Nieuwsbrief 4 augustus 2015

header-nieuwsbrief-new

Sector Scheepsbouw en scheepvaart

Befaamd Roemeens zeilschip Mircea neemt deel aan Sail Amsterdam

bricul-MIRCEADe bark c.q. driemaster genoemd naar de Roemeense vorst van Wallachije Mircea de Dappere gebouwd in 1938 zal deelnemen aan Sail Amsterdam dat plaatsvindt van 19 t/m 23 augustus a.s. Het bijzondere schip is thans in gebruik als trainingsschip en zal de aandacht trekken, omdat het de eerste keer is dat het Nederland aandoet.Zie: www.sail.nl

Damen Naval Shipyards Galati levert wederom schip op

Damen Naval Shipyards Galati levert wederom schip opHet Nederlandse familiebedrijf levert in hoog tempo schepen op. Voor het 2015 staan 27 opleveringen op de rol, evenals in 2014. Door de Nederlands/Roemeense samenwerking is men in staat de meest gecompliceerde schepen te bouwen voor uiteenlopende activiteiten. Het schip dat thans te water is gelaten heeft de naam “Maersk Connector” en is uniek in zijn soort, want het is in staat om twee kabels tegelijkertijd op zeebodems te leggen. De opdrachtgevers zijn het Britse bedrijf DeepOcean en is een offshore-dienstverlener met kantoren in Noorwegen, Verenigd Koninkrijk, Nederland(Den Helder), Brazilië, Mexico en Singapore en het Deense bedrijf Maersk. Het schip weegt 9.500 dwt is meer dan 138,35 meter lang, heeft een breedte van 27,45 meter en een diepgang van 6.25 meter en kan 90 personen herbergen(bemanningsleden en passagiers).

Sluiting scheepswerf Deawoo en bouw windparken

Sluiting scheepswerf Deawoo en bouw windparkenVolgens de meerderheidsaandeelhouder van Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering,de staatsbank Korea Development Bank(KDB) die in hun recente rapport aangeven dat alle buitenlandse activiteiten van Deawoo worden afgestoten inclusief de joint-venture met het Amerikaanse bedrijf DeWind die voor de aanleg van windmolenparken actief is. De KDB wil hiermee een halt toeroepen aan de verliezen die zijn opgelopen tot ruim USD 2,5 miljard. De werf van Daewoo-Mangalia Heavy Industries ligt in Mangalia en is het grootste scheepsbouwbedrijf in Roemenië. Sluiting zou betekenen dat 2600 mensen hun baan verliezen en ook de Roemeense staat zal worden getroffen omdat zij voor 49% aandeelhouder zijn. De besluitvorming moet nog plaatsvinden, maar KDB ziet het liquideren van de activiteiten als enige oplossing. Het vormt een schril contrast met de onlangs getekende MoU(intentieverklaring) tussen de havenbedrijven van het Roemeense Constanta en het Koreaanse Busan waarvan beide staten ook aandeelhouder zijn.

Scheepvaartverkeer Donau gestremd door droogte

Scheepvaartverkeer Donau gestremd door droogteWegens grote droogte moesten bij de plaats Zimnicea ca.60 binnenvaartschepen voor anker gaan, want de lage waterstand maakt doorvaren onmogelijk. Ook verder naar het Westen bij de plaats Bechtet zijn problemen ontstaan volgens de Romanian Naval Authority(ANR). De Roemeense en Bulgaarse autoriteiten proberen met boeien een zeer beperkte doorgang te markeren. Het is in ieder geval een beperking van de hinterlandfunctie van de Haven van Constanta.

Watersector

Voorinformatie: Amsterdam International Water Week(AIWW

Voorinformatie Amsterdam International Water Week AIWWTijdens de Amsterdam International Water Week(AIWW) zal de grote internationale beurs Aquatech in de RAI worden georganiseerd. Het groots opgezette evenement vindt plaats van 1 tot en met 6 november.
In samenwerking met het Netherlands Water Partnership(NWP) zal de Romanian Water Association(ARA) met een eigen paviljoen aanwezig zijn, waar belangstellende ondernemers een stand kunnen huren.Waar dus vraag en aanbod elkaar kunnen ontmoeten. Bij voldoende belangstelling worden ook mogelijkheden geschapen voor matchmaking en/of een netwerkbijeenkomst.Deze wensen kunt u kenbaar maken bij Rob Costongs van C&H Maastricht, email: ch-maastricht@dmm-ch.com.  Nadere informatie kunt u vinden op www.aquatechtrade.ro , https://internationalwaterweek.com en  www.ara.ro

Roemenië vormt een kansrijke markt voor de Nederlandse watersector. Er is in het land een grote verbeteringsslag te slaan op gebied van waterzuivering en de Europese Unie stelt een behoorlijk bedrag aan structuurfondsen beschikbaar om dit te bewerkstelligen. Reden temeer voor de Nederlandse watersector om de bestaande relatie met de Roemeense watersector te verstevigen en waar mogelijk uit te breiden. Het RNWP verenigt de Nederlandse partijen actief op de Roemeense markt en coördineert initiatieven en activiteiten in het land. Ook treedt het RNWP op als vertegenwoordiger van de Nederlandse watersector voor de Roemeense partners.

Combinatie van marktbewerking en opbouw

Romanian Netherlands Water Partnership RNWP

Om aan Europese standaarden, zoals de Kaderrichtlijn Water en de Flood Directive, te kunnen voldoen worden Europese en nationale fondsen ingezet. Dit geld is hard nodig om de bevolking in Roemenië van schoon drinkwater te voorzien, om afvalwater beter te kunnen verwerken, en om kusterosie tegen te gaan. RNWP speelt hier handig op in door het aanbieden van een combinatie van marktbewerking en hulp bij de opbouw van het land: naast demonstraties over Nederlandse expertise en technologieën biedt het RNWP de Roemeense partners ook mogelijkheden voor het financieren van projecten. Bovendien biedt het RNWP technische assistentie en hardware om Roemenië te helpen met het neerzetten van een gedegen infrastructuur.

Voor meer informatie over het RNWP kunt u contact opnemen met Johan Oost van NWP, j.oost@nwp.nl,  070 304 3700

Retailsector

Roemenen geven eenderde van salaris uit aan voedsel

Roemenen spenderen maandelijks gemiddeld € 107 aan voedsel en dat is meer dan de Tsjechen, Polen en Hongaren ondanks dat het gemiddeld maandelijks inkomen tweemaal lager is in Roemenië.

Roemenen geven eenderde van salaris uit aan voedsel
(Foto:Afgi Palace Cotroceni Mall in Boekarest met ijsbaan en speelvijvers)
Duitsers besteden gemiddeld 167 euro per maand aan voedsel, terwijl hun salarissen acht keer groter zijn dan in Roemenië.
Roemeense consumenten betalen 28% van hun maandelijkse salaris op voedsel. Roemenen winkelen meer dan alle andere Europeanen, zei François Melchior de Polignac, het voormalige hoofd van de Franse retailer Carrefour. Winkelen is voor Roemenen niet alleen een noodzaak, maar ook een sociale activiteit. Dus het funshopping scoort als vrijetijdbestedings erg hoog. Gelet op het feit dat het besteedbaar inkomen van de Roemenen de komende jaren zal stijgen, zijn vrijwel alle Europese retailers vertegenwoordigd in Roemenië. Tot voor kort schitterde Nederland door afwezigheid, maar zal vanaf 2016 ook vertegenwoordigd zijn doordat Koninklijke Ahold het Belgische Delhaize(Mega Image) heeft overgenomen.

Foundation wil 100.000 ha Roemeens oer-bos kopenDe Foundation Conservation Carparthia(FCC) is van plan om de komende jaren ca.100.000 ha Roemeense bossen en weilanden te kopen om verdere aantasting van Europa’s grootste wildernis te voorkomen. De Roemeense Karpaten hebben een grote biodiversiteit die men elders in Europa niet meer aantreft. De helft van de Europese wolven en lynxen zijn hier te vinden en men heeft op Rusland na de grootste populatie bruine beren. Ook zijn er gebieden waar men nog bisons kan aantreffen. De FCC bestaat al sinds 2009 en heeft reeds 16.000 ha in bezit. De plaatsvindende illegale ontbossing, maar ook het legale gebruik voor commerciële doeleinden wil men hiermee tegengaan om deze duizelwekkende schoonheid aan flora en fauna voor toekomstige generaties te behouden. In de periode tussen 1990 en 2011 is door illegale houtkap al 366.00ha verdwenen met medeweten van Romsilva het Roemeense equivalent van het Nederlandse Staatsbosbeheer. In mei 2015 heeft de regering een noodwet aangenomen die de export van hout verbiedt.Foundation wil 100.000 ha Roemeens oer-bos kopen-2Deze wet zal nog verder moeten worden aangescherpt, omdat het thans nog mogelijkheden biedt om een en ander te omzeilen. De stichting zoekt buitenlandse sponsoren en wil een en ander ook bij de Europese Unie aankaarten omdat het belang van het behoud van Europa’s laatste wildernis het national belang overschrijdt en eigenlijk een Europese aangelegenheid is. Wie een indruk wil krijgen van de Karpaten kan de film Wild Carpathia bekijken die op de website www.dutchromaniannetwork.nl is opgenomen.

Zoals elders in de EU lidstaten hun lessen getrokken hebben op de achter ons liggende financiële crisis heeft Roemenië ook een structuur ontworpen onder leiding van de Roemeense Nationale Bank die het macroprudentieel toezicht gaat versterken. Macroprudentieel toezicht richt zich op de soliditeit van het financiële stelsel als geheel. Het wijkt daarin af van het microprudentieel toezicht, waar de focus ligt op individuele instellingen. Macroprudentieel toezicht houdt nadrukkelijk rekening met de wisselwerking tussen financiële instellingen en hun omgeving: andere instellingen, financiële markten, infrastructuur en de reële economie. Daarbij wordt bovendien gekeken naar de dynamiek waarmee onevenwichtigheden zich kunnen opbouwen in de tijd.
De nieNationale Bank wil macroprudentieel toezicht versterkenuw opgerichte structuur genaamd de Nationale Commissie voor Macroprudentieel Toezicht zal waken over de financiële stabiliteit van Roemenië.De nieuwe commissie, die zal worden geleid door de Roemeense Nationale Bank Gouverneur Mugur Isarescu(foto) zal geen instructies van enige autoriteit, instelling of openbare of particuliere instelling in Roemenië aanvaarden met uitzondering van de Toezichthouder Financiële markten(ASF) die zal worden geraadpleegd.

Het mag duidelijk zijn dat deze commissie zijn invloed zal laten gelden op het door de regering te voeren financieel- economisch beleid. Uiteindelijk zal het de financiële stabiliteit in Roemenië versterken en het politiseren van de besluitvorming verminderen. In dit kader liet de president van National Bank Mugur Isarescu zich onlangs kritisch uit over het voorstel van belastinghervormingen door te voeren; deze kritiek richt zich vooral op de te sterke verlaging(ineens) van de BTW.Een dergelijke drastische verlaging is in geen van de EU lidstaten doorgevoerd.