Nieuwsbrief 29 januari 2021

Header-news

DRN NIEUWS

Het oude “normaal” keert niet terug

Internationaal opererende ondernemers ervaren vaak dat individueel opereren veelal leidt tot versnippering, hogere kosten en verlies van concurrentiekracht. Dutch Romanian Network (DRN) biedt ondernemers een platform waar samenwerkingsverbanden met een cross sectoraal karakter mogelijk worden gemaakt. Deze samenwerkingsverbanden blijken tijdens de huidige economische crisis als gevolg het Covid-19 virus van cruciaal belang. Ook bij overheden, waar een individuele ondernemer nauwelijks een voet tussen de deur krijgt, leggen wij door ons netwerk in te schakelen snel contact en helpen we u de dialoog te starten.
“Sociale onrust en protectionisme zijn de grootste risico’s van de wereldwijde economische crisis”, aldus Christine Lagarde,  bij haar benoeming als president van de Europese Centrale Bank(ECB). En kijk om u heen vandaag en dan hadden haar woorden een profetische waarde en als we haar mogen parafraseren geldt voor de nationale en Europese politici, dan moeten de duiven en haviken terug in hun hok en kunnen de uilen hun vleugels uitslaan.

Vertrek President Netherlands Romanian Chamber of Commerce

Op 1 januari jl. is Tom Leene vertrokken naar Nederland die naast voorzitter van de NRCC ook Managing Director, GKN Fokker Engineering Romania was. Tot de algemene ledenvergadering zal het voorzitterschap worden waargenomen door de vice-voorzitter Serge Offers in het dagelijkse leven CFO van ING Bank Romania.
Onder leiding van beiden is de samenwerking tussen NRCC en DRN geïntensiveerd niet alleen in woord maar ook in daad. In die zin gesproken zou je bijna van een geruisloze overgang kunnen spreken. Uiteraard drukken beiden een eigen stempel op het beleid van de NRCC.
Wij zijn dank verschuldigd aan Tom Leene en hopen in Nederland hem nog de hand te kunnen schudden! Zonder andere kandidaten te kort te willen doen kunnen wij ons bij voorbaat vinden in Serge Offers als opvolger van Tom Leene en wij wensen de leden van de NRCC veel wijsheid toe!

Logistieke sector

Vraag naar Chinese producten is zo hoog dat er sprake is van een maritieme containercrisis

De wereldwijde vraag naar Chinese producten is de laatste tijd zo sterk dat het een verzendcrisis heeft veroorzaakt en de verzendkosten heeft  opgedreven, wat de Chinese export in de komende maanden zou kunnen beperken, meldt Bloomberg. Sinds juli vorig jaar is de Chinese export gestegen, gestimuleerd door de aankoop van pandemie-gerelateerde producten zoals maskers en huiswerkapparatuur, waaronder computers. Aan de andere kant liet de Chinese invoer geen vergelijkbare toename zien, wat resulteerde in een gebrek aan zeecontainers die in China aankwamen om te worden gevuld en teruggestuurd naar buitenlandse markten.

Apple-gebruikers hebben in de laatste week van 2020 $ 1,8 miljard  uitgegeven aan apps Dit heeft geleid tot hogere verzendkosten en hogere prijzen voor Chinese producten op buitenlandse markten, wat de exportvraag zou kunnen beïnvloeden, zegt Serena Zhou, een analist bij Mizuho Financial Group Inc. in Hong Kong. “Stijgende prijzen voor

China’s buitenlandse leveringen als gevolg van een gebrek aan verzendcapaciteit zullen de groei van de Chinese export beïnvloeden, ondanks de sterke externe vraag die wordt  gestimuleerd door de feestdagen en de sluiting van fabrieken in Europa”, aldus Serena Zhou. Het waarschuwt dat de containercrisis zou kunnen verergeren, aangezien exporteurs prioriteit willen geven aan leveringen voorafgaand aan het Chinese nieuwe maanjaar, dat in februari begint.
De impact van deze containercrisis is voelbaar in Azië, met een rapport dat half december werd vrijgegeven door het Japan Trade Promotion Agency waarin de stijgende verzendkosten en een tekort aan containers in Zuidoost-Azië en India worden genoemd. Van haar kant schatte de grootste rederij van Zuid-Korea, HMM Co., donderdag dat het gebrek aan containers en ruimte op schepen in de eerste helft van 2021 zou kunnen voortduren. HMM Co. het moest een extra aantal schepen op weg naar de VS introduceren om Zuid-Koreaanse bedrijven te helpen hun goederen te leveren en zal later deze maand een extra schip naar Europa brengen. De verzendkosten blijven hoog ondanks nieuwe beperkingen in Europa om de verspreiding van het coronavirus te beperken, zei de Deense gigant Maersk eerder, eraan toevoegend dat de vraag het aanbod nog zeker een paar weken zal blijven overtreffen.

Shell keert terug naar Roemenië

De Brits-Nederlandse groep Shell, die in 2007 de Roemeense markt verliet, zal in Roemenië direct commercieel wegtransport starten via een nieuwe entiteit, Shell Romania, die vanaf april de activiteiten van de lokale agent geleidelijk zal overnemen.
Shell Commercial Road Transport zal 57 medewerkers aannemen, die rechtstreeks vanuit Boekarest in Roemenië zullen opereren. In de afgelopen 15 jaar heeft Shell dergelijke diensten verleend via een lokale agent.
Shell Commercial Road Transport Romania maakt deel uit van een mondiale entiteit van Shell, die zich zal richten op de energietransitie in het segment van zware vervoerders.

Ontwikkelingen bij Essers trekken de aandacht

Specialist in pharmalogistiek H.Essers verzorgt distributie coronavaccins
Nu Pfizer en BioNTech toestemming* hebben gekregen in de Europese Unie, zal het COVID-19-vaccin van Pfizer/BioNTech vanaf 26 december in heel Europa worden gedistribueerd. Farmaproducent Pfizer rekent op logistieke dienstverlener H.Essers voor de distributie van het vaccin. H.Essers heeft als logistiek dienstverlener de voorbije jaren een enorme expertise opgebouwd in het opzetten van geïntegreerde logistieke oplossingen voor de farmaceutische sector en werkt al vijftien jaar nauw met samen met Pfizer. “We kijken er ontzettend naar uit om die knowhow nu in te zetten voor een historisch sleutelmoment als dit,” aldus Gert Bervoets, CEO van H.Essers.

Uitbreidingen in spoorverbinding en warehousing zetten H.Essers verder op de kaart in Roemenië en Oost-Europa.
In mei van van 2020 bouwde het bedrijf maar liefst 10.000 m2 aan extra warehousing op hun site in het Roemeense Boekarest, en tegelijkertijd werd er hard gewerkt aan een nieuwe, rechtstreekse treinverbinding tussen Roemenië en Turkije. Twee weldoordachte investeringen die hun pharma- en chemiesegment in Roemenië verder versterken en waarmee ze hun aanwezigheid inCentraal- en Oost-Europa nog steviger op de kaart zetten.

Sinds hun bedrijf voor het eerst voet aan de grond zette met een eigen vestiging in Roemenië zijn onze activiteiten in Oost-Europa sterk gegroeid. Jeroen Fabry, zelf al ruim 14 jaar werkzaam voor H.Essers in Roemenië, heeft die ontwikkelingen op de voet gevolgd. “In de regio van Boekarest bouwden we in 2013 ons eerste eigen gebouw. Inmiddels beschikken we er over 50.000 vierkante meter aan warehousing, en in 2017-2018 bouwden we op onze site in Oradea nog eens 8.000 vierkante meter bij, waar we nu een totaal hebben van 46.000 m2.”

Dit jaar werd die opslagcapaciteit verder uitgebreid met 10.000 vierkante meter. En met reden. “In Roemenië zijn we een van de weinige spelers die Seveso-gecertificeerde goederen volledig compliant kunnen opslaan en vervoeren,” legt Christopher uit. “Voor de opslag van gevarengoed gaan we zelfs verder dan de regionale veiligheidsnormen en rusten we onze gebouwen uit met de nieuwste brandblussystemen.

Genk – Curtici – Istanbul
Met dezelfde zorg transporteert H.Essers via het spoor farmaceutische middelen en gevarengoed naar Roemenië, mede dankzij de temperatuurgecontroleerde Safeboxes waarmee we onze goederen al jaren veilig kunnen vervoeren. Acht keer per week vertrekt er vanuit hun eigen terminal in Genk een trein naar het Roemeense Curtici. Van daaruit worden de goederen meestal verder getransporteerd via de weg. “Sinds 2020 kunnen transporten vanuit Curtici echter ook via het spoor verdergezet worden,” vertelt Christopher. “In samenwerking met Rail Cargo Austria legden we namelijk een nieuwe verbinding met Istanbul, waardoor er drie keer per week een trein richting Turkije vertrekt. In de toekomst zullen we dit zelfs uitbreiden tot vijf keer per week. Een bijzonder duurzame aanvulling van ons synchromodale netwerk, want dit volwaardige alternatief vervangt zo’n 9.000 wegtransporten.”

Intermodale oplossing
De investeringen in zowel warehousing als treintransport vallen naadloos samen met de plannen die ons bedrijf heeft voor de uitbouw van haar aanwezigheid in de pharma-, chemie- en high-securitysegmenten in Oost-Europa. Jeroen: “De intermodale verbinding tussen Roemenië vormt een mooie link tussen west en oost, maar we  willen ook meer gaan investeren in de verbinding tussen noord-oost en zuid-oost, meer specifiek tussen Hongarije, Tsjechië, Slowakije en Polen.

Dit zou een enorme boost geven aan de marktpositie van onze klanten in Roemenië. Bovendien is spoortransport zeer betrouwbaar en kunnen we er gemakkelijk mee de grenzen over, ook in tijden van crisis en congestie. Dat bleek ook al snel bij het uitbreken van de coronacrisis, toen veel landen de grenzen sloten, maar treinen wel probleemloos konden blijven doorrijden.”

Potentiële hub
In de toekomst zou een directe stopover in Boekarest nog een mooie aanvulling zijn op het flexibele, multimodale netwerk dat we vandaag al hebben uitgerold. Oost-Europese multinationals in de chemie en pharma vinden ook steeds vaker de weg naar Roemenië voor een geschikte locatie met goede ontsluiting. “De logistieke opportuniteiten zijn hier talrijk, met nog ruim 1 miljoen vierkante meter aan ruimte beschikbaar voor warehousing,” zegt Christopher. “Ook de ontsluiting via de haven van Constanza, de Donau, de nabijheid tot tientallen Europese landen én het Midden-Oosten … zijn ontzettende troeven. Bij H.Essers zien we in elk geval het potentieel voor een echte logistieke hub. Daarom blijven we in Roemenië investeren en bouwen we hier met veel gedrevenheid en ervaring verder aan de toekomst.”
Voor nadere informaties: Jeroen Fabry (jeroen.fabry@essers.com)

Primeur – Proef met zonnepanelen op trucks
Zonnepanelen zijn al jarenlang dé oplossing om huizen en bedrijven duurzamer te maken. Zo ook bij H.Essers. Maar een jaar geleden ging er bij het bedrijf een ander lampje branden: waarom zetten we geen zonnepanelen op vrachtwagens, zodat hun elektronische systemen volledig groen aangestuurd kunnen worden?

Sinds september 2020 loopt er een proefproject waarbij twee van hun trailers volledig uitgerust zijn met zonnepanelen, zodat ze kunnen onderzoeken in welke mate zonne-energie een voertuig van groene stroom kan voorzien. Door vrachtwagens met zonnepanelen uit te rusten, kan de CO2-uitstoot van het voertuig aanzienlijk worden verlaagd. Ze rekenen op een CO2-besparing van 5 ton per installatie

Energiesector

Hoe lang zal het aardgas de aanval van groene energie kunnen weerstaan?

Bijna negen jaar geleden kondigden OMV Petrom en de Amerikanen van Exxon de ontdekking aan van een groot gasveld in de Zwarte Zee. Vervolgens werden andere, kleinere afzettingen ontdekt. Sindsdien hebben de autoriteiten en politici ons de fata morgana van energieonafhankelijkheid gediend en ons verteld over hoe Roemenië een regionaal knooppunt zal worden en hoe we, meer recentelijk, de belangrijkste gasproducent in de Europese Unie zullen worden. De ene was, de andere was daad. In werkelijkheid deed de politicus inspanningen en slaagde hij er zelfs in om investeringen in de Zwarte Zee te blokkeren. Ondertussen begon de aandacht van grote investeerders te trekken door een ander type investeringen: die in groene energie, die overigens vele miljarden euro’s aan Europese fondsen zullen aantrekken. In plaats daarvan kreeg het gas een lagere status: transitiebrandstof.

Een korte geschiedenis.
De gaswinning uit de Zwarte Zee wordt geblokkeerd door het ontbreken van wetgeving om investeerders te garanderen dat ze hun geld terugkrijgen. De Offshore Law is twee jaar geleden met veel moeite tot stand gekomen, maar is zo opgesteld dat het investeerders ontmoedigt. Toen was er een oorlog tussen de macht die door Liviu Dragnea werd gecontroleerd en de investeerders. Liviu Dragnea en de toenmalige PSD-strateeg Darius Valvov, beiden verdacht van stemmen die de Russische belangen dienden, beschouwden zichzelf als overwinnaar nadat de wet in het parlement was goedgekeurd, maar Roemenië bereikte absoluut niets. Een jaar later besloot Exxon zijn belang in de Neptune Deep perimeter in de Zwarte Zee te verkopen. Tot nu toe is het er niet in geslaagd het te verkopen, en het enige bedrijf dat nog in de race is om het belang te verwerven, is het staatsbedrijf Romgaz.

Ondertussen verdwenen Liviu Dragnea en Darius Valcov, die investeringen in de Zwarte Zee duidelijk in de weg stonden, uit het politieke landschap en de regering van Orban verscheen met de belofte om de wetgeving te wijzigen om olielicentiehouders te steunen. De belofte werd verbroken, ook al was hij opgenomen in het bestuursprogramma. De PNL-regering heeft herhaaldelijk verklaard dat ze vanwege het gebrek aan politieke consensus geen ontwerpwijziging van de offshore-wet naar het parlement kan sturen en dat ze wacht op een nieuwe meerderheid. Theoretisch zou het nu na de verkiezingen de meerderheid kunnen vormen die nodig is om een ​​eerlijke wet aan te nemen, en wel zo snel mogelijk.

Laatste kans op gaswinning
Investeringen in de Zwarte Zee zijn een noodgeval geworden. In wezen moeten die gassen de komende jaren worden benut, onder de omstandigheden waarin ze hun waarde verliezen als ze lang op de zeebodem blijven. De Europese Unie zet in op energie uit hernieuwbare bronnen en ziet waterstof als de bron van de toekomst, terwijl gas de status heeft gekregen van transitiebrandstof, vervanger van kolen en er steeds minder in deze sector wordt geïnvesteerd. Veel aandacht van de investeerders is verschoven naar de groene energiezone.
Volgens de EU moet het aardgasverbruik de komende decennia worden verminderd en tegen 2050 worden vervangen door hernieuwbare energie. Roemenië heeft gevaarlijk lang gewacht met de exploitatie van gasvoorraden. Het kan deze gassen uiteindelijk zo veel kosten dat ze het waard zijn om in te investeren.

De overheid van PNL is een nationaal programma gestart ter waarde van 900 miljoen euro om de bevolking en niet-huishoudelijke afnemers aan te sluiten op het intelligente aardgasdistributienetwerk. Volgens dit programma zou het jaarlijkse verbruik met ongeveer 4,4 miljard kubieke meter toenemen, vergeleken met 10 miljard nu. Bovendien wil de regering enorme investeringen in de vervanging van steenkool als bron van aardgas. Voor warmtekrachtcentrales is nog eens 3,5 miljard kubieke meter nodig. In totaal nog 8 miljard kubieke meter bovenop wat nu nodig is. Al deze investeringen gebeuren echter niet van de ene op de andere dag, maar in jaren, tot 2030, precies wanneer de afname van gas op Europees niveau en de vervanging ervan door andere bronnen, zoals waterstof dat wordt geproduceerd met hernieuwbare energie, naar verwachting zal beginnen.

Kortom, als het plan van de EU om gas uit hernieuwbare energiebronnen te vervangen zonder concessies aan de armere landen van Oost-Europa uniform ten uitvoer te leggen, zullen die nieuwe centrales ongeveer twintig jaar in bedrijf zijn en zal de nieuw aangesloten gaspopulatie moeten overschakelen op elektriciteit. Vandaar de urgentie. Hoe sneller deze investeringen worden gedaan, hoe minder nutteloos ze zullen zijn.

Regeringen die de afgelopen 30 jaar zijn omgekomen, hebben een groot deel van de bevolking niet aangesloten op gas, en pas nu, wanneer deze hulpbron aan belang begint in te boeten, is er een uitgebreid aansluitprogramma van start gegaan. Slechts 35% van de Roemeense bevolking is aangesloten op gas en velen worden verwarmd met hout, omdat het voor dit doel massaal gekapt bos is. Pas nu is begonnen met investeringen in de gasinfrastructuur, in de BRUA-gaspijpleiding, die nu ongebruikt is, hoewel fase I is voltooid, in afwachting van de Tuzla-Podișor-pijpleiding, die de gassen uit de Zwarte Zee zal transporteren.

Er zijn decennia geweest waarin gas nutteloos in de grond heeft gelegen en bossen zijn verdwenen in de brand. Als deze laatste kans om middelen te gebruiken wordt verspeeld, is de overheid voor de komende vier jaar verantwoordelijk.

Europese financiering gaat naar groene energie
Een ontwerpdocument dat door Reuters is geraadpleegd, laat zelfs zien dat de Europese Unie de financiering voor gasinfrastructuurprojecten wil beperken. Financiering voor slimme gasnetten zou kunnen worden toegestaan, op voorwaarde dat hernieuwbare en koolstofarme gassen in het gasnet worden geïntegreerd.
Het meeste Europese geld gaat naar groene energie, niet naar gas. In feite heeft de Europese Unie besloten dat het Fair Transition Fund van 17,5 miljard euro niet zal worden besteed aan fossiele brandstoffen, waaronder aardgas.
Onlangs hebben de EU-leiders op de Europese Raad in Brussel besloten om de CO2-reductiedoelstelling te verhogen van 40% naar 55% tegen 2030, vergeleken met het niveau van 1990. Het Europees Parlement wil nog meer: ​​60% . Voor Oost-Europese landen, vooral die landen die massaal steenkool gebruiken als bron voor energieopwekking, zoals Roemenië en Polen, is het een enorme inspanning, vooral financieel. Staten als Roemenië kunnen in gasprojecten investeren, maar het meeste Europese geld gaat naar groene energie.

Onlangs keurde de regering een memorandum goed betreffende de toekenning van staatssteun voor herstructurering van 1,3 miljard euro, in de periode 2021-2025, aan het Oltenia Energy Complex. Het bedrag is vastgelegd in het herstructureringsplan, dat nu ter goedkeuring bij de Europese Commissie ligt. Het Oltenia Energy Complex wil de huidige kolengestookte capaciteit vervangen door gas en fotovoltaïsche.

Er wordt veel geld verwacht voor groene energie, en het enige dat Roemenië hoeft te doen, is snel en efficiënt handelen om ervan te profiteren. Dit zijn de financiering via het Moderniseringsfonds, circa 6 miljard euro voor de periode 2021-2030, geld dat afkomstig is van CO2-certificaten. Roemenië heeft de Commissie onlangs in kennis gesteld van zijn voornemen om overheidssteun te verlenen tot een bedrag van 750 miljoen RON (ongeveer 150 miljoen EUR) voor de bouw en / of modernisering van verschillende warmteproductiefaciliteiten en distributienetwerken ( met een bijdrage van maximaal 20% van de totale waarde van de investeringen in het geval van de laatste). De steunregeling is goedgekeurd door de Europese Commissie.
Er is nog geld uit het herstel- en veerkrachtfonds. Volgens een Nationaal Herstel- en Veerkrachtplan, waarover nu publiek wordt gedebatteerd, zouden investeringen op het gebied van energie en groene transitie 1,55 miljard euro worden toegewezen en investeringen in energie-efficiëntie worden geschat op 1,8 miljard euro. Het meeste geld gaat naar slimme hernieuwbare energienetwerken.

Er zal veel geld te besteden zijn aan de productie van duurzame energie. De Europese windcapaciteit op zee zal toenemen van het huidige niveau van 12 GW naar een niveau van ten minste 60 GW in 2030 en 300 GW in 2050, volgens de strategie van de Europese Commissie voor energie uit hernieuwbare offshore-bronnen. De Europese Commissie stelt ook voor om deze capaciteit tegen 2050 aan te vullen met 40 GW uit oceaanenergie, maar ook uit energie die wordt geproduceerd met andere opkomende technologieën, zoals windturbines en drijvende zonnepanelen. Het windpotentieel in de Zwarte Zee is enorm en wordt geschat op meer dan 70.000 MW.


De Commissie moedigt de lidstaten aan om gebruik te maken van het herstel- en veerkrachtmechanisme en om samen te werken met de Europese Investeringsbank en andere financiële instellingen om offshore-energie-investeringen via InvestEU te ondersteunen.

Wat gasinvesteringen betreft, is de kans op het verkrijgen van Europese fondsen in wezen vrij laag. Het kabinet hoopt echter in de periode 2021-2027 Europees geld, zo’n 3,8 miljard lei, binnen te halen voor het aansluiten van de bevolking op gas. Het is noodzakelijk om bij besluit van de Europese Commissie het operationele programma goed te keuren waaronder de financiering zal plaatsvinden.
Bronnen: Changing the World, Hot News en Konrad Adenauer Foundation.

Agrarische Sector

Roemenië gaat zich met EU steun op conserveringslandbouw richten

Telkens wanneer de bodem wordt omgeploegd, komt er koolstofdioxide in de atmosfeer terecht. Te veel ploegen kan bovendien zeer destructief zijn voor de bodemstructuur, met bodemerosie en verlies van organisch materiaal en biodiversiteit als gevolg. Dit probleem kan onder andere  worden opgelost met conserveringslandbouw. Dit houdt in dat de bodem niet wordt bewerkt en dat deze permanent wordt bedekt, en dat gewassen worden gediversifieerd door middel van wisselbouw.


Conservingslandbouwmethoden dragen bij aan het verhogen van de bodemvruchtbaarheid en de hoeveelheid organische stoffen in de bodem, het bestrijden van onkruid, ongedierte en ziektes en het beperken van bodemverlies. Met deze methoden kan bodemerosie tot wel 90 % worden beperkt vergeleken met traditionele bodembewerking.

In Europa wordt conserveringslandbouw op ongeveer 1,36 miljoen hectare land toegepast, wat gelijkstaat aan ongeveer 2 % van de landbouwgrond in de wereld. Het percentage land dat wordt gebruikt voor conserveringslandbouw varieert van land tot land, van ongeveer 1 % van de landbouwgrond in Frankrijk en Italië tot 5 % in Spanje en 7 % in Finland.
De Europese Commissie ondersteunt grensoverschrijdende samenwerking bij onderzoeksprojecten op dit gebied. In een van deze projecten is het effect onderzocht van beperkte bodembewerking en duurzame bemesting op een groot aantal verschillende bodemsoorten in verschillende klimaten. In het kader van het LIFE-programma heeft de EU ook een project ondersteund waarbij naar manieren werd gezocht om bodemerosie, watervervuiling en CO2-uitstoot van landbouwgrond van de EU te beperken. De huidige gemeenschappelijke landbouwbeleidsmaatregelen omvatten tevens regels die betrekking hebben op duurzaam beheer van natuurlijke bronnen en klimaatactie.

Roemenië heeft boeren die de taak op zich nemen om een ​​betere klimaatcontext voor de toekomstige generaties te creëren door hun grondbewerkings- en teelttechnieken aan te passen en de transitie naar conserveringslandbouw te maken. Commoditrader, het digitale handelsplatform voor landbouwgrondstoffen, ondersteunt boeren in het transitieproces en beloont hen door CO2-certificaten te verkopen op de internationale markt. Boeren kunnen 45-105 euro / ha / jaar extra verdienen door 3-7 ton CO2e / ha / jaar in de bodem vast te leggen, terwijl ze landbouwpraktijken toepassen.

Arnaud Perrein, vice-president van de Roemeense Corn Producers Association met 28 jaar ervaring in de Roemeense landbouwsector, verbouwt 4.000 ha in Ialomița County, bij Sopema Farm. Sinds enkele jaren neemt hij een reeks maatregelen die bijdragen aan de verbetering van zijn cultuurgrond, zodat deze productiever en winstgevender wordt.

“Momenteel ploegen we slechts 200 ha van de 4.000 die we verbouwen. We hebben besloten om de overgang van traditionele naar natuurbehoudslandbouw voornamelijk uit persoonlijke overtuigingen te maken, omdat we iets goeds willen achterlaten voor toekomstige generaties en daarna omdat ik persoonlijk open sta voor experimenteren, verliezen of winnen door landbouw die ik beoefen ”, zei Arnaud Perrein.

De boer zegt dat hij op de grond waarop hij werkt, harde en diepe kleigrond heeft, waardoor hij gedwongen was minder te bewerken. Hij heeft echter ook oppervlakten met zeer lichte, zanderige gronden, waar hij problemen ondervindt door winderosie. Dit dwong hem om de manier waarop  hij het land bebouwd te veranderen en nieuwe technieken toe te passen.

“We doen aan conserveringslandbouw, we evolueren aan alle kanten – sproeien, letten op onbedekt tussen twee gewassen en dan krijgen we een volledig resultaat van verschillende genomen maatregelen. We verwachten dat deze acties op middellange en lange termijn tot positieve resultaten zullen leiden. Elk jaar hebben we betere en betere producties en we zijn nog beter, we verdienen meer per hectare. We hopen dat de groene gewassen die we hebben ons op tijd zullen helpen om de kwaliteiten van de bodem te ontwikkelen en om deze gronden gemakkelijker te bewerken.

Boeren profiteren echt van de overgang naar conserveringslandbouw
Conservatieve landbouw is gebaseerd op vijf essentiële principes: vruchtwisseling, vermindering van bodemverstoringen, optimale verdeling van reststromen, groene velden het hele jaar door en geoptimaliseerde vruchtbaarheid. Gewassen worden meer droogtetolerant en nemen regenwater efficiënter op, wat bijdraagt ​​aan een betere opslag van voedingsstoffen en een betere bodemkwaliteit.

De overgang naar conserveringslandbouw bevordert de biodiversiteit en genereert een  rijkere biologische activiteit. Bovendien kunnen door dit type landbouw toe te passen, broeikasgassen en CO2e worden opgeslagen, en dit kan worden gekwantificeerd, geverifieerd en omgezet in koolstofcertificaten die boeren financiële voordelen kunnen opleveren. Wij denken dat deze opkomende ontwikkeling meer kansen biedt als landen samenwerken die beiden sterk gefocust zijn op de landbouwsector(bij beiden als topsector genoemd) zoals Nederland en Roemenië een boost kan geven aan deze sector.

Fiscale ontwikkelingen

Roemeense belastingheffing, aantrekkelijk voor digitale nomaden

In de top van de meest aantrekkelijke landen om vanuit huis te werken,  staat Roemenië op de derde plaats, volgens The Digital Nomad Index , gemaakt door Circleloop. Er zijn veel professionals in de wereld die graag in verschillende landen werken, en sommige staten hebben besloten nomadische visa aan te bieden in de hoop ze aan te trekken. Natuurlijk neemt iedereen de beslissing op basis van wat ze willen: van landschappen tot kosten.
Een paar aandachtspunten:

  • Roemenië staat op de 3e plaats, na Canada en Groot-Brittannië, in de top van de aantrekkelijkheid van thuiswerken.
    Gemiddelde breedbandsnelheid van 188 MB / s, op mobiel 44 MB / s, de kosten van internet – 7,5 euro en huur 323 euro
    Veel landen zijn begonnen met het aanbieden van nomadische visa met het idee om in veel gevallen dergelijke professionals aan te trekken om hun IT-sector te ontwikkelen.
  • Duitsland, Tsjechië, Kroatië en Estland bieden nomadische visa aan

Bron: The Digital Nomad Index



Nomadvisa – Enkele voorbeelden

Veel landen zijn begonnen met het aanbieden van nomadische visa met het idee om in veel gevallen dergelijke professionals aan te trekken om hun IT-sector te ontwikkelen.

Duitsland
In Duitsland zijn er twee soorten visa voor freelancers, één voor artiesten en één voor andere professionals.
Digital nomads moeten zich registreren bij de Duitse belastingdienst en een aantal documenten overleggen, zoals hun portefeuille, bankrekeningafschriften en, in sommige gevallen, bewijs van hun expertise. Bovendien moeten zelfstandige professionals klanten hebben die in Duitsland zijn gevestigd.

Tsjechië
Biedt een speciaal zakenvisum aan.
Dit moet persoonlijk worden aangevraagd bij een Tsjechisch consulaat of ambassade, en de verwerkingstijden zijn aanzienlijk langer dan die voor toeristenvisa, van 90 tot 120 dagen.
Visumvereisten omvatten een in aanmerking komende bedrijfsvergunning, voldoende saldo op de bankrekening en een bewijs van accommodatie voor minimaal 1 jaar.

Kroatië
In augustus 2020 kondigde de Kroatische premier een nieuw visumprogramma voor digitale nomaden aan.
Het visum is sinds 1 januari 2021 geformaliseerd. Vereisten omvatten, maar zijn niet beperkt tot, bewijs van werken op afstand, ziektekostenverzekering, veiligheidscontroles en een huurovereenkomst. Het digitale nomadische werkvisum wordt geleverd met belastingvrijstellingen en een geldigheidsduur van maximaal 1 jaar.

Estland
Estland was de eerste die zich aan de verandering aanpaste en een online e-residency-programma voor buitenlandse ondernemers implementeerde. Vervolgens kondigde hij in juni 2020 een digitaal nomadisch visum voor freelancers aan.

Bron: Etiasvisa.ro

Roemeense belastingheffing, aantrekkelijk voor het aantrekken van digitale nomaden

  • “Roemenië met een snel en relatief goedkoop internet en de vrij lage huurprijs staat op de derde positie in de top van de landen die buitenlanders worden aanbevolen voor werk op afstand, na Canada en Groot-Brittannië. De Tsjechische Republiek en de Scandinavische landen hebben actief maatregelen genomen om in deze periode arbeidskrachten aan te trekken, bijvoorbeeld door middel van de zogenaamde nomadenvisa die hen het recht geven om onder speciale voorwaarden te werken, zowel in de EU als buiten de EU. In vergelijking met standaard immigratieprocedures, ”Zei Claudia Sofianu, partner, leider van de Divisie Inkomstenbelasting en Sociale Bijdragen, EY Roemenië, tijdens een online conferentie
  • De personeelsmobiliteit is de afgelopen maanden op een ongekende schaal geweest en we hebben het niet langer over klassieke detachementen en delegaties.“Laten we niet vergeten dat Roemenië een belastingtarief heeft voor salarissen of inkomsten uit zelfstandige activiteiten van 10%. In het geval van de Tsjechische Republiek bereikten ze via progressieve belastingheffing 23% “, zei ze.Het aanhouden van een enkel quotum van 10%, is vanuit mijn standpunt een maatregel die ons op deze plek zou kunnen houden.“We analyseren dit fiscaal, maar het is niet het enige dat telt. Toegang tot technologie is belangrijk en essentieel, maar niet voldoende. De subjectieve benadering van ieder van ons wordt eraan toegevoegd. Wat willen we? Willen we een land met buitengewone, ongekende landschappen? Het is Roemenië. Willen we een land met een betere infrastructuur? Misschien is Tsjechië beter dan wij ”, zegt ze.• Het handhaven van een belastingniveau dat vergelijkbaar is met het huidige kan een aantrekkelijke factor zijn omdat de kosten van levensonderhoud, vergelijkbaar, voor iemand die niet in Roemenië woont, afkomstig is uit het buitenland, waarschijnlijk met een ander salarispakket lager is in Boekarest, bijvoorbeeld dan in andere Europese hoofdsteden.

Wat bedrijven moeten doen

Volgens Claudia Sofianu krijgen steeds meer bedrijven verzoeken van werknemers om overal te werken, dus zelfs in een ander land.
Wat moeten bedrijven doen?
De vertegenwoordiger van EY Romania zegt dat ze geïnformeerd moeten worden over de implicaties in verband met de staat waar de werknemer zijn activiteit moet uitoefenen om:

  • dubbele belastingheffing te voorkomen;
  • het risico van permanent verblijf in de andere staat vermijden.

Bron: Ernst&Young, Claudia Sofianu

Pro Memorie – Handig naslagwerk voor De belastingtarieven en premies voor 2021

Ondernemers, managers en administrateurs worden elk jaar weer geconfronteerd met nieuwe tarieven, premies, uitvoeringsmaatregelen en wetten.

In de jaarlijkse Pro Memorie is deze informatie op een overzichtelijke wijze voor u samengevat.
Daarnaast zijn enkele veelgebruikte variabele gegevens opgenomen, zoals de rentetarieven van de Europese Centrale Bank (ECB), de wettelijke rente, de belasting- en invorderingsrente en valutakoersen.
De Pro Memorie is een handig naslagwerk voor de administratievoering van bedrijven, instellingen en ondernemers. De hoeveelheid en gedetailleerdheid van de informatie maken deze handzame en overzichtelijke samenvatting daarbij tot een belangrijk hulpmiddel. Daarnaast zijn enkele veelgebruikte variabele gegevens opgenomen, zoals de rentetarieven van de Europese Centrale Bank (ECB), de wettelijke rente, de belasting- en invorderingsrente en valutakoersen.
Door hier kunt u het volledige naslagwerk raadplegen.

Economische ontwikkelingen

Een verdiende promotie die onze aandacht trok

Uiteraard is de DRN Nieuwsbrief geen personeelsblad, maar personen die om niet beschikbaar stellen om onze leden te informeren volgen wij op de voet. In november 2020 gaf hij tijdens de digitale Romanian Business Week nog een uitstekende ondernemersinformatie over het de Roemeense mogelijkheden, zoals ook op de Romanian Business Day in Wassenaar. Daarom hebben we onderstaand bericht uit de Roemeense media(Profit.Ro) geplukt.

ING Bank Romania heeft Valentin Tătaru  tot de nieuwe hoofdeconoom benoemd. Vanuit de functie van hoofdeconoom zal Valentin zijn macro-economische onderzoeksactiviteit voortzetten met de nadruk op de economie van Roemenië, maar ook van de andere landen in de regio die al bestreken zijn.. Valentin Tătaru kwam in 2007 bij ING Roemenië. Gedurende 10 jaar werkte hij op de treasury-afdeling, waar hij de liquiditeit van de bank en de handel op de interbancaire geldmarkt beheerde. Sinds 2018 is hij aangesteld als econoom bij de bank, op de afdeling economisch onderzoek en heeft hij de macro-economische analyse van verschillende landen bestreken (Roemenië, Bulgarije, Servië, Kroatië), met opmerkelijke resultaten op het gebied van voorspelde kwaliteit. ValentinTătaru studeerde af aan de Faculteit Algemene Economie van ASE Boekarest, evenals de master in Europese Economische Studies aan dezelfde faculteit. Tijdens zijn professionele activiteit behaalde hij het diploma van Certified Treasury Professional van AFP (Association for Financial Professionals) en ACI Diploma van Financial Markets Association. ING Bank Roemenië is volgens activa de vierde bank in de top 10 van lokale banken. ING Bank Romania is een universele bank met meer dan 1,6 miljoen klanten in drie bedrijfssegmenten: particulieren (retail), MKB en Mid-Corporate en Wholesale Banking. (Zie ook publicaties op www.dutchromaniannetwork.nl)

Roemeense economie herstelt zich geleidelijk, de vooruitzichten zijn gunstig voor een robuuste groei vanaf 2021

Deze uitspraak op 19 november jl. mochten wij optekenen uit de  mond van de econoom Cosmin Marinescu die tevens presidentieel adviseur is.  Een en ander is weergegeven in de studie “Overheidsfinanciën en de economie: hoe komen we door de crisis?”. Hij schetst de situatie als volgt:
De economische crisis als gevolg van de pandemie van het coronavirus heeft de situatie van de overheidsfinanciën wereldwijd aanzienlijk beïnvloed, na jaren van solide economische groei, waarin de staatsbegrotingen een algemene consolidatietrend vertonen. In de Europese Unie lieten de overheidsfinanciën eind 2019 begrotingsoverschotten optekenen voor 17 lidstaten. De overige zaten, op één uitzondering na, onder de tekortdrempel van 3% volgens de nominale convergentiecriteria.

De uitzondering was Roemenië, waarvan de overheidsfinanciën zich procyclisch ontwikkelden in de jaren van de PSD-regering, d.w.z. aan de andere kant van de economische verantwoordelijkheid, met hoge tekorten ondanks de economische groei. Zo sluit Roemenië 2019 af met het grootste begrotingstekort van de EU-landen, van 4,4% van het bbp, na een regering die verschillende rekeningen en uitstaande betalingen aan de particuliere sector achterliet. Gezien het feit dat “Roemenië begon vanuit de positie van het land met het grootste begrotingstekort eind 2019”, kunnen we zeggen dat Roemenië 2020, het jaar van de coronacrisis, doorliep met een gematigde economische achteruitgang, maar ook met een matige verslechtering van het begrotingssaldo ‘, merkt Cosmin Marinescu op.

“(…) Roemenië heeft, misschien meer dan ooit, verantwoordelijkheid en strategische visie nodig om de sprong te maken op een ontwikkelingscurve die ons aanzienlijk dichter bij het gemiddelde van de Europese Unie brengt, door middel van echte duurzame convergentie. In die zin zal een rechts beleid – gericht op investeringen, innovatie, concurrentievermogen en economische verantwoordelijkheid – de ontwikkeling van Roemenië echt ondersteunen. We hebben twee belangrijke richtingen: Europese fondsen en structurele hervormingen! ”, Onderstreept de presidentiële adviseur voor economische en sociale beleidskwesties.
Blijkbaar had Marinescu een vooruitziende blik want na de verkiezingen wordt hij door de nieuwe liberale regering op zijn wenken bediend met een premier die het financieel-economische klappen van de zweep kent en is dat al vorm gegevens in het concept beleidsplan.

Het begin van de coronacrisis heeft bijna gelijktijdig en uniform de noodzaak doen ontstaan ​​om de uitgaven voor gezondheidszorg te verhogen en de economische sectoren te ondersteunen door middel van ondersteunende maatregelen en fiscale en financiële faciliteiten. Zo zijn de begrotingstekorten voor alle lidstaten tegelijk explosief gestegen, gezien de algemene context van blokkering en wereldwijde economische neergang.

De situatie van de overheidsfinanciën in de EU is plotseling verslechterd en de begrotingsoverschotten van 2019 zijn van de ene op de andere dag in grote tekorten veranderd. De onderstaande grafiek toont de stijging van de begrotingstekorten voor EU-landen, in de context van ongekende economische teruggangen, zelfs met dubbele cijfers in het tweede kwartaal, voor de overgrote meerderheid van de lidstaten

Gezien het feit dat de reacties op de coronacrisis waren gericht op ongeveer dezelfde maatregelen in bijna alle EU-landen – technische werkloosheid, opschorting van belastingverplichtingen en steun voor de financiering van het ondernemingsklimaat, blijkt dat de verslechtering van de overheidsfinanciën in Roemenië niet een van de meest agressieve.

Roemenië gaat van het grootste tekort in 2019 naar een van de meest gematigde verslechteringen van het begrotingssaldo in 2020. Deze gematigde “slip” duidt zowel op de doeltreffendheid van interventiemaatregelen als op een gunstige economische dynamiek.

In dit verband laten de kwartaalstatistieken op EU-niveau zien dat alle lidstaten consistente groeipercentages lieten zien, sommige zelfs met dubbele cijfers in vergelijking met het tweede kwartaal, toen de Europese economieën de “bodem van de afgrond” bereikten in een context van lockdown opgelegd door de gezondheidscrisis.

Roemenië registreerde een stijging van 5,6% in vergelijking met het tweede kwartaal, aangezien de landbouw de kwartaaldynamiek verminderde. Zo hebben we voor de eerste 3 kwartalen een economische daling van slechts 4,6% op een aangepaste reeks. Door de bevestiging van dit scenario behoort Roemenië tot de EU-landen met goede evoluties, gezien de problematische context van een coronacrisis die veel dieper gaat dan de aanvankelijke verwachtingen.

In die zin is het positieve tempo van de industrie in de afgelopen maanden een goed signaal van herstel, dat verder moet worden ondersteund door investeringen in infrastructuur en toegang tot Europese fondsen in het Recovery and Resilience Plan (PNRR).

De bouw- en dienstensector zijn de geaggregeerde aanbodfactoren die zullen zorgen voor de matiging van de negatieve jaarlijkse bbp-groei in de laatste maanden van dit jaar.

Zelfs als het economische herstel van het ene kwartaal naar het andere niet zo snel is geweest als we hadden gewild – om in het derde kwartaal de curve van de aanvankelijke verwachtingen te bevestigen, herstelt de economie zich geleidelijk en zijn de vooruitzichten gunstig voor de economische groei. robuust vanaf 2021.

Politieke ontwikkelingen

Nieuwe Roemeense regeringscoalitie voortvarend van start

Zoals bekend (zie DRN Nieuwsbrief van december 2020)heeft de coalitie PNL en USRPLUS een meerderheid behaald na de verkiezingen van 6 december 2020, waar zich later de UDMR(of)RMDSZ zich bij heeft aangesloten.
De PNL is te bestempelen als een conservatieve liberale partij(oudste partij van Roemenië, opgericht 24 mei 1875) die zich om opportunistische redenen hebben aangesloten bij de Europese Volkspartij (EVP) die een sterk christendemocratisch en conservatief karakter heeft.

De USRPLUS kan men zien als een liberale combinatie die een meer hervormingsgezind karakter heeft en op Europees niveau bij ALDE is aangesloten. De UDMR is de partij van de Hongaarse minderheid die altijd na de verkiezingen zich aansluit bij de partij(en) die de meerderheid hebben. Op Europees is men aangesloten bij de eerder genoemde EVP.
Daadkracht kan de nieuwe regeringscoalitie niet worden ontzegd, want nog voor de kerstdagen was de regering al gevormd, premier benoemd en ook de voorzitters van de Kamer van Afgevaardigden(Tweede Kamer) en de Senaat(Eerste Kamer).
De oppositiepartijen zijn de PSD (sociaal-democraten) en AUR Extreem-rechts en nationalistisch).

Voormalige ING’er nieuwe premier van Roemenië

De voormalige Minister van Financiën en huidige premier Florin Cîțu werkte achtereenvolgens tot 2003 bij de Reserve Bank of New Zealand en van 2003 tot 2005 bij de Europese Investeringsbank. Vervolgens was hij hoofdeconoom en later hoofd van de afdeling financiële markten bij ING Bank Romania. Cîțu was vanaf 2011 zelfstandig adviseur en bedrijfsanalist. In 2016 werd hij gekozen in de Senaat van Roemenië.
Een premier met een financieel-economische achtergrond zal bij het bedrijfsleven vertrouwen inboezemen. Dat wordt nog versterkt door de benoeming Anca Dragu tot voorzitter van de Roemeense Senaat. Haar kennis en ervaring komt sterk overeen met de premier. Ze werd geboren op 3 mei 1972 (48 jaar) en bekleedde in de regering van Dacian Cioloş de functie van minister van Financiën. Anca Dragu’s carrière in de economie is enorm. In 1996 bekleedde zij de functie van econoom bij de Nationale Bank van Roemenië, een functie die zij bekleedde tot 2001.Vervolgens bekleedde Anca Dragu van 2001 tot 2013 de functie van econoom bij het Internationaal Monetair Fonds. Haar Europese carrière zette zich van 2013 tot 2015 voort bij de Europese Commissie als economisch analist, een functie die ze neerlegde om het mandaat van minister van Financiën in de regering van Cioloș.

Samenstelling Roemeense regering

Premier: Florin Cîțu (PN L)

Het hoofd van de bondskanselarij van de premier: Victor Giosan ( USR PLUS)

Plaatsvervangend premier : Dan Barna (USR PLUS)

Plaatsvervangend premier : Kelemen Hunor (UDMR)

Parlement
President Kamer van Afgevaardigden : Ludovic Orban(PNL)
President Senaat : Anca Dragu (USR PLUS)

PNL-ministers

  •  Minister van Defensie: Nicolae Ciucă
  •  Minister van Buitenlandse Zaken: Bogdan Aurescu
  •  Minister van Openbare Financiën: Alexandru Nazare
  •  Minister van Binnenlandse Zaken: Lucian Bode
  •  Minister van Onderwijs: Sorin Cîmpeanu
  •  Minister van Arbeid: Raluca Turcan
  •  Minister van Energie: Virgil Popescu
  •  Minister van Landbouw: Adrian Oros
  •  Minister van Cultuur: Bogdan Gheorghiu

USR PLUS-ministers

  •  Minister van Investeringen en Europese projecten: Cristian Ghinea
  •  Minister van Transport: Cătălin Drulă
  •  Minister van Volksgezondheid: Vlad Voiculescu
  •  Minister van Justitie: Stelian Ion
  •  Minister van Onderzoek, Innovatie en Digitalisering: Ciprian Teleman
  •  Minister van Economie, Ondernemerschap en Toerisme: Claudiu Năsui.

UDMR-ministers

  •  Minister van Ontwikkeling en Openbaar Bestuur: Cseke Attila
  •  Minister van Milieu, Water en Bos: Tánczos Barna
  •  Minister van Jeugd en Sport: Novak Eduard.

Voor nadere informatie: Zie www.gov.ro

Sector volksgezondheid

Ontwikkelingen Covid-19 virus

De ontwikkelingen rondom het Covid-19 virus volgen elkaar snel op, dus wij moeten ons beperken tot een maandelijkse update inzake Roemenië. Voor actueel nieuws adviseren wij u altijd de website www.nederlandwereldwijd.nl te raadplegen.

Roemeens quarantainebesluit
Houd er rekening mee dat het Nationaal Comité voor Noodsituaties (NCES) van Roemenië een nieuw besluit heeft uitgevaardigd waarin staat dat de personen die van Nederland naar Roemenië reizen gedurende een periode van 14 dagen in zelfquarantaine moeten blijven. De volgende uitzonderingen zijn van toepassing: 1. In het geval dat het verblijf in Roemenië maximaal 72 uur zal zijn, is er geen verplichting tot zelfquarantaine als de personen een negatieve COVID-19-test kunnen overleggen die binnen 48 uur voor aankomst in Roemenië is gedateerd. 2. Als de duur van het verblijf in Roemenië langer is dan 72 uur, moeten de personen 14 dagen in zelfquarantaine plaatsen, maar mogen ze de quarantainelocatie op de 10e dag verlaten als ze een negatieve COVID-19-test kunnen produceren die was genomen tijdens de 8e dag. Het NCES-besluit en de lijst van de landen van vertrek waarvoor de zelfquarantaine vanaf vandaag verplicht zal zijn, is beschikbaar op https://www.cnscbt.ro/index.php/legislatie_cov/2163-hcnsu-nr-60-din -17-12-2020 Er is een telefoonnummer beschikbaar voor het verkrijgen van informatie over de maatregelen die zijn genomen in de strijd tegen de COVID-19-pandemie: +40 21 3 20 20 20. Het Roemeense ministerie van Buitenlandse Zaken publiceert voortdurend informatie over het reisadvies dat is bijgewerkt met COVID-19-beperkingen over de hele wereld, het is beschikbaar op http://www.mae.ro/node/51759 of www.nederlandwereldwijd.nl
Geen quarantaine in RO voor degenen die volledig zijn ingeënt tegen COVID Reizigers uit landen die op de “gele lijst” staan en die beide COVID-vaccindoses hebben, hoeven niet langer in quarantaine te gaan wanneer ze naar Roemenië komen, volgens een door G4media.ro geciteerde beslissing van het Nationaal Comité voor Noodsituaties (CNSU). De uitzondering is van toepassing op degenen die de tweede dosis ten minste tien dagen voordat ze Roemenië binnenkwamen, hebben ingenomen. De regering dient het besluit te bekrachtigen voordat het in werking treedt.

Vaccinare anti-Covid-19 Romania 22 ianuarie 2021

Sinds maandag 18 januari jl. zijn de restaurants, theaters en bioscopen in Boekarest weer open. Burgemeester Nicușor Dan: Voorwaarde is dat de index onder de 3 blijft .Restaurants, voorstellingszalen en bioscopen in Boekarest heropenen ‘binnenshuis’ vanaf maandag, nadat het besmettingspercentage was gedaald tot onder de 3 gevallen per duizend inwoners, een incidentie die de afgelopen drie dagen werd gemeld. Het besluit werd genomen door het gemeentelijk comité voor noodsituaties van Boekarest. De capaciteit waarmee ze zullen opereren is 30%. Ook blijft de sluitingstijd 21.00 uur. “We bevinden ons in een gelukkige situatie in Boekarest, de incidentie-index is 2,5. De verdienste komt toe aan de inwoners van Boekarest die een masker droegen, ze behielden de sociale afstand ”, verklaarde de burgemeester, Nicușor Dan.

Maar liefst 2.878 nieuwe gevallen van mensen die besmet zijn met SARS-CoV-2 in Roemenië werden in de afgelopen 24 uur geregistreerd na 30.000 landelijke tests, waarvan 24.552 RT-PCR-tests en 5.474 snelle antigene tests. De Strategic Communication Group (GCS) meldde de officiële nieuwe taskforce voor communicatie over het coronavirus donderdag.Dit zijn gevallen van patiënten die niet eerder positief hebben getest.Donderdag werden in Roemenië 703.776 gevallen bevestigd van mensen die besmet waren met het nieuwe coronavirus. Van hen werden 641.288 mensen genezen verklaard.

Tot op heden zijn er op nationaal niveau 5.244.752 RT-PCR-tests en 63.108 snelle antigeentests verwerkt.In de afgelopen 24 uur werden 24.552 RT-PCR-tests uitgevoerd (16.496 op basis van casusdefinitie en medisch protocol en 8.056 op verzoek) en 5.474 snelle antigeentests.

Bijzondere berichten

Twee Roemeense steden in top 20 van gezondste steden ter wereld

Timisoara en Cluj-Napoca, in de Top 20 van gezondste steden ter wereld, vóór München of Kopenhagen Timisoara en Cluj-Napoca staan ​​in de top 20 van gezondste steden ter wereld, volgens een studie uitgevoerd door experts van het money.co.uk-platform, een Britse site die de gezondste landen en steden ter wereld vergelijkt en analyseert, volgens de criteria voedselkosten, transportinfrastructuur, obesitaspercentage, vervuilingsniveau, criminaliteit of veiligheid. Volgens de ranglijst van money.co.uk staat Timișoara op de 15e plaats en Cluj-Napoca op de 16e plaats, voor steden als München (Duitsland) of Kopenhagen (Denemarken) De twee steden in Roemenië behaalden gunstige scores op het gebied van veiligheid, minder vervuiling en een laag percentage zwaarlijvigheid. Cluj-Napoca en Timisoara behoren tot de steden die het meest hebben geprofiteerd van het EU-lidmaatschap van Roemenië, Cluj is de Europese Jeugdhoofdstad in 2015 en Timisoara zal in 2023 de titel van Culturele Hoofdstad van Europa hebben. De steden op de eerste drie plaatsen in deze ranglijst zijn Valencia (Spanje), Madrid (Spanje) en Lissabon (Portugal).Maar met enig gevoel van nationale trots wordt de achtste plaats ingenomen door Den Haag als enige Nederlandse stad.

Dacia Felix – Het roemrijke verleden van Roemenië

Fascinerende kennismaking met zes volkeren uit de klassieke oudheid.

Laat je meevoeren naar het verre verleden van Roemenië, kruispunt van culturen.
Dit prachtig uitgevoerde boek geeft een overzicht van de mooiste en meest betekenisvolle objecten, voorzien van heldere toelichting. Maar bovenal neemt het u mee op een culturele ontdekkingsreis naar het verre verleden van een voor velen van ons nog onbekend Oost-Europees land.

Niet alleen Romeinen, maar ook Daciers en Geten, Grieken, Scythen en Kelten kleurden de Roemeense geschiedenis. Ze passeren in dit boek de een na de ander de revue. Dat maakt het een must voor iedereen die geïnteresseerd is in de oudheid.

Het boek is te bestellen bij Snoeck Uitgeverij te Gent,
email: philip@snoeckpublishers.be met vermelding van Dacia Felix – Nederlandstalige versie.

De kosten(inclusief verzendkosten) zijn € 35

Disclaimer

De nieuwsbrief van het Dutch Romanian Network wordt met grote zorgvuldigheid samengesteld. Voor een mogelijke onjuistheid en/of onvolledigheid van de hierin verstrekte informatie kan het Dutch Romanian Network geen aansprakelijkheid aanvaarden, evenmin kunnen aan de inhoud van de nieuwsbrief rechten worden ontleend. De artikelen geven niet noodzakelijkerwijs de mening van het bestuur weer.