Nieuwsbrief september – oktober 2021

Header-news

DRN NIEUWS

Han in ’t Veld – Nieuw bestuurslid Dutch Romanian Network

Het bestuur heeft Han in ’t Veld als nieuw bestuurslid mogen verwelkomen. Hij is al jarenlang bekend bij de DRN wat geen wonder mag  heten omdat hij tot de Nederlandse pioniers(1998)gerekend mag worden in Roemenië. In de Roemeense stad Craiova, waar hun eerste vestiging zich bevindt, hoopt men thans binnen afzienbare tijd hun campus te openen. In Timisoara heeft men onlangs hun tweede vestiging geopend en verdere expansie is zeker niet uitgesloten. De hoofdvestiging is in Breda met een verkoopkantoor in Arnhem. Zijn bedrijf Netrom is een prominente partner op het terrein van nearshore software ontwikkeling en een belangrijke outsourcing partner. Kortom, zijn kennis en Roemeense ervaring is een aanwinst voor de DRN en haar leden.

Zie ook www.netrom.nl en www.stichtinggloed.nl

Safe the date – Voorinformatie – Romanian Business Day

Op donderdag 25 november a.s. zal de DRN haar jaarlijkse Romanian Business Day organiseren. Aan het programma wordt gewerkt en er zal  zeker aandacht worden gegeven aan de hernieuwde samenwerking tussen de DRN en de Romanian Netherlands Chamber of Commerce(NRCC) in Boekarest, waarmee de leden van beide organisaties hun voordeel kunnen doen. Ook zal voor logistieke sector de Europese Mobility Package aan de orde komen die in beide landen als controversieel worden ervaren en nog tal van zaken zoals de omvangrijke agrisector die  eveneens in beide landen sterk in beweging is. Uiteraard zullen ook zaken op fiscaal gebied met de daarmee verbonden wet- en regelgeving aan de orde komen. In de volgende nieuwsbrief zullen wij onze plannen(programma, locatie en dergelijke) aan de orde komen. Om over na te denken “Netwerken vereist fysieke aanwezigheid” mits de ontwikkelingen van Covid-19 dat toelaten en de deelnemers zijn gevaccineerd.

Ambassade nieuws

Good luck Cristian en Wijnand!

Op de Roemeense Ambassade in Den Haag zal in de loop van december de handelsraad Cristian Mateescu vertrekken in verband met het eindigen van zijn periode.  Op de Nederlandse ambassade in Boekarest zal zijn counterpart Wijnand Marchal weer terugkeren naar Nederland. De DRN dankt beiden voor de door hun verleende ondersteuning op economisch gebied. En wij wensen beide een succesvolle periode in hun nieuwe omgeving!

Logistieke en transport sector

KLG Europe Romania introduceert de thuisbezorgservice Strongo

Strongo is de nationale koeriersdienst die zich toelegt op de levering van overmaatse producten (grote apparaten, meubels, sanitair, bouwmaterialen) aan de eindgebruiker. De nieuwe dienst profiteert van het nationale netwerk van KLG Europe Romania, dat 9 hubs heeft die strategisch gelegen zijn in de grootste steden van het land. Toegang tot deze infrastructuur maakt levering in slechts 24-48 uur mogelijk in heel Roemenië, ook in moeilijk bereikbare gebieden. Strongo-klanten zullen profiteren van huis-aan-huisleveringen, terugbetalingen via ophaler of contante rekening, het openen van het pakket bij levering, het ophalen van restverpakking, het retourneren van documenten en de mogelijkheid om de terugkoopoptie aan de eindconsument aan te bieden.


“Vorig jaar hebben we gezien dat Roemenen in toenemende mate bereid zijn om naast mode, persoonlijke verzorging of IT ook online apparaten, meubels, sanitair of gereedschap te kopen. Zo ontstond het idee voor Strongo: door deze service te gebruiken, krijgen bedrijven met zowel fysieke als online winkels toegang tot een service die is gespecialiseerd in het leveren van onconventionele en omvangrijke producten aan de eindconsument”, legt Daniel Radu, National Transport Director, uit.

Door de hoge mate van automatisering en digitalisering biedt Strongo klanten de mogelijkheid om snel goederenstromen en toekomststrategieën te implementeren. Bovendien hebben klanten van Strongo via deze service toegang tot een verscheidenheid aan logistieke en weg-, zee- en luchttransportdiensten via KLG Europe Romania. (Bovenstaande kaart geeft de 8e  KLG vestiging in Sibiu niet aan)Bovendien heeft elke eindgebruiker directe toegang tot volledige informatie over koeriersdiensten, terwijl klanten realtime rapporten kunnen zien. “Het is erg belangrijk om een ​​vertrouwensrelatie op te bouwen met onze klanten, daarom hebben we prioriteit gegeven aan de transparantie van alle processen en gemakkelijke toegang tot alle informatie die ze nodig hebben. Dit alles is mogelijk dankzij de infrastructuur die wordt aangeboden door KLG Europe Romania, waardoor we geïntegreerde diensten kunnen aanbieden via Strongo”, aldus Daniel Radu, National Transport Director. Het unieke interne distributiesysteem met 24-48 uur dekking in heel Roemenië biedt het voordeel van toegang tot het KLG Europe Romania-netwerk. Het bedrijf wil zijn positie als marktleider in de nationale distributie van B2B-goederen via het groupagesysteem verstevigen. Zo biedt KLG Europe Romania dagelijkse routes naar de regionale hubs die het door het hele land bestrijkt via twee soorten diensten: de 24-uurs premiumservice en de 24-48h standaardservice.

ACEA Chief: Zolang chauffeurs in Polen of Roemenië 200 km moeten zoeken naar een laadstation, kunnen we geen elektrische auto’s kopen.

De voorzitter van ACEA wijst erop dat “zolang chauffeurs in Polen of Roemenië 200 km zullen moeten reizen om een ​​oplader te vinden, we niet kunnen verwachten elektrische auto’s te kopen.”

Het advies van de voorzitter van de Association of European Automobile Manufacturers (ACEA), de Nederlander Eric-Mark Huitema, wordt gepubliceerd in de context waarin de Europese Commissie deze zomer het voorstel voor een vergroeningsprogramma “Fit for 55” lanceerde, dat vereist dat tegen 2030 CO2-uitstoot van auto’s met 55% vergeleken met die van 2021 en tegen 2035 zelfs 100%.

“In de praktijk zou deze doelstelling van -100% zich vertalen in een EU-breed verbod op interne verbrandingsmotoren (ICE). Als industrie zijn wij van mening dat alle voortstuwingsopties een rol te spelen hebben in de transitie naar klimaatneutraliteit, dus de Europese Unie moet zich richten op innovatie in plaats van bepaalde technologieën te verbieden of voor te schrijven”, aldus Eric-Mark Huitema.

De functionaris wijst er ook op dat ACEA-leden nu miljarden euro’s per jaar investeren in innovatieve en duurzame voortstuwingstechnologieën omdat ze zich inzetten om de uitstoot tot nul terug te brengen. “De voorgestelde CO2-reductiedoelstelling van 55% voor 2030 is echter zeer uitdagend. Ik maak me geen zorgen over voertuigtechnologie. Ik heb er zelfs alle vertrouwen in dat onze leden hun rol zullen spelen door emissievrije voertuigen in alle segmenten beschikbaar te maken. Maar het wordt heel duidelijk dat het wijdverbreide gebruik van emissievrije voertuigen alleen zal plaatsvinden als de voorgestelde CO2-reducties gepaard gaan met even ambitieuze doelstellingen voor EU-lidstaten om oplaadpunten voor elektriciteit en waterstof te bouwen.

In dit verband lijkt het voorstel “Fit for 55” niet haalbaar. Eerdere schattingen, zelfs door experts van de Europese Commissie, wezen uit dat een reductie van 50% van de CO2-uitstoot tegen 2030 ongeveer zes miljoen openbare opladers voor elektrische voertuigen zou vereisen, maar toen zij het voorstel in juli presenteerde, beloofde de EC niet om deze laadstations te maken. Hij vermeldde alleen dat hij de installatie van 3,5 miljoen oplaadpunten in 2030 schat. Daarom worden er weliswaar strikte waarden opgelegd aan fabrikanten, maar worden alleen schattingen besproken voor de benodigde infrastructuur.

Om aan te tonen hoe onduidelijk het “Fit for 55”-programma is voor laadpalen voor elektrische en waterstofauto’s, heeft ACEA eigen marktonderzoek gedaan. Als gevolg hiervan is, zoals u al op onze website hebt vernomen, 70% van de EU-opladers nu geconcentreerd in slechts drie landen: Nederland (66.665), Frankrijk (45.751) en Duitsland (44.538). Samen vertegenwoordigen deze landen slechts 23% van de totale oppervlakte van de Unie, de overige 30% van de laadinfrastructuur is dus verspreid over 77% van het EU-grondgebied.

“Wat mij het meeste zorgen baart, is dat deze locatie van de laadinfrastructuur twee verschillende plannen heeft en zich ontwikkelt langs de scheidslijnen tussen de rijkere EU-landen in West-Europa en de landen met een bruto binnenlands product (BBP). lager per hoofd van de bevolking in Oost , Midden- en Zuid-Europa. Grote EU-landen, met aanzienlijke oppervlakten maar met een lager BBP, zoals Polen, Spanje of Roemenië, lijken achter te blijven. (…)

De verkoop van elektrische auto’s is direct gerelateerd aan de levensstandaard van een land. Dit betekent dat de toegang tot plug-in voertuigen (ECV’s) voor veel Europeanen een groot probleem blijft. Terwijl elektrische auto’s en plug-in hybride auto’s vorig jaar goed waren voor meer dan 10% van de totale verkoop in de EU, zijn er tien lidstaten met een ECV-aandeel van minder dan 3% in 2020 “.

Uit ACEA-onderzoeken blijkt dat landen met een marktaandeel van elektrische auto’s onder de 3% een gemiddeld BBP per hoofd van de bevolking van minder dan 17.000 euro hebben. Dit is bijvoorbeeld het geval in de EU-lidstaten in Midden- en Oost-Europa, maar ook in Griekenland. Daarentegen is een ECV-aandeel van meer dan 15% alleen te vinden in de rijkste landen in Noord-Europa met een BBP van meer dan 46.000 euro.

In de meeste EU-landen domineren plug-in hybride elektrische voertuigen (HEV) de markt voor alternatieve motorvoertuigen, waarbij 15 landen een  HEV-aandeel van meer dan 10% hebben. Voor veel mensen passen voertuigen die een verbrandingsmotor (ICE) combineren met een elektrische motor op batterijen perfect. Dit zijn met name landen waar oplaadpunten ontbreken of elektrische auto’s op batterijen nog te duur zijn voor het huidige inkomen van de bevolking.

Maar volgens Huitema spelen hybride auto’s (HEV’s) “een belangrijke rol in de transitie naar klimaatneutraliteit. Maar wat gebeurt er met deze auto’s als de EC van plan is om ICE na 2035 volledig te verbieden?”

Beperkte oplaadinfrastructuur in Roemenië

De voorzitter van ACEA vervolgt zijn redenering en laat ook zien dat, naast koopkracht, burgers van sommige EU-landen worden weerhouden van het kopen van elektrische auto’s en het probleem van hun oplaadinfrastructuur.”Omdat Europeanen in bijvoorbeeld Griekenland, Litouwen, Polen en Roemenië 200 km of meer moeten reizen om een ​​laadstation te vinden, kunnen we niet verwachten dat ze een 100% elektrische auto kopen, ongeacht de “Brusselse” bedoelingen. ACEA heeft onlangs ontdekt dat er een ernstig gebrek is aan oplaadpunten voor elektrische auto’s als we kijken naar het wegennet van EU-lidstaten. Tien landen hebben geen enkel oplaadpunt voor elke 100 kilometer hoofdwegen. En het mag geen verrassing zijn dat die landen (met uitzondering van Hongarije) ook een marktaandeel van elektrische auto’s hebben van minder dan 3%. Er zijn slechts vier lidstaten die meer dan 10 laders per 100 km hebben”, aldus de ACEA-voorzitter.

Als voorbeeld gaf hij zelfs zijn geboorteland Nederland, dat zo’n 47,5 laadpalen per 100 km heeft. Het contrast met een uitgestrekt land, acht keer groter dan Polen, is enorm. In deze staat is er nu nog maar één oplaadpunt voor elke 250 km weg.

Met de gepresenteerde studies en concrete casussen wilde Eric-Mark Huitema aantonen dat het voorstel van de Europese Commissie over  oplaadinfrastructuur voor alternatieve brandstoffen (AFIR), als onderdeel van “Fit for 55″, zijn doel niet kan bereiken! We juichen het idee van verplichte doelstellingen voor laden en tanken in elk van de 27 EU-lidstaten toe, maar het AFIR-voorstel is niet volledig in lijn met de ambitieuze CO2-doelstellingen van de Commissie.”

Concluderend laat het hoofd van de vereniging die alle grote autobedrijven groepeert zien dat “het grote gevaar is dat de vooruitgang die in verschillende rijke landen in West-Europa is geboekt de politieke besluitvormers in Brussel afleidt van de precaire toestand van het laadnetwerk in andere EU-landen en het feit dat voor veel Europeanen de toegang tot individuele mobiliteit steeds meer onder druk komt te staan”.

Protesten van Roemeense transportbedrijven tegen regering

TIR-chauffeurs (TIR is International Road Transport) gingen de straat op met tientallen vrachtwagens op Victoriei Square in Boekarest.  Tientallen vrachtwagens van drie  werkgeversverenigingen van wegvervoerders stonden onlangs ​​ op het Victoriei-plein, tijdens een protestbijeenkomst van vervoerders tegen het regeringsbeleid om de dagvergoeding van vrachtchauffeurs te belasten, maar ook tegen verzekeringsprijzen verplichte auto- en quarantainechauffeurs.  Het evenement werd bijgewoond door chauffeurs en vrachtwagens van transportbedrijven die zijn aangesloten bij de National Union of Road Transporters of Romania (UNTRR), de Federation of Romanian Transport Operators (FORT) en de Association of Freight Transporters of Bucovina. Vrachtwagens uit meer dan 20 provincies waren aanwezig bij het protest. De meeste borden op de vrachtwagens zijn gemarkeerd met het bericht “Overdag belasting met terugwerkende kracht = dood van het wegvervoer”. Het wegverkeer op Victoriei Square vond plaats onder normale omstandigheden, de vrachtwagens van de demonstranten werden geparkeerd in de centrale alveola. Volgens UNTRR zijn vervoerders onder meer ontevreden over het regeringsbeleid om de dagvergoeding van vrachtchauffeurs te belasten, met het argument dat het wetsvoorstel het risico van herplaatsing op basis van de bevindingen van de Arbeidsinspectie handhaaft, met een aanzienlijk negatief effect over het concurrentievermogen van Roemeense luchtvaartmaatschappijen in de EU, al zwaar getroffen door de nieuwe bepalingen van de Europese wetgeving als gevolg van het mobiliteitspakket . Naar de mening van de vervoerders is het niet duidelijk of het project de dagvergoeding voor externe reizen vervangt voor alle activiteitsgebieden en hoe de dagvergoeding hierdoor zal worden beïnvloed voor de nationale. “Als vandaag de dagvergoeding conceptueel zowel nationaal als internationaal wordt toegepast met verschillende waarden, lijkt het nieuwe project alleen betrekking te hebben op internationale activiteiten, terwijl voor de nationale het concept van de dagvergoeding blijft zoals het momenteel door de wet is vastgelegd”, zeggen vertegenwoordigers van de UNTRR. . Roemenië is de enige Europese staat die de dagvergoeding belast, terwijl Oost-Europese landen, zoals Polen, Litouwen of Hongarije, hun eigen vervoerders beschermen. De gevolgen van deze maatregel zijn verwoestend, vooral omdat de belasting met terugwerkende kracht wordt gedaan, aangezien de boetes door geen enkel bedrijf kunnen worden betaald. “De maatregel is uniek in Europa, waarbij beroepschauffeurs in alle landen zijn vrijgesteld van de quarantainemaatregel, om de toeleveringsketens in stand te houden, zoals aanbevolen door de Europese Commissie, die een “groene kleur” heeft gecreëerd en erop heeft aangedrongen “met uitzondering van quarantaine van beroepschauffeurs.

Opinie van de DRN
De fiscale maatregel heeft geen directe relatie met Mobility Package.
Het is wel belangrijk, omdat de ANAF de (belastingvrije) dagvergoeding wil gaan belasten en zelfs een aanslag wil opleggen voor de afgelopen 5 jaar!!
Zeker dit laatste is natuurlijk ongehoord en zou, indien dit inderdaad geëffectueerd wordt, de doodsteek voor veel transportbedrijven in Roemenië zijn.
Onnodig te zeggen dat deze maatregel ook op andere vlakken dom en kortzichtig is. Uit een recent onderzoek blijkt dat het gemiddeld inkomen van de Roemeense Internationale chauffeurs momenteel tussen de €2200/2800,- netto ligt. Dat is een flinke vergoeding voor Roemeense maatstaven en houdt in dat de Roemeense chauffeurs dat geld in Roemenië uitgeven en dus de binnenlandse consumptie goed voeden en het verhoogd de levensstandaard in het algemeen. Zodra die vergoedingen belast worden, is de aantrekkelijkheid van de Roemenen in het Internationale wegvervoer een heel stuk lager en zal grotendeels gaan verdwijnen.
Al met al, deze actie en Mobility Package zouden het hele speelveld in EU wel eens kunnen veranderen met enkel negatieve gevolgen zoals een gigantisch tekort aan chauffeurs, de Engelsen weten wat dat betekent!

Europese lidstaten  uiten kritiek op Mobility Package
De gezamenlijke professionele vertegenwoordigingen vervoersbedrijven uit Roemenië, Bulgarije, Hongarije, Litouwen en Polen hebben al in maart van dit jaar bezwaar aangetekend tegen het besluit van de (Roemeense) EU Commissaris Adina Valean over de beoordeling van de effecten van de verplichting om het voertuig regelmatig terug te brengen naar de lidstaat van vestiging, die een grote negatieve impact op de vervoersbedrijven in Centraal- en Oost-Europa die met grote financiële kosten worden geconfronteerd. Indirect geldt dat ook Nederlandse(en andere West-Europese) bedrijven die vestigingen hebben in Centraal- en Oost-Europa.

De nieuwe verplichting heeft niets te maken met maatschappelijke doeleinden, maar vormt een stap in de marktbeperking, schendt het de vrijheid van dienstverlening en de vrijheid van ondernemen. Bovendien gaat het in tegen de klimaatbeschermingsinspanningen zoals het verminderen van lege ritten.
Voor raadpleging van het aangetekende bezwaar klik hier.
Omdat de Europese Commissie zich niet ontvankelijk verklaarde lopen er thans verscheidene rechtszaken bij het Europese Hof van Justitie.De uitspraak van het Europese Hof van Justitie wordt in de tweede helft van 2022/2023 verwacht. Tot de uitspraak moet de maatregel van het inleveren van vrachtwagens vanaf februari 2022 worden ingevoerd.
Tijdens de komende Romanian Business Day op 25 november a.s. zal door deskundigen de gang van zaken nader worden toegelicht.

Maritieme Sector

Liftal neemt Damen Hoisting over

Liftal Hijstechniek neemt Damen Hoisting over. Per 1 oktober wordt de overeenkomst geeffectueerd en zal de organisatie ingelijfd worden bij de full service specialist in hef- en hijstechniek. Voor Liftal een strategische uitbreiding in regio Rotterdam, voor Damen een keuze om bij haar core business te blijven.
Damen Hoisting is vijf jaar geleden opgericht als business unit van Damen Anchor & Chain Factory BV.

Vanuit de huisvesting op het terrein van de Damen Shiprepair Rotterdam te Schiedam worden klanten bediend uit verscheidene markten zoals de maritieme, offshore, industriële en civieltechnische industrie. Onder het EKH keurmerk worden specialistische diensten en werkzaamheden uitgevoerd op het gebied van heffen en hijsen. Redenen voor de verkoop zijn o.a. verzadiging van de markt en een strategische keuze van Damen om meer focus te leggen op de core business.
Liftal Hijstechniek is sinds 1998 actief in Zuidwest Nederland en op verschillende Europese markten op het gebied van het keuren en certificeren van hijs- en hefmiddelen ten behoeve van maritieme toepassingen, olie-/gas-/wind- energie sectoren, industriële markten en de bouwsector. Vanuit de Belgische vestiging bestrijkt het bedrijf de aansluitende regio’s in België als Antwerpen, Kanaal zone Terneuzen-Gent en Havengebieden aan de Kust.
Beide directies zijn blij met de overname, de General Manager van Damen Hoisting, Perry Rikkers, vertelt; “Allereerst en meest belangrijk omdat hiermee de werkgelegenheid van de zeven Damen medewerkers van Hoisting gegarandeerd wordt. Wij hebben het volste vertrouwen dat met  deze overname onze klanten op een goede manier geholpen worden en top service blijven ontvangen. Voor alle betrokkenen is dit een positieve stap voorwaarts.”
Hans Hirdes, Manager van Liftal, vult aan; “De overname van de activiteiten van Damen Hoisting is geografisch gezien een mooie aanvulling op het huidige werkgebied van Liftal Hijstechniek. Daarnaast biedt de regio Rotterdam, gezien de aanwezigheid en concentratie van scheepvaart-, offshore-, wind- en grote industrie, voldoende potentie om onze activiteiten verder uit te bouwen. Mede gezien de toegezegde steun vanuit de Damen Groep hebben wij  er alle vertrouwen in om de activiteiten van Damen Hoisting binnen Liftal Hijstechniek te continueren en verder  uit te breiden.”
Reeds opgestarte werkzaamheden uit bestaande overeenkomsten en contracten zullen worden afgerond onder Damen Hoisting. Nog niet opgestarte-, maar wel reeds overeengekomen werkzaamheden worden tegen de met Damen Hoisting overeengekomen voorwaarden door Liftal uitgevoerd.

Sector Agri & Food

Karperkaviaarsalade erkent als origineel Roemeens product

Traditionele karperkaviaarsalade is het tiende Roemeense product erkend en beschermd in de EU De Europese Commissie heeft de registratie goedgekeurd van het Roemeense product “Traditionele karperkaviaarsalade” in het register van producten die zijn erkend als gegarandeerde traditionele specialiteit (GTS). De gegarandeerde traditionele specialiteit identificeert producten met een traditioneel karakter in termen van samenstelling of productiewijze, die geen verband houden met een specifiek geografisch gebied. De naam van een product dat als TSG is geregistreerd, beschermt het tegen namaak en misbruik. Volgens het ministerie van Landbouw is de traditionele karperkaviaarsalade een product dat wordt verkregen uit gezouten karperkaviaar, gezouten zoetwaterviskaviaar, zonnebloemolie, koolzuurhoudend water, citroensap. De traditionele karperkaviaarsalade wordt in twee varianten gemaakt: met of zonder gekookte uien.

Karperkaviaar van zowel wilde als aquacultuurkarper wordt gebruikt om het product “Traditionele salade met karperkaviaar” te bereiden. Ze moeten volwassen zijn en maximaal vers zijn. Het mag geen huid, schubben of bloedstolsels bevatten. De consistentie van de eieren moet uniform zijn en de consistentie van de korrels moet elastisch zijn. Roemenië had eerder 9 producten geregistreerd op Europese kwaliteitssystemen, waarvan 8 Beschermde Geografische Aanduidingen (BGA): Topoloveni pruimengoochelaar, Sibiu salami, gerookte Novac uit Ţara Bârsei, gerookte Donau makreel, Pleşcoi worstjes, Săveni kaas, Telemea uit Sibiu en Salade met snoekkaviaar uit Tulcea. Hieraan wordt toegevoegd Telemeaua de Ibăneşti, geregistreerd op het kwaliteitssysteem van de beschermde oorsprongsbenaming (DOP).

Is de tomatenteelt kenmerkend voor de Roemeense tuinbouw?

Aan de boerderij heeft Roemenië de laagste prijzen in de EU voor tomaten. We produceren echter veel minder dan we consumeren en importeren uit landen waar de gemiddelde prijs aan de boerderij ruim 40% hoger is dan in ons land.

De gemiddelde prijs van een kilo ronde, verpakte tomaten aan de poort van Roemeense boerderijen in augustus was 0,49 euro de laagste prijs in de EU, volgens gegevens die op 1 september zijn bijgewerkt door de Europese Commissie. De situatie was vergelijkbaar in juli, toen de gemiddelde prijs iets lager was, van 0,46 euro per kilogram, na een forse daling ten opzichte van de maand ervoor, toen boeren de kilogram voor 0,68 euro verkochten.Volgens de gegevens van de Commissie hebben lokale boeren in augustus vorig jaar ook hun grondstoffenprijzen verlaagd, waarmee ze de laagste prijzen in de EU bereikten, namelijk 0,54 euro per kilogram.
Ter vergelijking: dit jaar verkopen Tsjechische boeren gemiddeld een kilo tomaten voor 1,72 euro per kilo, in Frankrijk is de prijs 1,57 euro per kilo, in Hongarije 0,76 euro en in Spanje 0,7 euro. De gemiddelde prijs op EU-niveau is 1,02 euro per kilogram.

Consumentenprijzen gedicteerd door invoer die met 16% stegen
In de schappen van lokale winkels en op de markten worden de goederen echter ook geïmporteerd. Volgens lokale statistieken zijn tomaten het product met de laagste zelfvoorzieningsgraad, anno 2018 is dat 73%, alleen als we het hebben over vers gegeten worden. Ook werd in 2019 van een consumptiebehoefte die geschat werd op meer dan 803.000 ton, slechts 689,4 duizend ton lokaal geproduceerd, ofwel 85,8%.
Uit de gegevens voor 2020 blijkt dat Roemenië de achtste importeur van tomaten in de EU (behalve het VK) is met een hoeveelheid van 90,7 duizend ton ter waarde van 112,7 duizend dollar. In vergelijking met 2019 was de tomatenimport 6% hoger in waarde.
Volgens het Nationaal Instituut voor de Statistiek heeft Roemenië tussen januari en mei 2021 ook meer dan 57,1 duizend ton granen geïmporteerd, 16% meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Vanuit waardeoogpunt hebben we het over 73,5 miljoen euro.
Er werd hoogstens meer dan 35.600 ton verse en gekoelde tomaten aangevoerd uit Turkije, een niet-EU-land waarvoor geen gegevens zijn over de gemiddelde boerderijprijzen. Op de tweede plaats in een ranglijst van de staten waar we tomaten kopen, staat Duitsland met 7,9 duizend ton, gevolgd door Spanje met 4,8 duizend ton. Of, in Spanje, was de gemiddelde prijs aan de boerderij in augustus 0,7 euro per kilogram, wat 42% duurder is dan in Roemenië. De waarde van de invoer uit Spanje bedroeg in de eerste vijf maanden van het jaar 8,2 miljoen euro en uit Duitsland 1,2 miljoen euro. Voor Duitsland zijn er geen gegevens over de gemiddelde prijs in augustus.

Wat is de Europese trend 
Volgens de laatste analyses die op Europees niveau zijn uitgevoerd, terwijl de productie van verse tomaten in de EU sinds 2016 is blijven dalen, zal de productie van tomaten voor verwerking, aangedreven door een sterke vraag en lage voorraden, in 2021 naar verwachting met 9% toenemen. in totaal zal de productie volgens schattingen 5% hoger zijn dan in 2020 in het kader van een stijging van 9% in de productie van tomaten voor verwerking en een min van 2% in de productie van verse tomaten. Sterke vraag en lage voorraden (na sterke vraag vorig jaar) stuwen de productie van tomaten voor verwerking op in alle grote producerende landen: Italië (+ 5%), Spanje (+ 17%) en Polen (+ 11%). Daarentegen zal het aanbod van verse producten naar verwachting met 10% afnemen in Spanje, de grootste EU-producent, en in de FR (-2%).
Hierdoor zal de import van verse tomaten uit de EU naar verwachting in 2021 verder toenemen (+ 7% / 2020), terwijl de export zal afnemen (-21%). Marokko blijft verreweg de grootste invoerbron (70% in 2020). Terwijl de invoer uit Turkije (17%) in januari-april 2021 36% hoger was dan de invoer uit dezelfde periode vorig jaar, bleef de invoer uit Marokko stabiel.
In termen van export zijn ze sinds 2013 aan het dalen en zullen ze in 2021 verder dalen tot een laagterecord van 350 000 ton (-21% / 2020). De scherpe daling wordt gedreven door een daling van de export naar het Verenigd Koninkrijk (-37% in januari-april 2021 vergeleken met dezelfde periode vorig jaar), de grootste exportmarkt in de EU (52%).

“Roemenen moeten populariteit tomaat aangrijpen om op te schalen”
De tomaat is één van de meest geliefde groenten in Roemenië en wint nog steeds aan populariteit. Eén teler, die zich bezighoudt met de ontwikkeling van nieuwe groenterassen die afgestemd zijn op de Roemeense consument, heeft gemerkt dat de traditionele manieren om AGF af te zetten nog altijd het meest effectief zijn op de Roemeense markt.De populariteit van de tomaat is de afgelopen jaren flink gegroeid in Roemenië. Roemenië is een land met een groot tuinbouwareaal.
Uit cijfers van Euromonitor blijkt dat de groenteconsumptie tussen 2014 en 2019 een groei van 67,6% doormaakte, waarbij de tomatencategorie vanaf 2018 de sterkste groei vertoonde. De tomaat staat bovenaan als meest consumeerde groente onder de Roemeense bevolking.
Nederland exporteert tomaten naar Roemenië, hoewel de cijfers soms misleidend zijn omdat Nederland ook tomaten naar Turkije(niet EU land) exporteert die een deel daarvan vervolgens naar Roemenië exporteert.
Het is een discussie waard om eens na te denken of het voor Roemenië en voor Nederland interessanter is om eerstgenoemd land te ondersteunen bij hun eigen teelt. Zeker nu de komende maanden veel EU gelden naar de Roemeense agrarische sector stromen.

Productie Roemeense kwaliteitsdruiven 20% hoger dan vorig jaar

De wijn van dit jaar uitzonderlijk zal zijn, zowel in termen van kwaliteit als kwantiteit, waarbij de productie van druiven van hoge kwaliteit meer dan 20% hoger zal zijn in vergelijking met het voorgaande jaar. Hoewel de lente nogal koud en droog was, was het weer gunstig voor de gecultiveerde variëteiten, aangezien de druiven evenwichtiger zijn qua zuurgraad en meer fruitig, een garantie dat de wijn die het resultaat is van de productie van dit jaar uitzonderlijk zal zijn. Dit in tegenstelling tot andere Europese wijnbouwlanden.


Speciale belangstelling gaat uit naar het Roemeense druivenras Feteasca Neagră of Black Maiden en Black Fairy is de parel van Roemeense inheemse druivensoorten met een duizendjarige geschiedenis. Zaden van Feteasca Neagra werden ontdekt in oude overblijfselen uit Roemenië, meer dan 2000 jaar oud. Het wordt beschouwd als een van de beste rode Roemeense wijnen, met pittige, rokerige fruitkarakters en een goede tanninestructuur. Het oorspronkelijke grondgebied van de druivensoort, waarvan de naam “zwart meisje” of in het Engels “black maiden” betekent, was het voormalige vorstendom Moldavië.

Voor de Roemenen is Feteasca Neagra-wijn vergelijkbaar met een verfijnde, moeilijk te temmen, verleidelijke en mysterieuze fee, die door haar aanwezigheid, complexiteit en zuurgraad indruk maakt, allemaal heel goed in balans als een onweerstaanbare vrouw. De druif is zeer veelzijdig, ze kunnen 200 tot 240 gram suiker per liter krijgen, bij laat geoogste kan ze 270 gram krijgen. De zuurgraad kan meer dan 7 g / l in wijnsteenzuur. Het maximale potentieel wordt bereikt na de rijping in eikenhouten vaten gevolgd door de rijping op fles, wat resulteert in wijnen van hoge kwaliteit met een sterke karakteristiek. Afhankelijk van de wijnbereidingstechnieken krijgen de wijnen verschillende smaken en fijne tannines, goede zuurgraad, medium tot full body en vaak meer dan 13,5% alcohol.
Het heeft een typisch aroma van gedroogde pruimen, bramen en zwarte bosbessen, samen met de smaken van zwarte peper, vanille en koffie.Het maximale potentieel wordt bereikt na de rijping in eikenhouten vaten gevolgd door de rijping op fles, wat resulteert in wijnen van hoge kwaliteit met een sterke karakteristiek.

Het is ook mogelijk om speciale rosé  wijnen te verkrijgen. En voorts kent men de twee witte varianten zoals de Fetească Regală die zijn over het algemeen droog en fris met een goede zuurgraad en een specifiek, ietsje geparfumeerd aroma van zwoel tropisch fruit als papaya en frisse citrus.Letterlijk betekent de naam ‘Prinsessedruif’. Voorts zijn er de witte wijnen van de Roemeense Fetească Albă druif komen in verschillende stijlen. De droge zijn citrusfris met witte perzik en verse abrikoos in de smaak.

Kansen voor kleine Roemeense boeren

Volgens berekeningen van Economica nemen meer dan 1.000 groente- en fruittelers deel aan een of meer programma’s die zijn ontwikkeld door grote foodretailers. Afhankelijk van de retailer waarmee ze werken, kunnen kleine fabrikanten “turnkey” business of zelfs verschillende apparatuur en financiële ondersteuning krijgen om te kunnen certificeren. En de eisen zijn precies goed.
Grote detail bedrijven hebben met succes programma’s ontwikkeld om kleine producenten aan te trekken. Daarbij speelden de volgende factoren een rol:

  • De voorkeur van consumenten voor Roemeense producten
  • De druk van de Roemeense staat die de handelsbalans in evenwicht wil brengen
  • De media die met de vingerwijzen naar de massale invoer  die wordt gegenereerd door de uitbreiding van grote commerciële netwerken
  • Het logistiek gezien gemakkelijker is om lokale goederen te verkopen,

Officieel begonnen de “verhalen” die in Roemenië werden gemaakt en die massaal werden gebruikt in marketing- en communicatiestrategieën, te worden geschreven van 2014-2015. Het is de periode waarin rond dit concept merken werden gecreëerd die tegenwoordig worden gebruikt, zoals “My Country”, die van Kaufland of “Romanian Tastes” van die van Mega Image. Nu hebben de meeste retailers zulke huismerken waaronder ze Roemeense groenten en fruit verkopen. Wat nog belangrijker is, ze hebben ook projecten ontwikkeld waarin ze met boeren investeren, waarbij ze vaak verantwoordelijk zijn voor het opleiden van boeren, het identificeren van te telen producten en rassen, technologie en soms zelfs om hen te ondersteunen bij het verkrijgen van certificeringen die hun kwaliteit aantonen.Volgens berekeningen van Economica zitten meer dan 1.000 groente- en fruittelers in een of meerdere programma’s die door retailers zijn ontwikkeld om zoveel mogelijk lokale goederen in de schappen van hun winkels te krijgen.

Investeringen van meer dan 1 miljoen euro per jaar in Mega Image
Zo bereikte Mega Image het achtste jaar waarin het, via het programma “Roemeense smaken van huishoudens”, groente- en fruittelers ondersteunt. Vorig jaar bedroeg de investering van de retailer in het programma meer dan 1,3 miljoen euro en het aantal individuele producenten en coöperaties bedroeg 220. Hiervan namen dit jaar meer dan 50 deel aan het programma.
Het resultaat: naar eigen zeggen stopt Mega Image midden in het lokale groenteseizoen met de import van deze productcategorieën. Dit gegeven dat er in het hoogseizoen dagelijks meer dan 400 ton groenten en fruit rechtstreeks van lokale partnerboerderijen naar Mega Image-magazijnen wordt geleverd. Midden in het Roemeense tomatenseizoen leveren lokale telers gemiddeld 25 ton per dag.
Al degenen die verkopen onder het merk Gusturi Româneşti uit Gospodari, telen groenten en fruit alleen in het traditionele systeem, direct op de grond, op een totale oppervlakte van meer dan 140 hectare solariums en meer dan 300 hectare boomgaarden door het hele land.
De samenwerking met Mega Image zorgt ervoor dat boeren het hele seizoen de volledige hoeveelheid groenten overnemen, advies van tuinbouwingenieurs in het programma, een teeltplan en bodem- en wateranalyse of moderne technieken zoals gewasmonitoringsensoren. Daarnaast ondersteunt Mega Image de kosten voor zaden, meststoffen, folie en materialen die nodig zijn voor het productieproces. Bovendien investeert Mega Image in hun Global GAP-certificering, wat nog eens de kwaliteit van hun producten bevestigt.

Kaufland – 237 boeren
Een van de eerste spelers op de foodretailmarkt die een dergelijk programma met boeren implementeert, Kaufland, werkt dit jaar samen met 237 boeren en kleine producenten, geregistreerd in de My Country Cooperative. De retailer was van plan er dit jaar 9.000 ton groenten en fruit bij te halen, ofwel 30% van de benodigde hoeveelheid producten per seizoen, de rest wordt ingekocht bij andere lokale leveranciers. Het in het programma gecontracteerde areaal is circa 150 hectare.
In tegenstelling tot Mega Image-boeren moeten degenen die met Kaufland werken Global GAP-gecertificeerd zijn of een certificering behalen; de benodigde hoeveelheden goedgekeurde groenten en fruit beschikbaar hebben, die vooraf kunnen worden gepland; de capaciteit hebben om de producten te verwerken of te verpakken, de capaciteit te hebben om de producten te koelen of voor te koelen; logistieke capaciteit hebben naar de centrale magazijnen; beschikken over voldoende opslagcapaciteit, indien nodig.
Om deel te nemen aan het programma, moet u lid worden van de My Country Cooperative. Het werd opgericht in 2016 en is eigendom van vijf aandeelhouders , elk met 20% van de aandelen. De coöperatie rapporteerde in 2020 een netto-omzet van 152,9 miljoen lei, 3,6% meer dan het jaar ervoor. De coöperatie heeft 16 medewerkers en een nettowinst van circa 2 miljoen lei.

Carrefour – 540 boerenfamilies
Vanuit het perspectief van samenwerking met boeren was de Franse retailer Carrefour een pionier in de omstandigheden waarin het in 2017 officieel de eerste landbouwcoöperatie lanceerde die werd opgericht door een retailer – Carrefour Vărăști Agricultural Cooperative. Of, volgens de laatste gegevens van de retailer die zijn vastgelegd in zijn duurzaamheidsrapport, verkocht het bedrijf in 2020 meer dan 7.425 ton lokaal geproduceerde groenten en fruit, door Cooperativa Vărăști, dat vandaag 140 gezinnen omvat en 135 hectare grond exploiteert. Tegelijkertijd schreven vorig jaar meer dan 400 boeren zich in voor het Grow Romania BIO-programma, het eerste programma van een retailer voor lokale boeren die willen overstappen op biologische landbouw. In totaal biedt Carrefour momenteel meer dan 1.000 BIO-producten aan.

Lidl – meer dan 92.000 ton groenten en fruit van lokale boeren

De voorwaarde van de Global GAP-certificering voor groente- en fruitleveranciers heeft sinds 1 september 2017 Lidl, die al haar groente- en fruitleveranciers adviseert, ongeacht of ze deel uitmaken van hun project “Gekweekt in Roemenië, specifiek Roemeens” . Dit project is in 2016 gestart met de Universiteit voor Agronomische Wetenschappen en Diergeneeskunde Boekarest en heeft tot doel lokale variëteiten, zoals Roșia de Buzău 1600, nieuw leven in te blazen en tegelijkertijd boeren te ondersteunen door middel van audit- en adviesdiensten.
“We hebben het aanbod van groenten en fruit van coöperaties en groepen lokale producenten verhoogd, allemaal gecontroleerd Global GAP. Zo steeg de hoeveelheid Roemeense groenten en fruit die tijdens de verslagperiode (maart 2019 – februari 2020) werden gekocht met 18,37% in vergelijking met de vorige periode, die 92.057 ton bereikte en de hoeveelheid groenten en fruit die van externe leveranciers werd gekocht, overschreed”, blijkt uit het laatste duurzaamheidsrapport van Lidl.
Volgens het bedrijf werd in 2019, op het hoogtepunt van het seizoen, 70% van de groenten en fruit op de Lidl-markt afgenomen van Roemeense leveranciers (die verkopen vanuit de binnenlandse productie of importnr.). Het percentage Roemeense groenten en fruit was 81%. In totaal werkte Lidl voor het vaste assortiment (niet alleen groente en fruit) in 2019 samen met 290 leveranciers in Roemenië.

Profi – 90 lokale producenten
En de retailer Profi, geëxploiteerd door het investeringsfonds Mid Europa Partners, wil de komende twee jaar 200 boeren ondersteunen om onder het eigen merk “Vers van ons” te produceren. Ze hebben al 90 partners in het programma dat in 2019 werd gelanceerd om de hoeveelheden Roemeense groenten en fruit in de schappen te vergroten. Boeren in het Profi-programma produceren op basis van nauwkeurige informatie over de benodigde hoeveelheden en de rassen die ze moeten telen. Het profiteert ook van begeleiding en assistentie van Profi-tuinbouwingenieurs die aanbevelingen doen over de verzorging van planten, maar ook voortdurend de productieparameters onderzoeken, inclusief laboratoriumtests die certificeren of gewassen voldoen aan de wettelijke normen met betrekking tot de concentratie van nitraten, nitrieten en pesticiden.

Roemenië importeert bijna 35% van de binnenlandse honingconsumptie

Roemenië importeert jaarlijks tussen de 3.000 en 6.000 ton honing, ofwel bijna 30-35% van de binnenlandse consumptie, hoewel het een van de belangrijkste honingproducenten in Europa is, zegt de voorzitter van de Roemeense Beekeepers Association (ACA), Ioan Fetea.”De bij is een soort  geworden die meer afhankelijk is van de politieke factor dan van de natuur”. 

Het is ook belangrijk hoeveel er wordt geconsumeerd. Als we vandaag nog geen 800 – 900 gram honing per jaar (per hoofd van de bevolking) hebben bereikt, in de landen van de Europese Unie, in Zwitserland, wordt het meer dan twee kilogram geconsumeerd en meer nog. dit is de belangrijkste indicator: de honingconsumptie per hoofd van de bevolking. Europa is zowel de grootste importeur als de grootste consument van honing en importeert bijna de helft van zijn consumptie “, zegt Ioan Fetea, aanwezig op de National Honey Fair. Helaas exporteert Roemenië meer bulkhoning dan verpakte honing, hoewel het van zeer goede kwaliteit is, en komt er veel namaakhoning het land binnen, zegt Fetea Het is onbegrijpelijk hoe Roemenië er niet in slaagt om in ieder geval deze sector te beschermen, maar dit probleem hebben alle landbouwsectoren, en niet alleen in Roemenië. Ik vermoed dat deze globalisering ons hoe dan ook en hoezeer ook in deze handelshouding hebben geduwd. Het is een schande, “zei de ACA-chef. Last but not least gaf hij aan dat deze soort meer afhankelijk is geworden van de politieke factor dan van de natuur, aangezien de staat deze sector financieel ondersteunt.
“We zijn de minister van Landbouw dankbaar omdat hij moeite had om financiële steun te krijgen, ergens tegen 5 euro per bijenfamilie, geld dat we aan voedsel, behandelingen hebben uitgegeven en nu krijgen we er wat van terug, omdat ze misschien niet eens 10% opleveren. De de minimis-steun van 52 miljoen lei, aangekondigd door de minister van Landbouw voor deze sector, wordt echter verdeeld over een kudde van 2,1 miljoen bijenfamilies, hoewel de schattingen van de vereniging hoogstens 1,9 miljoen bedragen. Roemenië kan alleen als honingbasis dekken voor een kudde van 2,3, minder dan 2,5 miljoen bijenfamilies. Roemenië produceerde jaarlijks gemiddeld 22.000 ton honing, de vierde plaats in Europa, en de piek die een paar jaar geleden werd opgetekend, was 1,47 miljoen bijenfamilies. Landelijk zijn er ongeveer 40.000 imkers geregistreerd, waarvan meer dan 60% lid van de ACA, met een populatie van 900.000 bijenfamilies. Volgens statistische gegevens consumeren Roemenen elke dag 70 gram suiker en slechts 3 gram honing. Hoewel de honingconsumptie de afgelopen jaren met 15% is gestegen, tot 550 gram per hoofd van de bevolking per jaar, staat Roemenië onder deze omstandigheden nog steeds onderaan de ranglijst, op Europees niveau. Statistische gegevens tonen aan dat Roemenen 3-4 keer minder honing consumeren in vergelijking met de twee kilogram die in Duitsland wordt geconsumeerd of 1,5 kilogram in Nederland en België.
Bekend is het Roemeense bijenproduct met medicinale werking dat wordt verkregen en de naam Propolis draagt en het wordt door bijen aangemaakt uit nectar van de witte bloesems van de Acaciaboom en ook de honing daarvan heeft een heldere (bijna witte) kleur.

Financiële Sector

ING Bank Roemenië – Brutowinst steeg met 19% tot 441 miljoen lei in eerste halfjaar

ING Bank Roemenië behaalde in het eerste halfjaar een brutowinst van 441 miljoen lei, een stijging van 19% in vergelijking met dezelfde periode in 2020, en een totale omzet van 1,1 miljard lei, een stijging van 6%, zo maakte de bank onlangs bekend. In de eerste helft van het jaar had de bank voor 46,1 miljard lei (+ 13%) deposito’s aangetrokken en de kredietportefeuille 30,4 miljard lei (+ 9%). De kosten met voorzieningen bedroegen 134 miljoen lei (-33%).

“We zijn het jaar positief begonnen, en dat was het hele eerste semester te merken. We zien een toegenomen vertrouwen van alle categorieën klanten in het economisch herstel, en velen van hen hervatten hun plannen die waren uitgesteld vanwege de pandemie. In deze positieve context namen zowel onze kredietportefeuille als onze omzet toe, terwijl de voorzieningen aanzienlijk daalden, wat leidde tot een winststijging van bijna 20 procent. De aanhoudende interesse van de klanten voor het SME Invest-programma moet worden opgemerkt, de waarde van de dit jaar goedgekeurde leningen bereikte in slechts twee en een halve maand het niveau van het hele jaar 2020 ”, benadrukte Mihaela Bîtu, CEO van ING Bank Roemenië.

Volgens de bank blijven contactloze betalingen gestaag stijgen, een trend die wordt versneld door de context van de COVID-19-pandemie.”Vandaag de dag wordt bijna een op de vier POS-betalingen gedaan met een ING-kaart. En online handel blijft groeien. Het aantal kaarttransacties is met 20% gestegen ten opzichte van de eerste helft van 2020, terwijl de waarde van betalingen in de online handel met 25% is gestegen. ING heeft onlangs de mogelijkheid geïntroduceerd om de details van de kaarten rechtstreeks vanuit de mobiele applicatie te kopiëren op de betalingsautorisatiepagina’s van de handelaars, voor een aangenamere en snellere winkelervaring “, wordt vermeld in het communiqué.Tegelijkertijd zette ING haar digitale strategie voort en lanceerde het een nieuw product, des te relevanter in de context van de Covid-19-pandemie: de verstrekking van ING Health Protect, dat het risico op operaties als gevolg van een ongeval of ziekte dekt, en die 100% digitaal kan worden ingevuld.

“De productie van nieuwe hypotheken steeg in de eerste helft van het jaar met 21% tegen de achtergrond van de groeiende interesse van Roemenen voor meer royale woonruimtes of dichter bij een groene omgeving. Deze interesse heeft zich vertaald in een stijging van bijna 50% van de ontvangen aanvragen voor het Nieuwe Huis-programma”, stellen de vertegenwoordigers van de bank.

Volgens de geciteerde bron heeft de divisie Business Banking binnen ING medio april aangekondigd dat zij ook in 2021 financiering blijft aanbieden onder de paraplu van het MKB Invest-programma.Zo ontving ING in juni meer dan 4.000 aanvragen, vergeleken met de 7.500 die in 2020 waren geregistreerd. De waarde van de leningen die in de twee en een halve maand van de werking van het programma dit jaar zijn goedgekeurd, is vergelijkbaar met die in het hele jaar 2020. ING Bank heeft verzocht om aanvulling van het plafond om deze financieringsmogelijkheid tot het einde van het jaar te kunnen blijven aanbieden.

Wat betreft het proces van digitalisering van tools voor ondernemers, zette ING het proces van migratie van bestaande klanten voort in de applicatie voor het zakelijke segment, waar 48% van de logins plaatsvond op mobiele apparaten.

In het segment van de grote bedrijven bracht het tweede kwartaal ook nieuwe groenfinancieringen in de portefeuille van de bank. Na het bemiddelen bij de eerste groene obligatie-uitgifte van NEPI Rockcastle vorig jaar, in april 2021, transformeerde de Wholesale Banking-divisie van ING Bank Romania de standaardlening die aan de groep was verstrekt in een “groene” lening met een waarde van 100 miljoen euro.

Volgens de bank is de standaardlening, oorspronkelijk aangegaan in 2017 door NEPI – de grootste eigenaar van winkelcentra in Centraal- en Oost-Europa, “groen” geworden door toevoeging van ecologische, sociale en bestuurlijke componenten. De financiering heeft de inzet van de twee bedrijven om de overgang naar een groene economie te bevorderen opnieuw geconsolideerd.

“Dit past in de context waarin ING onlangs aankondigde toe te treden tot de Net-Zero banking alliantie, met als doel de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en tegen 2050 een netto-emissie van nul te bereiken. Geleid door Terra’s eigen innovatieve methodologie, zet ING haar strategie voort om kansen voor groene financiering te identificeren en de duurzame doelstellingen van klanten te ondersteunen door middel van toegewijde financiële oplossingen, kennis en expertise”, luidt het communiqué.

ING Bank Roemenië maakt deel uit van ING Groep, een wereldwijde internationale financiële instelling, die bankdiensten aanbiedt aan meer dan 38,8 miljoen individuele klanten, bedrijven of instellingen in meer dan 40 landen. ING Bank Roemenië is een universele bank met meer dan 1,6 miljoen klanten uit drie bedrijfssegmenten: particulieren (retail), MKB- en middelgrote ondernemingen en Wholesale Banking.

IFC: Record investeringen in de private sector in Roemenië in de context van de pandemie

De International Finance Corporation (IFC), de investeringsafdeling van de Wereldbank, heeft in het fiscale jaar eindigend op 30 juni een recordbedrag van $ 430 miljoen geïnvesteerd in de particuliere sector in Roemenië, voornamelijk om bedrijven te ondersteunen en het economisch herstel te versnellen. . “Ondanks de economische uitdagingen veroorzaakt door de pandemie, heeft IFC haar steun aan Roemeense bedrijven verhoogd, met een recordinvestering van 429 miljoen dollar in het fiscale jaar 2021 (tussen juli 2020 en juni 2021)”, aldus de internationale financiële instelling. De investeringen van IFC waren gericht op het vergroten van financiële inclusie, het aanpakken van de financieringsbehoeften van kleine en middelgrote ondernemingen (MKB’s), het bevorderen van groene initiatieven om klimaatverandering tegen te gaan, het versterken van de kapitaalmarkten en het vergroten van de veerkracht van systeembanken.
IFC heeft onlangs ingeschreven op obligaties uitgegeven door Raiffeisen Bank Romania en Banca Comercială Română (BCR) ter waarde van 474 miljoen lei (meer dan 110 miljoen dollar), wat de eerste investering van IFC is in obligaties die naar verwachting zullen voldoen aan de minimumkapitaalvereisten en in aanmerking komende schulden (MREL) door de EU . Eerder maakte IFC bekend dat het een lening van 72 miljoen euro had verstrekt aan Palas Campus, onder leiding van Iulian Dascălu, voor de bouw van een kantorencomplex volgens ecologische normen.

Retail Sector

Een op de 6 EU-winkels van Ahold Delhaize Groep bevindt zich in Roemenië

De Roemeense markt behoort, qua winkelnummer, tot de 3 belangrijkste Europese, voor de Nederlands-Belgische groep, samen met Nederland en België. De Nederlands-Belgische groep Ahold Delhaize, eigenaar van het Mega Image-winkelnetwerk, heeft in Europa zo’n 5.200 winkels onder verschillende merken en formules. Daarvan zijn er 880 in Roemenië, oftewel één op de zes winkels, volgens berekeningen van ZF op basis van gegevens uit het kwartaalrapport van de groep en de eigen website. Naast Europese markten is de groep ook aanwezig in de VS en Indonesië. In Europa behoort de Roemeense markt qua aantal winkels tot de 3 belangrijkste voor de groep. In Roemenië bezit het bedrijf Mega Image-supermarkten en Shop&Go-nabijheidswinkels in het offline-segment. Deze merken worden alleen in eigen land gebruikt. Mega Image is een Roemeens merk, opgericht door de oprichter van het netwerk, de Malideros, meer dan 20 jaar geleden overgenomen door de Nederlands-Belgische groep. Mega Image behaalde in 2020 een omzet van 7,2 miljard RON, een stijging van bijna 9% ten opzichte van 2019. Het kondigde aan dat het in hetzelfde tempo als in 2020 zou blijven uitbreiden op het offline segment.

Energie Sector

Experts verwachten dat Roemenië de grootste gasproducent in de EU wordt

Neptun Deep. De klok tikt door in de mogelijke transactie tussen Romgaz en Exxon.  De belangrijkste binnenlandse gasproducent, waarvan de meerderheid in handen is van de Roemeense staat, Romgaz, heeft minder dan drie weken om de transactie te voltooien voor de overname van het lidbedrijf van de ExxonMobil-groep dat 50% van het Neptun Deep-project bezit, een transactie die zou kunnen ontsluiten offshore-potentieel van Roemenië,
Romgaz sloot in juni een overeenkomst met de Amerikaanse oliegigant ExxonMobil waarbij zij een exclusief recht voor 4 maanden kreeg met betrekking tot de onderhandelingen voor de volledige overname van de Roemeense vestiging van ExxonMobil, die 50% van de rechten bezit met betrekking tot de concessie van de offshore aardgasperimeter Diep Neptunus in de Zwarte Zee .
Onlangs heeft president Klaus Iohannis zijn steun uitgesproken voor het partnerschap tussen OMV Petrom (bedrijf dat 50% van het project bezit) en Romgaz in het offshore-project Neptun Deep , essentieel voor zowel het leveren van veilige energie als het bereiken van de doelen van de energietransitie.
“De afronding van de onderhandelingen tussen het Amerikaanse bedrijf ExxonMobil en de National Company Romgaz schept bemoedigende voorwaarden voor de betrokkenheid van de nationale producent als actieve partner bij de exploitatie van aardgas in de Zwarte Zee en voor de rechte lijn van het project”, zei de presidentiële administratie. Volgens de overeenkomst loopt het exclusieve recht dat Romgaz heeft verkregen van de Amerikaanse reus op 15 oktober af. Volgens Petroleum Economist zou het sluiten van de transactie het beslissende element zijn om de offshore-wet te wijzigen, die “de ontwikkeling van de offshore-sector in de staat Zuidoost-Europa vertraagden Het adviesbureau Rystad Energy, geciteerd door Petroleum Economist, beweert dat de belangrijkste aandeelhouder van Romgaz, de Roemeense regering, de belangrijkste voorstander was van de overname van offshore gasreserves van de staat, om zo de afhankelijkheid van Russische gasimport te verminderen. Rystad Energy stelt ook dat verwacht wordt dat ExxonMobil geïnteresseerd zal zijn in het afronden van de transactie, omdat het de Amerikaanse reus in staat stelt zich terug te trekken uit Roemenië zonder te wachten op de wijziging van de offshore-wet.
Volgens het adviesbureau bevindt Exxon zich in een delicate situatie, waarbij de autoriteiten in Boekarest eerst wachten op de parafering van de transactie om de offshore-wet te wijzigen. “Offshore-spelers verwachten dat Roemenië tegen het einde van dit decennium de grootste gasproducent in de EU zal worden”, zegt Eva Mlada, vice-president van Rystad. Het adviesbureau schat dat als Romgaz het belang van Exxon in het project koopt, in 2023 een definitieve Zo beweert Ryastad, uitgaande van een productie van 8,7 miljard kubieke meter in 2020, volgens een statistisch rapport van BR, dat Roemenië in de periode 2027-2029 een niveau van 14-15 miljard kubieke meter per jaar zal bereiken als gevolg van de start van de productie in Neptun Deep en andere offshore-perimeters. Als het binnenlandse verbruik tussen de 10 en 12 miljard kubieke meter per jaar blijft, zou Roemenië onafhankelijk kunnen worden van Russisch gas en zelfs 20-25% van de binnenlandse productie kunnen exporteren. Daarnaast zal de regionale concurrentie toenemen. Na de recente ontdekkingen in de Zwarte Zee, in Roemenië en Turkije zijn ook buitenlandse bedrijven geïnteresseerd in het territoriale gebied van Oekraïne, zegt Swapnil Babele, senior analist bij Rystad. Vorig jaar verleende de Oekraïense regering Naftogaz, een Oekraïens staatsbedrijf, exclusieve exploratierechten in het gebied. Naftogaz tekende in februari 2021 een memorandum met de Oostenrijkers van OMV, geeft Petroleum Economist aan. Het memorandum werd echter ondertekend met het Roemeense bedrijf OMV Petrom , waarin de Oostenrijkers de belangrijkste aandeelhouders zijn. Een memorandum vergelijkbaar met Naphtha Israel Petroleum wordt de volgende maand ondertekend. Eerder dit jaar verleende Oekraïne Naftogaz een vergunning om een ​​geologisch onderzoek uit te voeren in de perimeter van Skifska – nabij Neptunus Diep en de perimeter van Sakariya in de Turkse territoriale wateren. Neftogaz schat dat zijn perimeters in de Zwarte Zee reserves van ongeveer 200 miljard kubieke meter gas bevatten, zegt Swapnil Babele.

Economische ontwikkelingen

De top van de beste Europese landen waar je een bedrijf kunt
ontwikkelen

Voor freelancers of ondernemers die een bedrijf willen starten, kunt u het beste in het VK investeren. De oprichting van een rechtspersoon duurt slechts vijf dagen en voor het gemak waarmee ze zaken doen, kreeg de staat een score van 84 van de 100 punten. Roemenië staat op de tiende plaats, omdat het een goede plek is voor bedrijven in termen van lage opstartkosten en het feit dat er een klein verschil is tussen het financiële potentieel van mannen en vrouwen.

Roemenië is het 10e land in de EU, met 73 van de 100 punten, in een ranglijst van Europese landen volgens de moeilijkheidsgraad van het creëren van een  nieuw bedrijf, volgens een onderzoek uitgevoerd door Tide, de belangrijkste aanbieder van digitale bankdiensten voor Britse bedrijven en freelancers.
Roemenië onderscheidt echter positief vanuit het perspectief van het kleine verschil tussen de looninkomens van vrouwen en mannen (we staan ​​op de tweede plaats na Luxemburg). Dit is een indicator van de waarden, houdingen en prioriteiten van het land.
Roemenië staat op de vijfde plaats wat betreft de kosten van het opzetten van een bedrijf, na Slovenië en het VK (waar het proces gratis is), Ierland en Denemarken.
Volgens het werkloosheidscijfer staat Roemenië op de 8e plaats, en afhankelijk van de tijd die nodig is om een ​​bedrijf te openen, op de 10e plaats, met 20 dagen. Gezonde economieën hebben doorgaans lage werkloosheidscijfers. Als je in een gezonde en groeiende economie werkt, kan het voor jou makkelijker zijn om je producten en diensten te verkopen. Theoretisch zouden lage werkloosheidscijfers echter een punt kunnen bereiken waarop werving moeilijk of duur kan worden.

Waar het het gemakkelijkst is om zaken te doen

Het VK is volgens Tide uitgeroepen tot het beste Europese land om een ​​bedrijf te starten vanwege de grote economie, de lage werkloosheid en het gemak waarmee je een bedrijf kunt starten en runnen. Het Verenigd Koninkrijk heeft ook de laagste kosten voor het starten van een bedrijf, namelijk nul, vergelijkbaar met Slovenië.

Ierland is een andere topconcurrent, die zijn sterke economie combineert met redelijke belastingtarieven en het gemak van het starten en runnen van een bedrijf. De staat wordt op de voet gevolgd door Nederland, op de derde plaats, vanwege een combinatie van hoge marktkapitalisatie, de eenvoud van het opzetten van een bedrijf en een zeer lage werkloosheid.

De grootste verrassing bovenaan onze ranglijst is Estland , dat op de vijfde plaats eindigde na het behalen van zeer goede resultaten in veel verschillende categorieën, ook op het gebied van gemak van zakendoen. Estland is de eerste plaats die e-residence aanbiedt, wat betekent dat iedereen zijn hoofdkantoor en financiën in dit land kan vestigen, wat een toestroom van nieuwe bedrijven in dit land zou kunnen veroorzaken.

Luxemburg heeft de kleinste loonkloof tussen vrouwen en mannen van alle landen die in het onderzoek zijn geanalyseerd, en Duitsland is de leider in de categorie BBP, wat betekent dat het een grotere en actievere economie heeft.

Last but not least heeft Tsjechië het laagste werkloosheidspercentage

De Tide-top is gemaakt na analyse van de nationale prestatie-indicatoren voor 28 Europese landen, waaronder het BBP, werkloosheidspercentage en praktische aspecten van het opzetten van een bedrijf.

Top 10 beste Europese landen waar je een bedrijf kunt ontwikkelen 

Bron: Tide

Waar u rekening mee moet houden voordat u een bedrijf opent

Volgens Tide manifesteren handelsbelemmeringen zich op verschillende manieren, waaronder hoge belastingtarieven, dure opstartkosten en trage start-ups.

Andere factoren waarmee in het begin rekening moet worden gehouden, zijn de werkloosheidscijfers, de verzadiging van nieuwe bedrijven op het gebied van activiteit, het gemak waarmee zaken kunnen worden gedaan en het niveau van gelijke beloning voor vrouwen en mannen. Dit zijn allemaal waarden die kunnen duiden op de gezondheid van een economie, de vooruitzichten voor uw bedrijf en de culturele waarden en normen waarin u gaat opereren.

Henri Coandă Airport in de top 10 van meest bezochte luchthavens

Voor Wereldtoerismedag ondersteunt Uber de geleidelijke terugkeer van zakenreizen en woon-werkverkeer nu de internationale reisbeperkingen versoepelen.
Aangezien de beperkingen steeds gemakkelijker worden en het aantal reisboekingen toeneemt, zijn de luchthavenaanvragen alleen al in de app in Roemenië de afgelopen 4 maanden bijna 19 keer zo groot geworden! dat is het beste resultaat in de hele MOE-regio. Als gevolg hiervan is Henri Coandă Airport onthuld in de top 10 van meest bezochte luchthavens, volgens Uber-reisgegevens in 2021 in Europa, het Midden-Oosten en Afrika.

  1. Londen Heathrow, VK
  2. Parijs Charles de Gaulle, Frankrijk
  3. Parijs Orly, Frankrijk
  4. Lissabon, Portugal
  5. Madrid, Spanje
  6. Caïro, Egypte
  7. Jeddah, Saoedi-Arabië
  8. Amsterdam, Nederland
  9. Warschau, Polen
  10. Boekarest, Roemenië

Samenvallend met Wereldtoerismedag, bleek uit de interne gegevens dat donderdag de drukste dag is voor luchthavenreizen in het jaar. Als het  gaat om de meest gevraagde tijden, zien we om 5 uur ’s ochtends meer drop-offs dan op enig ander uur van de dag, als de klant op weg is naar de luchthaven voor een vakantie of een zakenreis.

Terwijl 13.00 uur is geopenbaard als de drukste voor mensen die naar huis terugkeren.
Maar het is niet alleen het reizen naar de luchthaven dat een stijging te zien geeft, aangezien zakenreizen in Boekarest aanzienlijk zijn toegenomen: sinds het begin van het jaar maakten passagiers + 10,33% van de reizen via onze oplossing Uber for Business. Forenzen ruilen thuiswerken in voor naar kantoor gaan en woon-werkverkeer, fysieke zakelijke bijeenkomsten en professionele lunches zijn zeker terug in ons leven.

Sector Volksgezondheid

Roemenië, hard getroffen door de 4e Covid-golf

We zijn 2e gerangschikt in Europa en 6e in de wereld in sterfgevallen in de afgelopen 24 uur Roemenië staat op de 6e plaats in de wereld en op de 2e plaats in Europa voor de geregistreerde sterfgevallen in de afgelopen dagen, maakte CNCAV(Nationaal Coördinatiecomité Activiteiten Vaccinatie) bekend. De geregistreerde sterfgevallen bij patiënten met het nieuwe coronavirus in Roemenië vertegenwoordigen 5% van alle gerapporteerde gevallen in de wereld Volgens CNCAV zijn er in Roemenië meer dan 10.000 mensen in het ziekenhuis opgenomen, waarvan bijna 300 minderjarig, en liggen meer dan 1.000 mensen in het ATI in het ziekenhuis en vechten ze samen met artsen voor hun leven, schrijft Digi 24 .

“Van het totale aantal sterfgevallen dat recent in Europa is gemeld, vertegenwoordigen de sterfgevallen in Roemenië 11,5% “, meldden de CNCAV-vertegenwoordigers. In Roemenië waren er 2,2 keer meer nieuwe gevallen dan het Europese gemiddelde en 6 keer meer gevallen dan het wereldgemiddelde. Volgens hen werden in Roemenië dinsdag 2,65 keer meer sterfgevallen gemeld dan het Europese gemiddelde en 6,34 keer meer dan het wereldgemiddelde. In termen van vaccinatiedekking, in verhouding tot de gehele bevolking, is dit in Europa 52% met het volledige schema en nog eens 4,5% met de eerste dosis, en in de wereld bereiken de percentages respectievelijk 33 en 12. Tegelijkertijd is in Roemenië de vaccinatiegraad 28% met het volledige schema en nog eens 1% met de eerste dosis. “Laten we elkaar helpen! Laten we ons massaal laten vaccineren met een compleet schema! Laten we geen ziekenhuizen blokkeren! Laten we goed voor ons en de mensen om ons heen zorgen! Vaccinatie blijft de meest geschikte beschermingsoplossing tegen COVID-19 “, zeiden ook CNCAV-vertegenwoordigers.

Lijst van landen met epidemiologisch risico – bijgewerkt. Roemenië is de rode zone binnengegaan
Het Nationaal Comité voor Noodsituaties heeft donderdag de lijst bijgewerkt van landen/gebieden met een hoog epidemiologisch risico waarvoor de quarantainemaatregel vereist is voor personen die vanuit hen aankomen in Roemenië, in de rode zone die de Republiek Moldavië, Armenië, Bulgarije, Wit-Rusland en Groenland.

Volgens het besluit van de CNSU zijn Roemenië, de Republiek Moldavië, Armenië, Bulgarije, Wit-Rusland en Groenland de rode zone binnengegaan als gevolg van de hoge incidentie van SARS-CoV-2-ziekten.

Oostenrijk, Zwitserland, Gibraltar, Iran, de Malediven en de Bahama’s gingen de gele zone binnen vanwege de daling van de incidentie, en Oekraïne, de Faeröer en Leshoto vanuit de groene zone, na de stijging van de snelheid.

Nederland, Duitsland, Frankrijk, San Marino, Liechtenstein, Vietnam, Puerto Rico, Sri Lanka, Honduras, Kosovo en Kaapverdië zijn volgens het CNSU-besluit de groene zone binnengekomen.

De lijst treedt in werking vanaf 3 oktober om 00.00 uur.

Tegelijkertijd heeft het Nationaal Comité voor Noodsituaties besloten vrijstelling te verlenen van de quarantainemaatregel voor bestuurders van vrachtwagens, evenals voor personen die personenvervoer verzorgen, als het negatieve resultaat van een RT-PCR-test voor SARS-CoV- 2 infectie uitgevoerd niet later dan 72 uur voor het binnenkomen van het land, in de voorwaarden van reizen voor professionele doeleinden.

“Bestuurders van voertuigen met een maximaal toegestane capaciteit van meer dan 2,4 ton voor het vervoer van goederen, evenals bestuurders van voertuigen met meer dan 9 zitplaatsen, inclusief de bestuurdersstoel voor het vervoer van personen, zijn vrijgesteld van de quarantainemaatregel. (…) Als het negatieve resultaat presenteert van een RT-PCR-test voor SARS-CoV-2-infectie, uitgevoerd ten hoogste 72 uur voordat het land binnenkomt, en de reis alleen voor professionele doeleinden wordt gemaakt ”, wordt weergegeven in de CNSU-beslissing .

Antilichamen aangeboden door Covid Pfizer-vaccin verdwijnen na 7 maanden bij veel geïmmuniseerde mensen
Zes maanden na ontvangst van de tweede dosis van het Pfizer Covid-vaccin, hebben veel mensen die zijn geïmmuniseerd, geen antilichamen meer die door dit serum worden geïnduceerd en die de coronavirusvarianten die zorgen baren, onmiddellijk kunnen neutraliseren, meldt Reuters.
De onderzoekers keken naar bloedmonsters van 46 gezonde volwassenen, meestal jong of van middelbare leeftijd, na ontvangst van de twee doses en opnieuw zes maanden na de tweede dosis.
“Onze studie toont aan dat vaccinatie met het Pfizer-BioNtech-vaccin hoge niveaus van neutraliserende antilichamen tegen de oorspronkelijke variant induceert, maar de niveaus dalen bijna 10 keer in zeven maanden”, zeiden Bali Pulentran van Stanford University en Mehul Suthar van Emory University in een e-mail.
Bij ongeveer de helft van alle proefpersonen waren neutraliserende antilichamen die infectie tegen coronavirusvarianten zoals Delta, Beta en Miu kunnen blokkeren zes maanden na de tweede dosis niet detecteerbaar, meldde hun team donderdag op bioRxiv, vóór peer review.Neutraliserende antilichamen zijn niet de enige verdediging van het immuunsysteem tegen het virus.
Ze “zijn echter uiterst belangrijk bij de bescherming tegen SARS-CoV-2-infectie”, aldus Pulentran en Suthar. Deze bevindingen suggereren dat de toediening van een boosterdosis ongeveer 6 tot 7 maanden na de eerste immunisatie waarschijnlijk de bescherming tegen SARS-CoV-2 en zijn varianten zal verhogen.

Disclaimer

De nieuwsbrief van het Dutch Romanian Network wordt met grote zorgvuldigheid samengesteld. Voor een mogelijke onjuistheid en/of onvolledigheid van de hierin verstrekte informatie kan het Dutch Romanian Network geen aansprakelijkheid aanvaarden, evenmin kunnen aan de inhoud van de nieuwsbrief rechten worden ontleend. De artikelen geven niet noodzakelijkerwijs de mening van het bestuur weer.