Nieuwsbrief 3 januari 2017

Header-news

DRN NIEUWS

DRN wenst u een gezond en succesvol 2017 toe!

Voor ons liggen weer twaalf nieuwe hoofdstukken en iets minder dan 365 nieuwe kansen omdat het jaar al begonnen is. Aan voorspellen wagen wij ons niet 2017want de trend van fact free nieuws wijzen wij af. Ook de verzinsels van het journaille zoals “de elite” verwijzen wij naar de prullenbak. Als we fact based nieuws mogen noemen dan staat de economische barometer gunstig waarbij we hopen dat het opkomend nationalisme en populisme geen roet in het eten gooit. Om die reden hebben wij in deze brief extra aandacht besteed aan de Roemeense verkiezingen en komen tot de voorzichtige conclusie dat de politieke stabiliteit zich in beginsel continueert. Laten wij hopen dat niet de staat of de markt het “leitmotiv” wordt, maar het welzijn van de burgers van Roemenië. Overigens wensen wij onszelf dat ook toe met betrekking tot de verkiezingen die in maart voor de deur staan.
Voor de DRN betekent het jubileumjaar van het tienjarig bestaan een aansporing om de dienstverlening aan haar leden te vergroten, want welvaart en banen worden niet door overheid geschapen, maar door het bedrijfsleven. Uiteraard wensen wij de overheden in beide landen veel wijsheid toe, alsmede de Europese Commissie, om zorg te dragen voor een fiscaal vriendelijk (investerings)klimaat en een grotere nadruk op de DRN wenst u een gezond en succesvol 2017 toeeconomische diplomatie. Uiteindelijk zullen er dan ook meer middelen beschikbaar komen voor belangrijke zaken zoals onder andere de gezondheids- en ouderenzorg. Wij gaan in ieder geval ons best doen, want met klagen en zeuren en met de vinger naar een ander te wijzen is nog nooit een verbetering tot stand gekomen.

Technologie Sector

Handelsmissie Bio-Energie & Warmtekrachtkoppelingen

Handelsmissie Bio-Energie-WarmtekrachtkoppelingenOp 6 t/m 9 maart a.s. organiseert de Nederlandse Ambassade in Boekarest samen met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland(RVO) een handelsmissie naar de relatief onbekende Roemeense markt voor bio-energie en warmtekrachtkoppelingen(WKK). De deadline voor inschrijving is 22 januari a.s. Attractief is dat de eerste acht inschrijvers gratis accommodatie krijgen toebedeeld. Sterke punten van deze (deel) sector zijn dat er wetten worden voorbereid die de WKK en Bio-Energiemarkt extra ondersteuning bieden. Handelsmissie Bio-Energie-Warmtekrachtkoppelingen-2Prijzen en kosten zijn stabiel en er is een hoog onbenut potentieel. Deze missie is vooral gericht op technologieleveranciers en energie Procurement and Construction bedrijven op het gebied van bio-energie; verwarmingsoplossingen voor industrieel gebruik (inclusief kas, voedingsindustrie, boerderijen, etc.); verwarming oplossingen voor stadsverwarming; Import van biomassa uit bossen (houtsnippers, pellets,  enz.); investeringen in projecten in biomassa, biogas en Waste-to-Energy en bedrijven met hoogrenderende warmtekrachtkoppeling oplossingen. Ook is er een overlapping met de agrarische sector m.b.t. mestvergisters, kassenbouwers die gebruik willen maken van district heating.   Voor nadere informatie over programma, kosten en inschrijving verwijzen wij u naar pagina Evenementen&Agenda.

Water en andere (deel)sectoren

EU projecten voor water, stadsverwarming en infrastructuur

De Roemeense EU Commissaris voor Regionale Ontwikkeling Corina Cretu kondigde onlangs 15 projecten aan, waarvan een deel een continuering zijn van de beschikbare projecten uit de periode 2007-2013.  Het belangrijkste deel van de beschikbare fondsen zijn gericht op de watervoorziening en afvalwaterbehandeling en omvatten de bouw van de daarbijbehorende infracstructuur zoals bijvoorbeeld zuiveringsstations.

EU projecten voor water-stadsverwarming en infrastructuur

Voorts zijn er EU fondsen voor stadsverwarming beschikbaar gekomen waarvoor de steden Oradea en Bacau reeds voorstellen hebben ingediend. Ook zijn er aanvragen voor verbetering van de instractuur gehonoreerd zoals spoorbruggen op het traject Boekarest-Constanta en de autoweg DN 56 op het traject Craiova-Calafat.
Bedrijven met belangstelling voor deze projecten kunnen zich wenden tot de vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Boekarest, waarvan de gegevens zijn: http://ec.europa.eu/romania/ , Mina Adreeva((+32 2 299 13 82) en Natasha Bertaud (+32 2 296 74 56)

Agrarische Sector

Buitenlandse zuivelproducenten dicteren de Roemeense markt

Buitenlandse zuivelproducenten dicteren de Roemeense marktMet name de Franse groep Lactalis met haar marktaandeel van 23%(geschat op 800 miljoen euro) heeft de sterkste positie veroverd door in 2016 twee van haar grootste concurrenten op de Roemeense markt Albalact en Covalact over te nemen. Na de eerste transactie bereikte men al een omzet van RON 820 miljoen. Qua omvang gevolgd door de eveneens Franse groep Danone die een omzet heeft RON 484 miljoen(Koers Euro:RON is 1:4,5375) Samen controleren zij 36% van de lokale zuivelmarkt. De derde en vierde en vijfde plaats worden respectievelijk ingenomen door het Nederlandse FrieslandCampina(Napolact), het Griekse Olympus en het Duitse Hochland. De enige Roemeense zuivelproducent is Simultan Timis met een omzet van RON 143.900.000

Retailsector

Hornbach wil geen illegaal hout van Houtindustrie Schweighofer

Hornbach wil geen illegaal hout van Houtindustrie SchweighoferMet ingang van 1 januari 2017 heeft de Duitse retailer alle handelsbetrekkingen met het Oostenrijkse bedrijf Schweighofer die bekend staat als een notoire wetsovertreder van het verbod op het kappen van illegaal hout uit de Roemeense wouden.
Deze beslissing werd genomen na een onderzoek van de Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) en de certificeringsinstantie Forest Stewardship Council (FSC). Deze instanties controleren ook de afnemers van Schweighofer.

Sector Infrastructuur

Privatisering Havenbedrijf Constanta en Luchthavens Boekarest

Het Roemeense Ministerie van Transport heeft voorgesteld om tot een nieuwe uitgifte van aandelen over te gaan dat ongeveer een minderheidsbelang van 20% tot 25% impliceert.

Privatisering Havenbedrijf Constanta en Luchthavens Boekarest
Bucharest Airports National Company(CNAB) is het luchthavenbedrijf dat ontstond op 5 februari 2010 door de samenvoeging van Henri Coanda (Otopeni) International Airport en Aurel Vlaicu (Baneasa) International Airport. Deze privatisering geldt ook voor de Haven van Constanta(APM SA Constanta).

Sociaal Economische Ontwikkelingen

Het Roemeense Nationaal Instituut voor Statistiek(INS) heeft op basis van de gegevens van Eurostat van 2014 berekend dat Roemenië de weinig eervolle eerste plaats inneemt. Volgens de definitie die Europese Commissie hanteert worden armen gedefinieerd als: “mensen, gezinnen of groepen mensen wier middelen ( materieel, cultureel en sociaal) zo beperkt zijn dat zij uitgesloten zijn van de minimaal aanvaardbare leefpatronen in de lidstaat waarin zij leven”(Raad van de Europese Gemeenschappen,1985).

Roemenië staat op eerste plaats in de EU inzake relatieve armoede

De armoede is relatief omdat zij gedefinieerd wordt in verhouding tot het algemeen welvaartspeil van een land. In Europees verband spreekt men van een risico op armoede als men een inkomen heeft dat lager is dan 60% van het doorsnee inkomen. Van de 28 lidstaten had en heeft Nederland een relatief laag aandeel inwoners met een risico op armoede. Alleen in Tsjechië, in 2004 toegetreden tot de EU, was dit risico kleiner.

Fiscale ontwikkelingen

Tariceanu(ALDE) wil level playing field voor Roemeense bedrijven

Tariceanu ALDEwil level playing field voor Roemeense bedrijvenTariceanu wijst erop dat de Roemeense bedrijven conform het rechtvaardigheidsprincipe in het nadeel zijn ten opzichte van hun buitenlandse collega’s. Hij bepleit dat alle spelers het spel dienen te spelen volgens dezelfde regels (level playing field) Dus niet te worden benadeeld door de voorkeursbehandeling die buitenlandse investeerders, met name de multinationals, genieten ten opzichte van hun Roemeense collega’s. Hij streeft ernaar dat zowel de Roemeense als buitenlandse bedrijven in deze zin gelijk moeten worden behandeld.
Coalitiegenoot Liviu Dragnea(PSD) bevestigde het uitgangspunt door de refereren aan Richtlijn 1164 van de Europese Commissie die speciale constructies van de multinationals niet toestaat om bepaalde opbrengsten zoals winstbelasting te ontrekken aan het land waar zij belastingplichtig zijn, zeker omdat zij in Roemenië toch al een groot voordeel genieten van erg lage arbeidskosten.

De richtlijn is  op 12 juli jl. door de Europese Commissie vastgesteld en dient ter bestrijding van belastingontwijkingspraktijken die de werking van de interne markt rechtstreeks schaden. Derhalve is deze ook al besproken in de Nederlandse Eerste Kamer en geldt voor alle EU lidstaten. Wij verwachten dat een en ander nauwelijks van invloed zal zijn op het investeringsklimaat, want Roemenië is nog steeds één van de landen waar de belastingdruk tot de laagste van Europa behoort.

Politieke Ontwikkelingen

Sociaal-Democraten grote winnaar nationale verkiezingen

De socialistische PSD werd met 45,47% op 11 december jl. de grote winnaar van de Roemeense verkiezingen en zij continueerden vrij snel na
deze verkiezingen hun reeds bestaande samenwerking met de liberalen(ALDE).

Sociaal-Democraten grote winnaar nationale verkiezingen

Liviu Dragnea-PSD & Calin Popescu Tariceanu-ALDE

Niet veel later sloot de Hongaarse minderheidspartij UDMR zich bij hun aan middels een gedoogakkoord, waardoor deze nieuwe regeringscoalitie een ruime meerderheid heeft in het parlement (2e Kamer) en senaat (1e Kamer) van 57,27%. De eerder dit jaar gehouden lokale en regionale verkiezingen vertoonden ongeveer eenzelfde uitslag.

Sociaal-Democraten grote winnaar nationale verkiezingen-2

De grote verliezer bleek de christendemocratische PNL met 20% te zijn; de partij van President Klaus Johannis. De beide partijleiders van de nieuwe coalitie Liviu Dragnea(PSD) en Calin Popescu Tariceanu(ALDE) hebben beide de rol van speaker(kamervoorzitter) gekozen; waarvan Calin Popescu Tariceanu q.q. tevens de Vice President van Roemenië is. Omdat de UDMR zich beperkte tot een gedoogakkoord worden zij niet in het kabinet opgenomen. De nieuwe zetelverdeling van het parlement en de senaat is PSD – 154 zetels in de Kamer, 67 in de Senaat; PNL – 69 zetels in de Kamer, 30 in de Senaat; USR – 30 zetels in de Kamer, 13 in de Senaat UDMR – 21 zetels in de Kamer, 9 in de Senaat; ALDE – 20 zetels in de Kamer, 9 in de Senaat; PMP – 18 zetels in de Kamer, 8 in de Senaat. Roemenië heeft een kiesdrempel van 5%, dus tal van andere partijen zijn afgevallen (zouden ze in Nederland ook moeten invoeren).

Sociaal-Democraten grote winnaar nationale verkiezingen-3

Sorin Grindeanu

Voorts kent het land 17 zetels toe aan minderheden die niet langs de normale weg vertegenwoordigd kunnen zijn. Inmiddels is ook de nieuwe premier benoemd en wel de sociaal-democraat Sorin Grindeanu. Geboren op 5 december 1973 in Caransebes (district Caraş Severin). Studeerde onder andere Informatica (Faculteit Wiskunde). Zijn ervaring in het openbaar(publieke) bestuur heeft hij onder andere opgedaan als voorzitter van de raad van het omvangrijke district Timis en als Minister van Communicatie in de Ponta regering.

Geopolitieke Ontwikkelingen

Zwaartepunt VS en Nato in Roemenië

Met ingang van januari 2017 zal het Roemenië de twijfelachtige eer hebben het bolwerk te vormen tegen de expansiedrift van de Russische Federatie. Gelet echter op de regionale geopolitieke situatie is daar wel wat voor te zeggen door te refereren aan Transnistrië, de pro-Russische houding van de presidenten van Moldavië en Bulgarije, Oost-Oekraïne en de Krim gerelateerd aan de positie in de Zwarte Zee, maar of deze polarisatie, wat men ook wel herstel van het machtsevenwicht noemt, de juiste weg is, stemt tot nadenken. Misschien een kwestie van perceptie?
Thans zijn zo’n 80 tanks en 4000 elitetroepen onderweg vanuit Fort Carson in VS, waarvan een deel wordt gezonden naar Polen en de Baltische landen. Dit zal de grootste inzet van Amerikaanse troepen in de afgelopen 20 jaar en kost ongeveer USD 3,4 miljard. Het Amerikaanse pantser bataljon onder leiding van luitenant-kolonel Jason Sabat zal worden gestationeerd op de Mihail Kogalniceanu militaire basis, gelegen 26 km ten noorden van Constanta. Roemenië zal ook gastheer zijn voor troepen uit andere NAVO-lidstaten in de volgende jaren.

Zwaartepunt VS en Nato in Roemenie

Een kwestie van perceptie?

Een multinationale NAVO brigade zal worden gestationeerd in Craiova, in het zuidwesten van Roemenië. Verschillende NAVO-landen, waaronder de Verenigde Staten, Duitsland, Bulgarije, Polen hebben al aangekondigd dat ze zouden bijdragen aan deze brigade.
Roemenië herbergt ook twee NAVO-commando- en controlecentra die geacht worden de activiteiten van de Alliantie te coördineren in de regio.
De aanwezigheid van de VS en de NAVO in Roemenië blijkt ook uit het de anti-ballistische raket schild in Deveselu, nabij Craiova, dat in de eerste helft van dit 2016 operationeel werd. VS en NAVO-troepen nemen ook reeds deel aan militaire oefeningen in Roemenië en de NAVO-schepen zijn aanwezig in de Zwarte Zee, sinds Rusland de Krim innam.
Roemenië zal de defensie-uitgaven tot 2% van het BBP verhogen, te beginnen in 2017. Dit betekent dat de regering meer dan 3,3 miljard euro aan defensie zal moeten besteden. Daartoe behoren de kosten van de aanschaf van nieuwe militaire uitrusting, het opknappen van de twee fregatten en hen uit te rusten met torpedo’s, het bouwen van vier nieuwe militaire korvetten (waarover men in onderhandeling is met Damen Shipyards in Galati), en het kopen van nieuwe  F-16 Fighting Falcon vliegtuigen.

Bijzondere berichten

Bedrijvendag Ambassadeursconferentie 2017

Op donderdag 2 februari vindt tijdens de Ambassadeursconferentie de Bedrijvendag plaats in de Van Nelle Fabriek in Rotterdam. Bedrijven krijgen de kans om ambassadeurs te spreken over ondernemen in het buitenland en specifieke vragen over de betreffende landen te stellen. De Bedrijvendag is onderdeel van de Ambassadeursconferentie die het ministerie van Buitenlandse Zaken jaarlijks organiseert voor ambassadeurs en consuls-generaal..

Bedrijvendag Ambassadeursconferentie 2017

Wilt u internationaal ondernemen of uw activiteiten uitbreiden? Op de  Bedrijvendag zijn er meer dan 145 Nederlandse ambassadeurs en consuls-generaal beschikbaar om uw internationale handelsmogelijkheden te verkennen. Zij vertegenwoordigen de Nederlandse belangen wereldwijd, beschikken over een groot internationaal en diplomatiek netwerk, kennen de lokale markt en zijn experts op het gebied van de economische ontwikkelingen. Naast het speeddate programma zijn er adviseurs van het ministerie van Buitenlandse Zaken, de Rijksdienst van Ondernemend Nederland, VNO-NCW, MKB-Nederland en de Kamer van Koophandel aanwezig om u van informatie te voorzien. Traditiegetrouw wordt deze bijeenkomst afgesloten met een netwerkborrel. Hier legt u nieuwe contacten en versterkt u bestaande banden met collega-ondernemers, handel bevorderende organisaties, netwerkpartners en de aanwezige ambassadeurs en consuls-generaal. Aanmelden is mogelijk tot donderdag 19 januari a.s.  Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Klantcontact van RVO.nl via klantcontact@rvo.nl of 088 042 42 42