongaarse koninkrijk. Als dunbevolkt grensgebied, was de provincie  kwetsbaar voor de aanvallen van Kumanen, Turken en Tartaren. Om de grenzen veilliger te maken werden hier eerst ridders van de Duitse Orde gebracht om fortificaties te bouwen. Later werd Transsylvanië door bevolkingsgroepen uit Noord-Brabant, Limburg, Zeeland, Luxemburg, Vlaanderen en Duitsland gekoloniseerd, om  de grensgebieden te bewaken. Deze bevolkingsgroepen zijn bekend onder de naam “Saksen”. Wellicht dat de liefhebbers van familiegeschiedenis hier sporen ontdekken van hun voorvaderen.

Voor nadere informatie: zie website www.romtour.nl

Financiële Sector

Omzet van ING Tech Romania met bijna 50% in 2017 naar EUR 28 miljoen

De omzet van ING Tech Romania, het software ontwikkelingscentrum van ING Roemenië, steeg in 2017 met 47 procent. Het centrum, dat momenteel 500 IT-experts in dienst heeft,zal worden uitgebreid tot 750 medewerkers in 2020.
De aanzienlijke groei van ING Tech Romania werd vorig jaar weerspiegeld in een omzetstijging van 47 procent, van 19 miljoen EUR in 2016 tot 28 miljoen EUR in 2017.
“ING Tech Romania heeft zich organisch ontwikkeld, zowel wat betreft het aantal werknemers als de grootte van het bedrijf. We evalueren het succes echter niet alleen door cijfers, maar ook door te bevestigen dat we erin zijn geslaagd een bedrijf met een authentieke IT-cultuur op te bouwen. De kwaliteit van de experts die ervoor kiezen om zich bij ons aan te sluiten, maar ook de omvang van de projecten waaraan we werken, toont aan dat we de goede kant opgaan “, zei Marian Ion, CEO van ING Tech Romania.
“Om de ontwikkeling van het bedrijf te ondersteunen, zijn we op zoek naar een nieuw hoofdkantoor voor ING Tech Romania, een hoofdkantoor dat het groeiende aantal werknemers accommodeert en de identiteit van de hub weerspiegelt,” voegde hij eraan toe.
Het bedrijf wil een van de belangrijkste spelers worden op de lokale markt in de digitale banksector. Aandachtspunten voor het bedrijf dit jaar zijn Data Management en Core Banking, strategische gebieden voor de ING Groep.
Het Data Management-team van ING Tech Romania maakt deel uit van het wereldwijde Wholesale Banking-team en ontwikkelt oplossingen voor alle 40 landen waar ING aanwezig is, inclusief Azië en Australië. In 2018 zal het lokale Data Management-team gegevensanalysediensten als prioriteit ontwikkelen.

Sociaal-Economische ontwikkelingen

Roemenië scoort het hoogst bij het eigenwoningbezit in de EU

Roemenië heeft het hoogste percentage huiseigenaren in de EU, volgens recente Eurostat-statistieken voor 2016 met de belangrijke toevoeging dat het onbelast woningbezit is.

Ongeveer 95% van de Roemeense staatsburgers bezitten hun huis, dat is het dubbele van het percentage in Duitsland, aan de andere kant van de schaal – 49,8%. Nederland scoort weliswaar hoger dan Duitsland, maar kent een groter deel van belast bezit. Het EU-gemiddelde is 70,6% huiseigenaren onder de eigen bevolking, en slechts 30% onder buitenlanders.
In Roemenië is het aandeel van de huiseigenaar in de leeftijdsgroep 55-64 nog hoger – 98,5%.
Andere landen in de Centraal- en Oost-Europese regio, waar het eigenwoningbezit cultureel hoger gewaardeerd wordt dan in West-Europa, melden ook hoge percentages: 89,9% in Kroatië en Litouwen, en 89,5% in Slowakije. Na het EU-dieptepunt in Duitsland hebben Denemarken, Oostenrijk en Frankrijk de volgende lage percentages van eigenwoningbezit: respectievelijk 58,6%, 62% en 63,4%.

Roemeens regio’s: rijken worden rijker, armen blijven arm

Dat de economische indicatoren op groen staan is een gegeven en ook dat het land de hoogste economische groei kent van de EU is een gegeven. Maar als men teveel waarde hecht aan begrippen als bbp en groei kan een vertekend beeld van de realiteit ontstaan. Want Roemenië is nog steeds de op één na de armste natie van de EU, ook al groeide de economie binnen tien jaar na de toetreding tot de Europese Unie snel en werd het de grootste in haar regio.
Economen zeggen dat toetreding tot de EU een reële convergentie bevordert, maar een goede nationale economische strategie is van cruciaal belang voor economische en sociale ontwikkeling. In het geval van Roemenië is tot nu toe geen echte nationale strategie ontstaan ​​om grote regionale verschillen aan te pakken, en de ongelijkheden tussen arme en rijke gebieden hebben daardoor kansen om groter te worden.
De laatste officiële gegevens over de regio’s van de Europese Unie laten zien dat het EU-toetredingsproces een bijzonder effect heeft op de acht regio’s van Roemenië: de rijke gebieden, met name de hoofdstadregio en de westelijke provincies, vorderden snel en behaalden hoge reële convergentietarieven, terwijl de arme regio’s weinig bereikten. vooruitgang naar echte convergentie.
In 2016 werd de hoofdstadregio Bucureşti-Ilfov volgens de EU-norm beschouwd als een zeer ontwikkelde regio, met 39 procent boven het EU-ontwikkelingsgemiddelde.
In feite lag de regio Boekarest in 2007 al iets boven het EU-gemiddelde, het eerste jaar na de toetreding van Roemenië tot de EU.
Maar de rest van het land werd volgens alle EU-normen als arm beschouwd, met een reëel bbp per hoofd van de bevolking (op koopkrachtniveau – PPS) tussen 27 procent (Noord-Oost-regio) en 48 procent (westregio), volgens Eurostat-gegevens.
In 2016 is de inkomensongelijkheid tussen verschillende regio’s in Roemenië een groeiend probleem geworden, ook al zijn de arme regio’s in Roemenië minder arm dan tien jaar geleden.

Gegevens van Eurostat tonen aan dat Noord-Oost (een groot deel van Roemenië Moldavië), het armste gebied in Roemenië en op vier na de armste regio van de EU is, slechts 36 procent van het EU-gemiddelde bedroeg in termen van ontwikkeling in 2016, vergeleken met 139 procent voor de regio Boekarest, 60 procent voor Westregio (inclusief het rijke Timişoara-Arad gebied), 54 procent voor Centrum regio (zuidelijk Transylvania), 51 procent voor Noord-West (noordelijk Transylvania), 50 procent voor Zuid-Oost regio (inclusief de rijke haven van Constanţa) , 46 procent voor Zuid-Muntenia en 42 procent voor Sud-Vest-Oltenia.
In vergelijking met 2007 steeg de BBP per hoofd van de Westregio in KKS met 12 procentpunten (pp), van 48 tot 60 procent van het EU-gemiddelde, Zuid-Oost met 14 pp, de twee Transsylvanische regio’s en Muntenia met 10 pp, terwijl de twee armste gebieden in Roemenië – Moldova en Oltenia – achterbleven met een stijging van slechts 9 pp.
In 2016 zijn slechts drie van de acht Roemeense regio’s nog steeds opgenomen in de 20 armste regio’s van de EU.
“Na Severozapaden in Bulgarije (29% van het gemiddelde) waren de laagste regio’s in de ranglijst Mayotte in Frankrijk(33%), Severen tsentralen en Yuzhen tsentralen in Bulgarije (beide 34%) en Noord-Oost in Roemenië (36%).
Van de 21 regio’s met een BBP per hoofd van de bevolking van minder dan 50% van het EU-gemiddelde, waren er vijf in Bulgarije en Polen, vier in Hongarije, drie in Roemenië en Griekenland en één in Frankrijk, “zei Eurostat in een officieel rapport.

Politieke ontwikkelingen

Voor Roemenië zal 2019 een druk Europees jaar zijn

Van januari tot en met juni 2019 zal Roemenië het roulerend voorzitterschap van de Europese Unie bekleden. Het land dat voorzitter is, leidt de vergaderingen van de Raad van de Europese Unie. Het Voorzitterschap van de Raad speelt een essentiële rol bij de sturing van het wetgevend en politiek besluitvormingsproces.De voorzitter heeft een belangrijke functie bij het op één lijn krijgen van de verschillende lidstaten en bij het sluiten van compromissen. Het heeft daarbij de vrijheid om prioriteiten te stellen. Daarnaast is de voorzitter de vertegenwoordiger van de Raad in andere Europese instituten, zoals het Europees Parlement en de Europese Commissie. De vakministers uit het voorzittende land spelen ook een rol in contacten met en vergaderingen van internationale organisaties, en in de relaties met landen buiten de EU. Tijdens het Roemeense voorzitterschap(mei 2019) zullen de verkiezingen voor het Europese Parlement plaatsvinden, wat naast het organiseren en leiden van een Europese top impliceert dat men alle zeilen moet bijzetten om het organisatorisch goed te laten verlopen. In het najaar(ultimo november 2019) loopt de termijn van Donald Tusk als voorzitter van de Europese Raad af en in de wandelgangen(volgens het Roemeense “Hotnews”) worden de namen genoemd van president Klaus Johannis en Dalia Grybauskaitė die president van Litouwen is. Gespeculeerd wordt op het zich kandidaat stellen van Klaus Johannis, omdat eind november 2019 hij (eventueel) moet worden herkozen voor zijn tweede termijn. En dezelfde speculaties geven aan dat de meest voor de hand liggende opvolger of tegenkandidaat Calin Popescu Tariceanu(de huidige vice president) zou zijn. Laatstgenoemde gaf aan dat het prematuur is om zichzelf de vraag te stellen of hij zich kandidaat wil of zal stellen.
Naar verwachting zal Michael Barnier de Franse hoofdonderhandelaar van de Brexit de Luxemburger Juncker opvolgen als voorzitter van de Europese Commissie.

Bijzondere berichten

Roemeens-Nederlands tennisduo zetten zegetocht voort

Het reeds jarenlang succesvolle tennisduo Horia Tecau en Jean-Julien Rojer behoren tot de wereldtop. Begin maart wisten zij wederom de dubbeltitel op hun naam te zetten op het ATP-toernooi in Dubai.

ATP-seizoen is het jaarlijks scala van tennistoernooien georganiseerd door de Association of Tennis Professionals (ATP) inclusief de grandslamtoernooien. Op basis van de resultaten wordt een ranglijst bijgehouden. Aan het eind van het seizoen doen de beste acht van dat seizoen mee aan de ATP World Tour Finals.
Ze versloegen het Amerikaans-Indiase pair James Cerretani en Leander Paes in twee sets eindigend met 6-2, 7-6 (2).
Dit is hun tweede titel in Dubai die ze vorig jaar hebben gewonnen. En het is ook hun eerste titel dit jaar.
Horia Tecau heeft daarmee 34 dubbeltitels bereikt in zijn carrière, waarvan hij er 17 won samen met Jean-Julien Rojer. De twee hebben samen de twee Grand Slam-titels Wimbledon in 2015 en US Open in 2017 op hun naam staan.

Roemenië, DRN en KLG prominent aanwezig op Limburg Unlimited

Op woensdag 28 en donderdag 29 maart a.s. zal in het MECC in Maastricht de groots opgezette beurs voor het bedrijfsleven plaatsvinden. In het huidige economische klimaat is internationaal ondernemen een essentieel onderdeel geworden. Competitie wereldwijd wordt steeds groter en heviger. Ook is er een verschuiving waarneembaar, waarbij een samenwerking tussen regio’s en landen steeds belangrijker wordt. Over het thema internationalisering zullen ook verschillende seminars gegeven worden.KLG uit Venlo die als nationale en internationale logistieke ondernemening bekend staat, biedt in zijn stand ruimte voor Roemeense ondernemers met belangstelling voor de Limburgse regio. Tevens   zal er een ronde tafel worden georganiseerd waar de Roemeense Ambassadeur H.E. Brandusa Predescu aan zal deelnemen in het gezelschap van een vertegenwoordiger van VDL en de CEO van KLG Europe Kees Kuijken, die tevens honorair consul van Roemenië en vice president van de ondernemersorganisatie Dutch Romanian Network is. Limburg is sterk in ontwikkeling op economisch gebied. Met sterke sectoren zoals health, smart materials, smart services, food, logistics en manufacturing.

Voor nadere informatie en aanmelding zie: www.limburg-unlimited.com

Disclaimer

De nieuwsbrief van het Dutch Romanian Network wordt met grote zorgvuldigheid samengesteld. Voor een mogelijke onjuistheid en/of onvolledigheid van de hierin verstrekte informatie kan het Dutch Romanian Network geen aansprakelijkheid aanvaarden, evenmin kunnen aan de inhoud van de nieuwsbrief rechten worden ontleend. De artikelen geven niet noodzakelijkerwijs de mening van het bestuur weer.