Nieuwsbrief augustus 2021

Header-news

DRN NIEUWS

Samenwerkingsproject DRN en NRCC van start

Op 3 augustus jl. hebben vertegenwoordigers van de Taskforces Agri@Food van de  DRN en NRCC elkaar digitaal in petit comité gesproken en daarmee het startschot gegeven om gezamenlijk activiteiten te ontwikkelen c.q. mogelijkheden  voor hun te leden creëren die kunnen leiden tot een win-win situatie in beide landen. Kortom, een strategisch partnerschap tussen NRCC en DRN zou wenselijk zijn maar ook tussen beide landen want  Nederland en Roemenië zijn complementair en zeker niet concurrerend.
Van DRN zijde is een notitie ingebracht “Agricultural cooperation NL-RO: Opportunities to create a win-win situation”. Deze kunt u raadplegen door hier te klikken. Over de voortgang zal u via deze nieuwsbrief regelmatig worden geïnformeerd want onderhavige activiteiten hebben ook een relatie van de EU activiteit van “Farm to Fork” dat onlangs ook door de Roemeense Minister van Economische Zaken is geëntameerd.

Voorzitters van beide Task Forces zijn Reinder Schaap(DRN – Voormalige landbouwraad) en Laurentiu Gioroc(NRCC – FrieslandCampina Romania).

Wetskills-Roemenië 2021 – September 11 t/m 23 september

Voor de vijfde maal organiseert de Nederlandse Wetskills Foundation een Wetskills Challenge in Boekarest.
Kortweg is de Wetskills Challenge erop gericht dat zij de waterproblematiek in de ruimste zin van het woord bestuderen en in een relatief korte periode daarvoor oplossingen aandragen. De waterproblematiek kan door iedere instelling, overheid of bedrijf worden aangedragen(case owners). Wetskills Foundation nodigt studenten (Bachelor (laatste jaar), Master en PhD) en Young Professionals van universiteiten en organisaties wereldwijd met een passie voor Water-Energy-Food uit om deel te nemen aan deze Wetskills Challenge. De Wetskills Water Challenge is een evenement van twee weken voor universitaire studenten en jonge waterprofessionals van wereldwijd. De deelnemers werken multidisciplinair en interculturele teams om kant-en-klare oplossingen te ontwikkelen voor wateruitdagingen van voornoemde Case Owners. Deze Wetskills-editie in Roemenië wordt georganiseerd door de University of Agronomic Sciences and Veterinary Medicine, de Politehnica Universiteit en de Technische Universiteit voor Civiele Techniek in Boekarest. Andere belangrijke partners zijn de Romanian Water Association, Apele Romane en de Nederlandse Ambassade(Violeta Coizianu). Voor instellingen zoals Deltares, Ingenieursbureau’s zoals Witteveen+Bos en bedrijven zoals Nijhuis Industries, en vele anderen die deel uitmaken van de watersector kan het zeer aantrekkelijk zijn om direct (als case-owner) te participeren of op een andere wijze kennis te maken met de Roemeense watersector die vele mogelijkheden biedt. Er is ook een link met de Amsterdam International Water Week(AIWW 2021 die van 1-5 november in Amsterdam wordt georganiseerd en die als centraal thema ‘Blue-Green deals with Integrated Solutions’heeft

Voor nadere informatie: https://wetskills.com/event/wetskills-romania-2021/ Contactpersoon is Johan Oost( (johan.oost@wetskills.com, Mob.+31 (0)6-2678 5402)

Roemenië heeft grote problemen met water als hulpbron

De Roemeense Minister van Landbouw Adrian Oros attendeert de regering erop dat in de regio Dobroedzja(Zwarte Zee gebied) al vele jaren sprake is van een ernstig watertekort en in het district Dolj(ten zuiden van Craiova) een zich steeds uitbreidende verwoestijning plaatsvindt. Het ligt voor de hand om het te wijten aan de opwarming van de aarde, maar dat is onjuist. Dat is een factor die er nog aan moet worden toegevoegd. De chaos die na 1989 ontstond was de oorzaak met name in Dolj  de uitstekende irrigatiewerken(nabijheid Donau) door mensen met minder goede bedoelingen werd ontmanteld.
Oros wijst erop dat er geen middelen in de rijksbegroting zijn vrijgemaakt om een waterbeheersingsstrategie te financieren dat circa 4 miljard bedraagt in het kader van Nationaal Programma Weerbaarheid en Doorstart (PNRR). Oros sluit de mogelijkheid van publiek-private samenwerkingen niet uit.. Dat biedt zowel voor banken en bedrijven aantrekkelijke mogelijkheden. De nood is hoog omdat het direct een negatieve impact heeft op de voedselvoorziening.

Agrarische Sector

Frankort & Koning Beheer Venlo BV neemt het bedrijf TP Haluco Holdings BV over.

Omdat beide bedrijven actief zijn in Roemenië heeft de Roemeense Raad voor de Mededinging de transactie goedgekeurd  waarmee Frankort & Koning Beheer Venlo BV voornemens is TP Haluco Holdings BV over te nemen en het geen aanzienlijke belemmeringen voor daadwerkelijke concurrentie op de lokale markt opwerpt.
In Roemenië is Frankort & Koning Beheer Venlo BV actief op de groothandelsmarkt van verse groenten en fruit.
TP Haluco Holdings BV, Nederland, is eigenaar van Haluco BV en Nedalpac BV, bedrijven die actief zijn in de marketing en distributie van groenten en fruit. In Roemenië is Haluco BV actief op de groothandelsmarkt van verse groenten en fruit.

Roemeense boerenclub: Roemenië heeft een uitzonderlijke oogstscore

De Roemeense Boerenclub maakt bekend dat Geoglam (cropmonitor.org) op 28 juli 2021 een rapport heeft uitgebracht over gewassen wereldwijd. Geoglam is een organisme dat  gewasvoorspellingen genereert via een planetair satellietsysteem. Op de uitgevouwen kaart van de aarde is Roemenië het enige land met een volledige oogstclassificatie op het niveau Uitzonderlijk (alle gewassen in heel Roemenië hebben deze classificatie ontvangen).

“We kunnen ervan uitgaan dat dit een referentiemoment is voor Roemenië, wat in onze tijd geen twee keer voorkomt. De oogstclassificatie “Uitzonderlijk” brengt de wereld onder de aandacht van het potentieel van de landbouw in ons land. Tegelijkertijd is het een goede gelegenheid om het bewustzijn en de erkenning van de rol en bijdrage van boeren bij het waarborgen van voedselzekerheid te vergroten. Deze evaluatie toont de resultaten aan die boeren kunnen behalen door toepassing van hoogwaardige technologie die wordt geleverd door agribusiness-bedrijven, in gunstige klimatologische omstandigheden, resultaten die kunnen worden versterkt door optimale werkomstandigheden voor boeren te creëren “, zei Cezar Gheorghe, analist bij de Club van Roemeense boeren voor de graanhandel.

“Irrigatie is de essentiële factor voor Roemenië om zijn potentieel in de landbouw te bereiken. Alleen geïntegreerd waterbeheer zal ervoor zorgen dat de hulpbron wordt gebruikt voor landbouw en milieubescherming. Meerjarenplanning is nodig om te zorgen voor irrigatie (nationaal systeem en lokale projecten) en drainage, gebaseerd op de geïntegreerde waterstrategie. In 2020 heeft de Roemeense regering uit de nationale begroting compensaties toegewezen voor een bedrag van 850 miljoen lei. Irrigatie elimineert het risico van oogstverlies als gevolg van droogte en compensatiebetalingen. Roemenië is het land met de meest spectaculaire stijging van de productie en opbrengst in de landbouw in de Europese Unie in de afgelopen 10 jaar. We hebben beleid en programma’s nodig die de verhoging van de winstgevendheid en prestaties in de Roemeense landbouw ondersteunen “, zei Florian Ciolacu,

De Roemeense boerenclub heeft een voorstel gelanceerd om een ​​nationale strategie voor geïntegreerd water- en bodembeheer voor de landbouw te ontwikkelen, die het kader zal bieden voor een meerjarig  overheidsinvesteringsprogramma om het nationale irrigatiesysteem te moderniseren en het programma voor lokale irrigatieprojecten te ondersteunen. De eerste vergadering van de werkgroep vond plaats op 16 juli jl. in Timişoara, met deelname van de leiding van het ministerie van Landbouw en Plattelandsontwikkeling, de Timiș County Council, de USAMVB in Timișoara en boeren in de regio.

Over de Roemeense Boerenclub
De Romanian Farmers Club for Performance Agriculture is een non-profit  en niet-gouvernementele vereniging van Roemeense boeren. De leden van de vereniging zijn goed presterende boeren die bedrijfsmodellen hebben die gebaseerd zijn op innovatie, technologie en goede praktijken in de landbouw, om het concurrentievermogen en de toegevoegde waarde op dit gebied te vergroten.
Het belangrijkste doel van de Roemeense Boerenclub is om ervoor te zorgen dat haar leden actief worden betrokken bij het proces van overleg en uitwerking van Europese en nationale regelgeving op landbouwgebied, om de prestaties van Roemeense boeren te verbeteren.

De activiteit van de vereniging wordt georganiseerd rond projecten, gebaseerd op de behoeften van boeren, goedgekeurd door de Raad van Bestuur en in praktijk gebracht door de uitvoerende eenheid van de Club. De projecten richten zich op wetgeving, belastingen, technologie en human resources en zijn gericht op het vinden van oplossingen die op een reële, concrete manier reageren op de problemen waarmee boeren worden geconfronteerd.
De Roemeense Boerenclub lanceert en voert concrete programma’s en projecten uit in vier strategische actierichtingen: vertegenwoordiging, advisering en consultancy, training en leiderschap, informatie en communicatie. De aanpak van deze vereniging lijkt ons als DRN professioneel en daarmee een uitstekende gesprekspartner voor het Roemeense Ministerie van Landbouw! En daarmee ook voor de Taskforces Agri&Food van de NRCC en DRN Zie ook: https://cfro.ro/

Europese fondsen van meer dan € 3 miljard voor landbouw in de komende 2 jaar

De landbouwsector, een van de meest gefinancierde en financierbare sectoren van de Roemeense economie zal profiteren van een totale toewijzing van ongeveer 20 miljard euro. Onderhavig bedrag gaat over de periode 2021-2027, inclusief voornoemde overgangsperiode van 2021-2023.

Welke projecten zullen de komende twee jaar financiering krijgen in de landbouw? 

De eerste aanvraagsessies voor toegang tot Europese fondsen die tijdens de overgangsperiode waren toegewezen, werden medio juli als volgt gelanceerd:

  • Submaatregel (SM) 4.1‘Investeringen in landbouwbedrijven’, met een toewijzing van 760 miljoen EUR, zal niet-terugbetaalbare steun verlenen voor de volgende componenten:
    • Veehouderij (primaire productie, verpakking en promotie) op nationaal niveau: 240 miljoen euro;
    • Een eenvoudige aankoop en irrigatieapparatuur op de boerderij: 125 miljoen EUR;
    • Groenten (ook in beschermde gebieden) en aardappelen (primaire productie, verpakking en promotie): 100 miljoen EUR;
    • Jonge boeren (aankoop van machines – planten en vee): 75 miljoen euro;
    • Veehouderij (primaire productie, verpakking en promotie) op bergniveau: 60 miljoen euro;
    • Fabriek (conditionering, verwerking op de boerderij en promotie): 55 miljoen EUR;
    • Zoötechnisch (conditionering, verwerking op de boerderij en promotie): 55 miljoen EUR;
    • Groenten, aardappelen (verpakking, verwerking en promotie): 50 miljoen EUR;
  • Submaatregel (sM) 4.1a‘Investeringen in fruitbedrijven’: toewijzing van 122,7 miljoen EUR ;
  • Submaatregel (sM) 4.2‘Steun voor investeringen in de verwerking en afzet van landbouwproducten’: toewijzing van 140 miljoen EUR ;
  • Submaatregel (mkb) 4.2a‘Ondersteuning van investeringen in de verwerking en afzet van fruitproducten’: 10 miljoen euro ;
  • Submaatregel (sM) 4.3‘Investeringen voor de ontwikkeling, modernisering en aanpassing van landbouwinfrastructuur’ – Component landbouwwegen: 100,66 miljoen EUR ;
  • Submaatregel (mM) 6.1‘Oprichting van jonge boeren’: 100 miljoen euro ;
  • Submaatregel (mkb) 6.2‘Steun voor het opzetten van niet-agrarische activiteiten’: 50 miljoen euro ;
  • Submaatregel (SM) 6.3‘Ondersteuning voor de ontwikkeling van kleine landbouwbedrijven’: 87 miljoen euro Europese middelen;
  • Submaatregel (mkb) 6.4‘Investeringen in de oprichting en ontwikkeling van niet-agrarische activiteiten’: 100 miljoen euro aan Europese fondsen;
  • Submaatregel (SM) 9.1“Oprichting van producentengroeperingen in de landbouwsector”: 5 miljoen euro publieke toewijzing;
  • Submaatregel (mkb) M10agromilieu en klimaat: 142 miljoen EUR openbare toewijzing en 146,76 miljoen EUR Europese middelen;
  • Submaatregel (sM) M11‘Biologische landbouw’: 129,63 miljoen EUR aan openbare toewijzing en 102,65 miljoen EUR aan Europese fondsen;
  • Submaatregel (SM) M13„Betalingen voor gebieden met natuurlijke of andere specifieke beperkingen”: 660,12 miljoen EUR openbare toewijzing;
  • Submaatregel (SM) M14“Dierenwelzijn”: 273,6 miljoen euro overheidstoewijzing;
  • Submaatregel (mkb) 16.4‘Steun voor horizontale en verticale samenwerking tussen actoren in de toeleveringsketen’: 40 miljoen euro ;
  • Submaatregel (mkb) 16.4a‘Steun voor horizontale en verticale samenwerking tussen actoren in de toeleveringsketen’- pomarities: 10 miljoen EUR ;
  • Submaatregel (mM) 17.1‘Planten- en dierenverzekering’: 31,2 miljoen EUR openbare toewijzing; (projectplafond 34,32 miljoen EUR);
  • Maatregel M19.1‘Voorbereidende steun voor de ontwikkeling van (toekomstige) lokale ontwikkelingsstrategieën’: 5 miljoen EUR ;
  • Maatregel M19.2‘Ondersteuning voor de uitvoering van acties in het kader van de lokale ontwikkelingsstrategie’: 100 miljoen EUR openbare toewijzing;
  • Maatregel M19.4‘Ondersteuning van de exploitatie- en animatiekosten van LAG’s’: 23 miljoen EUR ;

(De toewijzingen kunnen ook veranderen afhankelijk van de geïdentificeerde bedragen tot de openingsdatum van de sessie)

Het effect dat de producenten voelden na de introductie van de labels “increased in Romania”: Zero
Meer dan vijf jaar geleden hadden vleesproducenten hoge verwachtingen van het etiket met de herkomst van de door hen vervaardigde producten. Uit een recente beoordeling van de Europese Commissie blijkt echter dat meer dan de helft van de geraadpleegde Europese marktdeelnemers geen tastbare voordelen heeft gemeld na de verplichting om deze etikettering op te nemen. Roemenië staat niet op de lijst van landen waar de markttoegang licht is toegenomen.

De term “opgegroeid in Roemenië”, die sinds 2015 op etiketten van varkensvlees, schapen, geiten en pluimvee staat, na de inwerkingtreding van een verordening van de Commissie betreffende de aanduiding van het land van oorsprong of de plaats van oorsprong voor verse, gekoelde of bevroren vlees (Verordening 1337/2013), had geen bijzondere impact op binnenlandse producenten. Door hen langverwachte, in het idee dat het de consumptie zal stimuleren, maar vooral de toegang tot grote winkelketens, heeft het label de aantrekkelijkheid van lokale producenten op de markten niet vergroot, volgens een evaluatierapport van de Europese Commissie voor het Europees Parlement.
„Wat betreft de voordelen die voortvloeien uit de inwerkingtreding van de verordening, heeft meer dan de helft van de geraadpleegde marktdeelnemers geen specifieke tastbare voordelen gemeld die voortvloeien uit de tenuitvoerlegging van de verordening; slechts in enkele lidstaten (Ierland, Griekenland, Duitsland, Denemarken) is door sommige marktdeelnemers in de varkenssector een lichte toename van de toegang tot de interne markt gemeld, maar dit heeft niet geleid tot hogere productieprijzen. Exploitanten in andere lidstaten hebben geen veranderingen in de dynamiek van de interne markt gemeld. Van de immateriële voordelen is de toename van de transparantie en dus het consumentenvertrouwen het vaakst gemeld”, aldus het rapport.

Consumenten willen lokale producten
Wat de mening van de consument betreft, blijkt uit het onderzoek dat het land van herkomst een belangrijke overweging is bij de aankoop van vlees. De meeste consumenten geven de voorkeur aan vlees van nationale oorsprong, aangezien het veiliger is of van betere kwaliteit dat in hun eigen land wordt geproduceerd, en de tevredenheid over de informatie op het etiket is over het algemeen hoog tenzij de varkenspest heerst.

Het onderzoek meldde echter een laag begrip van de termen “opgegroeid in” en “oorsprong”. De meeste consumenten interpreteren de term ‘opgegroeid in’ als het land waar het dier zijn hele leven of geboorteland heeft doorgebracht. Daarom zullen sommige consumenten zich waarschijnlijk (onbedoeld) misleiden door de etikettering met betrekking tot de groeiperiode. Dit is vooral te wijten aan een gebrek aan duidelijke communicatie en specifieke kennis, en niet zozeer aan de regelgeving zelf.

Protectionisme in Duitsland?
Om dichter bij huis te blijven geldt dat vanaf de zomer van 2022 krijgt alleen het vlees van biggen die bij onze oosterburen zijn geboren, opgegroeid en geslacht nog een plek in de winkelschappen van de grootgrutter krijgen. Ook gaat de supermarkt de varkensboeren voortaan een prijs betalen die de kosten dekt. Deze grootgrutter is het Keulse supermarktconcern Rewe, bekend van de winkelmerken Rewe en Penny, is met een marktaandeel van 20% een grote speler op de Duitse markt.
In Duitsland hebben varkensboeren het moeilijk en daar speelt Rewe met deze maatregel op in. Pas als de maatregel wordt overgenomen door andere supermarkten, is er voor Nederlands biggen en varkensvlees in Duitsland helemaal geen plaats meer.

Kosten zijn iets gestegen
In de toeleveringsketen van varkensvlees en pluimvee varieerden de etiketteringskosten van verwaarloosbare waarden tot maximaal 2%. De reden hiervoor is dat de kosten die al gemaakt zijn voor de algemene traceerbaarheidsregels de kosten hebben opgevangen die zijn ontstaan ​​door de implementatie van de nieuwe regels. Deze minimale kostenstijgingen werden niet in de hele keten doorgegeven en het onderzoek bracht geen bewijs aan het licht dat de consumentenprijzen veranderden als gevolg van de uitvoering van de verordening.
“De verordening is ontworpen om een ​​minimale impact op de sector te hebben, terwijl de consumenten voldoende informatie krijgen voor hun aankoopbeslissing. Er zijn aanwijzingen dat deze doelen zijn bereikt. Daarom is het in dit stadium niet nodig om de huidige bepalingen te herzien. Deze conclusie doet geen afbreuk aan de algemene beoordeling van consumenteninformatie waarnaar wordt verwezen in de “van boer tot consument”-strategie, concludeert het rapport.

Corrupte Italiaanse “boeren” lichten de Roemeense staat op

De Roemeense staat heeft van de EU gelden ontvangen om de kweek van tomaten te bevorderen. Het Europees Bureau voor Fraudebestrijding(OLAF) controleert of de gelden worden besteed conform de verstrekkings voorwaarden. Zij ontdekten dat vijf Italiaanse quasi tomatenkwekers gevestigd in het district Mehedinti voor ca.850.000 de Roemeense staat hebben opgelicht.

“Er is nog geen cent van dit geld uitgegeven in Roemenië. Zodra het Roemeense Agentschap voor Betalingen in de Landbouw de subsidies overmaakte naar de bankrekeningen van de vijf bedrijven, werd het geld overgemaakt naar bankrekeningen in Italië, waar het snel werd afgehaald aan geldautomaten of loketten in banken en gebruikt om andere criminele activiteiten te financieren “, aldus OLAF.

Ontwikkelingen milieu, klimaat, energietransitie en Green Deal

De lobby van de Europese gasindustrie is geïntensiveerd

Roemenië – de op één na grootste producent in de EU wordt geconfronteerd met een toename van de marktfinanciering als gevolg van het onvriendelijke beleid van Brussel.  Er is sprake van een politieke controverse over het feit om  gas als een niet-duurzame brandstof te beschouwen.

Waarom het belangrijk is: 
Roemenië bereikte in 2020 een positie in de top van de belangrijkste gasproducenten in de Europese Unie (EU) en bereikte de tweede plaats, met een productie van 9 miljard kubieke meter , een verdubbeling van het procentuele aandeel, van 9, 1% in 2019 tot 16,5% van het totale gasvolume dat vorig jaar door EU-landen werd geproduceerd.. De intensivering van de industrielobby vindt plaats in de context waarin verschillende regeringen, waaronder Roemenië, de op één na grootste gasproducent van de EU , maar ook Europese bedrijven (OMV Petrom en Romgaz zijn grote gasproducenten in Europa) worstelen om gas op de lijst van duurzame economische activiteiten van de Unie te krijgen. Hoewel het uitsluiten van gas van de lijst gasproducenten er niet van zou weerhouden zichzelf te financieren met leningen of eigen vermogen, vrezen sommige bedrijven dat financiering duurder zal worden. Overheden, vooral die in Oost-Europa, zien gas als een overgangsbrandstof van steenkool naar hernieuwbare bronnen. Ondanks de aanbeveling van enkele EU-experts om gas op de lijst op te nemen, maar alleen als het voldoet aan strikte emissieregels (wat volgens Reuters momenteel geen enkele gasfabriek in Europa doet), heeft de Europese Commissie nog geen besluit genomen.

ING Bank lanceert eerste groene lening voor groene auto (elektrisch)

De eerste groene lening in de portefeuille van ING voor particulieren heeft een rente die bijna twee procentpunt lager ligt dan het standaard persoonlijke leningaanbod. Bovendien kan het ter plaatse worden toegekend op basis van één enkel document: de proforma factuur. Om de transitie naar een duurzame levensstijl bij individuele klanten te stimuleren, lanceert ING Bank Roemenië de eerste groene lening in haar portefeuille voor het retail segment. Afgeleid van het aanbod van leningen voor persoonlijke behoeften, is het bedoeld voor diegenen die een volledige of plug-in hybride elektrische auto willen kopen, met een rentepercentage tussen 5,49% en 9,99%.

De aankoop van milieuvriendelijkere auto’s groeit wereldwijd. In Roemenië was er volgens een APIA-studie in de eerste vier maanden van 2021 een stijging van 79,8% in de verkoop van “geëlektrificeerde” auto’s in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Bovendien steeg het aantal verkochte plug-in hybride auto’s opmerkelijk, tot wel 155,25%.

Duurzaamheid is al lang niet meer in de “nicetohave”-sfeer van bedrijfsstrategieën. Tegenwoordig is het een noodzaak. We hebben wereldwijd grote doelen en we moeten allemaal een bijdrage leveren, of we het nu hebben over bedrijven, NGO’s, autoriteiten of individuen. We horen in Roemenië steeds meer over duurzame of groene leningen, de meeste gericht op het segment van de grote bedrijven, waar ING ook erg actief is. Maar ook de detailhandel moet bijblijven en met oplossingen komen die diegenen belonen die het milieu willen beschermen. En dit product is voor ons een goed begin in deze richting, waarmee we dergelijke verantwoorde consumentenbeslissingen willen aanmoedigen en faciliteren”, zegt Roxana Cristea, Lending TribeLead ING Bank Roemenië .

De eerste groene lening in de portefeuille van ING voor particulieren heeft een rente die bijna twee procentpunt lager ligt dan het standaardaanbod van een persoonlijke lening. Bovendien kan het ter plaatse worden toegekend op basis van één enkel document: de proforma factuur. ING Bank verlangt geen betaling van een voorschot voor het verstrekken van de lening en evenmin het afsluiten van een CASCO-verzekering. In de eerste fase is het in beperkte aantallen beschikbaar in het ING-aanbod, tot het einde van het jaar. De lening kan enkel aangevraagd worden in het ING Office-netwerk en kan dan rechtstreeks vanuit Home’Bank worden beheerd.

Onverwacht obstakel in de strijd tegen de opwarming van de aarde: mensen eten te weinig friet

De strijd om kooldioxide te verminderen heeft een totaal onverwacht obstakel aan het licht gebracht: de wereld consumeert niet genoeg frites. Dat is de conclusie van de Deense groep AP Moller Maersk A/S . Maersk is ’s werelds grootste rederij en zegt biobrandstof te gaan gebruiken om zijn schepen aan te drijven, maar er is niet genoeg gebruikte frituurolie om de biobrandstof te maken. “Biobrandstof wordt geproduceerd uit gebruikte frituurolie, maar het probleem is dat de wereld niet genoeg frites consumeert. We kunnen niet verder uitbreiden. Als onze groei doorzet, zal de gebruikte frituurolie over een jaar of twee opraken,” volgens CEO Søren Skou en geciteerd door Bloomberg. Maersk heeft een vloot van meer dan 700 schepen, die jaarlijks ongeveer 12 miljoen ton diesel verbruiken. Het equivalent van de totale hoeveelheid olie die wereldwijd op één dag wordt geproduceerd.

Het Deense bedrijf belooft om de CO2-uitstoot tot nul te reduceren in 2050. Aan de andere kant, gebruikte frituurolie is duurder dan nieuwe bakolie, juist omdat er een enorme vraag naar de creatie van biobrandstof.. Maersk heeft een eerste stap gezet om de CO2-uitstoot te verminderen en heeft zijn eerste schip ter wereld besteld dat geen koolstofdioxide zal uitstoten. Het schip zou medio 2023 de vloot van de Deense groep bereiken en zal worden uitgerust met gemengde technologie: het zal kunnen varen op groene methanol, maar ook op diesel met een laag zwavelgehalte.

IKEA maakt zich in Roemenië schuldig aan illegale ontbossing

Agent Green, een ngo die pleit voor milieubescherming, beschuldigt IKEA van hypocrisie en wijst erop dat het bedrijf verschillende wetten overtreedt op het gebied van bosbouw en milieubescherming.
In het verleden heeft Ikea al zijn meubelfabriek moeten sluiten wegens het gebruiken van illegaal verkregen hout uit de Roemeense bossen.
Thans heeft Agent Green een onderzoeksrapport gepubliceerd over de opzettelijke degradatie van seculiere bossen in Roemenië die eigendom zijn van IKEA. Het rapport getiteld “Hypocrisie. De cynische vernietiging van seculiere bossen in Roemenië door IKEA”   Het rapport legt de nadruk op systemische bosbeheerproblemen met betrekking tot verschillende bossen in Roemenië die eigendom zijn van het Zweedse bedrijf.
In de afgelopen twee jaar hebben agenten van Agent Green verschillende schendingen van bos- en milieuwetten gedocumenteerd. Ze zeggen dat deze schendingen een negatief effect hebben op de lokale habitats en dat sommige van deze bosgebieden die eigendom zijn van IKEA zijn geregistreerd als beschermde gebieden vanwege hun belang voor de bescherming van dieren in het wild.
“In eerdere onderzoeken hebben we laten zien hoe hout dat is gekapt uit oerbossen van de Roemeense staat in het Ţarcu-gebergte, IKEA-meubels over de hele wereld bereikt nadat het door een lokaal bedrijf is gekapt, in de Kronospan-fabriek in Sebeș is omgevormd tot planken en in de Ecolor-fabriek tot meubels is geassembleerd door fabriek uit Cluj. Thans laten we zien dat IKEA er zelfs in zijn eigen bossen niet meer om geeft. Het is even hypocriet, de discrepantie tussen beloften en de realiteit is ronduit cynisch, en de zaken van het bedrijf ondoorzichtig”, beschuldigt Gabriel Păun, de president van Agent Green.


Het recent gepubliceerde rapport werd ook gepresenteerd aan de Oostenrijkse pers in Wenen, waar IKEA een nieuwe winkel opende op het Westbahnhof, een inhuldiging waar 2.000 kopers werden verwacht.
Agent Green, Extinction Rebellion en Lieferkettengesetz protesteren bij deze gelegenheid en informeren het publiek over IKEA’s gebrek aan transparantie en destructief beleid. De demonstranten tonen verschillende spandoeken, waaronder een enorme met de boodschap “IKEA, STOP MET TRASHING ROMANIAN OLD-GROWTH FORESTS / IKEA, STOP THE MASSACRE IN THE SECULAR FORESTS OF ROMANIA”.

“De groteske manier waarop IKEA met haar nieuwe winkel in Wenen pretendeert duurzaam te zijn, is het perfecte voorbeeld van hoe  multinationals hun misdaden in de productieketen proberen te verdoezelen door het imago weg te wassen. De illegale houtbron is herhaaldelijk gedocumenteerd, met duidelijke voorbeelden uit Siberië, Oekraïne en Roemenië. De tijd voor de eigen labels van bedrijven is tegen zonsondergang. Er is behoefte aan een nieuwe wet die de oorsprong van alle materialen laat zien en die de bedrijfsleiders en de raad van bestuur  wettelijk aansprakelijk stelt als ze producten op de markt brengen die de natuur en arbeiders hebben misbruikt. Kortom, als deze wet al van kracht was, zou het hoofd van IKEA in Oostenrijk miljarden moeten betalen en naar de gevangenis gaan voor het verkopen van illegaal houten meubilair in Roemenië. De komende jaren zullen we ons richten op het wettig maken’, zegt Veronica Bohrn Mena, woordvoerster van Lieferkettengesetz, Oostenrijk.

Op basis van het verzamelde bewijs kan Agent Green concluderen dat IKEA zich bezighoudt met bosbouwpraktijken die minimale eisen stellen aan de werknemers en onderaannemers van het bedrijf die op het land van het bedrijf actief zijn, waardoor het milieu, de gemeenschappen en beschermde natuurgebieden worden geschaad. Sommige van deze vernietigingshandelingen worden gepleegd in of nabij door de EU aangewezen Natura 2000-gebieden die op grond van EU-richtlijnen moeten worden beschermd. Dit is ook het geval voor het bos van Valea Neagră, dat werd gekapt in de onmiddellijke nabijheid van het dorp Târâtu, de provincie Vrancea en het beschermde Natura 2000-gebied, een gebied waar aardverschuivingen grote schade aanrichten en IKEA-exploitaties het risico lopen deze gemeenschap die verbonden is met de rest volledig te isoleren van de wereld. een manier.

Wat nog zorgwekkender is, is dat IKEA momenteel geen rekening houdt met de bosbouw- en biodiversiteitsstrategieën van de EU voor 2030. De strategie roept op tot strikte bescherming van alle resterende primaire en seculiere bossen. IKEA, aan de andere kant, lijkt actief de exploitatie van seculiere bossen op haar land na te streven voordat ze strikte bescherming door de wet implementeert.

Agent Green analyseerde het bosbeheer van IKEA voor het Natura 2000-gebied Penteleu. De regeling beschouwt het als een prioriteit om de meeste bospercelen te kappen met bomen met een gemiddelde leeftijd tussen 120 en 180 jaar, die “dringend” moeten worden geëxploiteerd als  gevolg van een zogenaamde “regeneratie-noodsituatie”, die in feite een beleidsexploitatie van seculiere bossen.
” Praktisch gezien geeft IKEA, midden in een klimaatcrisis, prioriteit aan seculiere bossen, dat wil zeggen de bossen die het best bestand zijn tegen de uitdagingen van het weer, de bossen die rijk zijn aan biodiversiteit, die de meeste zuurstof produceren, water en bodem beschermen en de meeste koolstof opslaan “, voegde Păun eraan toe.

Dit beleid van dringende exploitatie van deze bossen lijkt alleen gebaseerd te zijn op de veronderstelling dat sommige bomen na 120 jaar hun commerciële waarde beginnen te verliezen, maar in het geval van bepaalde boomsoorten is dit de leeftijd waarop bossen beginnen de grootste waarde te verzamelen in termen van biodiversiteit, meer bepaald in termen van diersoorten die afhankelijk zijn van seculiere bossen, zoals vogels, zoogdieren en insecten.

Ander soortgelijk bosbeheer lijkt ook gericht te zijn op seculiere bossen binnen IKEA’s volledige bosportfolio, inclusief die in Natura 2000-beschermde gebieden.

Agent Green roept IKEA op om dringend haar bosbouwstrategie te wijzigen en seculiere bossen strikt te beschermen. De Roemeense autoriteiten en de aandeelhouders van het bedrijf moeten onmiddellijk maatregelen nemen om verdere onomkeerbare schade aan bepaalde in dit rapport genoemde gebieden te voorkomen.
IKEA bezit ongeveer 50.000 hectare bos in Roemenië en is daarmee de grootste particuliere boseigenaar

Top 10 Europese landen waar je de goedkoopste brandstof aan de pomp kunt vinden.

Roemenië heeft de op één na laagste prijs voor benzine en diesel met alle belastingen in de Europese Unie, na Bulgarije, ook al zijn de brandstofprijzen recentelijk gestegen, volgens de laatste gegevens van het Oil Bulletin, een publicatie van de Europese Commissie.
In plaats daarvan zijn de belastingvrije brandstofprijzen vrij hoog in Roemenië, hoewel er hier verschillende raffinaderijen zijn.

Top 10 Europese landen waar je de goedkoopste pompbrandstoffen kunt vinden:

1 Bulgarije

In Bulgarije is de prijs met alle belastingen voor een liter benzine 1,09 euro en 1,07 euro voor een liter diesel. Dit zijn de laagste brandstofprijzen in Europa. De belastingvrije prijs is 0,55 euro voor een liter benzine en 0,56 euro voor een liter diesel.

2 Roemenië

Roemenië heeft lage brandstofprijzen bij tankstations in vergelijking met andere Europese landen. Het staat op de 2e plaats, na Bulgarije. De prijs met alle taksen voor een liter benzine is 1,19 euro en 1,17 euro voor een liter diesel. De belastingvrije prijs is 0,63 euro voor een liter benzine en 0,64 euro voor een liter diesel.

3 Hongarije

Hongarije staat op de 3e plaats in Europa wat betreft tankstationprijzen. De prijs met alle taksen voor een liter benzine is 1,24 euro en 1,22 euro voor een liter diesel. De belastingvrije prijs is 0,63 euro voor een liter benzine en 0,65 euro voor een liter diesel.

4 Polen

De prijs met alle belastingen voor een liter benzine in Polen is 1.248 euro en 1,18 euro voor een liter diesel. De belastingvrije prijs is 0,648 euro voor een liter benzine en 0,64 euro voor een liter diesel.

5 Slovenië

De prijs met alle belastingen voor een liter benzine in Slovenië is 1,26 euro en 1,30 euro voor een liter diesel. De belastingvrije prijs is 0,59 euro voor een liter benzine en 0,60 euro voor een liter diesel.

6 Litouwen

De prijs met alle belastingen voor een liter benzine in Litouwen is 1,29 euro en 1,17 euro voor een liter diesel. De belastingvrije prijs is 0,604 euro voor een liter benzine en 0,602 euro voor een liter diesel.

7 Cyprus

De prijs met alle belastingen voor een liter benzine in Cyprus is 1,30 euro en 1.309 euro voor een liter diesel. De belastingvrije prijs is 0,65 euro voor een liter benzine en 0,68 euro voor een liter diesel.

8 Tsjechië

De prijs met alle belastingen voor een liter benzine in Tsjechië is 1,31 euro en 1,23 euro voor een liter diesel. De belastingvrije prijs is 0,58 euro voor een liter benzine en 0,63 euro voor een liter diesel.

9 Oostenrijk

De prijs met alle belastingen voor een liter benzine in Oostenrijk is 1,31 euro en 1,24 euro voor een liter diesel. De belastingvrije prijs is 0,60 euro voor een liter benzine en 0,63 euro voor een liter diesel.

10 Luxemburg

De prijs met alle taksen voor een liter benzine in Luxemburg is 1,32 euro en 1,20 euro voor een liter diesel. De belastingvrije prijs is 0,61 euro voor een liter benzine en 0,62 euro voor een liter diesel.

Top 10 Europese landen met de duurste brandstof aan de pomp

De hoogste brandstofprijzen in Europa bevinden zich in landen als Nederland, Finland en Denemarken.

1 Nederland

In Nederland is de prijs met alle taksen voor een liter benzine 1,82 euro en 1,46 euro voor een liter diesel. Dit zijn de hoogste brandstofprijzen in Europa. De belastingvrije prijs is 0,69 euro voor een liter benzine en 0,677 euro voor een liter diesel.

2 Finland

Finland heeft hoge brandstofprijzen bij tankstations in vergelijking met andere Europese landen. Het staat op de 2e plaats, na Nederland. De prijs met alle taksen voor een liter benzine is 1,69 euro en 1,51 euro voor een liter diesel. De belastingvrije prijs is 0,64 euro voor een liter benzine en 0,70 euro voor een liter diesel.

3 Denemarken

Denemarken staat op de 3e plaats in Europa wat betreft tankstationprijzen. De prijs met alle taksen voor een liter benzine is 1,68 euro en 1,41 euro voor een liter diesel. De belastingvrije prijs is 0,72 euro voor een liter benzine en 0,69 euro voor een liter diesel.

4 Griekenland

De prijs met alle belastingen voor een liter benzine in Griekenland is 1,68 euro en 1,39 euro voor een liter diesel. De belastingvrije prijs is 0,64 euro voor een liter benzine en 0,70 euro voor een liter diesel.

5 Portugal

De prijs met alle belastingen voor een liter benzine in Portugal is 1,66 euro en 1,45 euro voor een liter diesel.

6 Italië

De prijs met alle belastingen voor een liter benzine in Italië is 1,65 euro en 1,51 euro voor een liter diesel.De belastingvrije prijs is 0,627 euro voor een liter benzine en 0,62 euro voor een liter diesel.

7 Zweden

De prijs met alle belastingen voor een liter benzine in Zweden is 1,62 euro en 1,64 euro voor een liter diesel. De belastingvrije prijs is 0,66 euro voor een liter benzine en 0,85 euro voor een liter diesel.

8 Duitsland

De prijs met alle belastingen voor een liter benzine in Duitsland is 1,61 euro en 1,39 euro voor een liter diesel. De belastingvrije prijs is 0,70 euro voor een liter benzine en 0,701 euro voor een liter diesel.

9 Frankrijk 

De prijs met alle taksen voor een liter benzine in Frankrijk is 1,58 euro en 1,44 euro voor een liter diesel. De belastingvrije prijs is 0,62 euro voor een liter benzine en 0,59 euro voor een liter diesel.

10 Ierland

De prijs met alle belastingen voor een liter benzine in Ierland is 1,53 euro en 1,42 euro voor een liter diesel. De belastingvrije prijs is 0,61 euro voor een liter benzine en 0,62 euro voor een liter diesel.

Mazars publiceert zijn nieuwste Centraal- en Oost-Europese Belastinggids

  • Loonniveaus en arbeidskosten variëren aanzienlijk in de landen van de regio
  • Het afgelopen jaar is het minimum bruto maandloon in Roemenië met 3,14% gestegen
  • De gemiddelde lonen in de particuliere sector zijn in sommige landen gestegen, terwijl ze in andere landen gelijk bleven

Mazars, het internationale audit-, belasting- en adviesbureau, heeft de 9e editie van de regionale enquête over Centraal- en Oost-Europese (CEE) belastingregimes gepubliceerd. De Mazars CEE Tax Guide analyseert en vat de fiscale veranderingen in 21 landen samen en richt zich op arbeidskosten, indirecte belastingen, evenals de verschillende aspecten van vennootschapsbelasting en transfer pricing. De  wereldwijde pandemie heeft geleid tot verschillende wijzigingen in de belastingstelsels in de regio, maar de studie richt zich op langetermijntrends, aangezien investeringsbeslissingen het best worden ondersteund door de analyse van trends en veranderingen in regionale belastingstelsels, zowel in historische als geografische vergelijking.

De lijst met landen in de belastingbrochure van Mazars is de afgelopen jaren gestaag uitgebreid, met de 2021-editie met gegevens uit 21 landen: naast de Visegrad-groep-landen, de staten van Zuidoost-Europa, Duitsland, Oostenrijk, Rusland, Oekraïne, en de Baltische staten komen ook aan bod. Het jaarlijkse onderzoek heeft tot doel een volledig inzicht te geven in de belastingregimes en het belastingbeleid van de genoemde landen, dus de tussentijdse belastingverminderingen die zijn ingevoerd in het kader van de coronaviruspandemie waren dit jaar geen onderwerp van het onderzoek.

„ Het Roemeense belastinglandschap in FY 2021 wordt gekenmerkt door maatregelen om de lage COVID-19-economie te verlichten als een middel om een ​​solide route naar economisch herstel te verzekeren. Fiscale stimuleringsmaatregelen, zoals fiscale amnestie, hebben tot doel de inning van de begrotingsinkomsten te consolideren en de naleving door belastingbetalers te vergroten. De Roemeense belastingautoriteiten versnellen de stappen voor het uitrollen van digitaliseringsprojecten die de contacten en communicatie met belastingbetalers vergemakkelijken om ook de naleving te vergemakkelijken. In de toekomst kan economisch herstel zich vertalen in een toenemend aantal belastingcontroles ”, aldus Edwin Warmerdam, Partner, Head of Tax, Mazars Romania.

In 2021 bleven de belastingen en premies op arbeid en lonen dalen, maar de werkelijke tarieven variëren in de regio. Terwijl Roemenië, Bulgarije, Oekraïne en Hongarije nog steeds forfaitaire inkomstenbelasting toepassen, hanteren andere landen, zoals Tsjechië, Oostenrijk, Duitsland, Slovenië, Kroatië en Slowakije, progressieve inkomstenbelastingtarieven.

Het regionale gemiddelde van de totale loonkosten van werkgevers blijft onveranderd op 160% van het nettoloon , maar deze waarde varieert aanzienlijk van land tot land. Bij belastingen en premies is de verhouding tussen werkgeverslasten en brutolonen gemiddeld 15%, maar er is een verschil van meer dan 30 procentpunt tussen de laagste en hoogste werkgeversbijdragen. De twee uitersten (de premiedruk is minder dan 5% in Roemenië en meer dan 30% in Slowakije) benadrukken ook de beperkingen van de vergelijkbaarheid van de respectieve belastingstelsels.

De landen van de regio vertonen de grootste variatie in hun loonniveau. Het minimumloon in de V4-landen varieert tussen € 400-630, het is aanzienlijk lager in de Balkan en Oekraïne, en geen concurrentie tot ongeveer € 1.700-1.900 in Duitsland en Oostenrijk. In 2021 is het minimumloon in euro’s in verschillende landen (Bosnië, Servië en Letland) echter flink gestegen.

In Roemenië wordt met ingang van 1 januari 2021 het gegarandeerde minimum bruto maandloon, exclusief bonussen of andere toeslagen, verhoogd tot 2.300 RON. Het minimum bruto maandloon voor de periode 1 januari 2020 – 31 december 2028 in de bouwsector bedraagt ​​RON 3.000 per maand.

Het gemiddelde loonpeil in euro’s steeg het meest in de private sector, met 14% in Duitsland, maar ook met 5-10% in Slowakije, Kroatië, Letland en Noord-Macedonië. Op dit moment ligt de waarde van het gemiddelde salaris in Roemenië rond de RON 5.429.

BTW en nieuwe regels voor e-commerce

Er waren het afgelopen jaar geen wijzigingen in de btw-tarieven in de hele regio, met standaard btw-tarieven van gemiddeld 21%, maar met grote verschillen tussen de onderzochte landen. De standaard btw-tarieven van 27% en 25% in Hongarije en Kroatië blijven bijzonder hoog. Ter vergelijking: in Duitsland, waar het gemiddelde loon al dicht bij € 4.000 ligt, is het standaard btw-tarief 19%.

Vanaf 1 juli 2021 zijn ook de regels voor internationale e-commerce getransformeerd. Op EU-niveau is een belangrijke wijziging in de btw-belasting de uitbreiding van het  OSS (Single Window System, voorheen MOSS-systeem, dat alleen van toepassing was op telecommunicatie, radio en televisieomroep en elektronische diensten) tot verkoop op afstand aan particulieren in het algemeen, en tot alle diensten die worden geleverd aan niet-belastingplichtige entiteiten, op voorwaarde dat de plaats van levering van de dienst samenvalt met de lidstaat van het daadwerkelijke gebruik. 

„ In 2021 zijn de trends op belastinggebied die vóór het debuut van de COVID-19-pandemie werden waargenomen, alleen maar versneld. In de meeste MOE-landen is het jaar begonnen met steeds meer openbaarmaking van informatie door belastingplichtigen aan hun nationale belastingautoriteiten met de start van de DAC6 verplichte rapportage van kwalificerende grensoverschrijdende constructies. Dit kan leiden tot een krachtigere focus op internationale belastingplanning, die vorig jaar alleen werd vertraagd door de uitzonderlijke omstandigheden die werden veroorzaakt door de wereldwijde gezondheidscrisis.
Vooral voor Roemenië is begin 2021 een aanzienlijke toename van het aantal belastingcontroles en de agressiviteit van de belastingdienst bij hun aanslagen te zien geweest, zij het dat het proces in sommige gevallen minder belastend werd door de invoering van elektronische communicatiemiddelen”, zei Lucian Dumitru, Fiscaal Directeur, Mazars Roemenië .

 Vennootschapsbelasting

Het blijft duidelijk dat landen in de regio een heel ander accent leggen op het belasten van vennootschapsinkomsten: er is een verschil van 22 procentpunt tussen het laagste en het hoogste vennootschapsbelastingtarief. Duitsland heeft het hoogste vennootschapsbelastingtarief (31%), het laagste is Hongarije en Montenegro (9%), terwijl het reguliere vennootschapsbelastingtarief in de landen van de regio doorgaans tussen 15-20% ligt. In Roemenië is het algemene vennootschapsbelastingtarief 16%.

De grenzen van belastingconcurrentie worden echter steeds zichtbaarder. Enerzijds is er geen land waar het tarief van de vennootschapsbelasting is verlaagd, terwijl de Europese Unie ook actief probeert de belastingconcurrentie te beperken. Het doel van de EU is om  een ​​gemeenschappelijk kader voor de vennootschapsbelasting tot stand te brengen, of in ieder geval de toepassing van de meest schadelijke belastingontwijkingstechnieken in de lidstaten te voorkomen. Een belangrijk instrument daarbij is de Anti-Tax Avoidance Directive (ATAD, Directive 2016/1164 EC), die vanaf 1 januari 2019 verplicht is voor de lidstaten. De goedkeuring van deze set EU-regels, inclusief die over de beperkingen van renteaftrek was de grootste uitdaging van de afgelopen jaren. Ook de standaardisatie van offshore (gecontroleerde buitenlandse onderneming, CFC) is geworteld in ATAD.

De geplande invoering van een wereldwijde minimumbelasting zal de toekomst van de vennootschapsbelasting en het stadium van belastingconcurrentie tussen landen fundamenteel veranderen

MOE-landen die traditionele vennootschapsbelasting toepassen, staan ​​zonder uitzondering de overdracht van in voorgaande jaren verworven verliezen toe en de mogelijkheid deze te verrekenen met de positieve belastinggrondslag van latere jaren. Deze optie kan doorgaans alleen worden gebruikt voor een vooraf bepaalde periode, meestal voor 5 tot 7 jaar, op sommige plaatsen slechts voor 3 tot 4 jaar. Momenteel staan ​​7 landen onbeperkte verliescompensatie toe.

Wat de vennootschapsbelasting betreft, is het vermeldenswaard dat Hongarije en Litouwen nog steeds geen bronbelasting op kapitaalinkomsten heffen. Sinds 2019 is groepsbelasting ook beschikbaar in Hongarije, dat voorheen alleen beschikbaar was in Oostenrijk, Polen en Bosnië en Herzegovina.

 Transferprijzen

Tegen 2021 verschenen verrekenprijsregels in de belastingregimes van bijna alle landen, behalve Montenegro. De Country-by-Country Reporting (CbCR) van de OESO, gericht op het verbeteren van de transparantie, stelt de informatie die nodig is om belastingrisico’s in te schatten beschikbaar voor lokale belastingautoriteiten.

Wat de verrekenprijzen betreft, was de grootste uitdaging van het afgelopen jaar misschien wel het reageren op de gevolgen van de wereldwijde pandemie. De crisis heeft de verwachte winstniveaus veranderd, multinationals moesten hun prijsstructuren veranderen en de vraag blijft in hoeverre de belastingautoriteiten belastinggrondslagen zullen accepteren of aanvechten die aanzienlijk lager zullen zijn dan in voorgaande jaren.

Het besluit van de G7 om een ​​wereldwijde minimumbelasting in te voeren, zet een duidelijk pad uit naar de volgende stap in de vennootschapsbelasting. We zien het einde van de weg nog niet, maar het is duidelijk dat er steeds minder mogelijkheden zullen zijn voor multinationals om winstverschuiving toe te passen.

„ Multinationale groepen die in de regio aanwezig zijn, zouden moeten overwegen hun focus te verleggen van het simpelweg voldoen aan de lokale vereisten voor verrekenprijsdocumentatie naar het sluiten van Advance Pricing Agreements (APA) met lokale belastingautoriteiten, die een transparante benadering mogelijk maken en langetermijnzekerheid bieden met betrekking tot prijsmethodes . ”, zei Liviu Gheorghiu, Transfer Pricing Senior Manager, Mazars Romania.

De Visegrád-groep, Visegrád Four, of V4, is een culturele en politieke alliantie van vier Centraal-Europese landen: Tsjechië, Hongarije, Polen en Slowakije.

De Groep van Zeven is een intergouvernementeel politiek forum dat bestaat uit Canada, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Minimumloon

Het minimum nettoloon in Roemenië van 290 euro, momenteel het voorlaatste laagste is van de EU-landen in de regio, alleen in Bulgarije is het lager waar het 258 euro bedraagt. Van de 21 landen waarvan gegevens beschikbaar zijn – 20 landen in de regio plus Duitsland – ligt het laagste netto minimumloon in Oekraïne, namelijk 139 euro. In Hongarije is het minimum nettoloon 305 euro en in Polen 447 euro. In Rusland ligt het minimum nettoloon op het niveau van 243 euro, blijkt uit de gegevens van het adviesbureau Mazars. Om de vergelijking te vergemakkelijken, is de hoogte van de lonen in euro’s berekend.

De wisselkoers waartegen de conversie werd uitgevoerd, is de wisselkoers die is gekozen door het adviesbureau, in het geval van Roemenië van 4,87 lei / euro. Op het moment van schrijven wordt 1 euro door het NBR genoteerd op ongeveer 4,92 lei. Problemen Salarissen in Roemenië kunnen alleen worden vergeleken met die in andere landen op het niveau van het netto of de totale kosten voor de werkgever. Na de opname in het brutoloon en de door de werkgever verschuldigde premies voor de werknemer, enkele jaren geleden, werd het brutoloon in Roemenië bijna gelijk aan de totale kosten van de werkgever voor de werknemer, wat in andere landen niet gebeurde. Noord-Macedonië bevindt zich in een vergelijkbare situatie.

Relevant, zeker in het kader van de discussies van politici over “nul belastingen op het minimumloon”, is ook de fiscale last, namelijk hoeveel er naar de staat gaat en hoeveel er overblijft voor de werknemer. Om bovengenoemde reden kan de vergelijking alleen gemaakt worden met de totale kosten van de werkgever met de werknemer en niet met het brutoloon. De fiscale last op het salaris van de werknemer plaatst Roemenië op de 5e plaats van de 20 staten in de regio + Duitsland. De belastingdruk is hoger in Hongarije, Polen, Bosnië en Herzegovina en Montenegro, terwijl in Kosovo, Albanië, Litouwen en Griekenland de staat het minste krijgt van een minimumloonwerknemer.

Voor inzage van volledige belastinggids klik hier

Financieeel Economische ontwikkelingen

“Kruipende” of “lopende” inflatie. Hoeveel soorten inflatie zijn er en welke is er nu in Roemenië?

Inflatie is wanneer de prijzen van goederen en diensten stijgen. Er zijn vier hoofdtypen inflatie, ingedeeld naar de snelheid waarmee de prijzen stijgen. Het gaat over “kruipende” inflatie, “lopende” inflatie, galopperende inflatie en hyperinflatie. Naast de 4 soorten is er ook looninflatie, zoals vermogensinflatie. Er is ook negatieve inflatie (deflatie), maar dat is een ander verhaal.
Volgens de herziene inflatieprognose die op 9 augustus door de Nationale Bank van Roemenië (BNR) is gepubliceerd, zullen de consumentenprijzen in 2021-2022 met 9,2% stijgen, 2pp meer dan eerder werd geschat. Het grootste deel van de herziening werd uitgevoerd voor het eerste deel van de periode waarin de inflatie op jaarbasis naar verwachting 5,6% zal bedragen in december, vergeleken met 4,1% volgens de vorige projectie die in mei werd opgesteld. In 2022 zou de inflatie op jaarbasis afnemen tot 3,4%, een meer gematigde opwaartse bijstelling van 0,4 procentpunt in vergelijking met de prognose van mei 2021. De inflatie bereikte in juni al 5%, liet BNR-gouverneur Mugur Isarescu doorschemeren (gegevens worden deze week vrijgegeven), waarbij hij de energieprijzen de schuld geeft
Kruipende inflatie
Kruipende inflatie of wat als “mild” wordt beschouwd, is wanneer de prijzen met 3% per jaar of minder stijgen. Volgens klassieke economische theorieën komt een inflatie tot 2% ten goede aan de economische groei. Dit soort “lichte” inflatie zorgt ervoor dat consumenten verwachten dat de prijzen verder zullen stijgen, en dat ze nu moeten kopen om in de toekomst niet duurder te kopen. Dit stimuleert de vraag, wat leidt tot economische expansie. Om deze reden hebben de Amerikaanse centrale banken en het EDF 2% als inflatiedoel vastgesteld.

“Wandelende” inflatie
Deze inflatie is ook in Roemenië tot stilstand gekomen. Het treedt op wanneer de prijsstijging tussen de 3 en 10% per jaar is. Het is schadelijk voor de economie omdat het het risico loopt de economie sneller op te warmen. Mensen beginnen meer te kopen dan nodig is om hogere prijzen in de toekomst te vermijden. Dit leidt tot een snellere groei van de vraag en kan leiden tot situaties waarin leveranciers van goederen en diensten het niet kunnen bijbenen. Belangrijker nog, de lonen kunnen dit ritme ook niet bijhouden.
Galopperende inflatie
Wanneer de inflatie tot 10% of meer stijgt, dreigt dit grote schade aan de economie aan te richten. Geld verliest zo snel zijn waarde dat bedrijfswinsten en salarissen van werknemers de stijgende kosten en prijzen niet kunnen bijhouden. Dit is wat er gebeurde in Roemenië in de periode 1999-2004, toen de inflatie op jaarbasis varieerde tussen 45,8% en 11,9%. Buitenlandse investeerders mijden het land en ontnemen het van het nodige kapitaal. De economie wordt onstabiel en geloofwaardige politieke leiders worden zwaar getroffen. Galopperende inflatie moet koste wat kost worden voorkomen.
Hyperinflatie
Hyperinflatie is wanneer de prijzen met meer dan 50% per maand stijgen. Het is zeer zeldzaam, maar het gebeurt. In Roemenië hadden we tussen 1991-1994 en in 1997 hyperinflatie, toen de prijzen in één jaar tijd met 256% stegen. Berucht is het geval van hyperinflatie in Duitsland in de jaren twintig, in Zimbabwe in de jaren 2000 of in Venezuela in de jaren 2010.
Stagflatie
Stagflatie treedt op wanneer de economische groei stagneert, maar de prijzen nog steeds stijgen. Deze combinatie lijkt tegenstrijdig, zo niet onmogelijk. Waarom zouden de prijzen stijgen als er niet genoeg vraag is om de economische groei te stimuleren? Het gebeurde in de jaren zeventig in de VS, toen de Verenigde Staten de goudstandaard verlieten. Toen de waarde van de dollar niet langer aan goud was gekoppeld, daalde deze. Tegelijkertijd is de goudprijs gestegen. De stagflatie eindigde pas toen – voorzitter van de Federal Reserve, Paul Volcker, verhoogde de dubbelcijferige rente en hield deze daar lang genoeg om de verwachtingen voor verdere inflatie te temperen. Het concept van stagflatie werd voor het eerst gerapporteerd in 1965 in het Verenigd Koninkrijk. Mogelijke oorzaken zijn: energiecrises, globalisering of het uitbannen van protectionisme.
Negatieve inflatie (deflatie)
Deflatie is het tegenovergestelde van inflatie. Het gebeurt als de prijzen dalen. Herinnert u zich de vastgoedbubbel van 2007-2008 nog? Dergelijke bubbels kunnen deflatie veroorzaken. Centrale banken staan ​​altijd werkeloos toe als het om deflatie gaat, want van daaruit is het maar een stap naar de recessie. En deflatie onder controle houden is veel moeilijker dan de inflatie beheersen.
Looninflatie
Looninflatie is wanneer de lonen van werknemers sneller stijgen dan de kosten van levensonderhoud. Dit type inflatie komt voor in drie situaties. Ten eerste als er een tekort aan arbeidskrachten is. Dan kan het verschijnen in landen waar vakbonden erg sterk zijn en steeds hogere lonen onderhandelen. Ten derde treedt looninflatie ook op wanneer de onderhandelingsmacht uitsluitend aan de kant van de werknemer ligt.
Inflatie door de prijs van sommige activa
We schreven al voor de vastgoedzeepbel van 2007-2008. Maar er zijn andere “ballonnen” die inflatie genereren. Neem bijvoorbeeld de olieprijs. De prijs van ruwe olie bereikte in juli 2008 een recordhoogte van $ 145,31 per vat. Handelaren maakten goederen duurder, normaal gesproken inclusief hogere verzendkosten. De kosten van deze verhogingen komen uiteindelijk voor rekening van de consument. Dat klopt, mensen met lagere inkomens worden het meest getroffen door inflatie.
Economische analyses vooruitzichten komende halfjaar
Roemenië werd al snel weer Europees kampioen inflatie. Rentetarieven op leningen kunnen stijgen Met een inflatie van 5% in juli keerde Roemenië, samen met Polen, terug naar de eerste positie in de Europese Unie wat betreft stijgende prijzen.

Economen verwachten nu dat de centrale banken in de twee landen de belangrijkste rentetarieven in november zullen verhogen. De rente op leningen kan stijgen. De inflatie heeft in heel Europa toegeslagen, na de heropening van economieën en een terugkeer naar de vraag en stijgende energieprijzen.

Het zwaarst getroffen zijn landen buiten het eurogebied. De stijging van de prijs van gas, brandstof en elektriciteit heeft de inflatie opgedreven van 3,9% in juni naar 5% in juli in Roemenië . Een gelijkwaardige evolutie zien we in Polen, waar de inflatie in juli steeg tot 5%, van 4,4% in de voorgaande maand. Daarentegen meldden statistieken in Hongarije een daling van de inflatie tot 4,7% in juli, van 5,3% in juni. In het eurogebied zag Estland de grootste prijsstijging op jaarbasis, namelijk 4,9% in juli, vergeleken met 3,7% in juni.

De nieuwe NBR-prognose is 5,6% inflatie aan het einde van het jaar, vergeleken met 4,1% zoals eerder geraamd. De centrale bank van Polen voorspelt een inflatie van 4,2% voor de buurstaat eind 2021, terwijl die van Hongarije een inflatie van 4,1% ziet. De Bank van Hongarije heeft al twee keer de belangrijkste rentetarieven verhoogd om de inflatie onder controle te houden.

Roemenië heeft het nadeel van een hoog (en zelfs groeiend) tekort op de lopende rekening in de regionale context, waardoor het noodzakelijk is om financiële investeringen aan te trekken met hogere rentetarieven dan andere landen.

“Gezien de inflatieraming van de NBR(Nationale Bank Romania), verwachten we dat de eerste verhoging van de beleidsrente met 25 basispunten zal plaatsvinden tijdens de monetaire beleidsvergadering op 9 november.

Een verhoging van de beleidsrente door de Centrale Bank van Polen op 3 november zou het besluit van de NBR moeten versterken. Afhankelijk van de voortgang van de begrotingsconsolidatie en de “strategie voor begrotingsconsolidatie die naar verwachting in het najaar zal zijn ontwikkeld, volgens de aanbevelingen van de Europese instellingen”, die in het NBR-communiqué als een bron van onzekerheid wordt genoemd, kunnen we aanvullende verhogingen van 25-50 zien basispunten van de beleidsrente in 2022 ”, toont de hoofdeconoom van BCR(Banca Comercială Română, lid van Erste Group Ciprian Dascălu. De belangrijkste rentevoet van de NBR is 1,25%, Hongarije kwam na recente stijgingen uit op 1,2%, terwijl Polen nog steeds op 0,1% staat. – Volgens de inflatieprognose, zo blijkt uit het BCR, zou de NBR-rente diep in reëel-negatief gebied liggen, de tweede plaats na Polen. De inflatieprognose van het BHG (BHG Bank Group)aan het einde van het jaar bedraagt ​​5,3%, opwaarts herzien met 0,1 procentpunt, maar lager dan die van de NBR. Reële rente. Bron: Erste Research

ING verwacht ook dat de NBR haar beleidsrente in november met 0,25 pp zal verhogen en tegen het einde van 2022 geleidelijk aan 2% zal bereiken.

De Nederlandse bank heeft de inflatie aan het eind van het jaar herzien naar 5,5%, van 4,7%. “Ons scenario is lang geweest dat we begin 2022 een eerste stijging van 50 basispunten hebben.

Hoewel de stijging van de inflatie wordt bepaald door factoren buiten de controle van de NBR, zijn wij van mening dat het tarief van 5,5% of meer van de einde van het jaar kan niet worden geminimaliseerd door de NBR met de gebruikelijke retoriek die het als van voorbijgaande aard categoriseert ”, laat de hoofdeconoom van ING Roemenië Valentin Tătaru zien.

De ING-econoom wijst er ook op dat het met de economie beter gaat dan verwacht, dus de verwachting is dat er aan het eind van het jaar inflatiedruk zal ontstaan ​​vanuit de vraag, niet alleen vanuit het aanbod, zoals nu veelal het geval is, wat een reactie vraagt. van de bank. centraal. Dascălu wijst er ook op dat de transmissie van het monetaire beleid in de rentetarieven op leningen beter zou kunnen worden gedaan door de rente op de depositofaciliteit (nu 0,75%) te verhogen, naast het beheersen van de liquiditeit, aangezien de rentetarieven op leningen aan huishoudens worden vastgesteld afhankelijk van investeringen op zeer korte termijn in de interbancaire markt. De benchmark voor leningen aan het publiek zal in het najaar weer dalen, aangezien deze twee maanden te laat wordt berekend en toegepast, maar de situatie kan later veranderen voor kredietnemers.

Het handelstekort is in de eerste zes maanden met bijna twee miljard euro (23%) opgelopen

Het handelstekort (FOB / CIF) is in de eerste zes maanden verdiept tot 10,659 miljard euro, wat volgens het National Institute of Statistics (INS) 1,977 miljard euro (23,19%) hoger is dan tussen 1 januari en 30 juni 2020 ), gepubliceerd op maandag 9 augustus jl. Volgens de INS(Roemeens Bureau voor Statistiek) bedroeg de FOB-export tussen 1 januari en 30 juni 2021 36,168 miljard euro en de CIF-import 46,828 miljard euro.Tussen 1 januari en 30 juni 2021 nam de uitvoer toe met 26,5% en de invoer met 25,6%, vergeleken met januari – juni 2020.In juni 2021 bedroeg de fob-export 6,242 miljard euro en de cif-import 8,085 miljard euro, resulterend in een tekort van 1,843 miljard euro. Vergeleken met juni 2020 is de export in juni 2021 met 28,9% gestegen en de import met 31,1%.
In de eerste zes maanden van dit jaar zijn belangrijke aandelen in de structuur van export en import in handen van productgroepen: machines en transportmiddelen (47,9% voor export en 36,6% voor import) en overige gefabriceerde producten (30,4% voor export en 30 % voor invoer).

Focus op producten met een hoge toegevoegde waarde. Voor een land met zo’n groot aantal arbeidskrachten in de landbouw, heeft Roemenië merkwaardig genoeg een aanzienlijk tekort aan de handel in agrovoeding. Veel ambtenaren en ministers van landbouw spraken over de kwestie en zijn van plan er verandering in te brengen, maar het tekort is blijven toenemen en bedroeg in 2019 meer dan € 1,2 miljard. Roemenië is een van de grootste graanexporteurs in de EU en ook een van de grootste verkopers van tabaksproducten. Anderzijds importeert het grote hoeveelheden vlees en producten. Ambtenaren hebben herhaaldelijk gesproken over de noodzaak om over te stappen van graanexport naar de productie van producten met een hogere toegevoegde waarde. Analisten zeggen dat Roemenië, behoudens enkele structurele veranderingen, een tekort zal blijven houden aan de handel in agrovoedingsproducten omdat 50% van zijn export granen is, maar het importeert producten met een hogere verwerkingsgraad en, impliciet, een hoge toegevoegde waarde . De overheid heeft ook verschillende steunprogramma’s gelanceerd, zoals voor varkensvlees en tomaten, maar dit seizoen werden boeren zwaar getroffen door droogte. En dat is een ander groot probleem van de Roemeense landbouwsector: deze is sterk weersafhankelijk, zodat het tekort in jaren met slechte weersomstandigheden kan verergeren.

De waarde van goederenuitwisselingen binnen de EU27 tussen 1 januari en 30 juni 2021 bedroeg 26,785 miljard euro voor zendingen en 34,404 miljard euro voor introducties, wat neerkomt op 74,1% van de totale export en 73,5% van de totale import.
De waarde van de handel in goederen buiten de EU27 tussen 1 januari en 30 juni 2021 bedroeg 9,383 miljard euro aan export en 12,424 miljard euro aan import, wat neerkomt op 25,9% van de totale export en 26,5% van de totale import.

Het saldo van de FOB / CIF handelsbalans wordt berekend op basis van de waarde van de FOB export en de CIF import, als het verschil daartussen. Het negatieve saldo van de handelsbalans wordt het tekort genoemd en het positieve wordt het overschot genoemd.

De FOB-prijs (Free on Board) vertegenwoordigt de prijs aan de grens van het exporterende land, inclusief de waarde van het goed, alle transportkosten tot het punt van inscheping, evenals alle belastingen die het goed moet dragen om te worden aan boord geladen. .

De CIF-prijs (Cost, Insurance, Freight / Cost, Insurance, Shipping) vertegenwoordigt de prijs aan de grens van het importerende land, die zowel de componenten van de FOB-prijs als de kosten van verzekering en internationaal transport omvat.

Goldman Sachs koopt NN Investment Partners voor 1,7 miljard euro

Beiden  aanwezig in Roemenië, Goldman Sachs koopt NN Investment Partners (NNIP), de vermogensbeheerdivisie van de Nederlandse verzekeraar NN, voor 1,7 miljard euro. NNIP is ook aanwezig in Roemenië. Het is de grootste overname van de Amerikaanse investeringsbank sinds David Solomon in 2018 de functie van CEO overnam. Satish Bapat, CEO van NNIP, blijft na de overname door Goldman Sachs aan het hoofd van het bedrijf. Goldman Sachs Asset Management beheert $ 2,3 biljoen aan activa. Na de overname van het NNIP bereikt het beheerd vermogen in Europa 600 miljard dollar. NN Group en Goldman Sachs zijn ook een strategisch partnerschap aangegaan waarbij de Amerikaanse zakenbank voor de Nederlandse groep een vermogen van ongeveer $ 190 miljard zal beheren. De afronding van de transactie wordt verwacht in het eerste kwartaal van volgend jaar en vereist de goedkeuring van de relevante autoriteiten. NNIP beheert 355 miljard dollar aan vermogen. De NN Group in Roemenië omvat de activiteiten van NN Asigurări de Viață en NN Pensii, toonaangevende bedrijven op de profielmarkten, en NN Investment Partners, nummer vier in de top van lokale beheermaatschappijen voor beleggingsfondsen.
In de financiële sector wordt met een zekere twijfel gekeken naar deze overname want de zakenbank Goldman Sachs wordt als een cowboy gezien onder branche genoten.

Geopolitieke ontwikkelingen

Nieuwe premier benoemd in Republiek Moldavië

Op 9 augustus jl. werd de econoom Natalia Gavriliță van de Partij van Actie en Solidariteit(PAS) tot premier benoemd, dus partijgenote van de eerder gekozen president Maia Sandu.
Direct naar haar benoeming had zij een telefoongesprek met de Roemeense premier Florin Cîțu, waarin ze haar ambtgenoot bedankte voor de felicitatie en steun voor de investering in het leiderschap van de uitvoerende macht. Tegelijkertijd bedankte Natalia Gavrilița de Roemeense regering voor de steun aan de Republiek Moldavië, onder meer voor dieseldonaties, anti-COVID-vaccins, uitrusting, maar vooral voor de ondersteuning van de Europese koers van de Republiek Moldavië.
De twee premiers kwamen overeen om te beginnen met de voorbereiding van een gezamenlijke regeringsvergadering in Chisinau.
Een ander aandachtspunt dat aan de orde kwam, was de hervatting en verlenging van de intergouvernementele overeenkomst voor niet-terugvorderbare technische bijstand. De partijen kwamen overeen een technische werkgroep op te richten om de overeenkomst voor te bereiden. Florin Cîțu sprak zijn volledige steun uit voor de nieuwe regering in Chisinau door aan te bevelen onmiddellijk te gaan werken aan de volledige bilaterale samenwerkingsagenda, in de geest van het Strategisch Partnerschap voor Europese Integratie van de Republiek Moldavië, De nieuwe regering van de Republiek Moldavië , onder leiding van Natalia Gavriliţă, heeft het vertrouwen in het parlement in Chisinau gekregen. De regering kreeg 61 van de 101 stemmen van parlementariërs in Chisinau, allemaal afkomstig van de Actie- en Solidariteitspartij (PAS).

Culturele Sector

Cadenza heeft een nieuwe impuls gegeven aan de hedendaagse beleving van klassieke muziek

De bekende dirigent Raymond Janssen heeft met zijn internationale orkesten, koren en wereldvermaarde solisten inmiddels een prominente plaats verworven op de Nederlandse concertagenda’s. U kunt hem zonder overdrijving een duizendpoot onder de dirigenten noemen. Immers het is hem gelukt om in deze periode van (wisselende) beperkingen  om topmusici uit verschillende landen, zoals de befaamde solisten Iordache Basalic(bariton) en Valentin Racoveranu(tenor) uit Roemenië en Mariana Bulicanu(sopraan) uit Moldavië in ons land voor u te laten optreden en daarnaast het Internationaal Symphonie Orkest en het internationaal koor Dumka uit Oekraïne.
In 2019 trok de CARMINA BURANA volle zalen en verbrak alle records. Een reprise in 2021 kon niet uitblijven, dus daarom een grootse tournee door Nederland van 1 tot en met 28 november a.s.

Daarnaast zijn er in december extra concerten in het Wereld Forum Theater in Den Haag. Dat zijn achtereenvolgens op 15 en 16 december The Star Wars Suite wat een groots en meeslepend muzikaal spektakel is dat in 2018 en 2019 volle zalen trok in Nederland. Niet voor niets zijn de fenomenale partituur en de soundtracks van Star Wars uitgeroepen tot ‘beste filmmuziek aller tijden’. En van 17 tot en met 23 december de Harry Potter Symphony. Concerten met een filmthema zijn mateloos populair. ‘The Harry Potter Symphony’ is echter – met maar liefst 130 musici op het podium – uniek in dit genre.
Wij verwijzen u voor het programma en reservering naar de website https://cadenza-productions.nl/

Rotterdams Philharmonisch Orkest speelt op George Enescu Festival in Boekarest

Het Rotterdams Philharmonisch Orkest geeft in september twee concerten op het Internationale George Enescu Festival in Boekarest onder leiding van chef-dirigent Lahav Shani. Met het bezoek aan dit festival – waar het Rotterdams Philharmonisch in 2007 ook al te gast was – maakt het orkest zijn terugkeer op de internationale concertpodia. Het orkest speelt op 11 september Brahms’ Vioolconcert met Gil Shaham als solist en de Vijfde symfonie van Tsjaikovski. Op 12 september staat het Derde pianoconcert van Rachmaninov met Yefim Bronfman en Moesorgski’s Schilderijententoonstelling op het programma.George Wiegel, algemeen directeur: “Het is voor het orkest een geweldige start van het seizoen om met onze chef-dirigent Lahav Shani twee concerten te geven op dit mooie internationale festival waar de wereldtop van de muziekwereld te gast is. We bruisen van energie en ambitie om onze muziek weer te laten klinken binnen én buiten de landsgrenzen.”

De Carmen Sylva Foundation het podium voor Roemeense Kunst, Cultuur en Wetenschap in Nederland stelt twee gratis toegangsbewijzen beschikbaar voor de “ early birds” voor de uitvoering op 11 september a.s. Het gehele festival 28 augustus tot 26 september.
Voor het programma en reservering verwijzen u naar info@carmensylva.nl

Sector Volksgezondheid

Nieuwe golf in aantocht

Onderstaand de geactualiseerde grafiek die voor zich spreken. Omdat tal van landen hun eigen criteria gebruiken, zijn goede vergelijkingen soms moeilijk. Om die reden bevelen wij de overzichten  van het Europese ECDC aan die alle landen langs dezelfde meetlat legt.
Wij spreken de hoop uit dat bij de keus om je te laten vaccineren dat je vrijheid van keuze grenst aan die van anderen!

De nieuwe besmettingsgolf met het coronavirus is begonnen in Duitsland

De vierde infectiegolf met het nieuwe coronavirus is begonnen in Duitsland, informeert dpa, die het laatste rapport citeert van het Robert Koch Institute (RKI), het nationale agentschap dat verantwoordelijk is voor ziektepreventie en -bestrijding. Het aandeel positieve monsters bij PCR-testen steeg binnen een week tot half augustus van 4% naar 6%,
De jongere categorieën van de bevolking zijn volgens de geciteerde bron bijzonder getroffen door COVID-19. “Dit toont nu duidelijk het begin van de vierde golf, die steeds sterker wordt, vooral door infecties bij de jongvolwassen bevolking”, aldus het rapport. Sinds begin juli is er een stijging van de incidentie in Duitsland, vooral voor mensen van 10 tot 49 jaar, zegt RKI. In de zomer van dit jaar domineert de meer besmettelijke Delta-variant, die 99% van de gevallen vertegenwoordigt. De incidentie in de afgelopen zeven dagen op donderdag was ongeveer 44 gevallen per 100.000 inwoners, maar met sterke regionale schommelingen. In totaal werd 63,7% van de bevolking gevaccineerd met één dosis, terwijl 58,2% volledig werd geïmmuniseerd. Het weekrapport van RKI komt laat uit. De meeste resultaten van de laatste analyse hebben betrekking op gegevens van de eerste week van augustus.

Onderstaande de lijst van een aantal EU-landen met de hoogste vaccinatiegraad: Malta, België, Spanje en Portugal bovenaan. Roemenië en Bulgarije onderaan de ranglijst.
Malta staat op de eerste plaats met 88% van de bevolking die op 4 augustus volledig is ingeënt tegen Covid en 91% die ten minste één dosis heeft gekregen. Het wordt gevolgd door België met een volledige immunisatie van 61% (70% gedeeltelijk), Spanje met 60% (70%) en Portugal met 59% (70%), volgens een analyse gepubliceerd door de Guardian op basis van gegevens gerapporteerd door regeringen en openbare gezondheidsdiensten en verzameld door Our World in Data. De ranglijst wordt gevolgd door Denemarken met een volledige immunisatie van 58% (73% minstens één dosis) en Ierland met 57,4% (68%).

Een verklaring zou zijn dat de Britten het stadium hebben bereikt waarin de vaccinatiecampagne sceptische of aarzelende sociale groepen zou moeten overtuigen. Als gevolg hiervan ligt de dagelijkse vaccinatiegraad in het VK momenteel ver onder het EU-gemiddelde.
Op woensdag heeft Frankrijk bijvoorbeeld 368.596 als eerste dosis en 261.695 als tweede dosis toegediend, terwijl in het Verenigd Koninkrijk 33.304 als eerste dosis en 165.669 als tweede dosis werden gegeven.
Italië en Duitsland liggen ook boven het Europese gemiddelde met 55% en 54% gevaccineerd.
Volgens gegevens gepubliceerd door de Guardian, staat Roemenië op de voorlaatste plaats van de ranglijst, met minder dan 30%, gevolgd door Bulgarije met het laagste percentage gevaccineerde mensen in de EU minder dan 20%).
Volgens de autoriteiten in Boekarest was tot vrijdag 6 augustus 29% van de in aanmerking komende bevolking van Roemenië volledig ingeënt, ruim onder het doel dat aanvankelijk was vastgesteld door de functionarissen die de campagne leidden.

Roemeense ondernemers lanceren campagne voor vaccinatiepromotie

Romanian Business Leaders, het Roemeense bedrijfsleven, lanceerde onlangs de campagne “Laten we Roemenië openen!”. bewustzijn van het belang van vaccinatie om de verspreiding van het Covid-19-virus te stoppen.

In de veelheid van Romanian Business Leaders (RBL) projecten vindt een ambitieus nieuw initiatief plaats, Open Romania!

We openen Roemenië! vindt plaats in de digitale omgeving, via twee campagnes gericht op de onbesliste categorieën: een campagne gericht op de risico’s van vaccinatie en één gericht op de redenen van vaccinatie, beide vriendelijk benaderd.

De site www.DeschidemRomânia.ro verzamelt op één plek medische informatie die voor iedereen begrijpelijk is over de belangrijkste barrières van Roemenen als het gaat om vaccinatie, informatie verstrekt door prestigieuze experts.

Dit sluit aan bij de hoofdmissie van RBL om door middel van betrokkenheid, informatie en educatie een Roemenië te bouwen waarin toekomstige generaties willen leven.

Op dit moment wordt het in Roemenië gevaccineerd met beide doses onder de 25% van de totale bevolking. Volgens het Landelijk Coördinatiecomité Activiteiten Vaccinatie Covid-19 (CNCAV) neemt het vaccinatietempo gestaag af.

Volgens een recent onderzoek van MedLife is de geschatte vaccinatiegraad tegen eind 2021 slechts 27-31% van de totale bevolking in Roemenië ouder dan 16 jaar, oftewel 5 miljoen mensen.

De Wereldgezondheidsorganisatie stelt dat alleen bij een vaccinatiegraad van meer dan 60% met ten minste één dosis, het infectiepercentage, dat het aantal mensen aangeeft dat met elk nieuw geval kan worden besmet, daalt tot 0,8%, in welk geval we kunnen praten over het uitroeien van de ziekte.

“Europa wordt al gedekt door de 4e golf van Covid, een golf die ook naar Roemenië zal komen. De zomer moet niet alleen een kans zijn om de beperkingen te versoepelen, maar ook een kans om te handelen om problemen die zich in de herfst kunnen voordoen, te voorkomen. Dat is de reden waarom we in deze periode onze medeburgers aanspreken met de drang om zich te laten vaccineren, om nu niet op onze hoede te zijn, nu we nogal wat hebben totdat we als overwinnaar uit de strijd tegen dit virus tevoorschijn komen “, zei Dragoș Petrescu, voorzitter van RBL.

Onderstaand treft u twee grafieken aan die de actuele situatie in Roemenië weergeven en waar de cijfers voor zich spreken.

Interpol-waarschuwing: georganiseerde misdaadnetwerken richten zich op regeringen met valse aanbiedingen van covid-vaccins

Georganiseerde misdaadgroepen proberen regeringen over de hele wereld op te lichten met valse verkoopaanbiedingen voor Covid-19-vaccins, waarschuwt Interpol. Het internationale politiebureau, gevestigd in Frankrijk, heeft een wereldwijde waarschuwing afgegeven, nadat ongeveer 60 fraudepogingen waren geïdentificeerd in 40 landen, schrijft Bloomberg. De criminele groepen richten zich op functionarissen van ministeries van Volksgezondheid en ziekenhuizen en sturen hen aanbiedingen voor nationaal goedgekeurde anti-Covid-vaccins. “Beweren dat ze in de regel een vaccinfabrikant zijn of een overheidsinstantie die de distributie van vaccins faciliteert, richten zich op zowel professionele als persoonlijke e-mailaccounts van potentiële kopers”, aldus Interpol. De nieuwe waarschuwing volgt op een reeks waarschuwingen van Interpol in verband met misdaaddreigingen in de context van de Covid-19-pandemie. “De criminelen maakten misbruik van elke fase van de pandemie. Van het creëren van websites en accounts op sociale netwerken die beweren beschermende uitrusting en medische benodigdheden te verkopen, tot de productie en distributie van namaakvaccins, evenals ransomware-aanvallen op kritieke infrastructuur, “merkt het bureau op.

VS: werkzaamheid van Pfizer- en Moderna-vaccins verlaagd tot 66% voor Delta (onderzoek)

De effectiviteit van Pfizer- en Moderna-vaccins tegen COVID-19-infectie is gedaald van 91% naar 66% sinds de Delta-variant dominant werd in de Verenigde Staten, volgens gegevens die dinsdag door de Amerikaanse gezondheidsautoriteiten zijn gepubliceerd, meldt AFP.

Deze gegevens zijn afkomstig uit een onderzoek onder duizenden  werknemers in zorgcentra en ziekenhuizen in zes staten, die de prestaties van vaccins in reële omstandigheden onderzochten. Deelnemers worden wekelijks getest op zowel symptomatische als asymptomatische infecties.Bijna alle gevaccineerde gezondheidswerkers werden geïnjecteerd met serums van Pfizer of Moderna.
Tussen december 2020 en april 2021 was de effectiviteit van vaccins bij het voorkomen van infectie 91%, volgens gegevens die zijn vrijgegeven door de Centers for Disease Control and Prevention (CDC), de toonaangevende federale instantie voor volksgezondheid in de Verenigde Staten.

Maar nadat de Delta-variant dominant werd, d.w.z. toen deze in meer dan 50% van de gevallen werd geïdentificeerd, daalde de efficiëntie tot 66%.

De auteurs van het onderzoek waarschuwen echter dat deze achteruitgang niet alleen kan worden veroorzaakt door de Delta-variant, maar ook door  een tijdserosie van de werkzaamheid van het vaccin.
“Hoewel deze tussentijdse gegevens wijzen op een matige vermindering van de effectiviteit van COVID-19-vaccins bij het voorkomen van infectie, onderstreept het feit dat de vermindering van infecties op tweederde blijft het belang en de aanhoudende voordelen van vaccinatie”, aldus de auteurs van het onderzoek. Deze afname in werkzaamheid in de Delta-variant is door meerdere onderzoeken aangetoond, ook al verschilt het exacte cijfer per onderzoek.

Dit is een van de redenen die gezondheidsautoriteiten vorige week gaven om medio september een terugroepactie aan te kondigen voor alle Amerikaanse volwassenen die acht maanden geleden de tweede dosis kregen.De bescherming van vaccins tegen ernstige gevallen, ziekenhuisopnames en sterfgevallen blijft echter hoog.

Een ander onderzoek dat dinsdag is vrijgegeven door de CDC, uitgevoerd bij patiënten in Los Angeles tussen begin mei en eind juli, toont aan dat niet-  gevaccineerde mensen 29 keer meer kans hebben om in het ziekenhuis te worden opgenomen dan gevaccineerde mensen.
De Delta-variant werd begin juli dominant in de VS en is momenteel verantwoordelijk voor meer dan 98% van de besmettingen.

Roemenië, een van de laagste vaccinatiepercentages van Europa / Welke beperkingen of prikkels bieden andere landen en wat is de Roemeense situatie?

Roemenië staat in de top 5 van Europese landen met het laagste percentage gevaccineerde populaties (zowel de eerste als de tweede dosis), volgens gegevens gepubliceerd door het platform Our World in Data. We hebben ongeveer 27% van de gevaccineerde bevolking, gelijk aan Albanië, maar meer dan 10 procentpunten verwijderd van Bulgarije en de Republiek Moldavië.

De best geplaatste staat in de ranglijst is de Portugese staat, waar meer dan 80% van de bevolking werd ingeënt. In de groep staten met een vaccinatiegraad van meer dan 70% vinden we ook Spanje, Denemarken, Ierland, België, VK, Noorwegen, Frankrijk en Nederland.Om de vaccinatiegraad te verhogen, hebben verschillende staten zich tot bedreigingen of beloningen gewend.

In Athene brengt een Covid-19-vaccin je 150 euro op. Vanaf half juli krijgen alle vaccinateurs onder de 26 jaar een bonus van 150 euro. De prijs wordt na het eerste vaccin uitbetaald in de vorm van een digitale voucher, die kan worden gebruikt voor het betalen van reistickets per trein, boot of vliegtuig, voor accommodatie in vakantieoorden of kaartjes voor een concert of museum. Maar als je je niet laat vaccineren, wordt er iets anders voor je voorbereid!

In Praag win je misschien een iPhone. In andere landen loop je het risico je baan te verliezen als je je niet laat vaccineren, schrijft Bloomberg.

In Frankrijk beloofde president Emmanuel Macron een “zomer van mobilisatie” voor vaccinatie, met de verplichting om gezondheidswerkers te vaccineren.

Herinvoering beperkingen voor niet gevacineerden?

Aangezien de Delta-variant zich snel verspreidt, zijn sommige leiders van mening dat er sterkere stappen nodig zijn om een ​​pandemie te overwinnen die wereldwijd meer dan vier miljoen mensen heeft gedood en nog veel meer financieel en psychologisch heeft verwoest.
“We zijn niet van plan om het pad te volgen dat Frankrijk heeft voorgesteld”, zei de Duitse bondskanselier Angela Merkel onlangs. “Ik denk niet dat we het vertrouwen van iemand kunnen winnen door onze eerdere belofte te veranderen: geen verplichte vaccinaties.”
In de hele EU wordt ongeveer 64% van de bevolking gevaccineerd.
In Duitsland schatte het volksgezondheidsinstituut RKI dat 85% van de mensen tussen 12 en 59 jaar gevaccineerd zou moeten zijn om zogenaamde kudde-immuniteit te verkrijgen, wat ook wordt bereikt met de vaccinatie van 90%. .
In Frankrijk zullen gezondheidsvergunningen die testen of immunisatie bewijzen ook verplicht zijn voor theaters, bioscopen, sportlocaties of festivals met een publiek van meer dan 50 personen. De wet is in augustus ook uitgebreid om toegang te krijgen tot restaurants.
In Italië zijn Covid-vaccins in mei verplicht voor gezondheidswerkers. Ongeveer 68% van de Italianen is voorstander van het idee dat alleen volledig gevaccineerde mensen toegang hebben tot restaurants, hotels, bioscopen, treinen en vliegtuigen, volgens een Euromedia Research-enquête gepubliceerd in La Stampa. Hetzelfde percentage Italianen zou de schorsing uit het systeem van medisch personeel dat medio september niet volledig is gevaccineerd, steunen.
Ook andere landen, waaronder Ierland, koppelen de toegang tot het vaccinatierestaurant. Vice-premier Leo Varadkar erkende dat het plan “imperfect” is, maar de beste beschikbare optie is.

In Roemenië zouden de incentives kunnen bestaan ​​uit 100 lei-maaltijdcheques voor elke persoon die is ingeënt tegen COVID-19 met het volledige schema – twee doses Pfizer, Moderna of AstraZeneca-vaccin of een dosis Johnson & Johnson-vaccin – maar ook prijzen in geld voor mensen die zich, na te zijn ingeënt met het volledige schema, inschrijven voor de Vaccinatie Loterij. De waarde van deze onderscheidingen is nog niet vastgesteld. De door het ministerie van Volksgezondheid geïnitieerde ontwerp-noodverordening waarin wordt bepaald hoe Roemenen die worden gevaccineerd worden beloond.

Hoe een Europees Covid digitaal certificaat toe te voegen aan Apple Wallet

In Roemenië zijn ook digitale vaccinatiecertificaten gelanceerd en degenen die in het land zijn gevaccineerd, kunnen het certificaat nu al downloaden. Een site gemaakt door een Duitse IT-specialist kan je helpen om, als je een iPhone hebt, het certificaat op te slaan in de Apple Wallet, waar je kaarten of instapkaarten hebt, zodat het gemakkelijker toegankelijk is.

De Covid Pass-website is ontwikkeld door Marvin Sextro, een Duitse IT-specialist, en maakt het uploaden van het Covid-certificaat in de Apple Wallet mogelijk, als dit nog niet is toegestaan ​​door het uitgevende land. In Roemenië kunnen digitale certificaten momenteel worden opgeslagen in pdf-formaat of zijn ze online toegankelijk via de door STS gelanceerde website.Op het Covid Pass-platform kun je de camera openen en de QR-code op het digitale certificaat scannen of uploaden als je deze in pdf-formaat hebt gedownload.Later kunt u een kleur kiezen voor het digitale certificaat, het privacybeleid accepteren en het certificaat wordt toegevoegd waar u een instapkaart of bankpas heeft.

CNSU heeft de lijst met staten bijgewerkt op basis van het epidemiologische risico

Het Nationaal Comité voor Noodsituaties (CNSU)heeft de lijst met landen en gebieden bijgewerkt op basis van de incidentie van COVID-19-gevallen. De lijst wordt van kracht op 29 augustus om 00:00 uur.

Per direct werden  in de rode zone geplaatst:
Zwitserland, Noord-Macedonië, Azerbeidzjan, Liechtenstein, Guam, Bahama’s, Malediven, Anquilla en Saint Kitts en Nevis.

Bulgarije, Servië, Albanië, Armenië, Slovenië, Wit-Rusland, Japan, Palestina, de Filippijnen, Mauritius, Oost-Timor, Burnei Darussalam, Guyana en Bermuda zijn als gevolg van de toename van de incidentie in de gele zone terechtgekomen. Ook in de gele zone werden geplaatst, maar als gevolg van de afname in incidentie en exit uit de rode zone, de staten: Irak en Afghanistan.

Vanuit de gele zone zijn de landen:
de Verenigde Arabische Emiraten, Koeweit en de Britse Maagdeneilanden door de daling van de incidentie in de groene zone terechtgekomen.

Rode zone – waar de cumulatieve incidentie van nieuwe ziektegevallen in de laatste 14 dagen per 1.000 inwoners groter is dan of gelijk is aan 3 per 1.000 inwoners.

Mensen die uit de rode lijst landen komen, moeten 14 dagen in quarantaine. Mensen die aantonen dat ze zijn ingeënt tegen COVID-19 met een volledig vaccinatieschema ouder dan tien dagen, worden uitgesloten. Ook zijn kinderen onder de 6 jaar automatisch vrijgesteld van quarantaine, en kinderen tussen 6 en 16 jaar zijn vrijgesteld als ze een test met een negatief resultaat presenteren die uiterlijk 72 uur voordat ze het land binnenkomen, is uitgevoerd. Voor mensen die 14 dagen in quarantaine hebben gezeten, hebben ze de mogelijkheid om op de achtste dag een PCR-test te doen, en als deze negatief is op de tiende dag de quarantaine te verlaten.

De staten en territoria in de rode zone zijn: Frans-Polynesië 47.3, Georgië 16.8, Aruba 14.3, Dominica 13.2, Botswana 12, Kosovo 11.2, Seychellen 11.2, Cuba 11.2, Sint Maarten 11, 0, Israel 10.4, Montenegro 10.0, Isle of Man 9.2, Maleisië 9.0, Eswatini 8.1, Saint Lucia 7.6, Fiji 7.3, Cyprus 6.0, Verenigd Koninkrijk ** 5 , 9, Verenigde Staten 5.9, Amerikaanse Maagdeneilanden 5.8, Iran 5.7, Kazachstan 5.6, Noord-Macedonië 5.4, Curaçao 5.3, Mongolië 5.1, Ierland 5, 0, Costa Rica 4.9, Gibraltar 4.7, Frankrijk 4.7, Guam 4.5, Jersey 4.4, Puerto Rico 4.2, Thailand 4.2, Griekenland 4.2, Monaco 3.9, Libië 3.9, Turkije 3.9, Azerbeidzjan 3.9, Saint Kitts en Nevis 3.9 , Bahama’s 3,8, Zwitserland 3,7, Spanje 3,5, IJsland 3,5, Anguilla 3,5, Liechtenstein 3, 3, Portugal 3,2, Marokko 3,1, Malediven 3,0, Zuid-Afrika ** 2,7, Brazilië ** 1,9, Nepal ** 1,0 en India ** 0,3 .

(** Vanwege de detectie bij mensen van varianten van het SARS-CoV-2-virus met een hogere transmissie.)

Gele zone – waar de cumulatieve incidentie van nieuwe ziektegevallen in de laatste 14 dagen per 1.000 inwoners tussen 1,5 en 3 per 1.000 inwoners ligt. Mensen die uit de gele zone komen gaan niet in quarantaine als ze zijn ingeënt of een PCR-test hebben, niet ouder dan 72 uur.

De staten en territoria in de gele zone zijn: Estland 2.9, Sri Lanka 2.8, Irak 2.8, Litouwen 2.8, Guatemala 2.7, Guernsey 2.7, Suriname 2.6, Jamaica 2.6, Mauritius 2.5, Brunei Darussalam 2.5, Servië 2.4, Panama 2.4, Argentinië 2.3 , Tunesië 2.3, Denemarken 2.3, België 2.3, Turks- en Caicoseilanden 2.3, Libanon 2 , 2, Groenland 2.2, Honduras 2.1, Russische Federatie 2.1, Belize 2.1, Trinidad en Tobago 2.0, Mexico 2.0, Oost-Timor 2.0, San Marino 1.9, Bulgarije 1.9, Albanië 1.9, Nederland 1.9, Japan 1.9, Armenië 1.9, Malta 1.8, Finland 1.8, Bonaire, Sint Eustatius en Saba 1.8, Slovenië 1.8, Guyana 1.7, Palestina 1.7, Wit-Rusland 1.7, Bermuda 1.7, Andorra 1.7 en Filippijnen 1.6.

De rest van de landen en gebieden bevinden zich in de groene zone. Reizigers die uit de groene zone komen, hoeven geen documenten meer te tonen. Ze worden niet in quarantaine geplaatst en hoeven geen bewijs meer te overleggen van testen of vaccinatie tegen COVID-19.

Bijzonder bericht

In september worden eerste eID-kaarten uitgegeven in Roemenië

De eerste elektronische identiteitskaarten die in Roemenië zijn uitgegeven, zullen in september aan hun houders worden overhandigd, zei de minister van binnenlandse zaken, Lucian Bode, op maandag 23 augustus.Volgens de minister, werden tussen 2 augustus, toen het pilotproject in Cluj-Napoca van start ging, en 18 augustus 100 aanvragen voor de uitgifte van eID-kaarten geregistreerd. Een dergelijk verzoek wordt in ongeveer 15 minuten opgelost.In Cluj-Napoca is op 2 augustus het proefproject voor de uitgifte van eID-kaarten van start gegaan. De autoriteiten verwachten dit jaar zo’n 5.000 eID-kaarten te verstrekken.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken legde eerder uit dat Roemenië vanaf 2 augustus verplicht was om eID-kaarten uit te geven, in overeenstemming met de regelgeving van het Europees Parlement en de Europese Raad betreffende de beveiliging van identiteitskaarten en verblijfsdocumenten van EU-burgers. De nieuwe identiteitskaarten moeten de huidige vervangen tegen augustus 2031.


De op chip gebaseerde eID-kaart heeft het formaat van een bankkaart en bevat veiligheidsvoorzieningen die bedoeld zijn om de houder extra bescherming te bieden en situaties van identiteitsdiefstal te voorkomen. Het geeft houders toegang tot nationale en Europese diensten en “zorgt voor de benodigde technische ondersteuning voor het gebruik van de elektronische handtekening, wat zal helpen de bureaucratie in de relatie tussen burgers en overheidsinstanties te verminderen”, zei MAI. Het bevat de functionaliteiten van de gezondheidskaart en vergemakkelijkt de toegang tot e-overheidsdiensten, legt minister Lucian Bode van Binnenlandse Zaken uit.

Kinderen kunnen de nieuwe elektronische identiteitskaart krijgen, ongeacht hun leeftijd. De huidige ID-kaarten worden afgegeven aan kinderen als ze 14 worden. De kosten voor het uitgeven van de nieuwe kaart bedragen EUR 14 (RON 70). Het duurt minimaal tien dagen om de kaart te produceren, waarbij de transportperiode wordt toegevoegd omdat deze in Boekarest worden geproduceerd, legt Bode uit.Het proefproject kent twee fasen. “We hebben het over twee fasen. In de eerste fase, die naar onze inschatting vijf, zes maanden zal duren, wordt de eerste elektronische identiteitskaart uitgegeven en zullen eID-kaarten geleidelijk worden ingevoerd voor personen tussen 14 en 18 jaar en kinderen tot 14 jaar. In deze fase, zullen we testen hoe de elektronische identiteitskaart wordt gebruikt en hoe de infrastructuur voldoet aan de technische eisen “, aldus Bode. .In de tweede fase zullen de autoriteiten de capaciteit vergroten om eID-kaarten uit te geven om de productiebehoeften te evalueren “om te weten hoeveel we de productie moeten uitbreiden om alles klaar te hebben wanneer we beginnen met het uitgeven van de eID-kaarten op nationaal niveau. Om beide fasen te implementeren zijn er momenteel 200.000 chips beschikbaar”, aldus de minister.

Disclaimer

De nieuwsbrief van het Dutch Romanian Network wordt met grote zorgvuldigheid samengesteld. Voor een mogelijke onjuistheid en/of onvolledigheid van de hierin verstrekte informatie kan het Dutch Romanian Network geen aansprakelijkheid aanvaarden, evenmin kunnen aan de inhoud van de nieuwsbrief rechten worden ontleend. De artikelen geven niet noodzakelijkerwijs de mening van het bestuur weer.