Nieuwsbrief 28 mei 2018

Header-news

DRN NIEUWS

DRN en Algemene Verordening Gegevensbescherming

Vanaf 25 mei 2018 geldt de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Dat betekent dat vanaf die datum dezelfde privacyregels gelden in alle landen van de Europese Unie. Uiteraard geldt de AVG ook voor de DRN en voor de ondernemers. Het voorstel is pas op 13 maart jl. aangenomen in de Tweede Kamer en op 15 mei jl.is het door de Eerste Kamer als hamerstuk afgedaan. Slechts vier Europese lidstaten hebben hun regels op orde. Duidelijk is dat voor veel ondernemers de wet te complex is en zijn de gevolgen ervan moeilijk te overzien. Zeker omdat elk bedrijf anders werkt. De oplossing zit hem in maatwerk, volgens de ondernemingsorganisaties. Op individueel niveau kan een ondernemer dat zelf regelen. Maar maatwerk kan ook op brancheniveau, om zo grote groepen dezelfde soort ondernemers in één keer te bereiken. Verschillende brancheverenigingen hebben handleidingen of een toolkit ontwikkeld voor hun leden. Ontwikkelingen zullen wij in de komende nieuwsbrieven melden. Uw privacy is belangrijk voor ons. Daarom informeren we u graag over ons herziene privacy statement. In dit statement beantwoorden wij de belangrijkste vragen over de verwerking van persoonsgegevens door het Dutch Romanian Network. Daarbij geven wij voorbeelden om deze uitleg zo duidelijk mogelijk te laten zijn. Ook hebben we meer informatie over uw rechten toegevoegd.
Klik hier om het bijgewerkte privacy statement te lezen. Uiteraard is deze ook van toepassing voor de DRN Nieuwsbrief, die in het voortraject al  heeft geanticipeert op voornoemde wetgeving.
Wij conformeren ons aan de reeds vigerende uitgangspunten die samenvattend luiden:

  • Wij zijn volledig transparant over welke gegevens we van u gebruiken.
  • Wij delen uw gegevens nooit met andere partijen voor commerciële doeleinden.
  • U heeft het recht om in te zien hoe we uw data gebruiken.
  • U heeft het recht op vergetelheid (het volledig wissen van uw persoonlijke data).

DRN neemt deel aan informatiemiddag voor starters

Op 13 juni a.s. organiseert De Nederlandse Kamer van Koophandel (Kvk)  samen met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) een informatiemiddag genaamd Road2 Central and Eastern Europe XL 2018 Het is met name gericht op Nederlandse bedrijven die nog niet in Centraal- en Oost-Europa zijn gevestigd en zich willen oriënteren op de mogelijkheden en kansen die Hongarije, Polen, Roemenië, Oekraïne en Rusland bieden. Hoewel de marktvraag en situaties in de landen sterk van elkaar verschillen(Oekraïne en Rusland zijn geen lidstaten van de Europese Unie) en het derhalve absoluut niet als een homogene markt mag worden gezien, willen de KvK en RVO inzomen op een aantal sectoren zoals Agri&Food, Logistiek/Transport, Life Sciences & Health,Water, Circulaire Economie en Maakindustrie.  Voor het programma en aanmelden verwijzen wij u naar de link: https://www.rvo.nl/actueel/evenementen/road2-central-and-eastern-europe-xl-2018
De kosten bedragen € 50. De inschrijving sluit op 1 juni a.s.

Sector Agri & Food

Nederlandse bloemen favoriet in Roemenië

Volgens het Roemeense Ministerie van Landbouw en Plattelandsontwikkeling(MADR) neemt de import van bloemen jaarlijks nog steeds toe wat natuurlijk een opsteker voor de Nederlandse bloemenexport betekent omdat Nederland de belangrijkste bloemenexporteur voor Roemenië is.Met bewondering wordt naar Nederland gekeken omdat het vijfmaal kleiner dan Roemenië is en over zevenmaal minder landbouwgrond beschikt, maar zich onderscheidt door traditie en innovatie.
Het Roemeense ministerie(MADR) constateerde dat in 2016 meer dan 88.300 ton aan bloemen is geïmporteerd, terwijl daarentegen de export meer dan 50 maal lager was. In geld uitgedrukt  steeg de waarde van de invoer van bloemen in 2014-2016 van EUR 75 miljoen naar EUR 97 miljoen, terwijl de export op slechts EUR 2,9 miljoen bleef steken.
Ook is het areaal geteeld met bloemen in daartoe geeigende gebieden de laatste jaren gehalveerd tot 52 hectare, na een piek van 117 hectare geregistreerd in 2013.
Naast tulpen importeert Roemenië vooral uit Nederland rozen, anjers, orchideeën, chrysanten en gladiolen. Hoewel de klimatologische omstandigheden ongenoemd blijven speelt het wel een rol. Onder referte aan het grote en steeds groeiende handelstekort is er thans steeds meer belangstelling voor moderne kassenbouw(dus afbouw van hun importpositie en versterking van hun exportpositie) en daarin heeft Nederland ook een naam hoog te houden en zijn de mogelijkheden voor de Nederlandse sector kassenbouw een mes dat aan twee zijden snijdt. In de Roemeense tuinbouw sector zijn reeds uitstekende resultaten geboekt met behulp van de Nederlandse kassenbouwers.

Roemeense universiteit produceert zelf voedselproducten

De universiteit voor landbouwwetenschappen en diergeneeskunde van Cluj-Napoca (USAMV), in het westen van Roemenië, heeft een eigen merk voedingsproducten geïntroduceerd, het Gourmeticus Academicum.

De producten zijn bedacht door professoren en studenten van de Faculteit Wetenschappen en Levensmiddelentechnologie en zullen worden verkocht in de eigen winkels van de universiteit in Cluj-Napoca, meldde Rfi.ro.
Yoghurt is het eerste product op de markt onder het merk van de universiteit. Het wordt vervaardigd met behulp van de melk van de boerderijen die de universiteit bezit.
“Het is een product dat volledig is gemaakt door USAMV, omdat de melk afkomstig is van de boerderijen die we als universiteit bezitten. De CO2-voetafdruk is bijna nul omdat we weinig transport nodig hebben van de boerderij naar  de eigen zuivelfabriek “verklaarde professor Dan Vodnar, de rector van USAMV Cluj.
De universiteit is van plan om ook onder hetzelfde merk kaas, gebak en vleesproducten te introduceren.
In het verleden introduceerde de op Cluj-Napoca gebaseerde universiteit het studentenbier, geproduceerd in een kleine installatie. Dit voorjaar begon het groente zaailingen van Roemeense rassen te verkopen.

Milieusector

Roemenië loopt voorop met duurzaam verpakken

Terwijl elders in de EU veel gesproken en weinig gedaan wordt met betrekking tot duurzaam verpakken, heeft Roemenië wel de daad bij het woord gevoegd en is de onderneming Biodeck gestart met 100% biologisch afbreekbare verpakkingen gemaakt van planten.

Biodeck is het eerste Roemeense merk dat duurzame verpakkingen, kruidenproducten, die 100% biologisch afbreekbaar en composteerbaar zijn, aan het publiek aanbiedt. Op deze manier komt ook het alternatief voor wegwerpplastic in Roemenië beschikbaar.
De missie van Biodeck is om de industrie van wegwerpverpakkingen in Roemenië radicaal te veranderen door tassen, glazen, ovenschalen, borden en bestek aan te bieden aan het publiek, 100% biologisch afbreekbaar en gemaakt van planten .
“We richten ons op grote handelsketens, restaurants, festivals en alle detailhandelaren die een wegwerpbaar plastic op de markt brengen. We willen de fabriek uitbreiden en in Roemenië de grootste biologisch afbreekbare productie-installatie in Centraal- en Oost-Europa bouwen. Roemenië kan een model worden voor de rest van de landen in de regio, “zei Tudor Georgescu, mede-oprichter van Biodeck.
Biodeck-producten zijn volledig gemaakt van kruiden , maïszetmeel of suikerriet, met behulp van geavanceerde technologie en een productieproces met 80% lagere koolstofemissies dan plastic producten. Het zijn de enige producten die biologisch afbreekbaar zijn naast voedselresten, die op Europees niveau zijn gecertificeerd en voldoen aan de Europese richtlijnen inzake composteerbaarheid (EN 13432).
Vanaf 1 juli 2018 zullen zeer dunne plastic zakken uit kassa’s worden verboden als gevolg van EU-richtlijnen. Biodeck biedt biologisch afbreekbare en composteerbare zakken, die zijn vrijgesteld van de milieubelasting.
In een wereld die steeds meer op consumptie is gericht, is het belangrijk om de juiste keuzes te maken. Het is genoeg om een ​​eenvoudige keuze te maken, zoals koffie drinken uit een biologisch afbreekbaar glas in plaats van een plastic exemplaar. Het is een klein gebaar, maar het heeft een enorme impact op het milieu en onze gemeenschappen.
Met 100% Roemeens aandeelhouderschap, Biodeck ( www.biodeck.ro) is de biologische productdivisie van Prodplast, een bedrijf dat in 1957 werd opgericht.

ICT Sector – Digitalisering

Feiten en Cijfers over de Roemeense digitalisering

Roemenië blijkt de laagste positie in te nemen in de Europese Unie qua digitalisering volgens de index van de economie en de digitale samenleving die recent door de Europese Commissie is gepubliceerd. En met betrekking tot online handel behoort Roemenië ook tot de laagsten in de EU.
De Digital Economy and Society Index (DESI) voor Roemenië steeg van 33,7 in 2017 naar 37,5 in 2018, maar het land blijft de laagste van de 28 EU-landen.”Al met al is de vooruitgang in het afgelopen jaar(2017) traag verlopen en heeft Roemenië de achterstand niet ingelopen.Het niveau van digitalisering van de economie, evenals de digitale competenties van de bevolking, zijn laag en het boekt geen vooruitgang in de meeste DESI-dimensies “- schrijft de Europese Commissie in het rapport voor Roemenië.

De cijfers en feiten inzake de Roemeense digitalisering:

  • 44% van de Roemeense huishoudens zijn geabonneerd op hogesnelheidsbreedbanddiensten (tweede in snelheid in de EU).
  • Het gebruik van breedbanddiensten heeft 67% van de huishoudens bereikt, maar ligt nog steeds onder het EU-gemiddelde van 75%.De digitale kloof tussen stads- en plattelandsgebieden in Roemenië is het duidelijkst zichtbaar in de dekkingscijfers van de volgende generatie (NGA), waaruit blijkt dat minder dan 40% van het landelijk gebied bedekt is.Roemenië blijft ook achter bij het dekken van 4G breedband mobiele diensten, ondanks een sprong van 45% in 2016 naar 72% in 2017.
  • Roemenië maakt deel uit van het cluster van slecht presterende landen.
  • De ICT-sector is verantwoordelijk voor 6-7% van het bbp van Roemenië, en de digitale sector groeit, met twee belangrijke hubs in Boekarest en Cluj en aanzienlijke ICT-investeringen in andere steden.
  • De Roemeense autoriteiten hebben nog geen beleid aangenomen om e-commerce te promoten, inclusief het online winkelen.Aanvankelijk was de beleidsafronding gepland voor 2017, maar de deadline werd verlengd en is momenteel gepland voor 2018.
  • Roemenen zijn erg terughoudend in het gebruik van elektronische bankdiensten en er lijkt sprake te zijn van een algemeen gebrek aan vertrouwen.Net als bij e-commerce is er geen duidelijk openbaar beleid om het gebruik van elektronische bankdiensten te stimuleren.
  • Hoewel het jaar na jaar geleidelijk evolueert, is Roemenië nog steeds de laagste lidstaat van de EU die internet gebruikt.Roemenen lezen online nieuws (69%), luisteren naar muziek, bekijken video’s, spelen spellen (67%) en gebruiken internet voor spraak- of video-oproepen (53%).
  • Hoewel Roemenen graag communiceren via sociale netwerken en video-oproepen, zijn ze terughoudend om online te winkelen (23 – 28) en elektronische bankdiensten te gebruiken (11% – 27) in vergelijking met het EU-gemiddelde.
  • Op het gebied van menselijk kapitaal scoort Roemenië ver beneden het EU-gemiddelde van internetgebruikers, maar er worden vorderingen gemaakt, steeds meer mensen beginnen internet te gebruiken en verbeteren geleidelijk hun digitale vaardigheden.Slechts 61% van de Roemeense burgers maakt regelmatig gebruik van internet, vergeleken met het EU-gemiddelde van 81%.Wat de elementaire digitale vaardigheden betreft, vertoont Roemenië geen significante verbeteringen ten opzichte van de gegevens van vorig jaar en het EU-gemiddelde is bijna tweemaal zo hoog (57%).
  • Wat ICT-specialisten betreft, heeft Roemenië weinig vooruitgang geboekt, met slechts 2% van de werknemers die als ICT-specialisten worden beschouwd.Het groeiende aantal vacatures op het gebied van informatietechnologie zou het aantal ICT-specialisten in de toekomst kunnen vergroten.Deze situatie kan echter worden beïnvloed door recente wijzigingen in de loonbelasting die van invloed kunnen zijn op belastingvrijstellingen voor ICT-specialisten.
  • Het aandeel van Roemeense burgers van 20 tot 29 jaar met een Bachelors Degree in Science, Technology, Engineering en Mathematics (STEM) daalde van 16,6 naar 14,4, vergeleken met 19,1 in de EU.

Roemenië ligt onder het EU-gemiddelde op alle digitaliseringsparameters

Europese fondsen stellen € 125 miljoen beschikbaar om de digitale kloof te verkleinen

Om de digitale kloof tussen stedelijke en landelijke gebieden aan te pakken, heeft het operationele programma Concurrentievermogen in Roemenië (2014-2020) in het kader van het financieel kader 2014-2020 100 miljoen euro uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) toegewezen gekregen.

In de voorgaande programmeringsperiode is het Roemenië niet gelukt om een ​​kwart van het Europese geld dat voor het breedbandinternetproject aan het land is toegewezen, te investeren.
Het RoNet-project dat ter ondersteuning van de lancering van backhaul-netwerken in “witte gebieden”  een financiering van 57 miljoen euro ontving uit het EFRO fonds tijdens de vorige financieringsperiode, maar kon tegen het einde van de subsidiabiliteitsperiode (december 2015) slechts 12,6 miljoen euro opnemen).
“Daarom heeft Roemenië de structuurfondsen (€ 44,95 miljoen van het EFRO) herschikt om het RoNet-project in de huidige financieringsperiode te voltooien, door breedband-backhaulinfrastructuur aan 684 locaties ter beschikking te stellen,” zei de EC.
Eind 2017 rapporteerden de nationale autoriteiten de ontvangst van werken in 212 plaatsen, terwijl op 367 plaatsen de werken klaar waren en gereed voor ontvangst.

Voor een aanzienlijk deel van de resterende witte gebieden zal een subsidieprogramma van € 65 miljoen (€ 55,45 miljoen uit het EFRO) steun verlenen aan particuliere exploitanten om de toegang tot de infrastructuur van het aansluitnet te waarborgen.
In september 2017 lanceerde het ministerie van Communicatie en Informatie een openbare raadpleging over het subsidieprogramma.De staatssteunregeling is in de maak en de veiling zou in 2018 moeten worden gelanceerd.

ID-kaarten met chip

De Europese Commissie neemt ook nota van een gunstig project in de publieke digitalisering: Roemenië is van plan een elektronisch identificatiesysteem (eID) in te voeren, “een ambitieus project voor de uitgifte van ID-kaarten met chip”.
De overheid wil de eID gebruiken als een juridisch hulpmiddel voor burgers en bedrijven om in contact te komen met de overheid. Het betrokken systeem omvat op vrijwillige basis een gecertificeerde elektronische handtekening en een koppeling met de nationale gezondheidskaart.
Als deadline is de eerste grootschalige introductie van nieuwe identiteitskaarten gepland voor 2019 (18 maanden na de goedkeuring van de wetgevingshandeling).
Het systeem zal worden gefinancierd uit de nationale begroting, ongeveer 2 miljoen lei (ongeveer 450.000 euro) per jaar.
De invoering en het gebruik van een eenvoudig te gebruiken en goed beveiligd elektronisch identificatiesysteem zou de elektronische interactie van burgers  met de Roemeense overheid aanzienlijk vergemakkelijken.
Bovendien zou een dergelijk systeem de administratieve lasten aanzienlijk verminderen, zoals de extra kosten die momenteel worden gemaakt voor het gebruik van de verschillende e-handtekening certificatieschema’s – de rentabiliteit op termijn verhogen.

Ontwikkelingen Roemeense arbeidsmarkt

Roemenië maakt ernstigste arbeidsmarktcrisis door

Volgens het marktonderzoeksinstituut KeysFin staat Roemenië aan de rand van extreme arbeidsmarktcrisis indien geen significante veranderingen in het onderwijs en het macro-economisch beleid worden doorgevoerd. Volgens een KeysFin-analyse hebben Roemeense bedrijven moeite om werknemers te vinden die bekwaam zijn en over communicatie- en teamworkmogelijkheden beschikken. Uit de analyse blijkt dat werving in Roemenië een echte uitdaging is geworden. Door de groeiende belangstelling van werkgevers is de HR-markt de afgelopen jaren aanzienlijk gegroeid, van RON 2,06 miljard in 2012 tot RON 3,6 miljard in 2017.
Het aantal wervingsbureaus is gestaag gegroeid, met bijna 20 tussen 2012 en 2016, en hun nettowinst is in dezelfde periode bijna verdubbeld. De toegenomen belangstelling voor dit economische segment heeft ook geleid tot een toename van 40 procent van het aantal werknemers bij wervingsbureaus.
De KeysFin-analyse toont aan dat de belangrijkste spelers in de Roemeense HR-markt zijn Adecco, Lugera & Makler, Manpower, Barnet McCall Recruitment, IHM Total Consult. Het bleek ook dat de meeste HR-bedrijven zich in de belangrijkste gebieden van economische groei bevinden, zoals Boekarest-Ilfov (1.073 bedrijven), Cluj-Sibiu (415), Noord-Oost (399), Constanta-Dobrogea (390) en Timisoara-Banat (340).
Onder de Europese landen had Roemenië de grootste procentuele groei van het minimumloon in de afgelopen 10 jaar, van 195 procent. Desondanks behoren zij nog steeds tot de laagstbetaalden in de EU en het nog steeds wegens de lage arbeidskosten interessant blijft voor (buitenlandse) investeerders. De productiviteit is nog steeds laag in Roemenië en bedrijven vermijden veel te investeren in hun werknemers. Door de salarissen in de publieke sector te verhogen, probeert de staat de markt te stimuleren, maar door het onstabiele economische kader volgden weinig beleggers de trend. Om deze trend te veranderen, heeft het land behoefte aan macro-economisch beleid en aan horizontale investeringen,concludeert de studie.
Veel bedrijven hebben hun rekruteringsstrategie veranderd van het beloven van hoge salarissen en voordelen naar het investeren in trainingsprofessionals zelf. Volgens een recent onderzoek heeft meer dan 70 procent van de ondernemers het stagebeleid als de belangrijkste trend in de arbeidsmarkt geïdentificeerd.
Investeerders en bedrijven hebben zich gericht op het werven van jonge mensen van universiteiten en het aanbieden van trainingsprogramma’s, waarvan het merendeel wordt betaald. En de bedrijven die gekwalificeerde werknemers nodig hebben, hebben ervoor gekozen om hun eigen scholen voor beroepsonderwijs te creëren, en leren op het werk is volgens de analyse een essentieel onderdeel geworden van de huidige bedrijfsvoering. Buiten de realiteit van 2018 ziet de toekomst van de arbeidsmarkt er nogal somber uit. Lagere geboortecijfers en de pensionering van een hele generatie in de volgende jaren spelen daarbij een demografische rol. Roemenië zal dus in de nabije toekomst een nog diepere crisis het hoofd moeten bieden. Experts vinden dat het huidige onderwijssysteem “volledig nutteloos” is in het omgaan met de uitdagingen van de beroepsbevolking. Er worden nog steeds generaties van studies uitgerold die geen verband houden met de economische realiteit. Volgens de analyse moet de Roemeense staat aanzienlijke investeringen doen om het onderwijssysteem op de behoeften van de economie te richten door middel van beroepsgerelateerd onderwijs in alle sectoren , evenals het ontwikkelen van een systeem voor fiscale en financiële steun voor bedrijven die jongeren inhuren. Zonder dergelijke maatregelen zal de crisis zich verdiepen en zal het alternatief zijn om het personeel uit de armere landen in Afrika en Azië te halen, met de inherente sociale gevolgen van dien.
Helaas ontbreekt aan de KeysFin analyse inzicht in de jeugdwerkeloosheid waarin Roemenië hoog scoort volgens de recente publicatie van Eurostat. Volgens deze publicatie dat zich richt op de leeftijdsgroep van 15 tot 29 jaar hoog met 17,8% van het totaal van deze leeftijdsgroep waaroor een zekere discrepantie lijkt te zijn met de oorzaken van de arbeidscrisis. Italië heeft de hoogste verhouding op jeugdwerkloosheid – 24,1%, gevolgd door Griekenland – 21,3%, Bulgarije – 18,9% en Kroatië, met 17,9%. De laagste tarieven zijn in Nederland – 5,9%, Luxemburg – 6,6%, Zweden – 6,8%.

Roemenië heeft op twee na laagste bruto minimumloon in de EU

Roemenië heeft het op twee na laagste bruto minimumloon (416 EUR) in de Europese Unie (EU) en de Europese Economische Ruimte (EER), na Bulgarije (EUR 261) en Litouwen (EUR 400), toont de meest recente Europese enquête over het minimumloon door KPMG Romania aan.
Vorig jaar had Roemenië het op één na laagste bruto minimumloon van Europa.

“Deze positieverandering is alleen te wijten aan de kunstmatige verhoging van het bruto minimumloon als gevolg van het verschuiven van de socialezekerheidsbijdragen van de werkgever naar de werknemer. Dit is ook te zien aan de nettobedragen voor 2018, aangezien Roemenië één plaats lager ligt, met het op een na laagste netto minimumloon (243 EUR), na zijn buurman, Bulgarije (202 EUR), “aldus KPMG.
20 van de lidstaten van de Europese Unie (EU) en de Europese Economische Ruimte (EER) hebben een minimumloon vastgesteld op nationaal niveau. Luxemburg heeft het hoogste bruto minimumloon (EUR 1.999), gevolgd door Ierland (EUR 1.834) en Duitsland (EUR 1.818).
Het effectieve belastingtarief in Roemenië is 44%, het zevende hoogste in vergelijking met de effectieve belastingtarieven in de 20 lidstaten met een minimumloon vastgesteld op nationaal niveau. De effectieve belastingtarieven liggen tussen 15% in Ierland en 87% in Frankrijk.

Sector fiscale dienstverlening

Het “Nederlandse” Bearing Point kent een grote groei in Roemenië

BearingPoint verdubbelde het aantal werknemers in Roemenië in de afgelopen twee jaar, van 250 medewerkers eind 2015 tot 560 op dit moment.
“We verwachten medio dit jaar 600 collega’s in de Roemeense kantoren te bereiken,” zei Christian Gurny, Country Leader BearingPoint Romania.
Wereldwijd heeft het bedrijf meer dan 10.000 consultants die klanten in meer dan 75 landen.In de Roemeense media wordt het bedrijf Bearing Point als Nederlands gezien, maar in feite is het een afscheiding van de Amerikaanse tak van  KPMG die hun consultancydiensten onder de naam van KPMG Consulting INC(KCI) wilden verzelfstandigen om de onafhankelijkheid van de accountants te waarborgen en behoeften hadden aan nieuw kapitaal. De verwachte overname van alle KPMG Consulting-bedrijven in Europa bleef uit.In juni werden KPMG Consulting in Nederland en Groot-Brittannië overgenomen door de Frans-Nederlandse managementadviseur Atos Origin. Net voordien had BearingPoint een principe akkoord gesloten om Andersen Business Consulting in 23 landen over te nemen. Dus hieruit blijkt dat ook in Nederland KPMG Consulting tot Bearing Point is gaan behoren. De relatie in dit opzicht tussen Nederland en Roemenië is echter niet duidelijk.

Bijzonder bericht

Korte gids voor dont’s: dingen die de Roemenen erg boos maken

Roemenen staan ​​bekend als gastvrije en vriendelijke mensen, maar sommige dingen maken ze echt boos. Onderstaand een aantal voor buitenlandse starters  en bezoekers die men moet vermijden om tegen een Roemeen te zeggen.

Iedereen weet dat religie erg belangrijk is in Roemenië, de meeste inwoners van het land zijn religieuze mensen. En het is niet moeilijk om te zien hoe religieus Roemenen zijn: mensen maken het kruisteken bij het passeren van een kerk, massale mensenmenigten verzamelen zich op  belangrijke religieuze feestdagen in de kerk, en de meeste Roemenen gebruiken de uitdrukking Doamne ajuta! (God helpe ons!) vrij vaak. Dus, probeer hun geloof(Roemeens Orthodox) niet ter discussie te stellen of er de spot mee te drijven.

Roemenen zijn een trots volk. Er is echter een paradox. Roemenen klagen over hun land en zeggen hoe erg het is om in Roemenië te wonen, maar  wanneer een buitenlander iets slechts over zijn of haar land zegt, reageren ze onmiddellijk erg afwijzend. Dus, probeer niets slechts te zeggen over Roemenië. Vooral Nederland heeft de Roemenen diep gekrenkt door het Verdrag van Schengen niet te ratificeren en onze Roemeense vrienden leggen dat uit alsof het land geen volwaardig lid van EU is. Dat heeft het Nederlands bedrijfsleven schade toegebracht vooral bij overheidsopdrachten.Ook de geringe belangstelling van Nederlandse bewindspersonen speelt daarbij een rol.

Probeer ook Boedapest niet te verwarren met Boekarest. Sommige mensen verwarren de twee hoofdsteden, zelfs sommige beroemde artiesten deden het. Bovendien vloog afgelopen zomer de sportminister op Jersey Island naar Boedapest, Hongarije, in plaats van Boekarest. En hier  stopt het niet: in 2012 hebben ongeveer 400 Spaanse Athletic Bilbao voetbalsupporters in plaats van tickets gekocht voor Boekarest, waar hun favoriete team de Europa League-finale speelde, eindigde in Boedapest. Ondanks al deze grappige verhalen houden Roemenen echter niet van deze verwarring. Dus probeer niet te genieten van uw verblijf in Boedapest, wanneer u daadwerkelijk in Boekarest bent en vraag een Roemeen niet of hij uit Boedapest komt.

Verwar de Roemenen niet met Roma(zigeuner en gipsy worden door de Roma als scheldnamen beleefd). Van de Roma wordt gedacht dat ze ongeveer 1000 jaar geledenvan (Noord)India naar Europa zijn gekomen. Hoewel grote  Roma gemeenschappen al eeuwenlang in  Roemenië wonen, zijn ze nooit echt volledig geïntegreerd en geaccepteerd als Roemenen, in tegenstelling tot andere migranten die zich hebben gemengd met de lokale bevolking.  Vaak wordt het aangeven met een dubbele R (Rroma) om het onderscheid te benadrukken.

Vele buitenlanders die Roemenië bezochten, vertellen ook over de Roemeense gastvrijheid. En ja, de Roemenen zijn warme en gastvrije mensen en het ontvangen van gasten in hun huizen is een heel  belangrijk sociaal moment. In sommige delen, meestal op het platteland, zullen Roemenen de gasten palinca of tuica (een traditionele pruimenbrandewijn) aanbieden en hen dan uitnodigen om te eten. De Roemeense gastheer bereidt gewoonlijk een echt feestmaal voor zijn gasten voor, en alles wat men in huis heeft zal ze worden aangeboden. Dus, als het mogelijk is, probeer dan niet het voedsel te weigeren dat de gastheer u aanbiedt, en eet alles wat op uw bord ligt. De meeste Roemenen voelen zich beledigd als de gast weigert te eten wat ze hebben bereid.

Vooral in Nederland blinken de media niet uit inzake hun historische kennis over Zuid-Oost Europa en  wordt Roemenië regelmatig een  Balkanland genoemd wat een gebrek aan historische kennis is. En het is niet alleen een gebrek aan historische kennis, want het Roemeens is een Romaanse taal en in de Balkanlanden wordt Slavisch gesproken. En dat zou een zichzelf respecterende journalist al aan het denken moeten zetten. Dus wees u daarvan bewust als u het land bezoekt.

Ook de geografische kennis van veel media, laat te wensen over en worden nog steeds termen gebruikt als Oostblokland of in breder verband van Midden Europa gesproken en deze laatste term geeft aan dat velen het verschil tussen “Midden” en “Centraal” niet kennen. Dus onthou dat Roemenië een Centraal-Europees land is, want de duiding Midden-Europa heeft nooit bestaan.

Disclaimer

De nieuwsbrief van het Dutch Romanian Network wordt met grote zorgvuldigheid samengesteld. Voor een mogelijke onjuistheid en/of onvolledigheid van de hierin verstrekte informatie kan het Dutch Romanian Network geen aansprakelijkheid aanvaarden, evenmin kunnen aan de inhoud van de nieuwsbrief rechten worden ontleend. De artikelen geven niet noodzakelijkerwijs de mening van het bestuur weer.