Nieuwsbrief 30 maart 2020

Header-news

DRN NIEUWS

Never let a good crisis go to waste…
….zo formuleerde Churchill het. Crisissen zijn dé veranderingsmomenten, onze gezondheidswerk(st)ers staan al model voor daadkracht en verantwoordelijkheidszin. Laat ons dit momentum niét onderschatten!

Dagelijks worden we overspoeld met informatie. Wij hebben daar niets aan toe te voegen en willen u nadrukkelijk verwijzen naar de officiële instanties. Alleen met vereende krachten kunnen het coronavirus bedwingen.  Uit China komen berichten dat in de crisishaard de toename van slachtoffers tot staan is gekomen en zelfs bedrijven weer opstarten. Internationaal heeft de wetenschap samen met de farmaceuten al de eerste (nog niet beproefde) resultaten geboekt om een vaccin aan te maken dat verdere groei kan tegengaan dan wel tot genezing kan leiden.  We zitten nog midden in COVID-19 crisis en wij hebben de tijd (nog)niet aan onze kant, want ieder slachtoffer is er één te veel.

Wij beperken ons in deze brief tot berichten over de relatie tussen Roemenië en Nederland, waarbij als uitgangspunt nemen dat volksgezondheid en economie geen tegengestelde zaken zijn. Beide zijn essentieel voor elkaar. Want als de economie teveel in het slop raakt, heeft dat ook gevolgen voor de volksgezondheid. Ook internationaal, zeker omdat het Coronavirus zich niet aan grenzen houdt. Simpel gesteld, we hebben juist nu elkaar nodig, want denk maar eens aan de voedseldistributie of de beschikbaarheid van medicijnen en medische apparatuur en zo zijn er nog tal van andere sectoren te noemen.

DRN verwelkomt nieuwe leden en organisaties

Wellicht mede door de recente ontwikkelingen rondom het COVID-19 virus is een versnelling van toetreding van nieuwe leden en organisaties tot de DRN waar te nemen. Uiteraard heeft iedereen zijn eigen specifieke beweegreden, maar juist nu is er een behoefte aan internationale samenwerking en kennisuitwisseling, dus factoren die nu een extra belangrijke rol spelen.
Dus wij heten welkom:

Vaktec B.V.
  Vaktec B.V. uit Groningen is opgericht in 2008. In de eerste vijf jaar zijn zij voornamelijk actief geweest in de wereld van olie en gas, destijds onder andere op projecten van Cofely-GDF Suez, Gasunie, NAM, Shell en Total. Tegenwoordig richten zij zich niet meer alleen op de leidingbouw en industrie, maar ook steeds meer op de bouw sector. Zij werken met vakmensen uit verschillende EU-landen. De nationaliteit is niet belangrijk voor hun. Vakmensen uit onder andere het VK, Duitsland, Roemenië, Italië, Portugal, Litouwen en Polen mogen tegenwoordig namelijk onder dezelfde voorwaarden werken als die uit Nederland. Uiteraard zullen de huidige en toekomstige economische ontwikkelingen hun invloed hebben op de (krappe) arbeidsmarkten.
Voor nadere informatie: www.vaktec.nl

DayseaDay Group
Sinds 2012 is Oceanis Seafood Europa SRL (OSE) uit Roemenië een volle dochteronderneming van Dayseaday Group uit Urk. Dayseaday is al langer actief in Oostbloklanden zoals Oekraïne, Rusland, Hongarije, Tsjechië en Polen.
De groothandel en foodservice vanuit een coldstore met kantoor in Boekarest en men zit thans in een expansieproces.
Ook wordt er direct en indirect geleverd aan 4 en 5 sterren hotels zoals Marriott, Sheraton en Novotel.
De opslagcapaciteit bedraagt 1000 pallets , dagelijks wordt er geleverd door geheel Roemenië.
De aanvoer vindt plaats per containerschip via de havenstad Constanta en per vrachtwagen vanaf Urk en andere delen van Europa. Ook wordt er vis uit Turkije en Bulgarije geïmporteerd, deze landen liggen relatief dichtbij.
Het bedrijf heeft kans gezien om binnen 5 jaar een grote speler te worden. Tot de Dayseaday Group behoren:Dayseaday Fresh B.V.,Dayseaday Frozen B.V.,Oceanis Seafood Europe SRL, Muijs Seafood Spakenburg en Bonesca Import & Export B.V. (Controlerend belang).
Voor meer informatie: www.dayseaday.com

Urban Landscapes Romania
Het doel van het consortium is de vergroening van de Roemeense steden te bewerkstelligen. Het is een driejarig project dat zich richt op de lokale overheid, het groene bedrijfsleven en kennisinstellingen. Toonaangevende bedrijven zoals Boomkwekerijen Ebben, Van den Berk Boomkwekerijen, JUB Holland, Molter BV, VIC Landscapes en Seuren Roses ondersteund door Anthos en Agriprogress vormen de samenwerking om een ​​groen succes te creëren in Roemenië en daarmee tevens het leefklimaat te verbeteren. Een belangrijk deel van de markt is de lokale overheid en de Nederlandse Ambassade in Boekarest speelt hierbij een belangrijke rol. Het project begint zeer goed op stoom te komen. Ook zijn er contacten op hoog niveau met de Roemeense senaat.
Het project wordt mogelijk gemaakt door het programma Partners for International Business (PIB) waarmee Nederlandse bedrijven in een publiek private samenwerking hun internationale ambities kunnen realiseren. Samenwerken met andere bedrijven uit de sector en de Nederlandse overheid kan ervoor zorgen dat u sterker staat.
Voor nadere informatie: info@agriprogress.com

Royal Anthos
Royal Anthos is de brancheorganisatie van de handelsbedrijven in bloembollen en boomkwekerijproducten. De organisatie behartigt hun belangen in binnen- en buitenland en treedt op als hun algemeen vertegenwoordiger in besturen en tal van overlegstructuren . De organisatie is opgericht op 4 februari 1900 en bij de viering van het 100-jarige jubileum is door Hare Majesteit Koningin Beatrix het predicaat Koninklijk aan de vereniging toegekend.
De bij Anthos aangesloten bedrijven vertegenwoordigen plm. 85% van de wereldhandel in bloembollen en plm. 60% van de handel in de boomkwekerijsector. Royal Anthos kent vele (ondersteunende) activiteiten voor haar leden, zoals onder andere De Groene Stad dat onderdeel uitmaakt van het Europese programma “Green Cities for a sustainable Europe”. België, Bulgarije, Frankrijk, Duitsland, Denemarken en het Verenigd Koninkrijk. Zij kennen hun eigen The Green City-organisaties op nationaal niveau. Onderling wordt nauw samengewerkt, zoals met het Nederlandse consortium Urban Landscapes Romania het Dutch-Romanian Partnership for Greener Cities.
Voor nadere informatie: www.anthos.org

Agri en Food Sector

Roemeense boeren kunnen profiteren van gratis irrigatiewater!

Het reeds decennialang bestaande probleem van onvoldoende irrigatie van landbouwgronden wordt thans eindelijk structureel aangepakt.

Om boeren over de streep te trekken en het drastisch aan te pakken kondigt het Nationaal Agentschap voor Landverbeteringen (ANIF) aan boeren aan dat dit jaar het water voor irrigatie tot aan de afleverpunten gratis is, met  middelen uit de staatsbegroting . Boeren kunnen profiteren van gratis water, ongeacht of ze natuurlijke personen, rechtspersonen, of landbouwverenigingen zijn. Voor het irrigatieproject is in 2020 circa 8 miljoen euro beschikbaar gesteld. Dus dat betekent ook de aanleg, reparatie en onderhoud van een irrigatiestructuur inclusief de waterpompen en verdeelstations aangesloten op de bronnen zoals de Donau en andere binnenwateren.
Het Nationaal Agentschap voor landverbeteringen heeft met boeren tot op heden 700 meerjarige en seizoensgebonden irrigatiecontracten afgesloten voor een oppervlakte van 827.242 ha. De totale oppervlakte die ANIF heeft voorbereid voor contractering en irrigatie is 1.045.183 ha, aldus de algemeen directeur van ANIF, Stefan Constantin.
Door het gebrek aan regenval in de afgelopen periode is de irrigatiecampagne dit jaar al in maart gestart in de districten Botosani en Galați. En men verwacht dat de irrigatie opbouw ook eerder in andere districten zal beginnen.  In het bijzonder zal de aandacht uitgaan naar de “Woestijn van Oltenia” zich bevindend ten zuiden van Craiova. Dus voor Nederlandse bedrijven die zich hebben gespecialiseerd op irrigatie en alles wat daarmee samenhangt zijn hier goede kansen aanwezig.
Voor nadere informatie:
https://www.anif.ro/conducere/ ,
tel.+40 2133 22816 en
email: centrala@anif.ro

Sector Scheepsbouw

Alewijnse Marine Galati krijgt mega order voor mijnbouwschip

Alewijnse  heeft  opdracht  gekregen  voor  de  complete  elektrische  installatie  aan boord van het   nieuwste  en  grootste  offshore  diamantmijnbouwschip  ter  wereld.  Het Additional Mining Vessel (AMV) is het zevende schip uit de vloot van eigenaar eigenaar De Beers Marine Namibia (Pty) Ltd. en wordt het meest geavanceerde schip van dit type dat ooit is gebouwd.


Alewijnse werkt voor dit project opnieuw samen met Damen Shipyards Group, ditmaal op de Roemeense werf Damen Shipyards Mangalia, het vlaggenschip van de Damen Group voor de bouw van vooral grote en complexe schepen en offshore constructies.

Bij de bouw van de buitengewoon complexe AMV3 zijn bedrijven uit zowel de mijnbouw- als maritieme industrie betrokken. Aan boord komen zeer geavanceerde systemen voor onder andere elektrisch vermogen, besturing en   monitoring. Een mooi voorbeeld is het nieuwste  onderzeecrawlingsysteem voor het delven van diamanten van de zeebodem. De installatie bestaat uit een 300-ton crawler machine met een mechanische arm, die in een horizontale hoek en direct onder de scheepsromp materiaal van de zeebodem kan baggeren tot diepten van wel 130 meter. Een grote verwerkingsinstallatie aan boord zeeft vervolgens het gebaggerde grind, verwijdert de diamanten en verpakt de edelstenen in metalen vaten. Een ander groot en complex systeem is het seven thruster DP2 dynamisch positioneringssysteem, dat wordt aangedreven door zes generatoren van elk 3.230 ekW.

De bouw van het schip is in mei 2019 gestart met het snijden van het eerste staal. Alewijnse is inmiddels in volle gang met de voorbereidende elektrische werkzaamheden. Met een team van 200 vakbekwame technici zal het bedrijf het project in december 2020 afronden. De oplevering van het schip staat gepland in 2022, waarna de AMV3 aan haar eerste werkzaamheden begint voor de kust van Namibië.Alewijnse project manager Cătălin Androne, leider van het Alewijnse team: “We kijken er naar uit met de eerste werkzaamheden aan boord te starten. Voor ons is het een nieuw schip en ons eerste project in Mangalia, maar we hebben jarenlange ervaring met projecten in samenwerking met Damen.“De doorlooptijd voor dit project is weliswaar erg kort, maar met  een goede coördinatie, effectieve planning wordt dit zeker weer een succes. Onze eigen staalwerkers zijn daarbij een waardevolle aanwinst.“

We hebben dit contract gekregen op basis van onze reputatie en jarenlange ervaring met speciale, uitdagende projecten in samenwerking met de Damen Group,“ vult Petrică Crăciun, sales manager bij Alewijnse Marine in Galati aan. “Dit is ons eerste project bij Damen Shipyards Mangalia en we zien dit als een unieke kans om onze kennis, flexibiliteit en capaciteiten te laten zien, naast de gebruikelijke schepen en geavanceerde special-purpose schepen waarmee we veel ervaring hebben.”

Damen Shipyards Galati vernieuwt Canadese ferry vloot

Tijdens de naamgevingsceremonie in Victoria op het Vancouver Eiland in de provincie Brits-Columbia heeft BC Ferries de namen onthuld van de twee nieuwe veerboten die Damen in Galati bouwt voor de Canadese ferry operator. De ‘Island Discovery’ en ‘Island Aurora’ komen halverwege 2020 in de vaart op de routes Powell River-Texada Island resp. Port McNeill-Albert Bay Sointula.

De nieuwe ferries maken deel uit van het vlootvernieuwingsprogramma van BC Ferries. In november 2019 verwierf Damen een vervolgorder van BC Ferries voor de bouw van nog eens vier hybride veerboten van het type Damen Road Ferry 8117 E3.
De 81 m lange veerboten kunnen 47 auto’s en 450 passagiers vervoeren. De schepen van de Island klasse worden uitgerust met hybride aandrijving, maar in de toekomst moeten ze volledig elektrisch kunnen varen. Bij het ontwerp heeft Damen rekening gehouden met de reductie van zowel schadelijke emissies als het onderwatergeluid.

OESO rapport over Nederlandse scheepsbouwindustrie beschikbaar

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO/OECD) is een samenwerkingsverband van 36 landen om sociaal en economisch  beleid te bespreken, te bestuderen en te coördineren. Deze toonaangevende organisatie  voert jaarlijks een peer review uit over de staat van de scheepsbouwindustrie in een van de lidstaten.De Netherlands Maritime Technology(NMT) heeft op uitnodiging van het ministerie van Economische  Zaken en Klimaat bijgedragen aan een peer review rapport over de Nederlandse scheepsbouwindustrie. Het rapport beschrijft de staat van de Nederlandse industrie, de sterktes en zwaktes en gerelateerd overheidsbeleid. Het is één van de meest allesomvattende studies over de Nederlandse scheepsbouwindustrie tot nu toe.
Voor informatie:
https://www.oecd.org/sti/ind/peer-review-netherlands-shipbuilding-industry.pdf

Het kabinet lijkt weinig belang te hechten aan de instandhouding van strategische kennis op het gebied van marinebouw in Nederland. Dat blijkt uit de beantwoording van de vele kritische vragen van de Tweede Kamer aan de regering over de vervanging van de Walrus-klasse onderzeeboten van de Koninklijke Marine. Netherlands Maritime Technology (NMT) maakt zich ernstig zorgen.


Er is enorm veel kennis en expertise bij de Nederlandse maritieme industrie die de komende periode niet wordt benut. En die kennis en expertise is juist bij de ontwikkeling en instandhouding van de onderzeeboten van levensgroot belang. Niet alleen voor de marinebouw maar ook voor de nationale autonomie en veiligheid zoals aangegeven in de Defensie Industrie Strategie (DIS).

Aan de gekozen wijze van concurrentiestelling tussen drie partijen zitten volgens NMT voor de Nederlandse marinebouw meerdere risico’s.

  • Ten eerste worden tot aan het einde van de huidige D-fase uitsluitend gesprekken gevoerd met de drie buitenlandse werven, en wordt daardoor de kennis en kunde van de Nederlandse bedrijven en kenniscentra juist in deze cruciale fase niet benut. Daarnaast ontstaat het risico dat noodzakelijke wijzigingen na de gunning (door voortschrijdend inzicht) onmiddellijk prijsverhogend werken en leiden tot vertragingen.
  • Ten tweede bestaat bij deze wijze van concurrentiestelling het risico van een ‘race to the bottom’, waarbij door prijsdruk de eisen – zonder de inzet van creativiteit zoals dat binnen de “Gouden Driehoek” zou gebeuren – simpelweg naar beneden worden bijgesteld.
  • Ten derde is het niet mogelijk om het capaciteitsknelpunt van DMO op te vangen vanuit de industrie, omdat die tot aan het einde van deze fase niet kan worden betrokken.

Recent heeft de Nederlandse industrie laten zien dat ze de zeer complexe levensduurverlenging van de Walrus-klasse samen met Defensie met groot succes heeft kunnen realiseren. Er is technologie en expertise in Nederland beschikbaar voor de gehele levensduurcyclus van de nieuwe onderzeeboten. Nederlandse bedrijven staan klaar om aan de slag te gaan met de ontwikkeling en bouw van de nieuwe onderzeeboten en het leveren van de daarvoor benodigde technologie. NMT roept het Kabinet op om de Gouden Driehoek tussen overheid, bedrijfsleven en kennisinstellingen actief bij de vervanging van de Walrus-klasse te  betrekken. Harm Kappen, voorzitter van het Dutch Underwater Knowledge Centre: “We moeten onze krachten kunnen bundelen en richten op één partij om de gehele ontwikkeling van dit complexe platform samen met de beoogde onderzeebootbouwer uit te voeren. Dit is de enige manier waarop we straks de instandhouding nét zo succesvol kunnen uitvoeren als we nu doen voor de huidige Walrus-klasse onderzeeboten.”

NMT hoopt dan ook zeer dat de Tweede Kamer, , de gekozen aanpak weer krachtig omdraait naar de manier waarop de Nederlandse marinebouw reeds decennialang zich wereldwijd bewijst.  En als DRN willen wij ons hier graag bij aansluiten, want in economische minder goede tijden moet je overwegen om opdrachten naar voren halen en niet om onduidelijke redenen uitstellen.
Bronnen: NMT en DUKC

Automotive Sector

Automotive sector laat in Roemenië tegenstrijdig beeld zien

Wereldwijd laat deze sector met zijn vele toeleveranciers een negatieve ontwikkeling zien, maar in Roemenië lijkt zich deels een uitzondering op de regel voor te doen.
De autoproductie in Roemenië steeg in de eerste twee maanden van dit jaar met 6% in vergelijking met dezelfde periode van 2019 tot meer dan 91.000 eenheden, volgens gegevens die zijn vrijgegeven door de Roemeense Vereniging van Autobouwers (ACAROM).
Deze productiestijging staat in contrast met de dalende verkoop.
Het aantal in Roemenië geregistreerde nieuwe auto’s in de eerste twee maanden van 2020 bedroeg 21.325 eenheden, een daling van 18,1% in vergelijking met dezelfde periode van 2019.
De productiestijging in januari-februari werd uitsluitend ondersteund door de Amerikaanse autofabrikant Ford’s fabriek in Craiova, die in januari en februari bijna 40.000 auto’s produceerde, een stijging van 90% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.
Ford produceert dit jaar meer dan 1.000 auto’s per dag in zijn Roemeense fabriek
Bovendien werden er voor het eerst meer SUV’s geproduceerd in Craiova dan in de Dacia-fabriek in Mioveni, die wordt gecontroleerd door de Franse groep Renault.
De productie van Ford’s Puma en EcoSport SUV’s overtrof voor het eerst de productie van Dacia’s Duster-model.
In totaal daalde de productie van Dacia in de eerste 2 maanden met 21% tot 51.140 stuks.
Het meest getroffen model was Duster, waarvan de productie met 28% daalde tot 36.421 stuks, terwijl de productie van Dacia Logan met 6% steeg tot 5.700 stuks. Wij schatten het in als een momentopname en dat de productie zal worden verminderd omdat er reeds negatieve signalen van toeleveranciers zijn ontvangen.
(Foto’s: Dacia Nederland en Ford Craiova)

Ontwikkelingen arbeidsmarkt

Meldplicht voor buitenlandse arbeidskrachten per 1 maart 2020

Het werken met buitenlandse arbeidskrachten (werknemers en zzp’ers) wordt (nog) complexer. Met ingang van 1 maart 2020 wordt er een meldplicht voor buitenlandse arbeidskrachten geïntroduceerd en uiterlijk 30 juli 2020 dient de herziene Detacheringsrichtlijn in de Nederlandse wetgeving te zijn geïmplementeerd.
Deze wetswijzigingen hebben gevolgen voor alle partijen die werken met buitenlandse arbeidskrachten. De meldplicht op grond van de Wet arbeidsvoorwaarden gedetacheerde werknemers in de Europese Unie (Wet WagwEU) per 1 maart 2020 en de aankomende herziening van de Detacheringsrichtlijn maakt dat buitenlandse arbeidskrachten meer rechten krijgen en dat er meer zal worden gecontroleerd. Non-compliant handelen kan leiden tot forse (keten)boetes.
Buitenlandse werkgevers (dienstverrichters) en melding plichtige zelfstandigen uit de EER en Zwitserland die tijdelijk in Nederland komen werken, moeten hun komst van tevoren melden in het Nederlandse online meldloket. Ook de komst van alle gedetacheerde werknemers moet vooraf worden gemeld.

Als klant/opdrachtgever (dienstontvanger) ben je verplicht te controleren of er gemeld is en of de melding juist is. Je ontvangt bericht als de buitenlandse werkgever of zelfstandige zijn komst heeft gemeld. Je kunt de melding online inzien en controleren. Deze melding bevat de gegevens van de zelfstandige of het bedrijf en de werknemers die voor het bedrijf komen werken, het adres van de werkplek, een beschrijving van de werkzaamheden en hoe lang deze duren. Staan er onjuistheden in de melding, dan kun je dit online melden.
Voor informatie: https://www.postedworkers.nl/

Economische ontwikkelingen Roemenië

ING herziet zijn groeiprognose voor Roemeense economie

ING Bank Romania heeft de groeiprognose voor de Roemeense economie negatief herzien en voor dit jaar een economische krimp van 0,9% geschat. Ook de schattingen voor de regio zijn herzien. “Hoewel  we vorige week nog relatief optimistisch waren, doen de signalen die we van de reële economie ontvangen ons verwachten dat het BBP in 2020 zal krimpen. Behalve een tijdelijke boost in het winkelgebied vanwege de angstfactor, gewoon we kunnen de komende maanden niets goeds verwachten “, zegt Valentin Tătaru, econoom bij ING Roemenië die onlangs op de Romanian Business Day in Wassenaar een en ander toelichtte.
“Als resultaat verwachten we een eerste kwartaal van stagnatie in vergelijking met het vierde kwartaal van 2019, een verschrikkelijk tweede kwartaal van 2020 en een geleidelijk herstel daarna, wat zal leiden tot een (min) -0,9% bbp-groei “, voegt Tătaru toe.
Wat de inflatie betreft, wordt verwacht dat de stijging van de consumentenprijzen zal dalen als gevolg van de dalende brandstofprijzen en de daling van de vraag aan het einde van het jaar met 2,5% op jaarbasis. De eerdere raming voor de inflatie eind 2020 was 2,8%.
Wat de wisselkoersen euro / leu betreft, handhaafde ING Bank haar schatting dat één euro aan het einde van het jaar 4,85 lei waard zou zijn. Analisten tonen echter aan dat het mogelijk is dit niveau in het tweede kwartaal van dit jaar te doorbreken, waardoor de Nationale Bank(NBR) oploopt tot een maximum van 4,86 ​​lei / euro, een evolutie gevolgd door een quasi-stagnatie en een terugkeer naar 4,85 lei eind 2020. ING overweegt dit jaar geen verlaging van de referentierente door de NBR.
Op dinsdag 16 maart, kondigde Tătaru aan dat het voor dit jaar een begrotingstekort van meer dan 5% van het BBP verwacht, zelfs als de pensioenverhoging van 40% naar verwachting vanaf 1 september zal worden toegepast, zou worden uitgesteld.
De door de economen van ING Bank voorspelde economische krimp volgt op een economische groei van 4,1% in 2019. De doelstellingen van Roemenië, vóór het plotseling optreden van de Corona crisis, waren een economische groei van 4,1% en een begrotingstekort dat afnam van 4, 6% van het BBP in 2019 tot 3,6% van het BBP dit jaar.
Analisten laten zien dat een eenpuntsvermindering van de economische groei een stijging van het begrotingstekort met 0,4% van het BBP impliceert.

Extra maatregelen om handelsstromen op gang te houden

Door de corona-crisis wordt ook de internationale handel flink geraakt. Er komen minder orders binnen, bestaande orders worden ingetrokken en fabricage ligt stil door stokkende aanvoer van onderdelen (bijvoorbeeld uit China) of protectionisme dat de kop opsteekt. Dit terwijl een derde van ons nationaal inkomen, veel mkb’ers en ca. 2,3 miljoen banen afhankelijk zijn van internationale handel. Om de internationale handel zoveel mogelijk op gang te houden verruimt de staat vanaf vandaag de mogelijkheden voor exportkredietverzekeringen. De maatregelen helpen voorkomen dat bedrijven grotere betalingsrisico’s ondervinden, in extra liquiditeitsproblemen komen of internationale projecten noodgedwongen moeten stilleggen.

Actieplan internationale handel
De maatregelen werden bekend gemaakt na afloop van een door de ondernemersorganisaties opgezette conference call met vele internationaal opererende bedrijven (van klein tot groot) en branches over de problemen waar zij momenteel tegenaan lopen. Naast verruiming van de exportkredietverlening hebben overheid en bedrijfsleven afgesproken om in Europees verband te werken aan onder meer het tegengaan van protectionisme (onder meer bij de handel in medische goederen), een soepeler grensoverschrijdend vervoer van essentiële goederen binnen de EU, soepel verkeer van arbeidsmigranten, het maximaal benutten van de financiële middelen die er beschikbaar komen (o.a. vanuit de EU, de EBRD, de Wereldbank en het IMF) en het zoveel mogelijk open houden van internationale vervoersstromen. Alle maatregelen moeten ook een plek krijgen in een nieuw Actieplan dat nu wordt uitgewerkt en waarbij ook vooruit gekeken wordt naar de fase na de acute corona-crisis.

Exportkredietverlening
De nieuwe maatregelen voor verruiming van exportkredieten komen er kortgezegd op neer dat ook kortlopende exportkredietverzekeringen worden gedekt (eerder alleen >2 jaar, nu ook <2 jaar). Daarnaast komt er een verruiming van de mogelijkheden voor binnenlandse dekking, wordt het landenbeleid flexibeler en is voor meer landen dekking te verkrijgen. Ook worden procedures verruimd en versneld en wordt een hoger percentage werkkapitaal gedekt. Door het maatregelenpakket kunnen door bedrijven meer risico’s worden afgedekt dankzij de staatsgaranties. Zo blijft de internationale handel beter op gang en kan verlies van export en banen worden voorkomen in aanvulling op het eerdere economische noodpakket dat het kabinet al heeft gepresenteerd. Gewerkt wordt nog aan een verdere versnelling van de doorlooptijden bij de exportkredietverzekeringen.

Tegen protectionisme
Minister Sigrid Kaag: “Terecht is er nu alle aandacht voor de volksgezondheid. Maar ook economisch zijn er noodmaatregelen nodig. We versoepelen en verruimen daarom de exportkredietverzekeringen. Dat is voor het bedrijfsleven heel belangrijk, ondernemingen kunnen daardoor blijven investeren en opereren ondanks de ongelofelijk moeilijke omstandigheden nu. Intussen blijven we ook kijken wat er nog meer nodig is in tijden van Corona.”

VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer:
“De economische gevolgen van de Corona-crisis bestrijd je niet via nationalistisch isolationisme, maar juist door internationaal gecoördineerd op te blijven treden. Dat geldt eigenlijk voor alle elementen van de handelspolitiek. Die hebben we vandaag met het kabinet besproken. Ook hier onder het motto ‘eendracht en daadkracht’. De verruiming van de exportkredietverzekering is daar een zeer gewenst concreet voorbeeld van om de handel op gang te houden. Daarnaast gaan het kabinet en wij ons sterk maken voor schadebeperking binnen de EU en voor de relatie met belangrijke landen buiten de EU.”

Staatssecretaris Hans Vijlbrief:
“De komende periode zal het kabinet ruimhartig fiscaal beleid voeren om de gevolgen voor het bedrijfsleven zoveel mogelijk te verzachten. Daarnaast is ook gesproken met de exportsector. Dit heeft geleid tot een set concrete noodmaateregelen binnen de exportkredietverzekering. Ook dit toont dat de overheid wil helpen om banen en inkomen te behouden; we zullen de crisis samen moeten doorstaan.”
Bron: Gezamenlijk persbericht van het ministerie van Buitenlandse Zaken, het ministerie van Financiën, VNO-NCW en MKB-Nederland.

Fiscale ontwikkelingen

Extra kabinetsmaatregelen coronacrisis (noodpakket banen en economie)

Met het verstrijken van de tijd raakt de coronapandemie het Nederlandse bedrijfsleven op een steeds ingrijpender wijze. De maatregelen die het kabinet op 12 maart 2020 bekendmaakte bleken onvoldoende. Daarom heeft het kabinet bij brief van 17 maart 2020, in beginsel voor de komende drie maanden, extra maatregelen afgekondigd die de Nederlandse werknemers, zzp’ers en het Nederlandse bedrijfsleven verder moeten ondersteunen. Deze zijn een aanvulling op of uitbreiding van de maatregelen van 12 maart 2020 en worden hierna puntsgewijs besproken.

Voor enkele andere (fiscale) aandachtspunten en acties die ook liquiditeiten zouden kunnen opleveren verwijzen wij naar onze eerdere berichtgeving naar aanleiding van de kabinetsbrief van 12 maart 2020.

Fiscaal

1. Uitstel van betaling

Zoals eerder bekendgemaakt zal de Belastingdienst een ondernemer die door de coronacrisis in liquiditeitsproblemen is gekomen of zal komen, op verzoek uitstel van betaling verlenen voor verschuldigde omzet-, inkomsten-, loon- en vennootschapsbelasting. Zodra het verzoek is ontvangen, zet de Belastingdienst de invorderingsmaatregelen per direct stil. De vereiste ‘verklaring van een derde‑deskundige’ kan later, maar – volgens de website van de Belastingdienst op moment van schrijven – binnen vier weken, worden toegestuurd. Individuele beoordeling van het verzoek vindt op een later moment plaats. Wat er in de verklaring van de derde-deskundige moet staan wordt later bekendgemaakt.

Het kabinet wil de heffing van energiebelasting en/of de heffing van Opslag Duurzame Energie (ODE) voor bedrijven in de tweede, derde en vierde belastingschijf tijdelijk uitstellen. Het onderzoekt nog hoe dit kan worden vormgegeven.

2. Invorderingsrente

Vanaf 23 maart 2020 verlaagt het kabinet tijdelijk de invorderingsrente voor alle belastingschulden van 4% naar 0,01%. Invorderingsrente is normaliter verschuldigd als een aanslag niet op tijd wordt betaald (vanaf het moment dat de betaaltermijn is verstreken).

3. Belastingrente

Het kabinet verlaagt ook de belastingrente voor alle belastingen waarvoor deze geldt, van 8% (vennootschapsbelasting) en 4% (overige belastingen) naar 0,01%. Belastingrente is verschuldigd als een aanslag niet tijdig kan worden vastgesteld, bijvoorbeeld omdat de aangifte niet op tijd of niet voor het juiste bedrag wordt ingediend. De verlaging naar 0,01% is eveneens tijdelijk van aard en gaat in vanaf 1 juni 2020, met uitzondering van de inkomstenbelasting: daarvoor geldt een ingangsdatum van 1 juli 2020.

4. Verzuimboete

Het kabinet herhaalt dat de Belastingdienst de komende tijd een verzuimboete voor het niet (tijdig) betalen van belasting achterwege laat of zal terugdraaien.

5. Verlagen voorlopige aanslag

Indien aan ondernemers in de inkomsten- en vennootschapsbelasting een voorlopige aanslag is opgelegd en gedurende het boekjaar blijkt dat de fiscale winst lager zal zijn dan de ten behoeve van de voorlopige aanslag ingeschatte winst, dan kan om vermindering van de voorlopige aanslag worden verzocht. Het kabinet heeft aangegeven dat verzoeken om vermindering in verband met het coronavirus door de Belastingdienst zullen worden ingewilligd. Als een ondernemer zijn voorlopige aanslag al (gedeeltelijk) heeft voldaan en het bedrag van de nieuwe voorlopige aanslag is lager, dan zal het verschil aan de ondernemer worden uitbetaald.

6. Toeristenbelasting

Veel gemeenten heffen toeristenbelasting van ondernemers in de verblijfssector en innen deze via een voorlopige aanslag. Het Rijk is in overleg getreden met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) over het stopzetten van deze aanslagen.

Overig

7. Tijdelijke regeling tegemoetkoming loonkosten

De huidige werktijdverkortingsregeling (wtv-regeling) is met onmiddellijke ingang ingetrokken en zal op zeer korte termijn (tijdelijk) worden opgevolgd door de nieuwe ‘Tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor werkbehoud’ (NOW). De tijdelijke noodmaatregel – die is losgekoppeld van de WW waardoor geen WW-rechten van werknemers worden opgesoupeerd – maakt het mogelijk om meer werkgevers financieel tegemoet te komen en dit bovendien sneller te doen dan binnen de ingetrokken wtv-regeling mogelijk was.

Een werkgever die een omzetverlies verwacht van ten minste 20% kan – gerelateerd aan verwacht omzetverlies – op grond van de NOW bij het UWV voor een periode van drie maanden een tegemoetkoming in de loonkosten aanvragen van maximaal 90% van de loonsom. Het UWV zal op basis van de aanvraag een voorschot van 80% van de tegemoetkoming verstrekken. Werkgevers betalen het loon aan betrokken werknemers 100% door. De tijdelijke noodmaatregel geldt, onder voorwaarden, zowel voor vaste werknemers als werknemers met een flexibel arbeidscontract. Eveneens onder voorwaarden kan de periode eenmalig worden verlengd met nog eens drie maanden. Reeds ingediende maar nog niet afgehandelde wtv-aanvragen worden voor de nieuwe regeling beschouwd als ingediende aanvragen. Ondernemers kunnen de tegemoetkoming aanvragen voor een omzetdaling vanaf 1 maart. Achteraf wordt vastgesteld wat het daadwerkelijke verlies in omzet is geweest. Voor grote aanvragen is een accountantsverklaring vereist.

8. Extra ondersteuning voor zzp’ers

Het kabinet komt op korte termijn met een driemaandse voorziening waarop zelfstandige ondernemers met financiële problemen een beroep kunnen doen. De extra ondersteuning, waarvan de uitvoering bij gemeenten komt te liggen, kan worden aangevraagd in de vorm van een aanvullende uitkering voor levensonderhoud en/of bedrijfskapitaal. De uitkering voor levensonderhoud vult het inkomen, afhankelijk van het inkomen en de samenstelling van het huishouden, aan tot maximaal het sociaal minimum en hoeft niet te worden terugbetaald. Ten behoeve van de doorloopsnelheid wordt geen rekening gehouden met het inkomen van een eventuele partner of het vermogen van de zzp’er. Ondersteuning voor bedrijfskapitaal vindt plaats in de vorm van een lening tegen een verlaagd Bbz-rentepercentage, inclusief een mogelijkheid tot uitstel van de aflossingsverplichting.

9. WW-premiedifferentiatie

Op grond van de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) betalen werkgevers een lagere WW-premie voor werknemers met een vast contract dan voor werknemers met een flexibel arbeidscontract. Volgens de WAB is voor vaste werknemers die in een kalenderjaar meer dan 30% hebben overgewerkt met terugwerkende kracht alsnog de hoge WW-premie van toepassing. Deze bepaling kan thans tot onbedoelde effecten leiden in sectoren waar door het coronavirus veel extra overwerk nodig is. Het kabinet bereidt daarom een aanpassing voor om deze onbedoelde effecten voor het kalenderjaar 2020 weg te nemen.

10. Noodloket

Ondernemers die direct het grootste deel van hun activiteiten noodgedwongen (hebben) moeten staken vanwege de overheidsmaatregelen ter bestrijding van de coronacrisis en daardoor hun omzet geheel of grotendeels (hebben) zien verdwijnen, kunnen een beroep doen op een tegemoetkoming in de vorm van een gift. Het betreft een eenmalig forfaitair bedrag van € 4.000 voor de periode van drie maanden. De tegemoetkoming en de voorwaarden moeten nog verder worden uitgewerkt. Bij deze maatregel kan gedacht worden aan eet- en drinkgelegenheden en schoonheidssalons (met een fysieke inrichting buiten het eigen huis).

11. Borgstelling MKB-kredieten (BMKB)

Het kabinet herhaalt dat de omvang van het aandeel waarvoor de overheid borg kan staan, tijdelijk wordt verhoogd naar 90% van 75% van een krediet (was 90% van 50% van een krediet). De aanpassing van deze BMKB-regeling wordt voor 1 april 2020 gepubliceerd, maar zal terugwerkende kracht kennen en gelden met ingang van 16 maart 2020. Tot het moment van publicatie in de Staatscourant kunnen financiers al via een voormelding bij de RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) de kredieten met deze extra gunstige voorwaarden onder de tijdelijke faciliteit brengen. De verruiming van de BMKB geldt tot 1 april 2021.

12. Garantie Ondernemingsfinanciering (GO-regeling)

Ondernemingen die problemen ondervinden bij het verkrijgen van bankleningen en bankgaranties kunnen sinds 2009 gebruikmaken van de GO-regeling. Kort gezegd helpt het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) zowel het MKB als (middel)grote ondernemingen door middel van een 50%-garantie op bankleningen en bankgaranties, beginnend bij € 1,5 miljoen tot maximaal € 50 miljoen per onderneming. Het kabinet is voornemens het totale GO-garantiebudget te verhogen. Daarnaast zal ook de maximale GO-faciliteit per onderneming substantieel worden verhoogd, namelijk van € 50 miljoen naar € 150 miljoen. Deze verruimingen zullen worden afgestemd met de Europese Commissie en binnen een week worden geëffectueerd.

13. Qredits

Qredits, een verstrekker van microkredieten aan starters en ondernemers uit het kleinbedrijf, zal financieel worden ondersteund met een bedrag van maximaal € 6 miljoen om de door de coronaproblematiek geraakte ondernemingen te ondersteunen. De in aanmerking komende ondernemingen zullen worden ondersteund door middel van uitstel van de aflossingsverplichting voor een periode van maximaal zes maanden, waarbij over deze periode tevens een rentekorting wordt aangeboden. De openstelling van deze crisismaatregel loopt tot eind mei 2020. Na overleg met de Europese Commissie zal deze maatregel direct door Qredits worden geïmplementeerd.

14. Borgstelling MKB-landbouwkrediet

Voor de land- en tuinbouwbedrijven zal het kabinet op korte termijn een tijdelijke gunstiger borgstelling voor werkkapitaal onder de regeling Borgstelling MKB-Landbouwkredieten openstellen. De aangepaste regeling zal met ingang van 18 maart 2020 gelden en daarmee terugwerkende kracht krijgen bij publicatie.

Toekomst

Voorlopige verliesverrekening

Verwacht u, al dan niet door de coronacrisis, over het (boek)jaar 2020 verlies te maken, dan kan het zinvol zijn om al direct na afloop van het boekjaar aangifte te doen en daarbij te verzoeken om een voorlopige verrekening van dat verlies met de (bij aanslag vastgestelde) winst van 2019 (voorlopige carry-back). Van het aangegeven verlies wordt daartoe 80% in aanmerking genomen. De over het boekjaar 2019 verschuldigde/betaalde belasting kan dan – al dan niet gedeeltelijk – worden verminderd/teruggekregen.

Mocht u naar aanleiding van het voorgaande vragen hebben, dan staan de Meijburgadviseurs u graag bij met hun expertise om de fiscale en financiële gevolgen van de coronacrisis zo beperkt mogelijk te houden. Wij houden u uiteraard van eventuele aanvullende fiscale maatregelen op de hoogte.
Meer informatie:
https://meijburg.nl/nieuws/fiscale-en-economische-maatregelen-met-betrekking-tot-het-coronavirus

Actuele bilaterale ontwikkelingen en maatregelen inzake Corona pandemie

Beknopt overzicht COVID-19 virus Nederland en Roemenië v.v.

Lockdown is een containerbegrip
De term wordt vaak gebruikt als het gaat om het afsluiten van internationale grenzen. Echter omdat er zoveel varianten van deze noodmaatregel en vooral uitzonderingen op deze regel per land zijn, wordt geadviseerd afhankelijk van uw persoonlijke situatie en plannen om zich te vergewissen bij de officiële instanties(zie onderstaand bericht).

Speciale telefoonnummers voor Roemenen en Nederlanders in het buitenland.
Voor Roemenen in Nederland kunt u voor algemene informatie het telefoonnummer bellen +40 21 320 20 20. Voor Roemenen die zich reeds in een moeilijke situaties bevinden, geldt het telefoonnummer +40 21 431 20 59.

Voor Nederlanders in Roemenië  kan voor consulaire hulp en advies in het buitenland  het Contactcenter van het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken worden gebeld dat 24/7 bereikbaar is via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.
In beide situaties geldt uiteraard dat ook contact kan worden opgenomen met de desbetreffende ambassades en consulaten.

Numere de telefon speciale pentru români și olandezi din străinătate.
Pentru românii din Olanda puteți apela numărul de telefon +40 21 320 20 20 pentru informații generale. Pentru românii care se află deja în situații dificile, se aplică numărul de telefon +40 21 431 20 59.
Pentru olandezii din România, pentru asistență consulară și consiliere în străinătate, puteți apela Centrul de contact al Ministerului Olandez al Afacerilor Externe, care este disponibil 24/7 prin +31 247 247 247 sau pe Twitter la @ 247BZ.
În ambele situații, desigur, este posibil să contactați ambasadele și consulatele relevante.

Oproep terugkeer van Roemenen die tijdelijk in Nederland zijn
Het Roemeense Ministerie van Buitenlandse Zaken (MAE) beveelt alle Roemeense toeristen die naar het buitenland reisden aan om hun verblijf te verkorten en zo snel mogelijk naar het land terug te keren. “Gezien het feit dat de maatregelen die landen nemen (als reactie op de coronavirus pandemie) en ook van invloed kunnen zijn op het luchtverkeer en van dag tot dag kunnen veranderen, raadt het ministerie van Buitenlandse Zaken aan contact op te nemen met reisbureaus en luchtvaartmaatschappijen om van vlucht te veranderen en alternatieve routes te identificeren voor terugkeer, ”zei MAE in een persbericht.

Apel la întoarcerea românilor care se află temporar în Olanda
Ministerul Afacerilor Externe al României (MAE) recomandă tuturor turiștilor români care călătoresc peste hotare să-și scurteze șederea și să se întoarcă în țară cât mai curând posibil. „Având în vedere că măsurile pe care le iau țările (ca răspuns la pandemia coronavirusului ) și pot afecta și traficul aerian și schimbările de la o zi la alta, Departamentul de Stat recomandă contactarea agenților de turism și a companiilor aeriene pentru a schimba zborurile și a identifica rutele alternative de întoarcere ”, a declarat MAE într-un comunicat de presă.

Presidentiële waarschuwing aan Roemeense diaspora inzake viering Paasfeest(Pastele)
In verband met het komende Orthodoxe Paasfeest dat op 18 en 19 april a.s. plaatsvindt zullen volgens de thans geldende bepalingen zij direct in quarantaine of andere vorm van isolatie worden geplaatst voor de duur van twee weken. Gelet op deze maatregel en de meestal beperkte duur van het familiebezoek is niet zinvol om te komen.

Avertisment prezidențial pentru diaspora română cu privire la sărbătorirea Paștelui (Pastele)
În legătură cu viitoarea sărbătoare ortodoxă de Paște care va avea loc în zilele de 18 și 19 aprilie 2020, conform prevederilor aplicabile în prezent, vor fi plasati direct în carantină sau altă formă de izolare imediat pe durata a două săptămâni. Având în vedere această măsură și durata de obicei limitată a vizitei de familie, nu are sens să vină.

Nieuwe maatregel buitenlandse bezoekers
De Roemeense autoriteiten hebben begin maart besloten nieuwe beperkingen op te leggen nadat president Klaus Iohannis aankondigde dat hij vanaf 16 maart, de noodtoestand in het land zou afkondigen. Een van die maatregelen is dat alle personen die naar Roemenië komen uit landen met ten minste 500 bevestigde gevallen van coronavirusinfectie zullen thuis onder zelfisolatie dan wel quarantaine worden geplaatst. Dus, degenen die naar Roemenië komen vanuit landen of gebieden die in quarantaine zijn, gaan 14 dagen in geïnstitutionaliseerde quarantaine.
Volgens de laatste Europese meting van 27 februari jl. had Nederland op deze datum 6412 besmette patiënten en 356 overledenen en in Roemenië waren het 794 besmette patiënten 11 overledenen.

Vervoer over de weg
Voor particulieren die niet onder de uitzonderingen vallen geldt hetzelfde regime als bij vliegverkeer. Echter voor het vrachtverkeer(inclusief transitverkeer) is een speciale regeling van kracht(Green Lines) en daarvoor verwijzen wij u naar Transport en Logistiek Nederland(TLN) www.tln.nl)

Romania newsletter on Corona – 25/03 update


KLM-vluchten van / naar Roemenië / Nederland opgeschort van 28 maart / 3 mei (2) Strengere maatregelen vanaf 25 maart waaronder strenge  voorwaarden verlaten eigen woning, uitzondering: landbouwactiviteiten of verkoop agrofoodproducten. (3) Vertegenwoordigers landbouwsector vragen autoriteiten om: groene corridors voor snelle verplaatsing zaden, meststoffen, pesticiden, dieselbrandstof, reserveonderdelen e.a. –  oplossing behandeling zaden op boerderij – digitalisering agro-autoriteiten zoals betaalorgaan – stimulatie lokale productie. (4) check wachttijden Roemeense grenzen via https://www.politiadefrontiera.ro/en/traficonline/?vt=2

Disclaimer

De nieuwsbrief van het Dutch Romanian Network wordt met grote zorgvuldigheid samengesteld. Voor een mogelijke onjuistheid en/of onvolledigheid van de hierin verstrekte informatie kan het Dutch Romanian Network geen aansprakelijkheid aanvaarden, evenmin kunnen aan de inhoud van de nieuwsbrief rechten worden ontleend. De artikelen geven niet noodzakelijkerwijs de mening van het bestuur weer.