Nieuwsbrief 8 november 2018

Header-news

DRN NIEUWS

Al aangemeld voor de Romanian Business Day?

Hoewel de aanmeldingen dagelijks worden ontvangen, willen wij u er op attenderen dat deelname aan de Romanian Business Day om  organisatorische reden alleen mogelijk is na voorafgaande aanmelding. Dus benut onderstaande link waarmee u zich direct kunt inschrijven(het is kosteloos)en u tevens het programma kunt inzien.
Wij raden u tevens aan uw voorkeur uit te spreken voor een Ronde Tafel Sessie die uw voorkeur geniet, want deelname daaraan is gelimiteerd.
Wij verwachten ook deelnemers uit Roemenië waardoor wellicht een directe matchmaking mogelijk wordt.
Vergeet niet dat een dergelijk event voor u belangrijk kan zijn, want netwerken betekent: it’s not who you know it’s who knows you !

DRN verwelkomt iQ Group

iQ-group is ontstaan na jarenlange ervaring in de dakbranche. In de praktijk ondervonden we dat bij de installatie van zonnepanelen veelal geen rekening werd gehouden met de geschiktheid van de dakconstructie en de staat van de dakbedekking. Ervaring bij het optimaliseren van het dak bleek een functionele combinatie met de levering van zonnepanelen.
Na diverse opdrachten van dakrenovaties in combinatie met de levering van zonnepanelen steeg de vraag naar verdere toepassingen om het energieverbruik te verlagen. iQ-group levert inmiddels ook innovatieve oplossingen op het gebied van LED-verlichting en klimaatbeheersing van het totale gebouw.
Een zelfvoorzienend gebouw met zonne-energie ligt hierdoor voor iedereen binnen handbereik.iQ-group levert indien gewenst tevens duurzaam opgewekte energie aan haar klanten. Naast een uitgekiend stappenplan voor de energiebesparing in uw vastgoed, adviseren zij u ook over de verschillende financierings- en subsidie-mogelijkheden.

Voor nadere informatie zie www.iq-group.nl

Roemenië klaar voor voorzitterschap Europese Unie

Dank zij de enorme inspanningen van met name de jonge (33) Roemeense Minister Victor Negrescu van Europese Zaken heeft het land alle voorbereidingen genomen om per 1 januari a.s. het roulerend  voorzitterschap van de Europese Unie over te nemen. Naast een continuering van het vigerend beleid van de EU en de eigen accenten die Roemenië aanbrengt, wordt het voorzitterschap extra verzwaard door de Brexitdatum op 29 maart 2019 en de Europese parlementsverkiezingen die in de periode van 23 t/m 26 mei 2019 zullen plaatsvinden. In 2019 komen er veel topfuncties vrij in de Europese Unie. Zo worden er naast verkiezingen voor het Europees Parlement een nieuwe Europese Commissie  benoemd. Ook lopen de mandaten van de huidige voorzitters van de Europese Raad , de Europese Centrale Bank  en de eurogroep af. Deze extra data c.q. gebeurtenissen hebben uiteraard een verzwarende taak op het EU voorzitterschap. Uiteraard zal het bedrijfsleven door de focus op Roemenië daarvan de vruchten plukken.

Voor wie de ontwikkelingen wil blijven volgen verwijzen wij naar de website www.romania2019.eu/en/

Ambassade nieuws

Speciale viering van de Romanian National Day

Dit jaar – op 30 november a.s. – zal de Roemeense Ambassade haar jaarlijkse viering van de National Day op bijzondere wijze vieren, want dit jaar viert Roemenië het 100 jarig bestaan van de hereniging van Transsylvanië met het toenmalige Koninkrijk Roemenië. Het document werd op 1 december 1918 getekend in Alba Iulia na afloop van de Eerste Wereldoorlog. Later bekrachtigd door het Verdrag van Trianon dat op 4 juni 1920 werd gesloten tussen de overwinnaars van de Eerste Wereldoorlog en de overgebleven rompstaat Hongarije. Het verdrag is genoemd naar het in Versailles gelegen paleis Grand Trianon, waar de ondertekening plaatsvond. Eveneens vond de aansluiting van Moldavië aan Roemenië in dat jaar (8 april 1918) plaats wat  op 28 oktober 1920 in Parijs door de westerse mogendheden (maar niet door bolsjewistisch Rusland) werd onderschreven.

Presidentiële onderscheiding(en) voor cultuur

De president van Roemenië, de heer Klaus Iohannis, tekende bij gelegenheid van de Dag van de Roemeense taal het decreet voor de verschillende persoonlijkheden en onderwijsinstellingen uit het buitenland die zich in deze zin bijzonder hebben onderscheiden.
Dus, als teken van waardering voor de speciale bijdrage aan de promotie en het behoud van onderwijs in het Roemeens, voor de resultaten verkregen in het proces van intellectuele en menselijke vorming van de jonge generaties van de Roemeense gemeenschappen in de diaspora, is de president van Roemenië de onderscheiding “Cultural Merit” -order toegekend als Cavaler(Ridder), categorie F – “Promotie van cultuur” aan Dr.Dorin Perie. Hij is als universitair docent verbonden aan de Faculteit der Geesteswetenschappen, Afdeling Moderne Talen en Culturen van de Universiteit van Amsterdam. Hij studeerde geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen en promoveerde later aan de UvA met een proefschrift over het liberalisme als politieke doctrine in de moderne geschiedenis van Roemenië. Zijn belangstelling voor sociaaleconomische geschiedenis, waaronder thema’s als politieke afhankelijkheidsverhoudingen en ontwikkelingsproblematiek binnen Europa alsmede de burgerrechten en migratie, mondde uit in interessante publicaties en colleges binnen de academische wereld maar ook daarbuiten.
Dorin Perie is een vooraanstaande en veel gevraagde spreker die diverse aspecten van de ontwikkelingen in Roemenië in kaart kan brengen. Zijn maatschappelijke betrokkenheid blijkt onder andere uit de vele  publicaties, de medewerking aan verschillende congressen en bijeenkomsten georganiseerd door onder andere de Atlantische Commissie, het Instituut voor Publiek en Politiek, de Wetenschappelijke Raad voor Regeringsbeleid, de Roemeense Ambassade te Den Haag, Universiteiten, CNV, FNV, International Organization for Migration, alsmede aan bedrijven en diverse maatschappelijke organisaties.De laatste jaren is zijn onderzoek vooral gericht op de arbeidsmobilisatie binnen de EU en de problematiek van eigendomsrecht in de voormalige communistische landen. Ruim 70 wetenschappelijke artikelen staan op zijn naam. Op komst is de Nationalisatie van de Nederlandse activa in Roemenië 1948-1951 dat in de loop van 2019 zal verschijnen.
In een eerder stadium zijn in Boekarest  culturele onderscheidingen uitgereikt aan Elena De Chiara verbonden aan de Roemeense school van de Roemeens-Orthodoxe parochie van St. Gregorius in Schiedam, Lucretia Manolache aan de Roemeense school in Eindhoven en Iuliana Elena van Peppen van de Roemeense school in Den Haag.

Agrarische Sector

Eerste melksommelier ter wereld in Roemenië

Op de vorige week gehouden internationale landbouwbeurs Indraga waren onder andere de ondernemers van het cluster Holland Dairy House Romania vertegenwoordigd waarbij de melksommelier Bas de Groot acte de présence gaf.
Het bevorderen van specifieke eigenschappen van melk en contact met boerderijen en oorsprong van koeien, dus ook de oorsprong van de melk kan een zeer verkoopbaar te maken en deze trend wordt steeds vaker voor in Europa en vele andere landen, zegt Bas de Groot, de eerste sommelier melk wereld. Hij deed een blinde proeverij van vijf monsters melk van Roemeense boerderijen met verschillende rassen, met verschillende eiwit- en vetniveaus, twee boerderijen uit het noorden en drie uit het zuidelijke deel van het land. Somelier liet boeren in Roemenië zien hoe melk op de markt kan worden gepromoot om de consumptie te verhogen.
“Als er in Roemenië 1,6 miljoen koeien zijn, kunnen we zeggen dat er 1,6 miljoen soorten melk zijn, en deze hoeveelheid verdubbelt omdat de melk die ’s ochtends aan koeien wordt gegeven, verschilt van de melk die’ s avonds wordt gegeven. tegelijkertijd moeten we de uitdaging aankaarten waarmee boeren worden geconfronteerd wanneer ze hun product willen exploiteren “, legt Bas de Groot uit. Differentiatie op rasniveau is een ander product dat in Nederland bestaat.

Bas de Groot heeft verteld hoe hij een speciale koffiemelk creëerde voor een klant met melk van Jersey-rassen. Dit ras biedt melk met een hoger eiwit- en vetgehalte en vindt dus een balans tussen deze indicatoren zonder de melk te homogeniseren. “Dit is een verhaal van differentiatie op basis van kwaliteit en de bestemming van melk,” zei de sommelier.
Het Holland Dairy House is een project dat wordt ondersteund door de Nederlandse ambassade en RVO, is een publiek-private samenwerking met 16 Nederlandse bedrijven in de productie en verwerking van melk. Het project wil de Roemeense melksector ontwikkelen met behulp van Nederlandse technologie. Het (PIB) programma loopt in 2019 maar men verwacht dat het  zeker in een andere vorm zal doorgaan, aldus Pieter Helfferich coördinator van het Holland Dairy House. Laatstgenoemde is aanwezig op de komende Romanian Business Day als lid van de DRN Task Force Agri & Food.

Première landbouwbeurs: Roemeense landbouwtrekker

Op de grote internationale landbouwbeurs Indraga die vorige week in Roemenië plaatsvond werd door het Roemeense bedrijf Irum Reghin de landbouwtrekker Tagro gepresenteerd. Weliswaar werden in het grijze verleden ook trekkers c.q.tractoren in Roemenië gefabriceerd maar deze hebben allen een roemloos einde gevonden. Deze trekker van Roemeense makelij kan iedere toets van de kritiek doorstaan en trok daarom veel belangstelling.
De tractor Tagro is voornamelijk bedoeld voor kleine en middelgrote landbouwbedrijven en zal zowel op de binnenlandse als de buitenlandse markt worden verkocht. De Tagro heeft alle benodigde apparatuur voor een moderne tractor, inclusief radio en airconditioning. Voorafgaand aan de lancering werd de tractor getest in Roemenië en Italië. De tractor heeft een concurrende prijs vanaf € 34.500(afhankelijk van lichte of zware uitvoering) en deze prijs ligt onder de gemiddelde prijs die in West-Europese landen wordt gehanteerd. Dus kan het een welkome toevoeging aan de exportpositie van Roemenië zijn. Gelet op internationale belangstelling, ook van Nederlandse zijde, onderstaand de technische specificaties van de Tagro.

KeysFin: 2018 beste landbouwjaar in de Roemeense geschiedenis

Roemenië heeft het beste landbouwjaar in de geschiedenis  met een recordproductie van tarwe en maïs, die de landbouwomzet naar bijna 8 miljard EURO brengt, aldus een KeysFin-analyse die onlangs is gepubliceerd.


Ook de cijfers van het Roemeense Ministerie van Landbouw geven aan dat de tarweproductie 200.000 ton hoger is dan vorig jaar met meer dan 10 miljoen ton, terwijl de maïsproductie 14,5-15 miljoen ton zal bereiken. Frankrijk zal bijvoorbeeld een maïsoogst hebben van naar schatting 11,8 miljoen ton. Roemenië wordt daarmee de grootste maïsproducent van Europa.
Ook de productie van gerst is ook veel hoger dan vorig jaar.
KeysFin-analisten zeggen dat dit de resultaten zijn van grote investeringen in de sector.”Er zijn enorme investeringen gedaan in het optimaliseren van het productieproces en het  gebruik van effectieve zaden tot de modernisering van gewasonderhoud en gemechaniseerd oogsten, inclusief satellietmonitoring. De Roemeense landbouw heeft enorme stappen gezet in de richting van modernisering, vanuit vele oogpunten bezien zijn de resultaten de hogere gewassen die elk jaar worden geregistreerd, “zeggen de KeysFin-analisten.
Ongeveer 12.727 gespecialiseerde bedrijven zijn actief in de plantenteelt, die vorig jaar 64% van het totale bedrijf in de landbouw genereerde.
Meer dan 3.247 bedrijven houden zich bezig met het fokken van dieren (29% van de totale omzet) en in de gemengde landbouwsector zijn er 1.272 bedrijven, goed voor 7,6% van de totale landbouwactiviteiten.
Het bedrijfsniveau van de landbouw steeg in 2017 met 20,7% ten opzichte van 2013 en met 6,8% in 2016 tot RON 35 miljard. Verwacht wordt dat de bedrijfsomzet in 2018 RON 36 miljard zal overschrijden.
De analisten zeggen ook dat de Afrikaanse varkenspest de activiteiten van producenten en distributeurs aanzienlijk heeft beïnvloed.
Daardoor werden in de eerste 7 maanden van 2018 ongeveer 1.450 bedrijven opgericht, maar bijna 6.500 werden gesloten.
De analyse laat ook zien dat er de afgelopen 2-3 jaar veel fusies en overnames hebben plaatsgevonden. Grote buitenlandse investeerders hebben grote percelen grond en boerderijen verworven, waardoor de ontwikkeling in deze sector in staat is om gewassen op te nemen.
Het aantal werknemers in de landbouw is met 6% gestegen ten opzichte van 2013, tot 85.400, maar is met 2% gedaald ten opzichte van 2016.
De arbeidsproductiviteit in de sector steeg vorig jaar met 14% ten opzichte van 2013 en met 9% ten opzichte van 2016.
KeysFin meldt dat de grootste bedrijven in de Roemeense landbouw zich bevinden in de districten Timis (RON 2,85 miljard), Calarasi (RON 2,54 miljard), Constanta  (RON 1,93 miljard) en in Buzau en Satu Mare ieder met RON 1,6 miljard.

Logistieke Sector

Logistiek bedrijf  WDP groeit verder in Roemenië

In het derde kwartaal van dit jaar heeft de belegger in logistiek vastgoed vooral geïnvesteerd in Roemenië, blijkt uit een kwartaalbericht dat het  bedrijf onlangs publiceerde. Naast Nederland is Roemenië de belangrijkste markt voor het Belgisch bedrijf.
De nieuwe investeringen in het derde kwartaal bedroegen in totaal € 100 miljoen. Het grootste deel daarvan zijn beleggingen in Roemenië, onder andere een nieuw te bouwen warehouse in Boekarest voor Metro. Gedurende de eerste negen maanden van het jaar investeerde WDP in totaal € 250 miljoen onder andere voor een logistiek centrum voor Lidl in Breda.
WDP is actief in België, Luxemburg, Roemenië en Nederland. Het bedrijf ontwikkelt bijvoorbeeld logistieke parken in Breda en Veghel. Ook heeft WDP bezittingen rondom Schiphol. De totale waarde van de portfolio bedraagt € 3,2 miljard.

Automotive Sector

Ford gaat productie in Craiova belangrijk uitbreiden

Ford start de investering van EUR 200 mln om de productie in Craiova uit te breiden, hoewel zij de Roemeense staat geattendeerd hebben dat zij een dringende behoefte hebben aan een betere infrastructuur.

Ford’s Craiova-fabrieksoutput klom in de eerste negen maanden van dit jaar naar bijna 104.400 EcoSport-SUV’s, twee en een half meer auto’s dan in dezelfde periode vorig jaar toen het de productie van B-Max-Monovolum was.
Het is de eerste keer dat er in Craiova in minder dan een jaar 100.000 auto’s worden geassembleerd. Met het huidige tempo van ongeveer 650 eenheden per dag zou de fabriek dit jaar tussen 130.000 en 150.000 auto’s kunnen monteren.
“Zeker zal de productiecapaciteit blijven klimmen. Het feit dat we een tweede model in productie gaan lanceren, betekent niet dat EcoSport zal vervallen. De capaciteit zal toenemen, “zei Attila Szabo, general manager van Ford Romania.
Volgens het bedrijf moet het Amerikaanse plan het jaar afsluiten met een dagelijkse productie van ongeveer 700 eenheden.
Met een productie van 140.000 eenheden dit jaar, zal Ford ongeveer EUR 2 miljard aan auto’s produceren in Craiova; de prijs van een EcoSport begint bij ongeveer EUR 12.200 en kan oplopen tot EUR 25.000, afhankelijk van de uitrusting en de optionele uitrusting.

Sector Infrastructuur

Roemenie installeert uniek veiligheidssteem bij gevaarlijke wegen

Het CNAIR onderdeel van het Ministerie van Transport en verantwoordelijk voor de wegeninfrastructuur gaat bijzondere vangrails installeren. Het syteem is een Koreaanse uitvinding, maar is in Europa nog niet toegepast.

De stenen afscheidingen verdwijnen en de speciale vangrails worden uitgerust met rollen die de kracht van een botsing minimaliseren en een sturend dan wel corrigerend effect sorteren om het voertuig weer op de rijbaan te brengen. Omdat Roemenië nog veel (kostbare)snelwegen moet aanleggen om het land beter te ontsluiten, zal de aanleg zich vooralsnog beperken tot de twee meest gevaarlijke wegen. Deze wegen zijn de weg langs de rivier de Olt(DN7) en delen van weg die van Boekarest naar Moldavië(E85) loopt. Het CNAIR heeft wel het plan bekendgemaakt, maar vreemd genoeg heeft men nog geen begroting beschikbaar.

Sector Mineralen en grondstoffen

Dubieuze Canadese goudzoekers slaan weer toe in Apusenigebergte

Het Canadese bedrijf Eldorado Gold Corporation schijnt via slinkse omwegen toch weer zijn slag te kunnen slaan in de Certej mijn gelegen in het Apusenigebergte. Het Canadese bedrijf statutair gevestigd in Vancouver heeft een slechte naam in de mijnbouwindustrie. Zij zijn voor 80% aandeelhouder van Deva Gold S.A. en de overige 20% is in handen van de Roemeense staat.

Via het National Agency for Mineral Resources schijnt de politieke gedeelde (eind) verantwoordelijkheid te liggen bij de Ministeries van Economische Zaken en Milieu & Bossen.  Hoe het controversiële mijnbedrijf aan zijn concessie is gekomen is niet helemaal duidelijk, maar volgens de aanwezige factsheets blijkt dat de burgemeester van Certejul de Sus, Petru Cimpian, de lokale media had verteld dat er op 2 oktober een bouwvergunning bestond). Het gewraakte nieuwe goud- en zilvermijnproject zou ongeveer 450 hectare land beslaan, waarvan 187 hectare bos. Een deel van het grondgebied dat onder de mijnactiviteit valt, is opgenomen in een beschermde Natura 2000-site. Het merendeel van de edelmetalen zou worden geëxploiteerd in de komende 16 jaar, waarbij meer dan 26.000 ton van het verboden cyanide zou worden gebruikt, waarvan het residu lokaal zou worden achtergelaten. Certejul de Sus, gelegen in het Apuseni-gebergte, net als Rosia Montana, behoort ook tot een historische mijnregio waar goud al enkele eeuwen wordt geëxploiteerd, eerst door individuen en vervolgens door communistische staatsondernemingen.
Certej is de plaats van een van de meest ernstige industriële ongelukken in het communistische tijdperk. In 1971 werd bij Certej een residudam met cyanide-resten van de goudwinning gemorst en 89 mensen gedood. Het ongeluk werd geheim gehouden door communistische autoriteiten, maar mensen in de regio weten het en begrijpen de risico’s van cyanide. In de afgelopen dagen hebben milieudeskundigen van Mining Watch Romania alarmklokken laten luiden omdat er al begonnen is aan de geplande goud- en zilvermijn in Certejul de Sus in het district Hunedoara, ondanks het feit dat de constructeur Deva Gold niet over alle benodigde vergunningen beschikt om de exploitatie te beginnen.

Grote gas en oliemaatschappijen stellen Roemeense investeringen uit.

De investeerders zijn niet gelukkig met de belastingregeling waartoe het Roemeense parlement heeft besloten. Black Sea Oil & Gas, een bedrijf onder zeggenschap van de Amerikaanse groep Carlyle, die twee offshore-perimeters exploiteert in de Roemeense Zwarte Zee, Midia en Pelican, zal dit jaar geen beslissing nemen om zijn investeringen voort te zetten.Zij kozen  voor dit besluit nadat eerder de Oostenrijkse groep OMV-Petrom, die de grootste gasomtrek aan de Zwarte Zee exploiteert in samenwerking met de Amerikaanse groep Exxon, op donderdag een vergelijkbare aankondiging deed. Beiden zich echter blijven voorbereiden op het moment waarop zijn investeerders een besluit zullen nemen over voortzetting van de investeringen, waaronder het verkrijgen van de nodige vergunningen en het afronden van de contracten met leveranciers van apparatuur en algemene ondernemer. Een belastingregeling van deze omvang per decreet opleggen, heeft deze patstelling met mogelijk grote gevolgen veroorzaakt. Een aantekening  om het in de wet te laten opnemen dat de belasting gedurende de hele concessieperiode niet zal veranderen, is enige toegemoetkoming van de Roemeense regering.  Wij mogen hopen dat de Roemeense regering zijn hand niet overspeelt.

Financiële sector

ING: Eerste volledig gedigitaliseerde bank in Roemenië.

De bank kondigde dit jaar aan dat het belangrijkste handelssysteem ING’s Home’Bank zal zijn, terwijl Self ‘Banken nieuwe soorten geldautomaten zullen hebben die de traditionele geldautomaten zullen vervangen. Dit doel is onlangs bereikt en operationeel.

Medewerkers zullen zich gaan richten op begeleiding bij complexere bankactiviteiten.
Klanten van ING kunnen contant geld storten met hun ING-kaart (RON of EUR) rechtstreeks bij de geldautomaten van de bank. Ze kunnen deze stortingen  overboeken via een betalingsopdracht – als ze het geld op een rekening bij een andere bank hebben staan ​​of ze het geld via het ING-internet overboeken bancaire dienst.
De rekeningen van de ING-klanten kunnen door andere mensen rechtstreeks bij de ING-geldautomaten worden aangeleverd, op basis van een depositocode die kan worden aangevraagd bij het ING Office voor RON-transacties vanaf 1 november 2018 of via een bankoverschrijving.
Volgens een beoordeling in 2017 gebruikten ING-klanten in de detailhandel de online bankactiviteiten al voor 99 procent voor de basistransacties.
ING Bank Romania kondigde in mei van dit jaar een stijging van de inkomsten met 32 ​​procent aan in de eerste drie maanden van 2018, tot RON 425 miljoen. In het afgelopen jaar heeft ING Bank 150.000 nieuwe klanten aangetrokken, aan het einde van maart 2018 rapporteerde de financiële instelling 623.500 gebruikers van ING Home’Bank, een stijging met 25 procent..

Sector Onderwijs

Cluj-Napoca herbergt het eerste gemengde leercentrum in Roemenië.

Cluj-Napoca is de eerste stad in Roemenië met een gemengd leercentrum, een systeem dat afstandsonderwijs combineert met het concept homeschooling en het schoolcurriculum dat op een internationale school wordt onderwezen.
De Britse leraar Julian Hingley, die verschillende internationale scholen leidde in Roemenië, richtte ongeveer een jaar geleden, in september 2017, het Cluj Study Centre op, meldde het lokale Adevarul.

De school heeft momenteel 12 studenten van 10 tot 16 jaar, waarvan de meesten het nationale onderwijscurriculum uit Engeland bestuderen.
Deze gemengde aanpak wordt ook hybride leren genoemd, een educatieve benadering waarbij een traditionele klasinteractie is vervangen door digitale activiteiten, volgens informatie op de website van het centrum.
Naast de Engelse leraren die verantwoordelijk zijn voor online leren op afstand, zijn er ook leraren die uren bijhouden of studenten op verschillende gebieden helpen. Er zijn twee leraren in het Cluj Study Centre, beide Britse burgers met ervaring in het onderwijs. Julian Hingley, die 38 jaar in het onderwijs heeft gewerkt, doceert Engels en geschiedenis, terwijl Duncan Smith, die vijftien jaar lang in Engeland heeft gewerkt, les geeft in de wetenschap. Er zijn echter ook gastdocenten die naar het centrum komen om cursussen te ondersteunen over onderwerpen als kunst, muziek, ondernemerschap en mindfulness.
De algemene studiedag is gepland van maandag tot vrijdag tussen 10.00-16.00 uur.

Roemeense middelbare landbouwschool financiert zichzelf met groenten en fruit.

De middelbare landbouwschool in Beclean, een stad in het district Bistriţa-Năsăud in het noordoosten van Transsylvanië, dekt zijn uitgaven door de verkoop van de groenten en fruit die het zelf verbouwd.
De studenten werken samen met de rector op het 3500 m² grote stuk grond van de school, dat een boomgaard en een solariumtuin omvat. De productie wordt verkocht en het geld wordt gebruikt voor de behoeften van de school, zoals meubels, videoprojectoren, printers of het onderhoud van de auto’s van de rijschool van de middelbare school.

Dit betekent dat de studenten geen geld bijdragen aan een “klasfonds”, zoals vaak gebeurt op lokale scholen.
“We doen het werk samen met de kinderen. In het voorjaar zaaien we  alles met de regisseur aan het hoofd. Ik geniet er ook van, anders zou ik het niet doen. Het geld gaat naar de behoeften van de leerkrachten en de studenten. Er is geen ‘schoolfonds’, legde Florin Magdea, de directeur van de middelbare school uit.
Vaak koopt het onderwijzend personeel van de school groenten en fruit en krijgen ze voorrang bij het kopen van het gewas van de school. Elke dag wordt een lijst met beschikbare groenten en fruit aangekondigd, vergezeld van de prijs.
“We gebruiken het schoolbord om de groenten op te sommen. Als we radijs hebben, schrijven we op het bord dat we ze hebben. Als ze RON 2 (ongeveer EUR 0,5) op de markt kosten, verkopen we ze voor RON 1,5, “legt de directeur uit. “We dekken onze uitgaven en hebben winst.”
De mensen in de stad komen ook groenten kopen van de school. Dit jaar heeft de school RON 19.000 (EUR 4.086) uit de verkoop van groenten en fruit opgebracht.
Tegelijkertijd, op 6 hectare land, kweekt de school hybride maïs van Pioneer, die 7 soorten hybriden test in de buurt van Beclean. De school ontving de zaden gratis voor 2 -3 hectare en kocht voor zelf het resterende land.
“We begonnen 5 jaar geleden samen te werken. We zijn naar een van hun presentaties in Bistriţa geweest, hebben contact met ze opgenomen en ze hebben ons een voorstel gedaan, “zei Magdea.
Twee jaar geleden werd de maïsproductie van de middelbare school verkocht via het elektronische openbare acquisitiesysteem SEAP. Het werd gekocht door de Telciu Forestry Unit. Dit jaar verdiende de middelbare school RON 16.000 (EUR 3.440) uit de verkoop van maïs.

Acht toonaangevende universiteiten hebben Europese Civic University opgericht.

Acht vooraanstaande universiteiten in Europa hebben besloten om een ​​Europese Burgeruniversiteit op te richten, waarvan de Universiteit van Boekarest lid is. Dit netwerk c.q. consortium zal ongeveer 384.000 studenten en 55.000 docenten samen met andere leden van de  academische gemeenschap samenbrengen, blijkt uit een persbericht van de Universiteit van Boekarest.Volgens het document, zal het consortium een ​​meertalige omgeving te stimuleren, native speakers van het Engels, Frans, Duits, Grieks, Italiaans, Roemeens, Spaans en Zweeds samenbrengen.
“European Civic University” zal een ruimte voor innovatief en verantwoord onderwijs zijn met culturele uitwisselingen in Europa, van de Oostzee tot de Middellandse Zee, die betrokken zijn bij het oplossen van de huidige problemen van haar burgers en instellingen. (… ) Door onze inzet voor deze belangrijke uitdagingen aan te gaan, onze positie om een ​​brug naar het zuiden van Europa” te creëren bevestigt de Universiteit van Boekarest.
Het is de bedoeling dat door middel van onderwijs, onderzoek en innovatie bij te dragen aan de versterking van de Europese integratie, de ontwikkeling van een actief Europees burgerschap en aan het oplossen van maatschappelijke problemen in de landen van herkomst, en nog veel meer.Het “European Civic University”  netwerk komt tegemoet aan het project van de Europese Commissie om de academische samenwerking en mobiliteit in de Europese ruimte te versterken via Europese universitaire netwerken.
De acht universiteiten hebben besloten om samen een universiteit voor Europees burgerschap op te richten zijn: Universiteit van Aix Marseille (Frankrijk), Universiteit van Kapodistrias van Athene (Griekenland), Universiteit van Boekarest (Roemenië), Vrije Universiteit van Brussel (België), de Autonome Universiteit van Madrid (Spanje), Sapienza University of Rome (Italië), University of Stockholm (Zweden), Eberhard Karls University in Tübingen (Duitsland).

Ontwikkelingen loonkosten-Marktwerking-Productiviteit

Roemeens bedrijfsleven en Nationale Bank bekritiseren loonstijging en minimumloon.

De Roemeense Businessmen’s Association of Romania(AOAR)  zegt dat de loonsverhogingen in openbaar bestuur, gezondheid en onderwijs, zonder te voldoen aan de prestatiecriteria, niet hebben geleid tot een verbetering van de dienstverlening aan bedrijven en burgers.
AOAR heeft de aandacht gevestigd op het feit dat de beslissingen om de lonen te verhogen zonder de herziening van het relevante juridische kader, in veel gevallen tegenstrijdig (frequente wijzigingen of handhaving over onrealistische  voorwaarden) hun doel van openbaar belang niet zullen bereiken. AOAR keurt het gebrek aan politieke wil met betrekking tot de automatisering van openbare diensten met name af, in tegenstelling tot de verklaringen en toezeggingen, die herhaaldelijk door alle politieke besluitvormers zijn opgeëist. Het gevolg van een gebrek aan automatisering voor openbare en lokale diensten is een hogere druk voor het verhogen van het aantal werknemers (meer dan 15.000 nieuwe werknemers in de publieke sector, in 2017).De AOAR  constateert met spijt dat het bestuursprogramma met betrekking tot de verbetering van de relatie tussen overheid en bedrijfsleven en omgeving slechts een loze verkiezingsbelofte is. Alle beslissingen die door de opeenvolgende regeringen na 1 januari 2017 zijn genomen, hebben de bedrijven aan strenge controles onderworpen, waardoor het vertrouwen en de prestaties van de sociaal-economische omgeving zijn aangetast. Het gevaar van het negeren, door de politieke besluitvormers, van de fundamentele verzoeken van de zakelijke omgeving, heeft geleid tot een aanzienlijke verlaging van de investeringen, tot versterking van de spanningen op de arbeidsmarkt en tot de vertraging van de economische groei, “aldus de AOAR. Tevens betoogt de AOAR dat de aankondiging van verhoging van het minimumloon, vanaf 1 november, vóór 1 januari 2019, een populistisch, willekeurig besluit is dat gevolgen zal hebben voor de particuliere sector, met name de verwerkende industrie.
De President van de Roemeense Nationale Bank Mugur Isarescu waarschuwt dat loonsverhogingen moeten worden gekoppeld aan een productiviteitsstijging. Bovendien zullen loonstijgingen op basis van marktwerking worden bepaald en niet door politici. Om een ​​solide economie te hebben, is het belangrijk om een ​​perspectief te behouden om coherente politieke hervormingen door te voeren. Roemenië heeft stabiele economische convergentie nodig. Het is de enige manier om onze bestemming te bereiken, “zei Mugur Isărescu.

Bijzondere berichten

Krachtige aardbeving in Roemenië.

Op 27 oktober jl. heeft een aardbeving van 5,8 graden op de schaal van Richter plaatsgevonden op 03.38, op een diepte van 151 kilometer, in de buurt van steden: Nehoiu (17 km), Covasna (33 km ) Intorsura Buzau (37 km) Kézdivásárhely (48 km) en Vălenii Mountain (53 km), volgens de National Research Institute Aard- Physics (INFP).
De aardbeving was ook voelbaar in Boekarest dat op circa 160 km van het episch centrum ligt.
Eerder dit jaarb(25 april jl.) vond ook een krachtige aardbeving met een kracht van 4,6 op de schaal van Richter, eveneens in seismische zone van de het district Vrancea nabij Buzau op een diepte van 145 km.
Het district Vrancea is een aardbevingsgebied en is een van de meest actieve seismische gebieden in Europa.Het is bekend om zijn intermediaire diepte (70 – 200 km) aardbevingen, die een magnitude van 7.0 tot7.8 kunnen bereiken.
In Boekarest herinneren de ouderen zich de aardbeving van 1977 die in gehele regio van Zuid-Oost-Europa voelbaar was die maar liefst 1570 doden en meer dan 11.000 gewonden kenden. Die aardbeving had een kracht van 7,4 op de Schaal van Richter en had zijn episch centrum in Vrancea, aan de voet van de Karpaten. Deze aardbeving gebeurde op een diepte van 94 km. Omdat seismologen aangeven dat aardbevingen zoals in 1977 zich kunnen herhalen, heeft men met name in Boekarest de risico’s in kaart gebracht. De informatie op de kaart laat zien dat de meest gevaarlijke gebieden van de hoofdstad zijn Pantelimon en Otopeni, naast het huis van de Vrije Pers en Baneasa. Aan de andere kant zouden de mensen in Boekarest de veiligste zijn in de metaalindustrie, IMGB (zwaar bedrijf in Boekarest) en Dambovita. De seismische kaart van de hoofdstad toont de plaatsen waar een aardbeving de grootste schade zou aanrichten, maar ook de veiligste gebieden in Boekarest, waar mensen het meest veilig zijn in het geval van een enorme aardbeving.

BZN Duo met “The Grande Finale” naar Roemenië.

Jan Keizer en Anny Schilder, beroemd om hun BZN-duo, gaan hun gezamenlijke carrière beëindigen. Op 31 december 2019 zal het gordijn eindelijk vallen op hun unieke samenwerking.
Het zal dan alweer tien jaar geleden zijn dat ze hun nieuwe start hebben gemaakt als zangduo.
Jan en Anny begonnen deze ’tweede jeugd’ nadat ze bijna 25 jaar nauwelijks hadden gesproken. “Het voelde niet zo toen we weer samen op het podium waren. Het ging gewoon zoals gewoonlijk. Ik herinner me nog goed dat we er allebei behoorlijk door geraakt waren “, zei Jan.
Het vervolg is bekend. Het duo ging weer aan het werk, wat al snel resulteerde in de hit Take Me To Ibiza en succesvolle gouden albums en uitvoeringen in binnen- en buitenland.
De eerste stappen van het duo zijn duidelijk van de ‘gouden’ periode bij BZN. Van 1976 tot 1984 maakten ze een grote plons als het gezicht van de groep, dat een ware legende werd in de Nederlandse muziekwereld.
Tegen het einde van 2019 zal de unieke, herkenbare stemcombinatie van Jan en Anny daarom niet meer ‘live’ worden gehoord. Jan: “Ik word volgend jaar zeventig en heb dit prachtige vak al meer dan 50 jaar beoefend. Het was heel leuk, maar ik zou graag wat meer tijd doorbrengen met mijn vrouw, mijn kinderen en mijn kleinkinderen. Maar tot die tijd zal ik altijd mijn best doen om samen met Anny de mensen een geweldige avond te geven “.
De band heeft aangekondigd een theatertour door Nederland te maken en een aantal concerten te volgen in België, Roemenië en Zuid-Afrika. De concerten worden “The Grande Finale” genoemd.
De show “De Duel van Hits” in Boekarest wordt de laatste BZN in Boekarest. Roemenië is niet zomaar gekozen, want BZN stond daar decennialang hoog op de hitlijsten en men heeft daar zoiets als “Eeuwige roem” bereikt.Francesco Napoli en George Baker zullen toetreden tot de musical oldies maar goldies “duel”.
De show is gepland in Sala Palatului in Boekarest op 29 november 2018, waar men vanaf 18:30 uur welkom is.
Tickets, variërend van RON 99, RON 149, tot RON 249 en RON 349 zijn verkrijgbaar via ticketstore.ro!

Nagekomen bericht

Damen in Roemenië – We zijn hier voor de lange termijn.

Damen Shipyards Group, een wereldwijd scheepsbouwbedrijf, heeft wereldwijd 35 scheepsbouw- en reparatiewerven, waarvan er twee in Roemenië zijn. Een van hen, die het onderwerp is van de recente overname door Damen van de controle over zijn activiteiten, is Damen Mangalia Shipyard en wordt beschouwd als een van de grootste werven in Europa. De nieuwe acquisitie maakt Roemenië het land met de belangrijkste productie binnen de groep, in termen van faciliteiten en personeelsbestand, en omvat dus meer dan 4.500 Roemeense werknemers plus 1.500 onderaannemers, allemaal Roemenen.
Met een geschiedenis van meer dan 90 jaar begon Damen zijn bedrijf 25 jaar geleden in Galaţi, eerst als partner en sinds 1999 als grootaandeelhouder. Damen heeft zwaar geïnvesteerd in de site en heeft de Damen Galati Shipyard veranderd in een van de meest succesvolle voorbeelden van privatisering in de Roemeense economie.

Meer dan 400 schepen zijn gebouwd sinds de site Galati is toegetreden tot de Damen Shipyards Group, voor diverse klanten in 70 landen, waaronder Australië, België, Brazilië, Canada, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Hong Kong, IJsland, Italië, Nederland, Mexico, Noorwegen, Singapore, Zweden en het Verenigd Koninkrijk. 29 Navy schepen zijn gebouwd sinds 2002 in de werf in Galati, dertien marine en kustwacht autoriteiten over de hele wereld, waaronder veel NAVO-lidstaten en de EU. De site werd de grootste Roemeense exporteur schepen, en een van Damen

Foto: Damen Galati

de belangrijkste productie-eenheden in de defensie-industrie in Roemenië. De site heeft veel baat bij hun ervaring – alle managers zijn lokale en afstammelingen van vader op zoon van navaliştilor het gebied. In feite de hele Damen-groep profiteert hiervan; Galati navaliştilor ervaring is niet alleen geëxporteerd naar klanten in de vorm van schepen die hier gebouwd zijn, maar wordt gedeeld via de overdracht van kennis naar de hele groep. Bijvoorbeeld, het Marine Engineering Galati Marine Design bedrijf, onderdeel van de Damen Groep, heeft ongeveer 150 ingenieurs in dienst leveren van complete projecten voor alle marineschepen gebouwd door Damen. Samen met zusterbedrijf Damen Schelde Naval Shipbuilding heeft Damen Shipyard de belangrijkste site in de Defense & Security Division van de Damen Shipyards Group. maar het wordt ook gedeeld door de overdracht van kennis binnen de groep. Bijvoorbeeld, Marine Engineering Galati marine design bedrijf, onderdeel van de Damen Groep, heeft ongeveer 150 ingenieurs in dienst leveren van complete projecten voor alle marineschepen gebouwd door Damen. In 2007, met uitzicht op een grote crisis en het verdwijnen van ervaren arbeidskrachten wrd desondanks besloten om haar werkzaamheden in het gebied voort te zetten.De  werf in Galati heeft zijn eigen opleidingscentrum opgericht, erkend door het Ministerie van Onderwijs.Tot op heden werden bijna 2.000 jongeren getraind in verschillende beroepen, zoals lassers, slotenmakers, scheepsbouwers, en specialisten voor fitter en slangen aggregaten. Damen Galati Welding Teams, voorbereid in het Training Centre, wonnen de gouden medailles in 2016 en 2018 tijdens de Arc Cup International Laswedstrijd in China. Hun buitengewone prestaties is een duidelijke demonstratie van hun inzet voor kwaliteit en getuigen ook van het rijke culturele erfgoed in de stad van de scheepsbouw van Galati, die toen op wereldniveau de beste specialisten heef geleverd.

In de zomer van 2018, aan het eind van zeven maanden van onderhandelingen met de Roemeense regering, was Damen het enige bedrijf dat belangstelling had voor overname van de Daewoo Group Shipyard Mangalia die op de rand van een faillissement stond en is bereid geweest om een partnerschap aan te gaan met de Roemeense regering op  het gebied van controle en exploitatie van dit belangrijke industriële doel in de Roemeense economie. Net zoals bij de Damen werf in Galati nam het bedrijf 20 jaar geleden de staatswerf over, was de overname van de managementvennootschap van Mangalia niet afhankelijk van de ontvangst van de orders van de Roemeense overheid.

De Damen-strategie is om Mangalia op te nemen gericht op de bouw van offshore- en cruiseschepen. Op dit moment richt Damen zich op het verkrijgen van nieuwe orders om zich een ​​succesvolle en welvarende toekomst voor deze site te verzekeren. Daarnaast wil Damen hoog opgeleide werknemers te behouden en de site heeft ervaren, zonder de handhaving en uitbreiding dit niet mogelijk was.

Damen is in Roemenië op de lange termijn gericht. Het doel van de groep is om de onbetwistbare succes van Damen Galati voort te zetten en de ontwikkeling van het enorme potentieel van de Mangalia scheepswerf.

Deze professionele aanpak blijft een grote waarde bewijzen voor de gemeenschappen waarin de Damen Group actief is. Damen Galati is bijvoorbeeld een van de meest actieve bedrijven die NGO-projecten ondersteunen ten behoeve van de lokale gemeenschap op drie belangrijke gebieden: onderwijs, gezondheidszorg en sociale programma’s. Eerder deze week sloot Damen Galati Shipyard een samenwerkingsverband met het stadhuis van Galati om grote investeringsprojecten voor de gemeenschap te realiseren.

Altijd heeft Damen op alle niveaus met de Roemeense autoriteiten samengewerkt, deze samenwerking is transparant, correct en exclusief institutioneel, ongeacht de kleur van de democratisch verkozen politieke macht. Dit is de filosofie van de Damen Group, die op gelijke afstand staat ten opzichte van de politieke factor in alle landen waar het betrokken is. Tegelijkertijd heeft de Damen Group in de afgelopen jaren een gedragscode goedgekeurd die in overeenstemming is met de hoogste internationale normen. Het heeft betrekking op zowel institutionele betrekkingen met de autoriteiten van de landen waar zij actief zijn, en in samenwerking met lokale partners (waaronder consulting activiteiten, gezondheid, enz.), en dat doen alle Westerse bedrijven die werkzaam zijn in het veld (met inbegrip van de daarmee verband houdende defensie-industrie).

Ten slotte was en is Damen altijd open en coöperatief met media over de hele wereld en bouwde het een waardevolle relatie op met mediakanalen in Roemenië. Damen wijst erop dat dit soort negatieve artikelen, zoals die onlangs in de media in Roemenië die multinationals in de schijnwerpers plaatsen een gangbare praktijk in de zakenwereld is, vooral wanneer belangrijke contracten aan de orde zijn. Aan de andere kant, op het moment, Damen onderzoekt de impact die negatieve mediacampagne en l met informatie  die onwaar en lasterlijk is. Overwogen wordt in samenspraak met advocaten of een gerechtelijke procedure passend is in onderhavige situatie.(Redactie DRN: De lastercampagne is opgezet door de voormalige president Basescu die geen smetteloos verleden heeft. Het artikel is ook geplaatst in De Volkskrant en richtte zich ook tegen premier Mark Rutte en het Nederlandse lid van de Commissie van Venetië Martin Kuijer) Bron: Hotnews 5 november 2018.

Disclaimer

De nieuwsbrief van het Dutch Romanian Network wordt met grote zorgvuldigheid samengesteld. Voor een mogelijke onjuistheid en/of onvolledigheid van de hierin verstrekte informatie kan het Dutch Romanian Network geen aansprakelijkheid aanvaarden, evenmin kunnen aan de inhoud van de nieuwsbrief rechten worden ontleend. De artikelen geven niet noodzakelijkerwijs de mening van het bestuur weer.