Nieuwsbrief 31 maart 2021

Header-news

DRN NIEUWS

DRN verwelkomt nieuwe leden

Loredana van de Waart en haar partners is voor de Nederlandse investeerders en bedrijven geen onbekende, waar zij naast haar praktijk ook bestuurslid was van de Netherlands Romanian Chamber of Commerce(NRCC). Vooralsnog blijft zij opereren via haar kantoor in Boekarest, maar op termijn zal dat ook vanuit haar nieuwe woonplaats in Rotterdam zijn. “Mijn 17 jarige ervaring betreft het verlenen van juridische bijstand aan buitenlandse bedrijven (waaronder Nederlandse) die in Roemenië investeren. Last but not least wordt mijn band met Nederland ook versterkt door mijn familierelaties (ik ben getrouwd met een Nederlander en we hebben twee kinderen), waardoor ik een grondige kennis heb opgedaan van de Nederlandse cultuur, waarden en opvattingen”.
Zij maakt thans deel uit van de Raad van Advies van het Dutch Romanian Network, waardoor zij de advieskracht van het bestuur ten behoeve van haar leden versterkt.
Voor nadere gegevens: zie ledenpagina : https://www.dutchromaniannetwork.nl/cabinet-de-avocat-van-de-waart/

Gijs  van der Sluijs heeft in Polen in 2000 een uitgebreide organisatie opgezet voor bemiddeling van arbeidsmigranten en is thans bezig om een zelfde organisatie in Roemenië op te zetten en wil daarbij gebruikmaken van het netwerk dat het Dutch Romanian Netwerk hem biedt.Vooralsnog stuurt hij de Poolse organisatie en de Roemeense opstart vanuit Tiel aan.
Voor nadere informatie: zie ledenpagina:https://www.dutchromaniannetwork.nl/ab-job-service/

Sector Logistiek

E.van Wijk – Always on the move!

In de logistieke wereld is het bedrijf genoegzaam bekend en het is niet alleen het wagenpark dat altijd in beweging is, maar zeker ook de mensen die er werken en het management. In 2019 werd het stokje overgedragen van Ad van Wijk aan Ewout van Wijk en vervulde daarmee de wens van ieder familiebedrijf.
Bij het Nederlandse bedrijfsleven in Roemenië staat Ad van Wijk bekend als de absolute pionier die het lef had om daar van start te gaan. En kreeg daarna zelfs het importeurschap van DAF toegekend.
Voor zijn inspanningen en waarbij hij ook zijn sociale gezicht toonde kende het Dutch Romanian Network in 2012 de Romanian Business Award toe. Wij noemen dat ondernemen met een sociale impact!
Blijkbaar hadden vader en zoon van Wijk een vooruitziende blik en werden de activiteiten al in 2015 in de farmaceutische logistiek aan hun dienstverlening toegevoegd en werd later gevolgd door een 3.500m2 state of the art Pharma warehouse. Hier kunnen farmaceutische producten en medische hulpmiddelen voor de pharma en healthcare niet alleen ambient (15-25 ºC) maar ook cold chain (2-8 ºC) worden op- en overgeslagen. Daarmee komt E. van Wijk tegemoet aan de groeiende vraag naar hoogwaardige en uiterst betrouwbare opslag en distributie van geneesmiddelen voor onder andere producenten, groothandels, apotheken en ziekenhuizen. Het farma warehouse is nu voorzien van de GDP groothandelsvergunning. Er komt veel kijken bij farmaceutische logistiek en wij raden u zeker aan de betreffende website https://www.evanwijk.com/pharma-logistics/ eens te raadplegen.
Zoals gezegd is E.van Wijk “always on the move” en daarom werd  op
19 februari jl.  de E. van Wijk Group RUGO Logistics uit Denekamp overgenomen. Met de overname van RUGO Logistics breidt de E. van Wijk Group haar logistieke dienstverlening verder uit naar Centraal- en Oost-Europa.
“Met deze overname hebben we onze marktpositie verstevigd. Als familiebedrijf hebben wij continuïteit bovenaan staan en daarom blijven we constant investeren in een duurzame groei van onze onderneming”, aldus Ewout van Wijk, CEO van de E. van Wijk Group.

Sector Luchtvaart

Brasov(Ghimbav) krijgt eindelijk zijn luchthaven

Na ongeveer 20 jaar praten over een internationale luchthaven in Brasov, verwacht men thans rondom de jaarwisseling dat Brasov International Airport operationeel zal zijn. De relatief korte afstand van Boekarest(circa 3 uur per auto- 170 km ) was lang het argument om er geen hoge prioriteit aan toe te kennen. Maar door de stijgende vraag van buitenlandse bedrijven en de  sterk toenemende belangstelling van eveneens buitenlandse toeristen heeft men een aantal jaren de aanleg gestart. Dat echter pas nadat de Wereldbank het initiatief had genomen om het bestuur van het district Brasov kenbaar te maken dat men interesse toonde in het verlenen van technische assistentie bij het identificeren van een operator.
Luchtvaartmaatschappijen zoals LOT, Turkish Airlines, Wizz Air, Blue Air, Lufthansa en El Al hebben reeds nu al aangegeven routes te openen naar Brasov.
Het contract voor het ontwerp en de uitvoering van werken aan de nieuwe terminal bedroeg RON 146 miljoen (EUR 30 mln), inclusief BTW. De terminal heeft een oppervlakte van 12.031 m².
Uiteraard  heeft een dergelijke verbetering van de infrastructuur een grote aantrekkingskracht op bedrijven, maar zeker ook het feit dat Brasov al een enorme toeristenstroom kent.


Gelet op de ingeschatte naweeën van het Coronavirus verwachten wij, wellicht enige vertraging, dat deze populaire bestemming begin 2022 operationeel zal zijn.

 

Sector Scheepsbouw en toeleveringsbedrijven

Samenwerking Van der Leun en Van Oord

Al vele jaren verzorgt Van der Leun het onderhoud en de modificaties voor een groot deel van de vloot van Van Oord. Zij zijn enthousiast om te mogen aankondigen dat dit contract weer verlengd is voor komende jaren!
Dankzij de samenwerking tussen Van Oord en Van der Leun’s Service & Parts afdeling, zijn de kosten en de “down” tijd gereduceerd. De MPI resolution is een schip dat offshore windturbines, funderingen en transitiestukken plaatst.

Dit schip zal eveneens door Van der Leun worden onderhouden, Sinds 2018 is MPI Offshore, een in het Verenigd Koninkrijk gevestigd bedrijf dat is gespecialiseerd in de installatie van windparken op zee, onderdeel van Van Oord. Met de overname van MPI Offshore en twee installatieschepen heeft Van Oord tevens de bij die schepen behorende contracten binnengehaald, namelijk de offshore windparken London Array, Prinses Amaliawindpark en Rampion.
Van Oord en Van der Leun zijn beiden actief in Roemenië en derhalve ook beiden lid van de netwerkorganisatie Dutch Romanian Network. Zoals ook Damen Shiprepair in Rotterdam die bij een en ander betrokken is.

Roemeense regering laat patrouilleschepen door Damen bouwen

Op 10 maart jl. werd op het Roemeense Ministerie van Binnenlandse Zaken en in aanwezigheid van de Minister Lucian Bode het contract ondertekend voor de bouw van twee patrouille vaartuigen(CPV’s-Coastal Patrol Vessels). De bouw werd dus gegund aan Damen Shipyards en die werd vertegenwoordigd door Stephan Stout. Namens de Romanian Border Police waarvoor de schepen bestemd zijn, was Inspecteur-Generaal Liviu Bute aanwezig(zie foto).  De waarde van het contract is 129.944.250 lei exclusief btw (26 miljoen euro).

Deze schepen maken deel uit van een groter project waarbij de RBP-marinevloot wordt aangevuld, waarbij ze naast de twee maritieme patrouillevaartuigen (CPV – Coastal Patrol Vessel) vijf interventieboten (CPB – Coastal Patrol Boat) zullen aanschaffen. De schepen zullen worden gebouwd op de werven van Damen in Galati en Mangalia. De verwerving van maritieme patrouillevaartuigen en interventieboten verleent de Roemeense grenspolitie een vergroting van de operationele interventiecapaciteiten, die bestemd zijn voor de bewaking van de zee-buitengrens van de Europese Unie en de naleving van de Roemeense staatsjurisdictie op het gebied van bekwaamheid, het verzekeren van de wateren van het exclusief economische gebied, voor patrouillemissies, maritieme veiligheid, opsporings- en reddingsoperaties en het vervoer van overlevenden.

Deze overname zal leiden tot een verbetering van de operationele samenwerking binnen de gezamenlijke Frontex-operaties. De Roemeense grenspolitie beheert 2.070 km van de buitengrens van de Europese Unie, waarvan 255 km aan de Zwarte Zee. Met de schepen in schenking moeten ze een samenhangend en efficiënt bewakingsapparaat tot stand brengen, waarvan de continuïteit in tijd en ruimte permanent de dekking van een maritieme ruimte van ca. 20.000 km2 (maritieme binnenwateren, territoriale zee, aaneengesloten gebied en exclusieve Veconomische zone). In het kader van het beheer van het migratieverschijnsel aan de buitengrenzen van de EU is de aankoop van maritieme patrouillevaartuigen en interventieboten een opportuniteit om te voldoen aan de verbintenissen van de Roemeense grenspolitie die is aangegaan met het Frontex-agentschap met betrekking tot de detachering van technische uitrusting in gezamenlijke operaties aan de zeebuitengrens van de EU.

Doop en overdracht Expeditionary Survey Boat “Hydrograaf” bij Damen Shipyards

Op vrijdag 26 februari 2021 heeft op de werf van DAMEN Shipyards Den Helder (DSDH) de doopplechtigheid en overdracht plaatsgevonden van de Expeditionary Survey Boat (ESB) “Hydrograaf” van de Koninklijke Marine (KM).
De Hydrograaf mocht na de bouw een maximumgewicht krijgen van 24 ton, in verband met het maximaal toelaatbare laadgewicht van de Davits hijsinstallatie op schepen zoals Zr.Ms. Johan de Witt. Dit terwijl het schip een snelheid van tenminste 20 knopen moet behalen, met zeer lage geluidseisen en beperkte ruimte voor het opnemen van alle hydrografische apparatuur.


De ESB gaat actuele informatie leveren over de bodemgesteldheid en de situatie onder de waterlijn op plaatsen waar dat inzicht benodigd is. Met die informatie ondersteunt de KM expeditionaire maritieme operaties en zorgt ze voor een omgeving waarin schepen veilig kunnen navigeren. De hoofdtaken van de ESB worden:

  • Omgevingsinformatie verzamelen ter besluitvorming van de (on)mogelijkheden van een amfibische operatie;
  • Hydrografische opnamewerkzaamheden uitvoeren ter ondersteuning van noodhulpoperaties;
  • Ondersteunen bij civiele hydrografische taken op het Nationaal Continentaal Plat (NCP).

De zestien meter lange ESB kan worden ingezet vanaf de zogenaamde big decks, zoals Zr. Ms. Johan de Witt.  De ESB kan zelfstandig onder tactische omstandigheden hydrografische opnames uitvoeren op grotere afstand van het moederschip. Het is een volwaardig platform dat vergelijkbaar is met een hydrografisch opnemingsvaartuig (HOV) en voldoet aan de hoogste surveynormen.De naam Hydrograaf is gekozen in navolging van het Rijks Opnemingsvaartuig Hydrograaf uit 1910. Het is daarnaast een duidelijke verwijzing naar de primaire taakstelling.

Damen trekt investering klimaatfonds Climate Investor 2 aan om invasieve soorten in ballastwater te bestrijden

Klimaatfonds Climate Investor Two committeert zich aan een investering die tot 24,5 miljoen euro kan oplopen, om het leasen van Damen’s mobiele ballastwaterbehandelingsoplossing ‘InvaSave’ aan klanten in Afrika, Azië en Latijns-Amerika mogelijk te maken.
Climate Investor Two (CI2) is een investeringsfonds gericht op projecten op het gebied van water, sanitaire voorzieningen en de bescherming van oceanen in opkomende economieën.

Het wordt ondersteund door de EU en het Dutch Fund for Climate and Development (DFCD); welke op zijn beurt beheerd wordt door het Wereld Natuur Fonds Nederland, Netherlands Development Organisation (SNV) en de Nederlandse Financierings-maatschappij voor Ontwikkelingslanden (FMO)
Climate Fund Managers, beheerders van CI2 en de DFCD, heeft met Damen Financial Services een Development Funding Agreement van 2,8 miljoen euro ondertekend om de start van dit project te financieren.

Virussen en bacteriën

Het project richt zich op ballastwater, dat door zeeschepen in grote hoeveelheden wordt ingenomen om geloste lading te compenseren en vaak in een volgende haven weer wordt geloosd. Daarin bevinden zich ook virussen, bacteriën en ander biologisch materiaal, waaronder planten en dieren die ‘invasieve soorten’ worden genoemd en schadelijk zijn voor de inheemse ecologie en uiteindelijk de economie en menselijke gezondheid.
De International Convention for the Control and Management of Ships’ Ballast Water and Sediments (BWM) is in 2017 in werking getreden om een einde te maken aan de verspreiding van schadelijke waterorganismen van de ene regio naar de andere. Sinds juli 2020 hebben 87 van de 217 landen de strengere normen en procedures ondertekend voor het beheer van het ballastwater van schepen, wat neerkomt op meer dan 80 procent van het wereldtonnage aan koopvaardijschepen.

240 nieuwe banen

Het door Damen Shipyards Group ontwikkelde InvaSave biedt een mobiele, gecontaineriseerde oplossing voor ballastwaterbehandeling. Dit is een uitkomst voor schepen die zelf slecht uitgerust zijn om hun ballastwater te behandelen of hun capaciteit willen uitbreiden om aan hogere normen te voldoen. Het is momenteel het enige systeem dat is gecertificeerd door de International Maritime Organization (IMO), die verantwoordelijk is voor de implementatie van het BWM-verdrag. De schatting is dat de in deze samenwerking begrepen InvaSaves dagelijks tot 36.000 m3 ballastwater kunnen behandelen.
Tarun Brahma, CFM’s Head of Investments: “Het Damen-project biedt een geweldige kans om de groeiende vraag naar ballastwaterbehandeling voor te blijven, terwijl het ook bijdraagt aan klimaatadaptatie en het behoud van de toekomst van maritieme ecosystemen. Bovendien schatten we in dat dit project lokaal 240 nieuwe banen zal opleveren.”
Jan Willem van Helden, managing director Damen Financial Services: “Dankzij de leaseconstructies die mogelijk gemaakt worden door de ondersteuning vanuit Climate Investor Two, komt deze milieuvriendelijke oplossing binnen het bereik van veel meer bedrijven en overheden in Afrika, Azië en Latijns-Amerika.”

Farmaceutische Sector

Pfizer verplaatst deel distributiecentrum naar Roemenië

In het distributiecentrum van Pfizer in Zaventem gaan mogelijk tot 38 van de 238 banen verloren.. Het management van het farmabedrijf kondigde de intentie tot collectief ontslag woensdag aan.Pfizer zegt continu zijn wereldwijde toeleveringsketen tegen het licht te houden. “Momenteel onderzoeken we opties die ons in staat zullen stellen om onze middelen verder te centraliseren, de procesefficiëntie te verbeteren en tegelijkertijd het hoogste niveau van dienstverlening te blijven bieden”, zegt de woordvoerster van Pfizer in België, Marie-Lise Verschelden.
Als gevolg daarvan dreigen 38 werknemers in het Zaventemse distributiecentrum van Pfizer hun job te verliezen. Het gaat om het team van de afdeling externe planning.. De reden  van deze verplaatsing is het gegeven dat de loonkosten beduidend lager zijn.
Pfizer telt in België 2.500 werknemers. Het farmabedrijf heeft vier vestigingen in ons land: naast het distributiecentrum in Zaventem en de productiesite in Puurs, gaat het om een centrum voor klinisch onderzoek in Anderlecht en het hoofdkantoor in Elsene.

Bouwsector

Vraag naar gebruikte bouwmachines in Roemenië

Zoals bekend wordt in Roemenië de laatste jaren het meeste gebouwd in vergelijking met de overige EU lidstaten en de aanwezigheid van het Coronavirus blijkt daar weinig vat op te hebben.
Tradus is een wereldwijd online platform voor bedrijfsvoertuigen en zware machines. Het advertentieplatform, gevestigd in Amsterdam (Nederland), is gespecialiseerd in de volgende sectoren: transport, logistiek, bouw en landbouw. Het B2B-platform, gelanceerd in 2017, verbindt kopers en verkopers in meer dan 50 landen om het verhandelen van bedrijfsvoertuigen gemakkelijker en transparanter te maken door het gebruik van slimme data en technologieën.
Roemenië bevindt zich in de top van de landen met veel belangstelling voor bouwmachines, zoals verreikers (op de tweede plaats als belangstelling) of hefplatforms (op de derde plaats als belangstelling) .Roemenië is de grootste markt voor kopers in onze portefeuille en de belangstelling voor de bouwcategorie groeit voortdurend. Dit is verklaarbaar, gezien het feit dat Roemenië een land is in volle expansie, en de bouwmarkt een zeer belangrijke rol speelt in de economie ”, legt Nadja Sörgel, General Manager van Tradus, uit.
Roemenië staat op de eerste plaats in de meeste categorieën. Tegelijkertijd is er in verschillende West-Europese landen, zoals Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje, een groeiende belangstelling voor specifieke categorieën, zoals accessoires

Gewalste graafmachines Gebruikte accessoires Gewalste laders
1. Roemenië – 19,7%
2. Italië – 11,3%
3. Polen – 7,5%
1. Roemenië – 21,5%
2. Duitsland – 7,1%
3. Polen – 6,8%
1. Roemenië – 24%
2. Spanje – 11,8%
3. Hongarije – 9,6%
Verreikers Hefplatforms
1. Polen – 19,9%
2. Roemenië – 9,5%
3. Frankrijk – 8%
1. Hongarije – 10,4%
2. Bulgarije – 9,9%
3. Roemenië – 9,7%

Agrisector

Agrarische samenwerking NL-RO: Kansen om een win-win situatie te creëren

Onderstaand beknopt wereldwijde macro-economische overzicht is richtinggevend voor het beleid van het Dutch Romanian Network en het uitgangspunt is het Roemeense handelstekort en zijn exportpositie. De situatie in Nederland is tegengesteld, maar wij zien kansen om te komen tot een matchmaking van belangen van Roemeense en Nederlandse belangen, waarvan in dit overzicht een aantal voorbeelden wordt gegeven.

Zowel voor NL als Ro is de agri en food sector DE belangrijke sector met ontwikkelingspotentieel. In Roemenië vanwege de grote groei mogelijkheden in alle sectoren, in Nederland om de productieketens te verduurzamen. Een strategisch partnership tussen beide landen zou opportuun zijn, NL en RO zijn complementair en zeker niet concurrerend.

Ro heeft een groot agri en food groeipotentieel, echter het aantal moderne bedrijven is relatief beperkt, de verwerkende industrie moet verder ontwikkeld en want het exportpotentieel wordt niet benut.

NL heeft dat allemaal in huis maar voor veel bedrijven is NL te klein en bovendien zal de druk op de beperkte grond de komende jaren toenemen, enerzijds door toenemende milieueisen en anderzijds door woningbouw, natuur en extensivering.

Landbouw staat in NL behoorlijk onder druk, dus goed om elders emplooi te kunnen vinden. NL heeft veel expertise en innovatie kracht zowel bij ondernemers als bij de periferie rondom de bedrijven, onderzoek, voorlichting en onderwijs. Echter er is wel een dreiging voor de sector zonder behoorlijke kritische massa (dus behoorlijk omvangrijke sectoren) zal deze expertise verhuizen naar andere landen. Roemenië zou daarom een strategische partner kunnen zijn.

Een ander element is dat veel politieke partijen de NL landbouw sector willen laten krimpen echter daarbij wordt overigens de bijdrage die NL levert aan de wereldvoedselvoorziening vergeten. Een partnerschap met Roemenië zou in deze ethische lancune kunnen voorzien.

De hogere duurzaamheidseisen in Nederland vanwege de beperkte ruimte zal op termijn ook kansen geven in de export van kennis en concepten.

Bij veel ondernemers in de Nederlandse agrofood business zijn zorgen over de toekomst, in Roemenië zijn verschillende mooie voorbeelden van de ontwikkeling van prachtige bedrijven ook door Nederlandse agrofood ondernemers. Denk aan de prachtige moderne bedrijven die greenfield zijn ontwikkeld, van daar de titel van zorg naar kans.

Per sector zijn de zorgen en kansen gevarieerd, wat een zorg is in Nederland is een kans in Roemenië, onderstaand een aantal globale lijnen:

Tuinbouw ketens

In de tuinbouwketens liggen er grote kansen voor NL toeleveranciers en investeerders in Roemenië in de ontwikkeling van zowel de primaire sector, zowel in de hightech als in de midtech (upgrading van foliekassen) als ook in opslag, sorteren, verpakken en verwerken en het ontwikkelen van export. De druk op de Nederlandse tuinbouw is beperkt. De tuinbouw (bedekte teelt) is over het algemeen in Nederland geen sector, die onder druk staat. Grootste uitdaging in Nederland is arbeid (nu veel Roemenen, Polen etc.), dat zal niet zo blijven, automatisering en ook verplaatsen naar goedkopere landen gebeurt al en zal groeien. Roemenië heeft een zwakke export positie en is nog lang niet zelfvoorzienend. Nederland is zeer sterk in import en export van van AGF, hier liggen mooie combinatie mogelijkheden met Roemenië.

Intensieve veehouderij

In de intensieve veehouderij (varkens, pluimvee, kalveren) is in Nederland toenemende druk vanwege dierwelzijn en ook door het beperkt kunnen sluiten van kringlopen omdat het voer van elders moet worden aangevoerd. Roemenië is bij uitstek in de EU een land waar veevoer lokaal kan worden geteeld en daarmee kringlopen gesloten. Slachterij en vleesverwerking zal daarmee ook verplaatst moeten worden. Overigens heeft de DRN hier de afgelopen zomer al op ingespeeld door een eerste webinar samen met Agriprogress te organiseren over de kansen in Roemenië voor Nederlandse varkenshouders. Roemenië heeft een zwakke export positie en is nog lang niet zelfvoorzienend.

Nederland heeft een grote kalversector, een deel van de Roemeense kalveren wordt in Nederland afgemest. Er is op het moment een sanering gaande van deze sector, bovendien zal de maatschappelijke druk op veetransport toenemen, ook hier dus kansen voor Nederlandse investeerders en ondernemers in Roemenië.

Bovendien speelt in toenemende mate dat de huidige vleesconsumptie in de EU op lange termijn niet houdbaar is. Ook hier liggen kansen voor zowel Nederland als Roemenië om in de vegetarische markt ketens te gaan ontwikkelen.

Melkveehouderij en zuivel keten

Melkveehouderij staat in Nederland onder druk, vanwege de hoge kostprijs en ook de toenemende eisen die aan de productie worden gesteld en die niet verrekend kunnen worden in de verkoopprijs. Deze eisen zullen bovendien toenemen denk aan meer natuur, milieu (fosfaat, stikstof, kaderrichtlijn water) en woningbouw: 100.000 woningen. In Roemenië is nog volop ruimte en speelt dit niet of veel minder. Nederlandse zuivelketens en de periferie rondom zou voor een deel verplaatst kunnen worden, dus kansen voor toeleveranciers, ondernemers in de keten en investeerders en de periferie rondom. Ook hier Roemenië heeft een zwakke export positie en is nog lang niet zelfvoorzienend.

Fruit ketens

Volop kansen in de ontwikkeling van fruit ketens in Roemenië. Ketens van appels, peren, kersen etc. Kansen voor NL ondernemers (tech en plantmateriaal) en investeerders in de verdere ontwikkeling van deze ketens.

Akkerbouw ketens

Vollegronds groenteteelt heeft ook in Nederland volop kansen voor de regio West Europa. Echter tegen prijzen per ha van 80-100.000 euro per ha. Voor specifieke ketens met houdbare producten (uien, wortelen etc). liggen er zeker ontwikkelingskansen in Roemenië voor NL investeerders en ondernemers.

De aardappelteelt in Roemenië kan op dit moment beperkt of niet concurreren binnen de EU (Polen, Duitsland, Nederland). Verhoging van efficiency en ontwikkeling van korte ketens biedt zeker kansen in Roemenië en dus ook voor Nederlandse investeerders en ondernemers. De aardappelsector heeft een sterke positie in Nederland (pootgoed, ketens, zetmeel), bovendien is het ruimtebeslag in de stedelijke gebieden beperkt, dus dit zal zich in Nederland stabiliseren.

Precisie landbouw

Export van Nederlandse kennis en technologie op het gebied van precisielandbouw in het kader van efficiency c.q. vermindering van inputs biedt in alle sectoren kansen in Roemenië. Uberhaupt zullen de hogere eisen die nu aan de Nederlandse agrofood ketens worden gesteld, kansen opleveren voor ondernemers in Roemenië.

Subsidies

De Roemeense overheid zet de komende jaren in op de ontwikkeling van toegevoegde waarde in Roemenië. Opslag, sorteren, verpakken en verwerken in agrifood zal speerpunt worden in de nieuwe subsidie programma’s.

Duurzaamheid

Ook in Roemenië zijn steeds meer zorgen over de duurzaamheid van het huidige landbouwsysteem. De vooruitstrevende boeren zijn ook bezig met korte ketens, regeneratieve landbouw, vermindering input, samenwerking, smart farming, biodiversiteit, branding etc. Hier liggen ook zeker kansen voor samenwerking.

Dutch Romanian Network

Wat doet de DRN voor u:

Lobby op Europees niveau voor productie van voedsel op de duurzaamste plekken in de EU.
Promotie van de agrofood kansen in Roemenië bij Nederlandse ondernemers en investeerders
Promotie van de NL kennis en technologie in Roemenië bij de verschillende stakeholders van publieke en private partijen
Voor meer info en support:
Pieter Helfferich, www.agriprogress.com,
Reinder Schaap, voorzitter Taskforce Agrifood DRN, info@dutchromaniannetwork.nl

Roemenië is de zevende grootste landbouwproducent in de EU, maar zijn potentieel wordt onderbenut

Roemenië werd in 2019 de zevende grootste landbouwproducent in de Europese Unie (EU), een positie hoger na de Brexit. Volgens de laatste gegevens van Eurostat bedroeg de landbouwproductie van het land in 2019 bijna 19 miljard euro, 2,2% meer dan het jaar ervoor. De groei van de landbouwsector in Roemenië in 2019 ten opzichte van 2018 lag iets onder de 2,4% totale groei die in de EU werd opgetekend. In vergelijking met het gemiddelde van de voorgaande vijf jaar (2014-2018) produceerde de landbouw in Roemenië echter 13,7% meer in 2019, het op twee na hoogste groeipercentage in de Unie, en meer dan het dubbele van de totale groei van 6,2% in de EU. Het aandeel van Roemenië in de totale landbouwproductie van de EU bedroeg iets meer dan 4,5%. Roemenië staat achter Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje, Nederland en Polen.

Het is moeilijk voor te stellen dat Roemenië op korte tot middellange termijn naar deze ranglijst zal stijgen. Roemenië loopt ver achter op Polen, dat in 2019 een landbouwproductie had van 26,3 miljard euro. Roemenië kan de kloof met Polen de komende jaren echter op zijn minst dichten als het de efficiëntie verhoogt. Roemenië gebruikt ongeveer 13,4 miljoen hectare land voor landbouw, wat resulteert in een gemiddelde productie van 1.414 euro per hectare. Inmiddels gebruikt Polen 14,5 miljoen hectare en produceert het 1.813 euro per hectare. Als Roemenië een vergelijkbare productiviteit per hectare zou halen als Polen, zou de totale landbouwproductie 24,3 miljard euro bedragen, een stijging van 28% ten opzichte van 2019. Het grootste obstakel van Roemenië bij het verbeteren van de efficiëntie is echter de kleine omvang van de lokale boerderijen en de onwil van de plaatselijke boeren om samen te werken en grotere percelen samen te bewerken.

Wetsontwerp om beperking aankoop (landbouw)grond door buitenlanders op te heffen

Niet geheel onverwacht wil de huidige Roemeense liberale regering de zeer controversiële wet die vorig jaar door de toen nog nationalistisch gerichte socialistische regering werd aangenomen die de aankoop van landbouwgronden door buitenlanders vrijwel onmogelijk maakte via een wetsvoorstel ongedaan maken. Het genoemde wetsontwerp werd op 9 maart door verschillende parlementsleden van de Nationale Liberale Partij (PNL) en het hervormingsgezinde platform USR-PLUS bij de Senaat ingediend.

Drie belangrijke Roemeense vleesverwerkers staan te koop

Volgens Ziarul Financiar (ZF) testen drie ondernemende bedrijven in de vleesverwerkende industrie in Roemenië de interesse van investeerders in een mogelijke overname. De drie zijn Meda Prod 98, Kosarom en Agra’s. De besprekingen bevinden zich nu in verschillende stadia, waarbij de Meda Prod 98-onderhandelingen de meeste vooruitgang hebben geboekt, zeggen marktbronnen. Meda Prod 98, een bedrijf opgericht door ondernemer Luchi Georgescu, had de oproepen van ZF om commentaar niet beantwoord. Neculai Apostol, de oprichter van de 1.300 werknemers tellende Kosarom-groep, ontkent een mogelijke verkoop en de ambtenaren van Agra in Alba Iulia zeiden geen commentaar te willen geven. De vleesverwerkende markt in Roemenië wordt nog steeds gedomineerd door ondernemende bedrijven met internationale namen als Smithfield(eigendom Chinese WH Group en Sigma Alimentos(Mexico) die de afgelopen jaren terrein hebben gewonnen in de branche, voornamelijk via overnames. ZF-bronnen zeiden dat de koper meestal een strategische investeerder is, en geen private equity-onderneming. Deze laatste heeft de neiging om het meeste voor zijn geld te krijgen, wat betekent dat zijn investeringen op een kortere periode zijn gericht dan die van een bedrijf die een lange termijn planning heeft. In tegenstelling tot zuivel heeft de markt voor vlees en vleeswaren minder overnames gezien. De markt is sterk gefragmenteerd, dus consolidatie zou moeten plaatsvinden, zeggen ZF-bronnen. Goede bedrijven in deze sector kunnen bij evaluatie een veelvoud van 8 tot 10 van hun EBITDA krijgen(EBITDA staat voor Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation and Amortization en is een maatstaf voor de brutowinst van een bedrijf, zonder aftrek van de in de definitie genoemde kosten. De Nederlandse vertaling is inkomsten voor aftrek van rente, belastingen, afschrijvingen op activa en afschrijvingen op leningen en goodwill.)
De belangstelling voor bedrijven in de voedingsindustrie kan niet alleen worden verklaard door de intentie om marktaandeel te winnen, maar ook doordat deze sector opnieuw zijn cruciale rol heeft getoond tijdens de pandemie, toen lokale productie belangrijker dan ooit werd.

Onderzoek naar de zuivel- en kaas verwerkende sector

De productie van consumptiemelk is in 2019 met 8% gestegen ten opzichte van 2018.

Sterke punten:
• Meer dan de helft van de bedrijven (61%) registreerde een stijging van het nettoresultaat
• Winstgevendheid sector stijgt van 4,3% in 2018 naar 5,4% in 2019 • 46% van de bedrijven in deze sector heeft in 2019 geïnvesteerd Kwetsbaarheden:
• Meer dan een derde van de bedrijven (39%) registreerde een omzetdaling
• Bijna de helft van de bedrijven (47%) rapporteerde in 2019 een schuldgraad van meer dan 80%
• Bedrijven in de geanalyseerde sector hebben in geval van overmacht een autonomie van 70 dagen (onder het aanbevolen niveau van 90 dagen)

Een nieuwe studie uitgevoerd door Coface Romania naar de sector van “Zuivel- en kaasproductie” (NACE 1051) wijst op een positieve evolutie van de inkomsten in 2019, die met ongeveer 5% zijn gestegen in vergelijking met 2018, met een iets hogere winstgevendheid.
De studie verzamelde de gegevens van 494 bedrijven die hun financiële situatie voor 2019 (vanaf september 2020) hadden ingediend en een geconsolideerde omzet van RON 5,4 miljard genereerden. Het gewicht van het cumulatieve marktaandeel van de 10 belangrijkste spelers is 66%, wat duidt op een middelmatige tot hoge concentratiegraad.
Ongeveer 34% van de bedrijven boekte eind 2019 een nettoverlies, 18% van de bedrijven boekte een verlies van meer dan -20% en 10% van hen een winst van meer dan 20%.

De meeste bedrijven die door Coface worden geanalyseerd (62%), worden geclassificeerd als bedrijven met een laag risico. De gemiddelde incassoduur in de geanalyseerde sector daalde van 63 dagen, het niveau geregistreerd in 2015, naar 48 dagen in 2019.

“Hoewel deze sector profiteert van een relatief constante evolutie gezien de consumptietrends van de bevolking, zijn er bedreigingen waarmee marktspelers rekening moeten houden bij toekomstige strategieën. De financieringsstructuur van de activiteiten voor bijna de helft van de bedrijven in de sector (schuldgraad> 80% voor 47% van de bedrijven, kortlopende schulden vertegenwoordigen 100% van de totale schulden voor 45% van de bedrijven) is een bedreiging die zelfs het verlaten van de markt van deze bedrijven. De toename van de invoer van zuivelproducten is een extra druk, vooral in het kader van de EG-verordening nr. 775/2018 is op 1 april 2020 in werking getreden met betrekking tot voedseletikettering. Dus als de grondstof niet volledig uit Roemenië komt, wordt op het label niet weergegeven en wordt weergegeven, waardoor de productdifferentiatie voor de consument moeilijker wordt in termen van de productieplaats ” , verklaarde Nicoleta Marin, Senior Financial Analyst, Coface Romania.
Volgens statistische gegevens is de productie van melk en zuivelproducten in 2019 gestegen, met als grootste stijging de consumptiemelk (8%). Voor de periode aug. 2019 – aug. Wat betreft de hoeveelheid ingezamelde melk voor verwerking werd in 2020 de grootste hoeveelheid opgetekend in juni 2020, namelijk 108.979 ton. Ook de hoeveelheid geïmporteerde rauwe melk door de verwerkingseenheden is in de periode januari-oktober 2020 met 24.160 ton (+ 28,2%) gestegen ten opzichte van dezelfde periode in 2019. Met betrekking tot verkregen zuivelproducten is voor dezelfde periode de productie stijgingen werden gerapporteerd voor: boter met 928 ton (+ 10,8%), consumptiemelk met 24.655 ton (+ 9,1%) en kaas met 1.286 ton (+ 1,6%). “De zuivel- en kaasverwerkende sector blijft gepolariseerd, met een hoge mate van spelersconcentratie, het bovensegment wordt gedomineerd door multinationals, met robuuste ervaring en schaalbaarheid van de hele productieketen – grondstof – verwerking – distributie waardoor ze kunnen opereren in relatief lage marge. De “single digit” marges en het rendement op geïnvesteerd kapitaal (ROE) in de buurt van het lokale gemiddelde (dwz berekend voor alle binnenlandse sectoren) bepalen een continue optimalisatie van de lokale productiecapaciteiten, een feit dat zichtbaar is in de beslissingen van top spelers gedurende het jaar 2020. Verticale integratie, optimalisatie van melkproductie en -verwerking, ontwikkeling van de zichtbaarheid van het merkportfolio, uitbreiding van productcategorieën en marktmigratie op het gebied van hoogwaardige producten (bv. Bio) zijn vectoren die de evolutie van deze sector tijdens het lopende jaar zullen domineren “, aldus Bogdan Nichișoiu, Rating Manager, Coface Roemenië.

We hebben de capaciteit om Roemenië en de helft van Europa te voeden met varkensvlees

Sorin Minea, Romalimenta: We hebben de capaciteit om Roemenië en de helft van Europa te voeden. Sorin Minea, voorzitter van de Roemeense Werkgeversfederatie in de Voedingsindustrie (Romalimenta), en voorzitter van Angst, een van de belangrijkste delicatessenproducenten, is van mening dat Roemenië in staat is om in de helft van de varkensvleesbehoefte in Europa te voorzien, maar moet zich richten op het uitroeien van het Afrikaanse varkenspestvirus, zodat de lokale slachthuizen en fabrieken op volle toeren draaien. “De bestaande slachthuizen en fabrieken met vergunning kunnen op volledige capaciteit 4-5 keer de Roemeense vleesproductie verwerken, we zouden heel Roemenië en de helft van Europa kunnen voeden, maar we produceren slechts 30% van het varkensvlees voor consumptie in Roemenië (…) We moeten de varkenspest uitroeien, het belemmert de ontwikkeling ”, zegt Sorin Minea. In 2019, het laatste jaar met beschikbare gegevens, fokte Roemenië 3,9 miljoen varkens, maar volgens gegevens van de vertegenwoordigers van het ministerie van Landbouw kwam slechts 289.000 ton vlees van de in Roemenië gefokte varkens. De belangrijkste leverancier van varkensvlees voor Roemenië is Duitsland en in 2019 bedroeg het geïmporteerde vleesvolume 52.200 ton, goed voor 114 miljoen euro. Volgens gegevens van de nationale veterinaire en voedselveiligheidsautoriteit (ANSVSA) en het ministerie van Landbouw heeft Roemenië momenteel 185 erkende slachthuizen. Hun capaciteit is onbekend. Naast de epidemie van Afrikaanse varkenspest, geeft Mines ook aan dat de COVID-19-pandemie de producenten trof, aangezien de melk- en vleesprijzen voor de producenten erg laag waren. Angst-groep, met Roemeens-Zwitserse aandeelhouders, produceert vleesproducten in Buftea, maar heeft ook een productie-eenheid voor drooggezouten vleesproducten – Salsi – in Sinaia, evenals een zuivelfabriek – Swissland – in Mereni. “De consumptie is nu afgenomen en de melk- en vleesprijzen zijn erg laag; we denken niet langer aan verliezen, we kunnen geen rekening houden met salarisverhogingen voor volgend jaar, we hebben bezuinigd, het investeringsbudget verlaagd en wij, de Roemeense bedrijven, hadden geen geld meer. HoReCa was vroeger 20% van onze omzet ”, aldus Sorin Minea. Hij zegt dat 2021 begint met veel onzekerheden. Angst Ro SRL, het grootste bedrijf in de groep, had in 2019 een omzet van 101 miljoen lei, iets hoger dan vorig jaar, maar heeft nu verliezen geleden van netto 1,9 miljoen lei, zo blijkt uit openbare gegevens.

Mogelijkheden voor verbetering van de zuivelsector in Roemenië

Een onderzoek door de Landbouwuniversiteit Wageningen Economic Research dat onder andere werd uitgevoerd door Wim Zaalmink die tevens lid van de DRN Task Force Agri & Food Romania toonde aan dat de melkveehouderij in het land  kleinschalig is, maar wel perspectief biedt. Het kennisniveau bij veehouders is nog laag. Het agrarisch onderwijs is onvoldoende ontwikkeld voor goed gekwalificeerde arbeid. Nederlanders zijn actief in Roemenië om de melkveehouderij te ontwikkelen maar lopen tegen dit lage kennisniveau aan. Dit rapport kreeg de ervaringen van kennisoverdracht naar veehouders en adviseurs in het centraal gelegen Transsylvanië. Roemenië is een melkimporterend land. Het landbouwkennisniveau bij boeren is nog laag door onvoldoende landbouwvoorlichting. Nederlandse bedrijven zijn in Roemenië actief om de melkveehouderij te ontwikkelen, maar lopen tegen dit lage kennisniveau aan.
Vanuit voornoemd onderzoeksprojectproject raakte Wim Zaalmink betrokken bij het programma samenwerking praktijkgericht landbouwonderwijs ( dual learning) dit onder de vlag ‘Borderless Network’: een samenwerking tussen Nederlandse en Roemeense groene Hogescholen.
Een ondernemer met een rijke Roemeense ervaring is Jan de Boer van DN  Agrar en deze heeft het voor zijn melkveebedrijven het zelf opgelost door een “academie” op te richten en zijn eigen personeel en van anderen op te leiden.

De eerste prognose voor het landbouwjaar 2021 in Roemenië

Volgens de laatste prognose van de Europese Commissie zullen Roemeense boeren dit jaar meer oogsten dan in 2020, een jaar met negatieve records voor de meeste gewassen. De tarweproductie blijft echter onder het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar.

Roemeense boeren zouden dit landbouwjaar kunnen terugkeren naar opbrengsten van meer dan vier ton tarwe per hectare, maar volgens de laatste prognose van de Europese Commissie zullen ze onder het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar blijven. Met name met de 4,12 ton die per geteelde hectare wordt verkregen, kunnen we de op twee na grootste afname van de EU-productie melden in vergelijking met het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar. Vergeleken met 2020, toen boeren met 2,9 ton per hectare een van de laagste opbrengsten in de recente geschiedenis boekten, zou de productie 38% hoger kunnen zijn.


Gemiddeld wordt in de EU voor dit jaar een gemiddelde productie van 5,6 ton per hectare verwacht, 3,5% meer dan het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar.
“Door de zachte winter waren de wintergranen hard of licht verhard, vooral in het zuiden van Roemenië. De tweede koude periode in februari had kleine lokale schade kunnen toebrengen aan wintergraanproducten, vooral in Midden- en Noord-Roemenië. Wintergewassen verkeren echter over het algemeen in goede staat, met een momenteel gunstig watergehalte in de bodem ‘, meldt de Europese Commissie verwijzend naar de situatie in Roemenië. Een lichte daling van de opbrengsten, met 0,5% ten opzichte van het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar, zou ook bij koolzaad kunnen worden opgetekend. Boeren zouden tevreden kunnen zijn met 2,5 ton per hectare, 30% meer dan in 2020 en ver onder het EU-gemiddelde voor dit jaar, van 3,26 ton per hectare.

Bovengemiddelde groei in gerst

Voor de andere gewassen die in de prognose van de Commissie zijn geanalyseerd, liggen de geschatte opbrengsten echter boven het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar. Dit is het geval voor wintergerst, waarvoor de specialisten van de Commissie rekenen op een opbrengst van 4,35 ton per hectare, 5,1% boven het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar en 64% meer dan in 2020.
Een plus van 2,3% in vergelijking met het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar zal bovendien per hectare de boeren die dit jaar op triticale vertrouwden, winnen, de geschatte productie van 3,96 ton. Ten opzichte van 2020 zal de stijging 14% bedragen.Tegelijkertijd wordt voor de rijstteelt ook een lichte stijging geraamd van 1,5% ten opzichte van het gemiddelde van de afgelopen 5 jaar en 0,9% ten opzichte van 2020.

Roemeense landbouw in vergelijking met andere landen

De Roemeense econoom Ionuț Dumitru presenteerde onlangs een analyse van het potentieel en de efficiëntie van Roemeense landbouw in een Europees perspectief.

De verdienste van deze analyses is dat het enerzijds betrekking heeft op de landbouwsector in vergelijking met Europese landen, en anderzijds omdat ze betrekking hebben op indicatoren van efficiëntie, concurrentievermogen en internationale handel. Al deze gegevens brengen een aantal kwetsbaarheden in de lokale landbouw aan het licht, die bij bespreking door landbouwspecialisten soms over het hoofd worden gezien.

In feite komt de belangstelling van economen voor de landbouwsector voort uit de realiteit van een groeiend handelstekort in agrovoedingsproducten. Dit is slechts het zichtbare gedeelte. Achter het tekort schuilen problemen in verband met de structuur van onroerend goed, lage productiviteit en het onvermogen om sectoren met een hoge toegevoegde waarde te ontwikkelen.

De analyse van de econoom Ionuț Dumitru vertrekt van de bevinding dat Roemenië op de eerste plaats staat in de Europese Unie respectievelijk de vijfde plaats) vanuit het oogpunt van het akkerbouwoppervlak en dat van het met granen geteelde oppervlak.

Roemenië heeft ook het grootste aandeel van de bevolking dat werkzaam is in de landbouw in de Europese Unie, 21%, maar de toegevoegde waarde is slechts 4%. Wat inefficiëntie aantoont. Natuurlijk kan worden gezegd dat de statistieken worden beïnvloed door het grote aantal individuele huishoudens, een specifiek kenmerk van de Roemeense landbouw.

Maar de analysegegevens laten zien hoe ver een onderdeel van de landbouw van de markt verwijderd is. Respectievelijk 85% van de landbouwbevolking beoefent zelfvoorzienende landbouw. Als gevolg hiervan is het gemiddelde landbouwareaal in Roemenië 3,7 hectare, het kleinste in de Europese Unie.

Zo verbruiken veel boerderijen, 86%, meer dan de helft van de productie die ze maken, wat aantoont dat de reden voor deze boerderijen zelfconsumptie is en niet de markt.

Grote groenteboerderijen blinken niet uit in productiviteit. Voor maïs behoort Roemenië tot de laatste landen op de Europese ranglijst. Bij tarwe  is de situatie iets beter, maar toch zit Roemenië in het tweede deel van de hiërarchie. De afgelopen jaren is de productiviteit, gemeten aan de hand van de gemiddelde productie per hectare, voor tarwe en maïs gestegen, maar nog steeds lager dan het Europese gemiddelde.

De analyse van de econoom Ionuț Dumitru laat een vergelijking zien tussen Bulgarije, Hongarije, Polen en Roemenië in termen van landbouwproductie als aandeel in de Europese Unie.

Roemenië is goed voor de graanproductie, met prestaties van maïs (een kwart van de Europese productie) en zonnebloem, met 34%. Het produceert ook 14% soja in de Europese Unie. Anderzijds rekent Roemenië niet op de productie van suikerbieten, rundvlees en varkensvlees. Bij de productie van groenten, fruit, kip en melk zijn de cijfers bescheiden.

Polen blinkt uit in verschillende hoofdstukken, zoals aardappelen, suikerbieten, verse groenten, wortelen, appels, maar ook kip. Het is ook ver buiten Roemenië wat betreft de productie van varkensvlees, rundvlees en melk. Polen maakt niet uit wat soja betreft.

Hongarije heeft een groot aandeel maïs en zonnebloem, maar ligt onder Roemenië. De sectoren waarin Hongarije boven Roemenië staat, zijn suikerbieten, kip en varkensvlees. Bulgarije heeft in alle opzichten een lagere productie dan Roemenië, maar heeft niettemin geen handelstekort.

Kortom, er zijn drie soorten boerderijen in Roemenië. Een voor eigen consumptie, een andere die meetelt in de Europese productie en voor export en de derde met een lage toegevoegde waarde. Elk gebied zal moeten verbeteren, anders dreigt het te verdwijnen.

Culturele Sector

Twee bijzondere boeken die beiden een relatie met Roemenië en Nederland hebben.

Zo nu en dan nemen wij een bericht op uit de culturele sector omdat vrijwel iedere moderne ondernemer niet 24/7 met zijn werkzaamheden bezig wil zijn. Het zijn pas verschenen boeken.

Mira Feticu “Liefdesverklaring aan de Nederlandse taal
Een geweldig boek op originele wijze geschreven en recht uit haar hart geschreven waar zij haar emoties met de lezers deelt. Het is voor iedereen herkenbaar die zijn of haar land verlaat en zich de taal meester moet maken om je in het nieuwe land ook thuis te voelen.
De auteur volgde vijftien jaar geleden haar geliefde van Roemenië naar Nederland en maakte zich met vallen en opstaan de Nederlandse taal eigen. Tevens wilde zij volledig integreren. Zij leerde de Nederlandse cultuur, de omgangsvormen, de gewoonten van een dorp en stad met vallen en opstaan kennen, appreciëren en toepassen.
Dit boek start met een hoofdstuk gericht aan de lezer, gevolgd door 43 teksten rondom taal en het boek sluit af met een korte bronnenlijst.
In 43 hoofdstukken met titels als ‘taal en vrijheid’, ‘taal en schrijven’ en bijvoorbeeld ‘taal en literatuur’ laat de auteur ons toe in haar persoonlijke gedachten en standpunten over algemene begrippen, taal in het algemeen en het Nederlands als taal in het bijzonder.
Voornaamste standpunt dat zij inneemt is dat je als persoon, als vreemde in een nieuw land niets of niemand bent wanneer je de taal niet kent. Om sociaal niet uitgesloten te worden is het uitermate belangrijk om je te kunnen uitdrukken in de taal van je gastland.
Mira Feticu heeft een heel fijne en vlotte schrijfstijl. Zij heeft een groot taalgevoel en schrijft heel verhelderend, vol emotie en erg beschrijvend. Zij schrijft  vanuit haar hart en uit haar schrijven blijkt haar liefde voor het Nederlands.

Janneke Klop “The mountains of Romania”
Men kan dit als een reisgids zien, maar dat zou de realiteit geweld aan doen, want de schrijfster waardeert het land en zijn bewoners en daarom leest het beslist niet als een reisgids waarvan er velen zijn, hoewel we nog niet zo’n compleet boek over de Roemeense Karpaten en zijn gebergten zijn tegengekomen. Het is geschreven in de Engels taal.
Deze gids beschrijft 27 korte trektochten van 2-6 dagen en 10 daagse wandelingen in de bergen van Roemenië. Hoewel er een lichte focus is op Transsylvanië, zijn de meeste van de belangrijkste massieven opgenomen, met hoofdstukken over de bergen van Maramures, de oostelijke Karpaten, de bergen rond Brasov, de Fagaras, het gebied tussen de Olt en de Jiu, de Retezat, de bergen van Banat

en de Apuseni. Ook inbegrepen is een beklimming van Moldoveanu, de hoogste top van Roemenië op 2544 meter. Er is een schat aan advies om u te helpen bij het plannen van uw reis en bij het organiseren van de logistiek van uw wandeling of trektocht. Sommige routes maken gebruik van het netwerk van berghutten; andere bieden mogelijkheden om te kamperen op aantrekkelijke wilde locaties. Overzichten en een routesamenvattingstabel maken het gemakkelijk om een ​​geschikte excursie te kiezen. Elke route bevat een duidelijke beschrijving en kaarten.
Er zijn fascinerende inzichten in de kleurrijke cultuur en geschiedenis van Roemenië en bijlagen met huttenlijsten, nuttige contacten en een handige woordenlijst. De gesorteerde routes zijn net zo gevarieerd als de diverse landschappen van Roemenië. Ze nemen glooiende heuvels, steile pieken, gletsjermeren en de laatste ongerepte bossen van Europa in, met andere hoogtepunten zoals Transsylvanische kastelen, houten kerken, de Piatra Craiului-heuvelrug en de spectaculaire Sapte Scari (zeven ladders) en Turda-kloven. Historische steden zoals de middeleeuwse steden Brasov en Sibiu en het kuuroord Vatra Dornei bieden gemakkelijke toegang tot de bergen; andere routes bezoeken afgelegen dorpen die in de loop van de eeuwen weinig zijn veranderd, waar zelfvoorziening nog steeds de manier van leven is.

Roemenië zal dit jaar het op een na grootste begrotingstekort in -de EU hebben en vergelijking met overige EU lidstaten

De Roemeense overheid heeft moeite om het begrotingstekort te corrigeren volgens Marius Oncu financieel economisch analist bij  Profit.Ro
De crisis die wordt veroorzaakt door maatregelen om de pandemie van het coronavirus te bestrijden, heeft ernstige gevolgen gehad voor de economieën en begrotingen van EU-landen. In de context van een gedeeltelijk herstel in 2021 is rekening gehouden.
Roemenië, met een geschat begrotingstekort van meer dan 8% dit jaar (ESR-normen), staat op de tweede plaats, na Ierland, tussen de landen met de meest onevenwichtige begrotingen in de Europese Unie.

Het Europees Stelsel van Rekeningen (ESR) is het systeem van nationale rekeningen en regionale rekeningen dat lidstaten van de Europese Unie hanteren. Deze regelgeving definieert onder meer de modaliteiten voor het bepalen van het jaarlijks begrotingsresultaat en de totale overheidsschuld. Dit is alvast van cruciaal belang voor de twee meest in het oog springende bepalingen uit de Maastrichtnorm (1992). Die bepalen dat het jaarlijks begrotingstekort en de totale overheidsschuld in functie van het bruto binnenlands product respectievelijk maximaal 3% en 60% zouden mogen bedragen.

Roemenië bevindt zich echter in een groep van vijf lidstaten waarin de economie zich dit jaar geheel of vrijwel geheel zal herstellen, na de neergang van vorig jaar.
De Roemeense regering schat een cashtekort van 7,16% (8,23% ESR)  voor 2021 9,8%(9,1% ESR) in 2020. België, Finland, Griekenland, Nederland en Slovenië worden vertegenwoordigd door twee organisaties in het netwerk van onafhankelijke EU-belastinginstellingen. Roemenië wordt vertegenwoordigd door de Fiscale Raad.
Waarom het belangrijk is: Roemenië heeft al jaren een onrustige begroting, wat nu duidelijk wordt door de crisis. De begrotingsinkomsten zijn erg laag in vergelijking met het EU-gemiddelde, en de staat int onevenredig veel belastingen en bijdragen van de economie, met een zeer hoge loondruk en gunstige belastingheffing voor andere soorten inkomsten, discriminatie die in de loop van de tijd door politici wordt gepromoot, ongeacht de partij. Aan de andere kant, hoewel de uitgaven niet hoger zijn dan het EU-gemiddelde, ook in termen van salarissen en pensioenen, zijn ze hoog in vergelijking met lage begrotingsinkomsten. In de context van lage inkomsten en rigide uitgaven (die niet gemakkelijk van jaar tot jaar kunnen worden verminderd), is de Roemeense staat voor andere belangrijke uitgaven, zoals investeringen, afhankelijk geworden van EU-fondsen en begrotingstekorten. Ook belangrijk: het begrotingstekort betekent de toename van de overheidsschuld, waarvoor de staat rente betaalt uit de begroting, waarvan het bedrag van jaar tot jaar toeneemt. Doordat de overheidsschuld onlangs voor het eerst de drempel van 500 miljard lei overschreed, zullen volgens recentelijk door Profit.ro aangekondigde gegevens, na een explosieve stijging vorig jaar, de rentelast hoger zijn.Na raadpleging het netwerk van onafhankelijke fiscale instellingen blijkt dat het begrotingstekort in bijna alle lidstaten wordt ingeschat dat de begrotingstekorten de drempel van 3% zullen overschrijden (waarboven normaal gesproken de buitensporig-tekortprocedure wordt ingeleid). Ierland zou het hoogste tekort hebben, namelijk 10% van het bni (bruto nationaal inkomen, gebruikt in het geval van Ierland in plaats van het bbp). In Roemenië, Spanje, Griekenland en het Verenigd Koninkrijk worden de tekorten geraamd op ongeveer 8% van het bbp, terwijl in de meeste landen de tekorten worden geraamd tussen 4% en 7% van het bbp. Volgens de laatste prognoses zijn Cyprus, Denemarken, Hongarije en Luxemburg de landen met een tekort van minder dan 3% dit jaar. gegevensbron: netwerk van onafhankelijke fiscale instellingen.

De Roemeense premier Florin Cîțu gaf de belangrijkste coördinaten van de begroting 2021 aan:

  • economische groei 4,3%
  • BBP 1,116 miljard lei
  • het geschatte begrotingstekort 7.14 – 7.16 wordt nog berekend
  • een ESR-tekort van 8,2% van het bbp
  • 60,8 miljard investeringen

Zoals blijkt uit de onderstaande tabel, die eigendom is van het ministerie van Financiën, zou de correctie van het begrotingstekort in Roemenië over meerdere jaren moeten plaatsvinden en in 2024 slechts onder de 20% moeten uitkomen. In al die jaren zal de regering enorme bedragen lenen om de inkomstenkloof te dichten, en de last van aangegane schulden zal in de voorzienbare toekomst op de begroting drukken. Volgens het rapport zullen de economieën van de lidstaten dit jaar snel herstellen, maar het is onwaarschijnlijk dat de vooruitgang de daling van vorig jaar volledig zal dekken, met uitzondering van Denemarken, Hongarije, Litouwen, Luxemburg en Roemenië.

Volgens de laatste prognoses  zal het BBP van de 27 EU-lidstaten naar verwachting in 2021 met ongeveer 4% herstellen, na een daling van 6% vorig jaar. De hoogste groeicijfers worden geschat voor Spanje (8%) en Luxemburg (7%), gevolgd door een groep van vijf landen met een BBP-stijging van 6%. In de rest van de staten zal de economie een positieve rente hebben van 3-5%.
Zoals uit de  grafiek blijkt, zal het economisch herstel over het algemeen sneller plaatsvinden in landen die vorig jaar sterker zijn gedaald.


Publieke schuld De maatregelen die de regeringen hebben genomen als reactie op de Covid-19-crisis hebben een enorme impact gehad op de staatsschuld. Dit jaar verwachten onafhankelijke belastinginstanties voor elf van de lidstaten een daling van de schuld ten opzichte van het bbp. De vermindering van de schuld zal naar verwachting plaatsvinden als gevolg van de verwachte bbp-groei dit jaar. De grootste daling van de schuldenlast wordt verwacht in Griekenland (-9%) en Cyprus (-4%). In negen andere staten zou de schuldenlast met 1-3% dalen. In andere staten wordt verwacht dat het schuldniveau zal stijgen of stabiel zal blijven. De grootste stijging van de schuldenlast wordt geschat in Roemenië (+ 9%), Ierland (+ 7%) en Estland (+ 6%).

Sector Volksgezondheid

Alle landen zitten in hetzelfde Coronaschuitje

Onderzoek heeft uitgewezen dat vrijwel alle landen zich in de derde golf van de Coronacrisis bevinden. Dus we geven geen gedetailleerde cijfers en beperken ons tot de hoofdzaken. Wij begrijpen de sociale onrust en economische gevolgen, maar de hoofdzaak zijn en blijven de mensen die in het ziekenhuis zijn opgenomen.
Onderstaande zaken betreffen de Roemeense situatie.

  • Het Pfizer-BioNTech-vaccin wordt toegediend sinds 27 december 2020
  • Het Moderna-vaccin wordt toegediend sinds 4 februari 2021
  • Het AstraZeneca-vaccin wordt toegediend sinds 15 februari 2021

Roemenië is snel gezakt op de wereldranglijst voor vaccinatie.

Er worden honderdduizenden doses op voorraad gehouden Roemenië is snel gezakt op de wereldranglijst voor vaccinatie, van de 6e plaats op 23 februari naar de 17e plaats vandaag, wat betreft het toedienen van het volledige schema met twee doses, in verhouding tot de bevolking.

En dit onder de omstandigheden waarin meer dan 630.000 doses op voorraad worden gehouden, en van de 1.137 geplande vaccinatiecentra zijn er slechts 678 operationeel. Na minder dan drie weken zakte Roemenië naar de 17e plaats in deze indicator, met een vaccinatiegraad van 3,4% van de in aanmerking komende bevolking, volgens gegevens verzameld door de New York Times. Onder de landen van de Europese Unie wordt Roemenië nu ingehaald door Malta, Polen, Denemarken, Slowakije en Griekenland. Hongarije en Estland staan ​​op gelijke voet met Roemenië als het gaat om het percentage mensen dat is gevaccineerd met de tweede dosis, maar hebben betere vaccinatiegraad met de eerste dosis, laat G4 Media zien.

De situatie in de diaspora

Er werd bevestigd dat 23.487 Roemeense burgers besmet zijn met SARS – CoV – 2 (coronavirus): 2541 in Italië, 16.773 in Spanje, 195 in het Verenigd Koninkrijk, 125 in Frankrijk, 3118 in Duitsland, 93 in Griekenland, 49 in Denemarken, 37 in Hongarije, 28 in Nederland, 2 in Namibië, 4 in de VS, 8 in Zweden, 137 in Oostenrijk, 22 in België, 6 in Japan, 2 in Indonesië, 46 in Zwitserland, 3 in Turkije, 2 in IJsland, 2 in Wit-Rusland, 7 in Bulgarije, 12 in Cyprus, 2 in India, 2 in Oekraïne, 8 in Verenigde Arabische Emiraten, 13 in Moldavië, 3 in Montenegro, 218 in Ierland, 2 in Singapore, 3 in Tunesië, 7 in Republiek Korea, 2 in Bosnië en Herzegovina en één in Argentinië, Luxemburg, Malta, Brazilië, Kazachstan, de Republiek Congo, Qatar, het Vaticaan, Portugal, Egypte, Pakistan, Iran, Slovenië, de Russische Federatie en Kroatië.Sinds het begin van de COVID-19-epidemie (coronavirus) en tot nu toe 186 Roemeense burgers in het buitenland, 34 in Italië, 19 in Frankrijk, 43 in Groot-Brittannië, 60 in Spanje, 14 in Duitsland, 2 in België, 3 in Zweden, Vier in Ierland, 2 in Zwitserland, één in de VS, één in Brazilië, één in de Republiek Congo, één in Griekenland en één in Iran, zijn overleden.
Van de Roemeense burgers die werden bevestigd met de nieuwe coronavirusinfectie, werden er 798 genezen verklaard: 677 in Duitsland, 90 in Griekenland, 18 in Frankrijk, 6 in Japan, 2 in Indonesië, 2 in Namibië, één in Luxemburg, één in Tunesië en één in Argentijns.

Opmerking:
deze gegevens worden verkregen door de Roemeense diplomatieke missies en consulaten in het buitenland, hetzij van de bevoegde autoriteiten van de staten van verblijf, voor zover deze gegevens openbaar zijn gemaakt, hetzij rechtstreeks van Roemeense burgers in het buitenland.

De Covid-19-pandemie creëert een nieuwe categorie werknemers: digitale nomaden

De Covid-19-pandemie heeft niet alleen de manier waarop mensen werken veranderd en het hybride werkmodel versneld, maar heeft ook een nieuwe categorie werknemers gevormd, die van digitale nomaden. Hoe verandert deze trend de arbeidsmarkt en welke effecten heeft dit op de vastgoedmarkt?

De huidige mondiale situatie, vergezeld van de versnelde acceptatie van technologie, genereert een snelle toename van het aantal digitale nomaden, dat wil zeggen de werknemers die zich niet permanent in een bepaalde stad of land vestigen en die SaaS-technologieën gebruiken om overal ter wereld te werken. .

In het verleden werden de gelederen van digitale nomaden gedomineerd door freelancers en ondernemers zoals Tim Ferriss, maar sinds vorig jaar manifesteert dit soort transhumance zich ook voor traditionele banen, met effecten over de hele wereld. Met bijna 11 miljoen Amerikaanse digital nomads – te beginnen in 2020 – zal het aantal van dergelijke professionals in de 21e eeuw blijven groeien. De grote impuls van deze periode kwam natuurlijk van de overgang naar werken op afstand, veroorzaakt door de Covid-19-pandemie.

Enerzijds betekent dit dat werknemers tot nu toe niet meer zullen kiezen voor banen en bedrijven om te werken in de stad waar ze wonen. Aan de andere kant betekent het ook dat werkgevers toegang krijgen tot talent van over de hele wereld. Last but not least betekent dit dat deze digitale nomaden gemeenschappen zullen worden die op zoek gaan naar ongebruikelijke werkplekken voor bedrijven van overal ter wereld en naar unieke ervaringen die hun professionele leven compleet maken.

In Europa bijvoorbeeld opende in februari dit jaar het eerste “digitale nomadische dorp” zijn deuren om freelancers aan te trekken die hun werkervaring willen verbeteren door vanuit een schilderachtige locatie te werken.

Wat betekent deze trend voor de vastgoedsector?

Digitale nomaden die naar een nieuwe stad of een nieuw land willen verhuizen, hebben de neiging hun volgende tijdelijke woning in het buitenland te huren zonder daarheen te verhuizen. Transparantie in de manier waarop makelaars eigendommen promoten, biedt dus een concurrentievoordeel. Consumenten hebben behoefte aan een vastgoedervaring die videotours, geverifieerde getuigenissen en taxaties omvat. De toekomst van onroerendgoedactiviteiten is van bedrijven en makelaars die eerlijkheid en transparantie promoten als essentiële principes in hun bedrijf.

Een andere belangrijke impact op de residentiële vastgoedsector is de noodzaak voor verhuurders en makelaars om technologie te gebruiken om verhuur te vergemakkelijken. Diensten zoals DocuSign, Adobe Sign en HelloSign vereenvoudigen het proces, van het uploaden van de nodige documentatie tot het ondertekenen van de huurovereenkomst.

Andere trends die in deze bijna 12 maanden sinds het begin van de pandemie naar voren zijn gekomen, zijn de verkorting van huurperiodes en de opkomst van werkvisa voor digitale nomaden.

In onroerend goed is er “vraag naar gemeubileerde huizen voor korte periodes, een snelgroeiende niche die eigenaren van onroerend goed en makelaars haast hebben om te dekken”, schrijft Konrad Putzier van de Wall Street Journal.

In de afgelopen jaren zijn een aantal nieuwe horecabedrijven begonnen met het aanbieden van semi-gestandaardiseerde huisvesting voor digitale nomaden en andere creatievelingen die een mobiele levensstijl willen. “Wij geloven dat mensen hun juiste huis vinden door de mensen waarmee ze zich omringen, hun rituelen en routines, en dat ze overal mee naartoe kunnen worden genomen”, zegt Rebecca Males, onderdeel van het Outsite-team.

Estland lanceerde op 1 augustus 2020 een type visum dat is ontworpen voor een digitale nomade. De Estse regering schat dat in het eerste jaar ongeveer 1.800 mensen dit type visum zullen aanvragen. De eerste vijf mensen die dit visum ontvangen, zijn afkomstig uit de Verenigde Staten, Canada, Zuid-Afrika en Singapore.

Daarom, met de uitbreiding van telewerken als gevolg van de huidige wereldwijde crisis, heeft het fenomeen van “digitale nomaden” duidelijke kansen om de komende jaren toe te nemen.

  • Ştefan Tudos is vice-president bij Genesis Property, een bedrijf dat eigenaar is van de West Gate-projecten in het westelijke deel van de hoofdstad en Novo Park in Dimitrie Pompeiu.

Upgrade Roemeens (economische) diplomatie

Economische diplomatie is deels de oorzaak van een groter handelstekort

Economische diplomatie heeft een herstructurering nodig, zegt Mihai Daraban, voorzitter van de Roemeense Kamer van Koophandel en Industrie (CCIR).

Hij legde uit: “

Er is behoefte aan het systeem van economische diplomatie, zowel het bestaande bij het ministerie van Economische Zaken als het ministerie van Buitenlandse Zaken in zijn geheel, en de Roemeense diplomaten om zich meer te concentreren op economische diplomatie en, indien mogelijk, die van aan het Ministerie van Economische Zaken om zelfs aan de CCIR te worden overgedragen omdat ze efficiënter zullen reageren op de eisen van de huidige zakelijke omgeving, omdat ze momenteel helaas reageren op de eisen van de zakelijke omgeving uit het verleden “.

Tegelijkertijd voegde de president van CCIR eraan toe dat het tijd is dat de staat leert bepaalde openbare diensten uit te besteden.

Bovendien is hij van mening dat de privésector zijn eigen lot moet nemen in termen van economische diplomatie, omdat er een onverenigbaarheid bestaat tussen de huidige structuur van economische diplomatie en het echte ondernemingsklimaat in het land.

Mihai Daraban verklaarde dat het tijd is voor een herstructurering van de economische diplomatie, aangezien momenteel van de 731 duizend economische actoren die de balans hebben ingediend, slechts 127 bedrijven nog steeds 100% staatskapitaal hebben.

De president van CCIR herinnerde eraan dat het tekort op de handelsbalans van Roemenië, vooral in de afgelopen vier jaar, zorgwekkend is.

Hij zei: “Als het handelstekort op 31 december 2016 10 miljard euro bedroeg, zijn we hier aan het einde van 2020 dat we een tekort van 18,4 miljard euro hebben bereikt. Het is een zorgwekkend cijfer, een stijging die we schatten sinds de zomer van vorig jaar dat het waarschijnlijk tegen het einde van het jaar 18,5 miljard euro zal bereiken en helaas hadden we het alleen mis met 100 miljoen euro vergeleken met INS-gegevens. ”

Mihai Daraban zei dat naar zijn mening een grote fout van deze situatie te wijten is aan de Roemeense economische diplomatie.

De CCIR-president legde uit: “We hebben mensen die door de Roemeense staat via Europa worden betaald en die geen doel hebben vanwege zaken zoals gewoonlijk die plaatsvinden in de zakelijke omgeving. Daarom zijn we zo in positieve zin gevangen in de handel.” begrijp bijvoorbeeld niet waarom we economische banden hebben met Sofia of Boedapest, terwijl hun persoonlijke verdienste in de bestaande buitenlandse handelscijfers bijna nul is. het Amerikaanse continent, we missen de G20-landen buiten de EU en de resultaten zijn zichtbaar “.

Mihai Daraban zei ook dat CCIR zich ervan bewust is dat we helaas een economie van onderaannemers zijn. Hij benadrukte dat gegevens van Eurostat aantonen dat ons land op de laatste plaats staat op het gebied van innovatie en onderzoek, en dit wordt gezien in de context van het gebrek aan Roemeense producten met een hoge toegevoegde waarde.

De CCIR-president legde uit: “We kwamen aan toen we op andere continenten waren om een ​​Mercedes S-Klasse te laten zien en aan de gesprekspartners uit te leggen dat de versnellingsbak en de bedrading in Roemenië zijn gemaakt, maar de auto bevindt zich natuurlijk op de handelsbalans tussen Duitsland en het land Vorig jaar was ongetwijfeld een jaar van onbeperkte importaankopen, zonder rekening te houden met de binnenlandse productie ”.

Hij is van mening dat we ons bij gebrek aan producten met een hoge toegevoegde waarde opnieuw moeten concentreren op wat het betekent om diensten te exporteren.

Aan de andere kant verklaarde Mihai Daraban dat de situatie zorgwekkend is, aangezien we alleen voor voedsel en levende dieren een tekort hebben van bijna 3 miljard euro.

“We betreden een niveau waarop we ons afvragen waarom we in dit opzicht in ieder geval geen overschotten kunnen zijn, op zijn minst equivalenten,” merkte de CCIR-president op.

Mihai Daraban legde uit: “We moeten ook uit het paradigma van het exporteren van goederen stappen. Ik denk dat we wat betreft het exporteren van diensten bereid zijn om bijvoorbeeld deel te nemen aan de derde wereld in de aanleg van infrastructuur. In de laden van onze onderzoeksinstelling hebben veel subassemblageplannen en details die in andere landen kunnen worden toegepast “.

Tegelijkertijd herinnerde de CCIR-voorzitter er ook aan dat het noodzakelijk is dat de besprekingen met de privé-omgeving volgens categorieën moeten worden gevoerd, waarbij hij benadrukte dat de bedrijven met Roemeens kapitaal met een omzet van meer dan 100 miljoen euro andere behoeften en doelstellingen hebben dan de bedrijven met een kleinere omzet.

“We kunnen de zakelijke omgeving niet combineren en grote en zeer grote ondernemingen met micro-ondernemingen bellen en met hen praten over een zogenaamd gemeenschappelijk thema, dat in feite niets gemeen heeft. Het moet met elke categorie worden besproken, met die prioriteiten. ”merkte Mihai Daraban op.

In verband met de buitenlandse beurzen verklaarde hij ook dat Romexpo, de grootste organisator van beurzen en tentoonstellingen in Roemenië, waarvan CCIR eigenaar is, 15 duizend vierkante meter stands op voorraad heeft. “Ik denk dat we steun zouden kunnen krijgen om die landenpaviljoens voor bepaalde beurzen in het buitenland te creëren en economische actoren om gratis deel te nemen aan die Roemeense stands. Ik denk dat het veel efficiënter zou zijn. Ik wil nog steeds vermelden dat wij, Romexpo, elke keer dat we hebben deelgenomen aan aanbestedingen bij het Ministerie van Economische Zaken, we hebben meegedaan en zelfs verslagen door appartementsbedrijven ”, bekende Mihai Daraban ook.

ForMin Aurescu: We hebben een grondige vernieuwing van het diplomatieke korps gepland, nultolerantie voor het niet respecteren van normen

De minister van Buitenlandse Zaken, Bogdan Aurescu, zei in een interview dat hij binnen de komende twee jaar een “diepgaande vernieuwing” van het diplomatieke en consulaire korps heeft gepland en een “nultolerantie” aankondigt met betrekking tot het niet respecteren van interactiegedrag met de Roemeense burgers.

 “Er zijn Roemeense burgers die wel eens klagen over de kwaliteit van deze diensten of klagen over de behandeling die ze aan het loket krijgen. Ik heb een nultolerantiebeleid gepromoot jegens onze collega’s die de absoluut noodzakelijke gedragsregels in de betrekkingen met de Roemeense burgers niet respecteren, maar aan de andere kant is er ook behoefte aan een betere opleiding van de consulaire agenten, consulaire ambtenaren, zodat de consulaire dienstverlening van betere kwaliteit kan zijn ”, zegt de minister.

Verder herinnert hij eraan dat er binnen het ministerie van Buitenlandse Zaken meer banen voor “prijsvragen” zullen worden geplaatst.

“Als gevolg hiervan hebben we dit en het volgende jaar de kans om een ​​grondige vernieuwing van het consulaire en diplomatieke korps tot stand te brengen, maar ook van andere executieve banen, specifiek voor het ministerie van Buitenlandse Zaken”, legt Aurescu uit.

Tijdens het interview sprak de minister ook over het belang van een “meer strategische” benadering van de relatie EU-Rusland, naast de prioriteiten van het Strategisch Partnerschap met de VS, in de context van de nieuwe regering in Washington.

Anticorruptie-politieagenten worden opgeleid door de FBI

Politieagenten van het directoraat-generaal Anticorruptie (DGA) zullen door FBI-agenten worden opgeleid op het gebied van corruptiebestrijding, in twee webinars die worden bijgewoond door specialisten uit Slovenië, Kosovo en de Republiek Moldavië. Volgens een verklaring van de DGA  worden de professionele trainingen van de 16 anticorruptiepolitieagenten georganiseerd door specialisten van de International Law Enforcement Academy (ILEA) Boedapest, met de steun van de Amerikaanse ambassade in Boekarest.

Het eerste webinar, genaamd “Forum voor ontwikkeling en uitvoerend beleid op het gebied van anticorruptiewetgeving”, vond plaats van 22-25 maart jl.

De cursus richt zich op methoden voor het verzamelen en analyseren van informatie, het onderzoeken van corruptiemisdrijven, strategisch leiderschap en internationale samenwerking voor het identificeren, onderzoeken en vervolgen van corruptie.

Deelnemers bestuderen best practices voor het voorkomen en bestrijden van corruptie. Ze zullen ook de gelegenheid krijgen om manieren te bespreken om het wetgevingskader te verbeteren en om nieuwe benaderingen en partnerschappen te ontwikkelen in de gemeenschappelijke strijd tegen corruptie op mondiaal niveau.

Het tweede webinar zal plaatsvinden op 20 en 21 april en zal ‘Openbare corruptie en interne controle’ bespreken, met de nadruk op de ethiek van de medewerkers en interne disciplinaire procedures.

De sessie omvat discussies en oefeningen over ethische normen voor wetshandhavingsinstanties, evenals de gedragsnormen die managers moeten opleggen en handhaven om ervoor te zorgen dat het personeel een gepaste houding heeft.

Ook het verminderen van de motivatie om corruptie te plegen, regelmatige herbeoordeling van politieagenten en financiële verslaglegging komen in deze cursus aan de orde.

De International Law Enforcement Academy Budapest, gecoördineerd door de FBI, biedt regionale training in strafrecht om de wet, wetshandhaving en democratische instellingen in de deelnemende landen te verbeteren.

Disclaimer

De nieuwsbrief van het Dutch Romanian Network wordt met grote zorgvuldigheid samengesteld. Voor een mogelijke onjuistheid en/of onvolledigheid van de hierin verstrekte informatie kan het Dutch Romanian Network geen aansprakelijkheid aanvaarden, evenmin kunnen aan de inhoud van de nieuwsbrief rechten worden ontleend. De artikelen geven niet noodzakelijkerwijs de mening van het bestuur weer.