Nieuwsbrief 5 maart 2018

Header-news

DRN NIEUWS

Explore doing business in the Netherlands

Zowel de NRCC(Netherlands Romanian Chamber of Commerce) als de DRN zijn organisaties die ook Roemeense ondernemers faciliteren die belangstelling hebben voor zakendoen in Nederland. Daarbij worden zij ondersteund door handelsraden op de ambassades in Nederland en Roemenië. De Roemeense regering mag in deze zin wel een tandje bijzetten gelet op hun lage plaats (68) op Global Competitiveness Report 2017-2018 en hun handelstekort van bijna 30%.

Het was dan ook een lovenswaardig initiatief van de NRCC om medio februari een seminar te organiseren voor Roemeense ondernemers die zich internationaal wilden oriënteren, waarin ook de DRN en anderen  participeerden. Internationaal zakendoen breidt de horizon van een bedrijf uit en biedt unieke kansen voor groei, ontwikkeling en winstopbouw. Nederland is een van de meest open economieën ter wereld. Het biedt een uitstekende infrastructuur – inclusief Europa’s grootste haven – een concurrerend bedrijfsklimaat en een sterk verdragsnetwerk. Aan de hand van praktische presentaties, met casestudy’s en statistieken, hebben de gastsprekers waardevolle antwoorden geboden op vragen die elke buitenlandse onderneming en ondernemer heeft bij het zich richten op de Nederlandse markt. Aan de orde kwamen onder andere een macro-economisch overzicht, het Nederlandse belastingstelsel, exporteren, juridisch systeem en arbeidsrecht in NL, marktonderzoek en matchmaking & building connections in NL.

Tijdens hun werkbezoek maakten de DRN bestuursleden Natasja Hart, Kees Kuijken en Ben Jager van de gelegenheid gebruik om bij te praten met de ambassadeur Stella Ronner en haar handelsraad Wijnand Marchal, alsmede een ontmoeting Robert Rekkers(general manager Agricover en voormalig CEO van Banca Transylvania)en hem daarbij de Romanian Business Award 2017 met oorkonde uit te reiken. Daarbij werd nog gesproken over onder andere de onevenwichtige balans van de Roemeense overheid, ontwikkelingen binnen het Roemeense bankwezen en het unieke concept van Agricover die de EBRD(European Bank of Research and Development) tot zijn stakeholders mag noemen en de verbondenheid van Robert Rekkers met de DRN Taskforce Romanian Agri & Food.

Roemeense inkomende missie op lokaal niveau

Van 7 tot en met 9 maart bezoeken de burgemeesters van de Roemeense steden Boekarest, Arad, Buzau, Roman, Alba Iulia, Slobozia, Piteteşi,  Brad, Râmnicu Vâlcea, Craiova, Galaţi, Onesti en Câmpulung Moldovenesc ons land. In dit kader wordt in het gebouw van RVO in Den Haag op 9  maart een bijeenkomst georganiseerd (van 10.00 tot 12.00 uur) waarbij men graag in contact wil komen met bedrijven die zich bewegen op de volgende terreinen: smart cities, circular economy, digital public services, urban regenartion en public tranportation, waarbij de Roemeense burgemeesters zelf de invest promotion at municipality level aan de orde stellen. In de avonduren(vanaf 18.00 uur) zal een cultureel event onder de naam “Spring and Other Delicasies” plaatsvinden. De combinatie laat zien dat onze Roemeense vrienden graag het nuttige met het aangename willen verenigen.

Aanmelden en informatie voor de ochtendsessie(RVO gebouw) kan bij Cristian Mateescu, email: trade.romania@xs4all.nl en voor het culturele event(Roemeense ambassade) bij Alina Oprina, email:roembassy_events@xs4all.nl

Roemenië, DRN en KLG prominent aanwezig op Limburg Unlimited

Op 28 en 29 maart a.s. zal in het MECC in Maastricht de groots opgezette beurs voor het bedrijfsleven plaatsvinden. In het huidige economische klimaat is internationaal ondernemen een essentieel onderdeel geworden. Competitie wereldwijd wordt steeds groter en heviger. Ook is er een verschuiving waarneembaar, waarbij een samenwerking tussen regio’s en landen steeds belangrijker wordt. Over het thema internationalisering zullen ook verschillende seminars gegeven worden.KLG uit Venlo die als nationale en internationale logistieke ondernemening bekend staat, biedt in zijn stand ruimte voor Roemeense ondernemers met belangstelling voor de Limburgse regio. Tevens   zal er een ronde tafel worden georganiseerd waar de Roemeense Ambassadeur H.E. Brandusa Predescu aan zal deelnemen in het gezelschap van een vertegenwoordiger van VDL en de CEO van KLG Europe Kees Kuijken, die tevens honorair consul van Roemenië en vice president van de ondernemersorganisatie Dutch Romanian Network is. De Provincie Limburg is sterk in ontwikkeling op economisch gebied. Met sterke sectoren zoals Health, Smart Materials, Smart services, Food, Logistics en Manufacturing.

Voor nadere informatie en aanmelding zie: www.limburg-unlimited.com

Logistieke sector

Binnenlands transport per trein: van de regen in de drup

De Roemeense staatsspoorwegmaatschappij CFR Marfa heeft in opdracht van het Roemeense Ministerie van Verkeer en Waterstaat een test uitgevoerd waarbij het accent lag om vrachtvervoer per weg deels te vervangen door vervoer per rail, waarbij de vrachtwagens op een trein werden geladen. Volgens het voornoemde ministerie zou dit grote voordelen voor het milieu betekenen. Echter het ministerie van transport attendeerde erop dat het traject lopend van Curtici(grensplaats ten noorden van Timisoara) naar Craiova 400 km is en waarover het vervoer 12 uur nodig had om deze reis te voltooien. Deze treinsnelheid was zelfs nog lager als 25 jaar geleden vooral ook omdat de Roemeense spoorweginfrastructuur zwak genoemd mag worden. Als beide ministeries vervolgens deze test als geslaagd beschouwen, zal menigeen zich afvragen welke criteria zijn gehanteerd.

KLG Europe benoemd tot Best Managed Company 2017-2018

KLG Europe behoort ook dit jaar tot een van de beste geleide bedrijven van het Nederlandse midden- en grootbedrijf. Dat maakte Deloitte afgelopen woensdag 7 februari bekend. De kwalificatie maakt onderdeel uit van het Best Managed Companies programma van Deloitte. Uit de verschillende BMC-onderzoeken is KLG Europe als een van de 51 Best Managed Companies naar voren gekomen. Deloitte organiseert het Best Managed Companies programma voor het tiende achtereenvolgende jaar. KLG Europe werd dit jaar voor de 5e keer geselecteerd tot een van de best geleide bedrijven van Nederland. Hiervoor beoordeelde Deloitte de bedrijven aan de hand van het Business Maturity Model dat zowel het interne als externe bedrijfsprofiel in kaart brengt.

Kees Kuijken, CEO KLG Europe: “De kwalificatie bevestigt ons dat we op de goede weg zijn en horen bij een van de best geleide bedrijven van Nederland. Ik denk dat de kracht van KLG zit in het innoveren en kansen durven te grijpen wanneer het kan. Ik ben trots op alle mijlpalen die we de afgelopen 100 jaar hebben bereikt, maar nog trotser op alle mensen die dat met ons realiseren. In Nederland en daarbuiten.
Dit jaar zal KLG Europe haar 100-jarige jubileum vieren en wel op 11 mei a.s., dus “save the date”!

Energiesector

Roemenië krijgt sleutelpositie op Europese energiemarkt

Roemenië staat op de derde plaats in de EU op het gebied van aardgasreserves, na Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Dit maakt het anders dan zijn buren, omdat het slechts een kleine hoeveelheid (ongeveer 3% in 2015) aardgas hoeft in te voeren. Het is niet uitgesloten dat de ontwikkelingen van de Brexit en de verminderde Nederlandse aardgaswinning de Roemeense positie versterken.

Op dit moment zijn twee bedrijven goed voor bijna 95% van de Roemeense gasproductie: het staatsbedrijf Romgaz en OMV Petrom, een dochteronderneming van het Oostenrijkse OMV.Invoer (meestal in de winter) komt uit Rusland, hoewel niet rechtstreeks vanuit Gazprom, maar via intermediair bedrijven zoals WIEE en Conef Gaz. Een van de prioriteiten van de Europese Unie (EU) is de zekerheid van de gaslevering aan de lidstaten, waarbij de doelstelling wordt ondergebracht in een ambitieuzer energieprogramma, dat de toegang tot ten minste drie verschillende energiebronnen in de toekomst voor Centraal-en Zuid-Europa mogelijk maakt. In de huidige Europese geopolitieke context, gedomineerd door het gewapende conflict tussen Rusland, de grootste aardgasleverancier van Europa, en Oekraïne, de belangrijkste doorvoercorridor van Russisch gas naar Europese consumenten, heeft het verkrijgen van een grotere autonomie ten opzichte van de Russische export geleid tot de ontwikkeling van nieuwe gaspijplijnprojecten. Naast de eigen reserves in de Zwarte Zee heeft Roemenië ook toegang via Georgië tot het gas van Azerbaijan en diverse pijpleidingen naar het hinterland zijn in aanleg.Rond het jaar 2020 moeten de grote infrastructuurprojecten, BRUA, compressiestations en winning van de Zwarte Zee voltooid zijn.Rond die tijd moet ook de zuidelijke gascorridor gereed zijn en als de interconnector tussen Griekenland en Bulgarije is voltooid, kunnen via het zuiden nieuwe gasstromen in Roemenië komen, waardoor de liquiditeit op de gasmarkt toeneemt.

Ook zal tegen 2021 de prijs voor alle eindgebruikers worden geliberaliseerd en rond die tijd zal het handelsplatform volwassener worden en gereed zijn om een ​​verscheidenheid aan diensten aan te bieden. Roemenië zou dus een regionale speler(hub functie) kunnen worden op de gasmarkt, maar het is noodzakelijk dat beleidsmakers dit idee blijven steunen en promoten bij verschillende lidstaten in de regio. Nederlandse bedrijven die gerelateerd zijn aan de energiesector doen er goed aan de Roemeense ontwikkelingen te volgen, zeker ook omdat locale bestuurders van de havenstad Constanta die jarenlang de ontwikkelingen(onder andere m.b.t.terminals) vertraagden op een zijspoor zijn gezet.

Roemeense gasproductie Zwarte Zee over 20 jaar verdubbeld

De aardgasreserves in de Roemeense Zwarte Zeesectie kunnen ongeveer 200 miljard kubieke meter (bcm) zijn, in de perimeters waar exploratieboringen hebben plaatsgevonden, waardoor Roemenië zijn huidige gasproductie voor een periode van 20 jaar kan verdubbelen, volgens de algemeen directeur van het National Mineral Resources Agency – ANRM, Sorin Gal.
Hij verwees naar de randen van de Zwarte Zee die momenteel worden verkend door ExxonMobil en OMV Petrom, de Russische groep Lukoil en Romgaz, en Black Sea Oil and Gas, rapporteerde lokale Agerpres.
“Wanneer ze op volle capaciteit zullen functioneren, zal er elk jaar zo’n 9-10 bcm gas uit de Zwarte Zee komen, voor een periode van 20 jaar, wat royalty’s van EUR 2,8 miljard aan de staatsbegroting zal brengen,” zei Gal aan de ZF Power Summit-energieconferentie.
De gasproductie in Roemenië zou dus tegen 2025 kunnen oplopen tot ongeveer 20 miljard kubieke meter per jaar, vanaf het huidige niveau van 11 miljard per jaar, dat het binnenlandse verbruik bijna volledig dekt.
De Amerikaanse groep ExxonMobil en het Roemeense bedrijf OMV Petrom exploiteren het grootste gasveld in de Zwarte Zee, waar ze tot nu toe bijna USD 2 miljard hebben geïnvesteerd. Ze zullen hun beslissing over de commerciële exploitatie van het gas van de Zwarte Zee aan het einde van dit jaar bekendmaken en de productie zou dan in 2021-2022 van start moeten gaan. Ze kunnen ongeveer 6 bcm per jaar produceren in de Neptun Deep perimeter, volgens Sorin Gal.
Black Sea Oil and Gas kan al volgend jaar gas uit de Zwarte Zee winnen, na ongeveer 200 miljoen dollar te hebben geïnvesteerd in de perimeter van Midia en Pelican. Het bedrijf, dat eigendom is van het Amerikaanse investeringsfonds Carlyle, kan ongeveer 1 bcm gas per jaar produceren.
De Russische groep Lukoil, die ongeveer USD 500 miljoen heeft geïnvesteerd in het verkennen van de Trident-omtrek, kan over ongeveer vier of vijf jaar ook met de productie beginnen, schat de directeur van het ANRM.

“Wat me opviel is dat we veel appels importeren. We hebben ongeveer 14% van het totale areaal appelbomen in de Europese Unie en slechts 3% van de productie. De belangrijkste oorzaak hiervan is de veroudering van de boomgaarden. Ze moeten worden vernieuwd, “zei BNR-gouverneur Mugur Isarescu vrijdag toen het Inflation Report werd gelanceerd.
  “Onverwacht, vanuit het oogpunt van het lokale potentieel en de lokale tradities, zijn de appels de belangrijkste bronnen van het handelstekort in verband met fruit, aangezien Roemenië in 2016 meer dan 10% van het totale areaal met appelbomen op Europees niveau had, maar slechts 3 , 6% van de totale productie “, luidt het rapport dat de Centrale Bank vrijdag publiceerde.
Het verschil tussen nationale en communautaire opbrengsten is nog groter in het geval van tomaten, waar Roemenië 9,1% van het areaal in bezit heeft en slechts 2,4% van de totale productie. In feite is de productie van groenten en fruit over het algemeen ver onder het potentieel, waarbij de slechte investeringsactiviteit van landbouwers negatief uitpakt op verschillende niveaus: mechanisatie van werken, irrigatie, landbehandeling met meststoffen, kasconstructie, landconversie, vervanging ouder wordende fruit- en wijnplantages met nieuwe plantages met hoge prestaties, onvoldoende opslagruimte, enz.
Bijgevolg is het vaak voordeliger voor commerciële exploitanten om te sourcen van externe leveranciers die in staat zijn om stabiele stromen naar passende kwantitatieve en kwalitatieve parameters te leveren. Met betrekking tot levensmiddelen van dierlijke oorsprong, hoofdzakelijk vertegenwoordigd door de categorieën “vlees en vleesproducten” en “melk en zuivelproducten” (met bijdragen tot het totale tekort van respectievelijk 13% en 11%), wordt opgemerkt dat naast de vermindering aanhoudende kuddes, de buitensporige versnippering van zoötechnische landbouwbedrijven.
De situatie wordt beïnvloed door de investeringscapaciteit van de landbouwers, dus de verkregen opbrengsten, terwijl de sectorale productie bovendien wordt beïnvloed door onvoldoende ruimte voor verzameling, opslag en transport. Het onvermogen om goederen te leveren aan de bovenste schakels van de productieketen in overeenstemming met hun kwantitatieve en kwalitatieve vereisten, kenmerkt dus niet alleen het plantaardige segment maar ook het zoötechnische veld. De rundveehouderij is het meest blootgesteld aan het fragmentatieverschijnsel, waarbij individuele landbouwbedrijven 90% van de melkkoe concentreren, zodat landbouwers de verwerkers slechts een kwart van de lokale melkproductie kunnen bieden (op het niveau van 2016), een veel lager percentage dan het Europese gemiddelde (ongeveer 90%).
Daarom, zelfs als de bij de verwerking gebruikte grondstof overwegend van lokale oorsprong is, zijn de industriële bedrijven die aanvullende invoer nodig hebben (die ongeveer de helft van de externe verwervingen van melk en zuivelproducten vertegenwoordigen), een situatie die al jaren aanhoudt . Tegelijkertijd is het segment melkverwerkers sterk geconcentreerd (de top vijf heeft bijna de helft van de markt), waarvan de belangrijkste internationaal zijn. Ze zijn actief in verschillende staten in de hele productieketen en de beslissing over wat en waar te produceren is uitsluitend gebaseerd op het criterium van kostenoptimalisatie, aldus het inflatierapport.
Binnen de DRN Task Force Agri & Food krijgt het ook de aandacht omdat vooral de Nederlandse ondernemers uit sectoren fruit, zuivel en tuinbouw kansen zien voor de Nederlandse bedrijven.

Roemeense boeren die tomaten in beschermde gebieden willen telen, ontvangen van de lokale autoriteiten een financiële steun van RON 180 miljoen, de minister van Landbouw en Plattelandsontwikkeling, Petre Daea, kondigde capital.ro aan. Volgens hem is de som vergelijkbaar met die van 2017, het debuutjaar van dit programma, het aantal boeren dat geïnteresseerd is in dit project verdubbelt. “Meer dan 9.000 boeren zijn bereid tomaten te telen in de beschermde gebieden. Ze zijn al begonnen te werken. Dit zijn jonge mensen, sommigen hebben andere activiteiten verlaten waarvoor ze zijn opgeleid, “zei Daea. Eind vorig jaar slaagde het Ministerie van Landbouw en Plattelandsontwikkeling (MADR) erin om alle verplichtingen die het had aan boeren na te komen en werd de markt extra seizoen gevuld met meer dan 50.000 ton tomaten. Petre Daea wees erop dat alle tomatentelers in beschermde gebieden in 2018 ook zullen profiteren van de minimis-steunregeling voor deze sector, namelijk EUR 3.000 per begunstigde per jaar. In de eerste negen maanden van 2017 importeerde Roemenië 59,369 ton tomaten, bijna gelijk aan dezelfde periode van 2016 (59,075 ton), terwijl de uitvoer onbeduidend was, met slechts 262,2 ton, volgens de handelsbalans met agrifoodproducten. Volgens de statistieken bedraagt ​​het gemiddelde tomatenverbruik per hoofd van de bevolking in Roemenië 31 kilogram, tegenover 34,5 kilogram in de EU en de productie 20,27 procent van de totale productie van in Roemenië geproduceerde groenten. Gelet op klimatologische omstandigheden is er zeker een markt voor de Nederlandse kassenbouwers en zijn in deze zin al resultaten geboekt.

ING Roemenië heeft de introductie aangekondigd van een nieuw operationeel model geïmplementeerd in 33 eigen filialen en de integratie van bankdiensten op haar digitale platforms. In 2018 zal ING de overstap maken naar een self-service digitaal model en de operationele stroom opnieuw creëren.
De territoriale voetafdruk van ING blijft ongewijzigd, met 180 vestigingen op nationaal niveau. Michal Szczurek, CEO ING Romania: “ING is zichzelf opnieuw aan het uitvinden gedurende verschillende jaren op basis bankervaring van klanten. Sinds 2014 hebben we enorme investeringen gedaan in technologie en innovatie, met zichtbare bedrijfsresultaten. Tegen het einde van dit jaar zullen we bankverrichtingen in filialen herconfigureren, voornamelijk met behulp van digitale kanalen – zoals internetbankierplatforms of beschikbare interfaces in ING-kantoren – en alternatieve kanalen “.
Het digitale bankmodel weerspiegelt het gedrag van ING-klanten die digitale platforms gebruiken om meer dan 99 procent van de basistransactionele diensten te doen. De bank zal het klassieke aanbetaalde bedrag overmaken naar zijn netwerk van meer dan 600 geldautomaten, waarmee klanten 24/7 geld kunnen storten of geld opnemen. Zakelijke klanten kunnen profiteren van de incassoservices voor contant geld en betaalinstrumenten van het hoofdkantoor van het bedrijf. “Digitalisering heeft grote veranderingen in ons leven en in het bedrijfsleven teweeggebracht, maar de uitdaging is niet technologisch, maar in de eerste plaats een mens. Digitale strategie betekent de heruitvinding van de rollen die we in het bedrijf hebben gecreëerd en we zijn bereid om alle inspanningen te leveren die nodig zijn om het team te behouden en te ondersteunen in de overgangsperiode naar de nieuwe organisatiearchitectuur “, voegt Szczurek toe.

ING zal een omvangrijk en verantwoord loopbaanbeleid implementeren voor het personeel dat momenteel bezig is met operationele activiteiten in haar vestigingen. Het programma omvat het hele jaar door counseling, beroepskeuzebegeleiding, trainings- en ondersteuningssessies. Het doel van ING is om zoveel mogelijk teamleden kansen te bieden in het bedrijf en hun kansen te vergroten om te integreren in de nieuwe rollen en op de arbeidsmarkt.
ING Roemenië lanceerde in 2004 zijn eerste geautomatiseerde en digitale diensten, pionierde op het Self Bank-concept en lanceerde in 2006 het internetbanking-platform Home Bank. De bank heeft 180 filialen en biedt bankdiensten voor 1,1 miljoen personen, 12.000 kleine en middelgrote bedrijven en 1.000 grote en multinationale ondernemingen.

ING Romania winststijging tot RON 500 miljoen in 2017

ING Bank boekte in 2017 een totale omzet van RON 1,43 miljard, een stijging van 9 procent ten opzichte van een jaar geleden, en een nettowinst van RON 493 miljoen, dankzij de toename van de portefeuille van actieve klanten, die 1,14 miljoen mensen bereikte, waarvan 830.000 actieve klanten op Home’Bank.
In 2017 werd ING Bank Roemenië zesde in het binnenlands banksysteem door activa.
Exclusief de extra inkomsten uit de verkoop van Visa-aandelen in 2016 verdiende ING Bank Roemenië een omzet van RON 112 miljoen, 20 procent meer dan vorig jaar, terwijl de bruto winst in 2017 steeg met RON 143 miljoen, 32 procent hoger dan in 2016.
Rekening houdend met de inkomsten uit de verkoop van Visa-aandelen in het tweede kwartaal van 2016, stegen de inkomsten van de bank met 9 procent en de brutowinst met 3 procent.
Investeringen in werknemers en digitalisering leidden tot een stijging van de bedrijfskosten met RON 87 miljoen, in totaal RON 752 miljoen, 13 procent hoger dan vorig jaar, als gevolg van de diversificatie van de activiteit, de toename van het aantal werknemers en de regelgevingskosten.
Het aantal actieve klanten van ING Roemenië bereikte 1.141.000 in 2017, met 280.000 nieuwe klanten in 2017.
De rente op non-performing leningen bleef dalen, van 3,6 procent tot 3,3 procent, ruim onder het marktgemiddelde. De kredietverlening steeg in 2017 globaal met 21 procent, van RON 17,6 miljard tot RON 21,2 miljard.

Sector toerisme

Roemeens Ministerie van Toerisme scoort onder de maat

Al meerdere jaren scoort het Roemeense Ministerie onder de maat en men goochelt met statistische gegevens om het enigszins te maskeren.  Daarentegen zitten de Roemeense ondernemers in de toeristische industrie niet stil en mag Roemenië zonder overdrijven in potentie een topbestemming worden genoemd.

Het enige wat het betreffende ministerie de afgelopen jaren heeft gedaan  is alle verkeersbureaus sluiten wegens de hoge huisvestingskosten met een matig presterende personelele bezetting. Het ene plan na het andere werd afgeschoten dan wel niet geimplementeert. Thans wil men een en  ander uitbesteden aan de Roemeense ambassades en wil men toeristische attaché’s benoemen met een diplomatieke status. Zoals in vele landen waar de staat zich met economische activiteiten bemoeit lijkt het hier ook mis te gaan.
Juist toerisme is een uitstekende mogelijkheid om het imago van de “brand Roemenië” te verbeteren en zou men per land of groep landen zoals de Benelux een imago onderzoek moeten uitvoeren en vervolgens een daarop afgestemde marketingstrategie moeten uitrollen waar men mee aan de slag kan gaan. Het verbeteren van de “brand”  Roemenië zal ook zijn toegevoegde waarde niet missen voor andere activiteiten. Hiermee kan de discrepantie tussen perceptie-op-afstand en de werkelijkheid worden doorbroken. In deze zin wensen wij de nieuwe Roemeense Minister van Toerisme Bogdan Trif veel wijsheid en vooral daadkracht toe wat een pittige opgave is voor iemand die niet afkomstig is uit de toeristische sector en nooit commerciële of economische activiteiten heeft ontplooid.

Medische sector

Salarissen in medische publieke sector stijgen met ruim 70%

Al vele jaren behoren de salarissen in de Roemeense sector tot de laagste in Europa, waardoor met name een grote uittocht van artsen heeft plaatsgevonden.
De salarissen van artsen en medisch personeel die werkzaam zijn in het openbare gezondheidszorgstelsel van Roemenië zullen vanaf 1 maart dit jaar met meer dan 70% stijgen, zo meldde minister van Volksgezondheid Sorina Pintea. Sommige salarissen zullen meer dan EUR 4.000 bedragen, voegde ze eraan toe. Vanaf maart zal het medisch personeel dus de salarissen hebben die ze normaliter in 2022 hadden moeten bereiken, volgens de vorig jaar aangenomen publieke loonwetgeving.
De groeicijfers liggen tussen 70% en 172%. Een verpleegkundige zal bijvoorbeeld een netto salaris van RON 2.586 (EUR 556) ontvangen, zonder enige bonussen, terwijl een verpleegkundige met een hogere opleiding RON 3.000 (EUR 645) zal bereiken. Een huisarts in de eerstelijns gezondheidszorg, met een salaris van RON 3.900 in 2017 en RON 4.100 in januari van dit jaar, zal in maart een nettoloon van RON 9.106 (EUR 1.960) bereiken. Dit bedrag is exclusief de bonussen voor hulpdiensten en extra uren, die het bedrag dat een arts in een maand verdient verdubbelen.
De brutolonen van artsen in vaste dienst stijgen ook met 151% tot 287%, afhankelijk van de specialiteit. Een eerstejaars inwoner, die momenteel een bruto salaris heeft van RON 1.985, zal een brutoloon bereiken van RON 5.700 (EUR 1.225).
Apothekers zullen lagere loonsverhogingen krijgen, terwijl sommige directeuren van het ministerie van Volksgezondheid vanaf 1 maart lagere lonen zullen zien. huisartsen zullen ook wat loonsverhogingen krijgen, maar niet zo hoog als het medisch personeel in ziekenhuizen, omdat ze geen werknemers zijn, maar worden betaald door zorgverzekeringen op basis van servicecontracten.
De basisvergoeding voor gezinsgeneesmiddelen zal met ongeveer 21% stijgen met het nieuwe raamcontract dat op 1 april moet worden ondertekend, zei de minister van Volksgezondheid.

Ontwikkelingen op Roemeense arbeidsmarkt

Roemeense arbeidsmarkt staat onder druk

Als gevolg van de sterke economische groei kennen sommige regio’s een sterke vraag naar arbeidskrachten. Echter als geheel gezien vertoont de arbeidsmarkt een nogal gedifferentieerd beeld; een factor die van belang is voor ondernemers die een nieuwe productie locatie overwegen. Bijgaand overzicht geeft een overzicht(en inzicht) van 28.000 openstaande vacatures per district.

Vacatures per district: Boekarest – 8.586, Prahova – 1.897, Arad – 1.642, Timis – 1.617, Sibiu – 1.512, Dolj – 1.076, Galati – 744, Ilfov – 614, Valcea – 526, Gorj – 462, Brasov – 437, Maramures – 429, Neamt – 401, Dambovita 383, Vaslui 377 Tulcea 375 Constanta 360, Olt 347 Harghita 347 Alba – 319, Arges – 311, Mures – 310, Bistrita Nasaud ¬ 299, Teleorman – 297, Bihor – 271, Satu Mare – 266, Braila – 235, Calarasi – 234, Ialomita – 173, Vrancea -143, Salaj – 129, Covasna – 129, Mehedinti – 115, Botosani – 100, Caras-Severin – 86, Suceava – 74, Giurgiu – 63, Buzau – 43, Bacau – 33.

Op nationaal niveau worden de meeste werkplekken aangeboden voor: verkoper (2,175), handelaar (1,660), handelaar (1,587), ongeschoolde arbeiders in kledingindustrie (1,435), veiligheidsagent (1,381), ongeschoolde werknemers voor assemblage van onderdelen (1.123), ongeschoolde arbeiders bij de sloop van gebouwen, bekleding, metselwerk, mozaïektegels, faience, zandsteen, parket.
Personen die geïnteresseerd zijn in een baan kunnen zich wenden tot lokale uitzendbureaus, waarvan de contactgegevens staan ​​op www.anofm.ro

Roemeense regering repareert fiscale gevolgen voor werknemers

De Roemeense regering heeft recent een noodverordening aangenomen die zal bijdragen tot het behoud van de nettolonen van softwareprogrammeurs, onderzoekers, seizoenarbeiders en gehandicapte werknemers. Dat zijn de categorieën werknemers die het zwaarst getroffen worden door de fiscale maatregelen die op 1 januari van dit jaar van kracht werden.
De noodverordening is ook gericht op het behoud van de netto-inkomsten van deeltijdwerkers in de publieke en private sector, die ook zwaar werden getroffen door de recente belastingmaatregelen. De regering heeft besloten dat deeltijdwerkers alleen sociale bijdragen betalen voor de bruto-inkomsten die ze daadwerkelijk maken.
Vorig jaar verhoogde de regering de sociale bijdragen voor deeltijdwerkcontracten tot het niveau van een volledig minimumloon. Vanaf 1 januari, toen de sociale bijdragen van werkgevers naar werknemers werden overgezet, moesten sommige deeltijdwerkers sociale premies betalen die zelfs hoger waren dan hun bruto-inkomsten, wat betekent dat ze moesten betalen vanuit hun eigen zak om part-time te blijven werken . De regering probeert dit nu te corrigeren door deze werknemers sociale bijdragen te laten betalen voor wat zij daadwerkelijk doen, maar hun werkgevers moeten het verschil dekken tot de premies voor een volledig minimumloon.
Tegelijkertijd besloot de regering verschillende categorieën werknemers te helpen bij wie de netto-inkomsten daalden na de overdracht van de sociale premie, op 1 januari. Deze omvatten softwareprogrammeurs, waarvan de nettolonen afnamen, zelfs als hun werkgevers hun brutoloon met 20% verhoogden in januari . Om de nettolonen op hetzelfde niveau te houden als vorig jaar, zouden bedrijven die softwareontwikkelaars inhuren de brutolonen met meer dan 20% moeten verhogen, wat de personeelskosten zou hebben verhoogd.
De regering beloofde vorig jaar dat de overdracht van sociale bijdragen geen negatieve gevolgen zou hebben voor werknemers of werkgevers. Om dit te bewerkstelligen in het geval van programmeurs en verschillende andere categorieën, heeft de regering deze noodverordening opgesteld waarmee het op zich neemt om een
​​deel van de sociale bijdragen voor deze werknemers te betalen uit de staatsbegroting, op basis van een formule. Volgens belastingadviseurs is deze maatregel echter discriminerend, omdat sommige bedrijven het loon al met meer dan 20% hebben verhoogd.

Europees geld voor bedrijven voor leerlingen en stagaires

Bedrijven en andere werkgevers in Roemenië kunnen lid worden van het Roemeense Nationale Arbeidsbureau (ANOFM) om Europese fondsen te  verkrijgen voor de toewijzing en uitbetaling van leerlingen en stagiairs via twee Europese projecten waarvoor de financieringscontracten zijn ondertekend .

De twee projecten, in totaal 9,7 miljoen euro, hebben nationale leerlingschema’s en stages opgezet en bieden niet-terugvorderbare financiële steun aan werkgevers die stageprogramma’s en / of stages organiseren voor afgestudeerden in het hoger onderwijs, het ministerie Europese fondsen, via een communique vrijgegeven aan StartupCafe.ro.

Zo kunnen werkgevers die stageprogramma’s en/of stageprogramma’s organiseren, als volgt aanvragen voor niet-terugvorderbare financiële steun indienen bij NAPEA / AJOFM:

  • De werkgever die een stageovereenkomst afsluit, geniet tijdens de contractperiode 1225 lei per maand per leerling (12 maanden, 24 maanden, 36 maanden, afhankelijk van het kwalificatieniveau van het programma).
  • De werkgever die een stagecontract afsluit, geniet 1.350 lei per maand, gedurende de periode van het stagecontract (6 maanden).

Aanvragen voor financiële ondersteuning kunnen worden ingediend bij de districtsbemiddelingsbureaus van de in aanmerking komende regio’s: Noordoost, Noordwest, Zuidwest Oltenia en Boekarest-Ilfov.

Voor AJOFM-contacten of informatie: www.anofm.ro

Arbeidsuren per week in Europese Unie

De werknemers in Roemenië werken gemiddeld 40,7 uur per week, terwijl de Fransen een wekelijks werkschema van slechts 39 uur hebben, laat Eurostat, het bureau voor de statistiek van de Europese Unie, zien.


Gemiddeld kennen fulltime werknemers in het VK het grootste aantal uren per week (42,3 uur). Ze worden gevolgd door degenen die werkzaam zijn in Cyprus (41.7), Oostenrijk (41.4), Griekenland (41.2), Polen en Portugal (beide 41.1).
Denemarken, met een werkweek van 37,8 uur, is het enige land waar het normale aantal werkuren minder is dan 38. De volgende kortste week is in Italië (38,8), gevolgd door Nederland en Frankrijk (beide 39,0), Finland en Ierland (39.1).
Gemiddeld werkt een fulltime werknemer in de EU 40,3 uur in een gebruikelijke werkweek. Mannen hebben een langere werkweek dan vrouwen, gemiddeld 41.0 uur werkend, vergeleken met 39.3 uur voor vrouwen.
Degenen in de mijnbouw en steengroevenindustrie werken de meeste uren (42.0), terwijl de kortste werkweek te vinden is in de onderwijssector (38.1). Overigens is er geen correlatie met de arbeidsproductiviteit.

Economische ontwikkelingen

Het Roemeens handelstekort nam in 2017 met 30% toe

De uitvoer van Roemenië steeg in 2017 met 9,1% ten opzichte van het voorgaande jaar tot 62,64 miljard EUR, terwijl de invoer met 12,3% steeg tot 75,6 miljard EUR.
Het handelstekort nam daarmee met 30% toe ten opzichte van 2016 en bereikte bijna 13 miljard EUR, meldde het National Statistics Institute (INS)
In december noteerde Roemenië zijn hoogste maandelijkse handelstekort in acht jaar, namelijk EUR 1,61 miljard. De groei van de invoer bedroeg 10,8%, terwijl de uitvoer in de laatste maand van het jaar slechts 4,2% steeg.
De toename van de binnenlandse consumptie als gevolg van hogere individuele inkomsten was de belangrijkste reden voor het hogere handelstekort. De groeiende onevenwichtigheid heeft geleid tot een depreciatie van de nationale valuta ten opzichte van de euro en een hogere inflatie.

Roemenië moet overschakelen op investeringen gebaseerd groeimodel

Zowel Matteo Patrone van de European Bank for Research and Development(EBRD) als Mugur Isarescu van de Roemeense Nationale Bank(BNR) onderkennen weliswaar dat de macro-economische indicatoren er goed uit zien er maar zij zijn van mening dat dit groeimodel in de toekomst niet duurzaam is, omdat het allemaal op consumptie is gebaseerd. Zij zouden graag zien dat er wordt overgeschakeld van consumptiegedreven economische groei naar een door investeringen aangedreven economie. Dit kan worden bereikt met zowel publieke als private investeringen.Isarescu noemde een prioritering van groeifactoren zoals de economische betekenis van investeringen in de infrastructuur, maar ook sociale investeringen  zoals onderwijs en gezondheidszorg.Ook werd genoemd de onevenwichtige groei van de Roemeense regio’s. Isarecu onderstreepte dat economische stabiliteit de sleutel is tot een constante vooruitgang van de levensstandaard, bijvoorbeeld gemeten aan het bbp per inwoner. Het stimuleren van het verbruik c.q. consumeren in periodes van economische groei en zonder de hulp van macro-economisch beleid helpt niet bij het herstellen van discrepanties. Om sneller te groeien, moeten we ons groeipotentieel vergroten. Dat betekent dat het potentieel van productiefactoren moet worden verhoogd. Ik verwijs naar alle productiefactoren, maar vooral naar de kapitaal- en arbeidsfactoren. Ons probleem is dat we problemen hebben met beide, aldus Isarescu.

Ontwikkelingen bij Roemeense overheid

Roemeense defensie speelbal van belangen?

Zoals bekend wil Roemenië voldoen aan de 2% norm voor de defensie uitgaven die de NAVO landen onderling zijn overeengekomen.  Hun huidige bijdrage is circa 1,41% wat al hoger is dan de Nederlandse bijdrage van 1,16%. Ook is al jarenlang bekend dat de Verenigde Staten 70% voor zijn rekening  neemt.Overigens staat daar tegenover dat Amerikaanse wapenindustrie daarbij enorm floreert en NAVO lidstaten soms met zachte hand worden bewogen om aan gedwongen winkelnering te doen.Roemenië heeft vorig jaar orders geplaatst voor kostbare Amerikaanse wapensystemen. Echter de toegezegde economische contacten c.q. orders zijn uitgebleven en derhalve heeft de Amerikaanse ambassadeur te horen gekregen dat de Roemeense regering daarover (terecht) zeer ontstemd is.
Een dezer dagen maakte het SAAB concern bekend, dat een grote wapenindustrie kent, men een kantoor heeft geopend in Roemenië waarbij reeds contacten zijn gelegd met het Roemeense ministerie van Defensie gericht op onder andere de upgrade van de Roemeense marine. Tot het Zweedse concern behoort de Kockums scheepswerf die onder andere ook corvetten bouwt. In relatie met de bestaande contacten met Damen Shipyards(en zijn toeleveringsbedrijven) lijkt het een ontwikkeling die gevolgd moet worden. Aspecten die wellicht een rol kunnen spelen zijn dat plaatsing van orders direct ten goede komen aan de opbouw van een Roemeense scheepvaartindustrie(zie aankoop Deawoowerf in Mangalia en bestaande werf in Galati) en compensatie orders direct kunnen worden ingevuld en het feit dat Zweden strikt genomen geen lid van de NAVO is. Op donderdag 15 februari jl. zou tijdens de regeringsvergadering het besluit worden genomen over de vier multifunctionele korvetten zei Mihai Fifor maandagavond 12 februari jl. op Antena 3, aldus Agerpres. De minister wees erop dat deze korvetten op een Roemeense scheepswerf moeten worden gebouwd en dat de compensaties van hen moeten worden opgewaardeerd tot de twee fregatten in de Roemeense marine. De naam van de scheepswerf bleef ongenoemd waardoor de berichtgeving allesbehalve transparant kan worden genoemd.

Roemenië belangrijke speler bij bewaking buitengrenzen van EU

Wat met name door Nederlandse politici wordt genegeerd is het feit dat Roemenië al jarenlang een belangrijke en succesvolle bijdrage levert aan Frontex de organisatie die verantwoordelijk is voor de buitengrenzen van de EU. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de Roemenen zich zeer gekrenkt voelen doordat zij niet toegelaten werden tot de Schengenzone wat Nederland zich zeker mag aanrekenen. Een kort actueel overzicht van hun activiteiten in 2017 is dan ook op zijn plaats.
De Roemeense grenspolitie nam in 2017 deel aan 13 gezamenlijke operaties en een proefproject dat werd georganiseerd onder auspiciën van het Europees grens- en kustwachtagentschap Frontex, waarbij 370 grenswachters en vier zeegaande boten werden ingezet, volgens het activiteitenverslag 2017 van het hoofd van de algemene grenspolitie-inspectie (IGPF) Ioan Budag.
Daarnaast werden ook drie bedrijfswagens met warmtebeeldcamera’s, zes hondenbemanningen, 27 patrouillewagens en 46 personenauto’s met hetzelfde doel verzonden.
“Vorig jaar hebben de grenswachters aan boord van Roemeense grenspolitieboten een belangrijke bijdrage geleverd aan de missies in de Egeïsche Zee en de Middellandse Zee, waarbij ze meer dan 1800 mensen redden in overbevolkte boten die dreigen te zinken”, aldus het rapport.
In 2017 werden samenwerkingsplannen gesloten en uitgevoerd met vergelijkbare instanties in Hongarije, Bulgarije, Moldavië, Servië en Oekraïne, alsook met andere lidstaten van de Europese Unie die 545 IGPF-medewerkers bij zich hadden.
IGPF nam ook deel aan de activiteiten van het European Coast Guard Function Forum en een gezamenlijke oefening om de lidstaten voor te bereiden op de uitvoering van het geïntegreerd maritiem beleid en de ontwikkeling van samenwerking tussen de instellingen.
Tijdens de referentieperiode hebben 680 grenswachters een opleiding, specialisatie en loopbaanontwikkeling bijgewoond georganiseerd onder auspiciën van FRONTEX, EUROPOL, CEPOL, enzovoort.
“Op 1 december 2017 werd het nationale programma met betrekking tot het Fonds voor interne veiligheid, grenzen en visum 2014-2020 herzien door extra 8.500.000 euro te voorzien voor de Frontex-uitrusting en voor specifieke uitrusting voor de verwerving van drie interventiebokken en een patrouilleboot die kan worden ingezet binnen het FRONTEX Joint Operations-raamwerk. “

Roemenië klimt drie plaatsen in de WJP Rule of Law Index

De WJP Rule of Law Index® 2017-2018 meet de naleving van de rechtsstaat in 113 landen en jurisdicties wereldwijd, op basis van meer dan 110.000 enquêtes onder huishoudens en 3000 experts. Met primaire gegevens meet de WJP Rule of Law Index de rechtsstaatprestaties van landen over acht factoren: beperkingen op bestuursmachten, afwezigheid van corruptie, openbaarheid van bestuur, grondrechten, orde en veiligheid, handhaving van regelgeving, civiel recht en strafrecht.
Roemenië klom met drie posities voor zijn algemene rechtsstaatprestaties in de editie 2017 van de Rule of Law-index van het World Justice Project (WJP). Het land staat op de 29e plaats van 113 landen, een stijging ten opzichte van de 32e plek in 2016.

In de EU, EFTA(EVA) en de regio Noord-Amerika staat Roemenië op de 19e plaats van de 24 landen.
De Rule of Law Index meet de naleving van de rechtsstaat in 113 landen over de hele wereld, op basis van meer dan 110.000 enquêtes onder huishoudens en 3000 experts. Van de groep van 24 landen staat Roemenië op de 19e plaats van de factor Restricties op de macht van de overheid, 21e op afwezigheid van corruptie, 18e op de open overheid en op de grondrechten, vijftiende op de orde en veiligheid, 20ste voor handhavingsdoeleinden, 17e voor Civil Justice, en 20e op de Criminal Justice-factor.
De drie toppresteerders in de WJP Rule of Law Index van 2017-2018 waren Denemarken, Noorwegen en Finland. De onderste drie waren Afghanistan, Cambodja en Venezuela.
Het buurland Bulgarije is met twee posities in de wereldranglijst gedaald tot de 55e plaats in 113 landen over de hele wereld.
De index onthulde ook dat wereldwijd een meerderheid van landen wereldwijd hun scores zag dalen sinds de vorige index van 2016 op het gebied van mensenrechten, controles op overheidsbevoegdheden en civiel recht en strafrecht.
De groep van 24 landen in de EU en Noord-Amerika omvat Oostenrijk, België, Bulgarije, Canada, Kroatië, Tsjechië, Denemarken, Estland, Finland, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Hongarije, Italië, Nederland, Noorwegen, Polen, Portugal, Roemenië , Slovenië, Spanje, Zweden, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Roemeense regering gaat dienstverlening aan burgers en bedrijven digitaliseren

Huwelijks-, echtscheidings-, geboorte- en overlijdensakten kunnen online worden uitgegeven en een project om dit uit te voeren bevindt zich momenteel in de ontwerpfase, volgens Ionut Valeriu Andrei, de staatssecretaris bij het Ministerie van Communicatie.
“De overheid heeft veel e-bestuurprojecten in haar programma. Als onderdeel van de strategie voor de digitale ontwikkeling van Roemenië willen we 36 levensgebeurtenissen digitaliseren, “zei Andrei, volgens de lokale Agerpres.

“Deze week zal ons ministerie in samenwerking met het ministerie van Binnenlandse Zaken, het ministerie van Ontwikkeling en de speciale telecommunicatiedienst een projectvoorstel indienen voor het digitaliseren van de vier belangrijke gebeurtenissen in het leven, namelijk huwelijk, echtscheiding, geboorte en dood. We zullen deze diensten digitaal en online ter beschikking van de burger stellen “, voegde hij eraan toe.
Bovendien wil het project ook alle in de afgelopen 100 jaar in Roemenië uitgegeven akten van de burgerlijke stand digitaliseren.
De overheidsfunctionaris zei ook dat het handelsregisterbureau een project zal uitvoeren dat al zijn diensten zal digitaliseren, van het opzetten van een bedrijf tot het verwijderen uit het register, dat ook online beschikbaar zal zijn. Het is een belangrijke stap voorwaarts(ook voor Nederlandse investeerders) want tot dusverre nam het verkrijgen van deze documenten of informatie enorm veel tijd in beslag. Overigens zijn de consulaire diensten (nationaal en internationaal) al geditaliseerd via de website www.econsulat.ro  of www.consulate-romania.nl

Bijzonder bericht

Roemenië: Stijgende belangstelling voor terugkeer monarchie

Volgens het marktonderzoekinstituut Avantgarde geeft 46% van de Roemeense bevolking aan dat de monarchie beter is dan een republiek.
Terwijl 40% een referendum zou willen houden om terug te keren naar de  monarchie, volgens de Avangarde-enquête uitgevoerd in december 26-januari 7, volgens stiri.tvr. ro.
Crown Custodian, Hare Majesteit Margareta en voormalig (prins) Nicholas zijn de voorkeuren van de Roemenen (41%).
46% van de geïnterviewden gelooft dat de staatsvorm monarchie een positieve invloed heeft, terwijl 40% het tegenovergestelde gelooft, de rest reageerde niet.
De Avangarde-enquête werd telefonisch uitgevoerd, op een probabilistische steekproef van 710 personen, met een maximale foutmarge van plus / minus 3,8%.

Disclaimer

De nieuwsbrief van het Dutch Romanian Network wordt met grote zorgvuldigheid samengesteld. Voor een mogelijke onjuistheid en/of onvolledigheid van de hierin verstrekte informatie kan het Dutch Romanian Network geen aansprakelijkheid aanvaarden, evenmin kunnen aan de inhoud van de nieuwsbrief rechten worden ontleend. De artikelen geven niet noodzakelijkerwijs de mening van het bestuur weer.