Nieuwsbrief 1 mei 2017

Header-news

DRN NIEUWS

DRN verwelkomt Hein Mekelenkamp

Hein Mekelenkamp is een internationaal gespecialiseerd bedrijf in dak-en gevelbegroening. Binnen de stad is een begroeid dak een interessante optie voor het creëren van groene privé buitenruimte.
De meeste steden hebben een tekort aan openbare buitenruimte. De aanwezige buitenruimte sluit bovendien vaak niet aan op de wensen van binnenstadbewoners: namelijk privé groen. Begroeide daken zijn in Nederland daarom een steeds vaker voorkomend verschijnsel. Het bedrijf is gevestigd in Nieuwleusen.

Voor nadere informatie: www.mekelenkamp.nl

DRN en NRCC organiseren netwerkbijeenkomst bij Fokker Technologies

Op 18 mei a.s. organiseren de DRN en NRCC een bijzondere netwerkbijeenkomst bij Fokker Technologies in Papendrecht. Bas van Hese voorzitter van de NRCC zal in zijn hoedanigheid van CEO Fokker Technologies Romania een inkijk geven over de huidige activiteiten van Fokker.

Voorts zal er een presentatie geven over de mogelijkheden van nearshoring tussen Nederland en Roemenië als voorinformatie van een uitgaande handelsmissie die later zal plaatsvinden. Uiteraard zal ook een rondleiding plaatsvinden door het bijzondere bedrijf dat Fokker is; een unieke gelegenheid die niet vaak geboden wordt. Vanzelfsprekend wordt een en ander afgesloten met een uitgebreide mogelijkheid tot netwerken, dus om nieuwe relaties c.q. klanten te ontmoeten.

Het programma en aanmeldingsforulier vindt u op de website

Voorinformatie Netwerkbijeenkomst op 8 juni a.s.in Deventer

Op voornoemde datum zal de Gemeente Deventer, het MKB Deventer en de NetSib Foundation samen met DRN een netwerkbijeenkomst organiseren die de voorlopige titel heeft gekregen van “Zaken doen met en in Roemenië”. Deze prachtige en één van de vijf oudste steden van Nederland kent al 27 jaar een partnerschap met de eveneens prachtige Roemeense stad Sibiu en werkt samen op velerlei terreinen, zoals vanuit de sectoren onderwijs, bedrijfsleven, overheid en maatschappelijk middenveld. Maar aangezien Deventer ook een Hanzestad is, speelt het bedrijfsleven een rol van betekenis in beide steden. Om die reden zal ook de Roemeense ambassadeur en haar handelsraad participeren wat een matchmaking van individuele economische belangen bevordert. Ook zullen de Roemeense  studenten die aan de Nederlandse Universiteiten studeren(The League of Romanian Students Abraod – LRSR) acte de présence geven in het kader van Triple helix dat staat voor de samenwerking tussen overheid, ondernemingen en onderwijs .Om de potentie voor innovatie en economische ontwikkeling in een kenniseconomie goed te benutten, moeten overheid, bedrijfsleven en kennisinstellingen samenwerken. Dat bevordert zowel het vergaren, het delen als het toepassen van kennis.

Het voorlopige programma en aanmeldingsformulier vindt u op de website

Sector Transport en logistiek

Cijfers & Trends Intermodaal goederenvervoer Roemenië over 2016

Recent heeft het Roemeense Instituut voor Statistiek(INS) de cijfers en trends gepubliceerd waarbij de cijfers van 2016 werden vergeleken met 2015. Daarbij valt direct op dat het wegvervoer was gestegen met 8,8% en het railvervoer daarentegen een daling liet zien van 4,9%.
De vracht per spoor kwam 52.617 miljoen ton wat  een daling zoals gezegd van 4,9 procent ten opzichte van 2015 betekende en hiervan bedroeg het binnenlands vervoer 79,4 procent van het totaal. Zeevracht bedroeg 46.288 miljoen ton, waarvan 46.281 miljoen ton in internationaal vervoer. De totale vracht was 4,1 procent hoger dan in 2015. Goederen die via de binnenwateren in 2016 worden vervoerd, bedroegen 30.484 miljoen ton, waarvan het nationale vervoer 48,2 procent bedroeg. Het volume van de goederen steeg met 1,5 procent van het voorgaande jaar. Het transport van oliepijpleidingen bedroeg 6,825 miljoen ton en de luchtvracht was 40.100 ton, een stijging van 16,9 procent ten opzichte van 2015, waarbij de internationale vracht goed was voor 98,5 procent van het cijfer.
De goederen die de hoogste aandelen in wegvracht vertegenwoordigen waren metaalertsen en andere mijnbouw- en steengroeven, turf, uranium en thorium (28,7 pct), andere niet-metaalhoudende minerale producten (19,9 pct), terwijl dat in het spoorvervoer, kolen en bruinkoolwas. Ruwe olie en aardgas stond voor het hoogste aandeel (31,1 pct), gevolgd door geraffineerde aardolieproducten (31 pct).
In de zeevervoer waren het landbouw-, jacht- en bosbouwproducten, vis en andere visserijproducten het hoogste aandeel (36,7 pct), gevolgd door kolen en bruinkool, ruwe olie en aardgas (19,2 pct); In de binnenvaart, metaalertsen, andere mijnbouw- en steengroeven, turf, uranium en thorium boven de lijst met 46,2 pct gevolgd door landbouw-, jacht- en bosbouwproducten, vis en andere visserijproducten (30,1 pct). In de internationale wegvracht kwam 93,3 procent van het totaal van de geloste goederen uit EU-lidstaten, terwijl 91,6 procent van de totale geladen goederen voor EU-lidstaten waren bestemd. De grootste hoeveelheden goederen kwamen uit Duitsland (21,7 pct), Italië (14,4 pct) en Hongarije (10,1 pct), terwijl 21,2 pct van de geladen goederen Duitsland had als bestemming met 11,7 pct gevolgd door Italië en Hongarije.

Sector Infrastructuur

Werkzaamheden snelweg Pitesti – Sibiu in mei van start

Na heel veel getouwtrek en vertragingen zullen de werkzaamheden van voornoemde snelweg eindelijk van start gaan, zoals door Premier Sorin Grindeanu en Minister van Transport Alexandru Cuc is aangekondigd. De druk die de Daciafabrieken nabij Pitesti hebben uitgeoefend zullen daarbij ongetwijfeld een rol hebben gespeeld.

Bovendien maakt onderhavig deel van de snelweg deel uit van de Pan Europese corridor IV die beoogt om tot een betere infrastructuur te komen tussen de Europese landen.De planning is om deze snelweg tussen de beide plaatsen in 2020 gereed te hebben. Omdat een deel van deze weg dwars door de Karpaten komt, zal dat waarschijnlijk nog hoofdbrekens kosten. Ook zal worden gestart met een haalbaarheidsstudie voor de ontbrekende snelweg tussen Pitesti en Craiova. Voor mensen die minder bekend zijn met Roemenië willen we de verouderde beeldvorming graag corrigeren door aan te geven dat de meeste wegen van goede kwaliteit zijn, maar dat het tekort aan autosnelwegen moet worden ingelopen waaraan overigens al in veel regio’s wordt gewerkt.

Sector Energie

Equitybedrijf Carlyle Group wil investeren in gasvelden Zwarte Zee

De Carlyle Group, het grootste private equity bedrijf ter wereld, wil haar investeringen in het Roemeense deel van de Zwarte Zee uitbreiden en onderhandelde daarover succesvol met premier Sorin Grindeanu, waarbij onder andere nieuwe licentieovereenkomsten aan de orde kwamen.Bij de activiteiten is ook het Nederlandse bedrijf Mazarine Energy betrokken en ook het Canadese bedrijf Black Sea Oil & Gas (BSOG) dat volledig eigendom is van de  Carlyle Group. BSOG heeft onlangs een contract gesloten met  GSP Offshore een nationale leverancier(met vestiging in Rotterdam) van boordiensten voor het boren van twee offshore- exploratieputten in de XV Midia-perimeter van de Roemeense Zwarte Zee.
Medio februari kondigde BSOG CEO Mark Beacom aan dat het bedrijf in de Roemeense Zwarte Zee tussen 10 en 20 miljard kubieke meter aardgas had gevonden en de productie zou in 2019 kunnen beginnen. Hij schat dat het project ongeveer 10% van de energiebehoefte van Roemenië zou kunnen produceren voor de komende vijf jaar.

Sector Mode

Wetskills heeft iets te vieren. Van 4 tot 18 mei vindt in de Roemeense hoofdstad Boekarest de vijfentwintigste Wetskills Challenge plaats.

‘Voor dit event zijn we te gast bij twee Universiteiten uit Boekarest’, zegt Johan Oost, projectleider. ‘Zowel uit Nederland als uit Roemenië hebben we twaalf deelnemers die samen op zoek gaan naar oplossingen voor uitdagende cases uit de watersector. Het is de derde keer dat er een Wetskills event plaatsvindt in Roemenië.’

Typisch Roemenië
‘Dit wordt een interessante Wetskills’, verwacht Oost, ‘Niet alleen omdat Roemenië nog maar sinds 2007 lid is van de EU en behoorlijk aan de bak moet om te voldoen aan Europese Richtlijnen zoals de KRW, maar ook vanwege het cultuurverschil. Roemeense studenten focussen tijdens hun studie veel op theorie en werken veel met formules. In Nederland hebben we relatief gezien meer aandacht voor de toepassing van kennis in de praktijk en voor het integreren van oplossingen. Juist dit verschil maakt dat onze Roemeense partners zo enthousiast zijn over Wetskills. We kunnen van elkaar leren.

Uitdagende cases
Voor de Wetskills Challenge zijn vijf cases ingediend. Een van de cases is ingediend door Hanzehogeschool Groningen. De Hanzehogeschool wil bewoners in gebieden met verhoogde kans op wateroverlast, meer betrekken bij het waterbeheer. Een andere casus is ingediend door het
hoogheemraadschap van Rijnland en het Roemeense Prut-Barlad Water Basin Administration. Zij zoeken een manier om de Baseu rivier het hele jaar door te laten stromen. Verder heeft de World Water Academy een case opgezet over een business concept om trainingen in de watersector te organiseren.

Feest
Oost: ‘Uiteraard vieren we deze vijfentwintigste editie op gepaste wijze. De Nederlandse Ambassade in Boekarest organiseert een speciale receptie na de finale.’

Voor meer informatie: www.wetskills.com of contact johan.oost@wetskills.com

Economische Ontwikkelingen

Laagste inflatie EU in Roemenië, Ierland en Nederland

Volgens de recente metingen van Eurostat bedroeg de inflatie(op jaarbasis) van het eurogebied in maart 2017 1,5 procent. In maart 2016 was het tarief 0,0 procent.
De jaarlijkse inflatie van de Europese Unie was in maart 2017 1,6 procent en in februari 2017 2 procent. Een jaar eerder was het tarief 0,0 procent, De laagste jaarlijkse tarieven werden geregistreerd in Roemenië (0,4 procent), Ierland en Nederland (beide 0,6 procent).

De hoogste jaarlijkse inflatie werd gementen in Letland (3,3 procent), Litouwen (3,2 procent) en Estland (3,0 procent). In vergelijking met februari 2017 daalde de jaarlijkse inflatie in maart 2017 in zeventien lidstaten, bleef stabiel in zes en steeg in vijf.
De grootste opwaartse impact op de jaarlijkse inflatie van het eurogebied kwam uit brandstoffen voor transport (+0,48 procentpunten), verwarming olie (+0,11 pp) en groenten (+0,08 pp). De grootste neerwaartse impact werd veroorzaakt door telecommunicatie- en pakketvakanties (-0,09 pp elk) en kleding (-0,05 pp.

IMF stelt Roemeense economisch groei in positieve zin bij

In het laatste verslag van de World Economic Outlook staat te lezen dat de groeivooruitzichten voor 2017 zijn verbeterd van 3,8% naar 4,2%. Qua vooruitzichten neemt Roemenië met 5,7% na IJsland de tweede plaats in. De gemiddelde groei in de EU zal 2% bedragen. Voor Roemenië heeft het IMF ook een verwachte daling van de werkeloosheid voorzien van 6,2% naar 4,5%. Voor 2018 verwacht het IMF dat het percentage op 5,2% zal liggen. Op mondiaal niveau voorspelt het IMF een toenemende groei in 2017 en 2018.

Roemenië lid van Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO-OECD)

Tijdens de recente OESO conferentie heeft Roemenië zich aangemeld voor het lidmaatschap van de OESO. Laatstgenoemde  intergouvernementele organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), of Organisation for Economic Cooperation and Development (OECD), werd in 1961 opgericht als uitvloeisel van het Marshall Plan. De OESO is een samenwerkingsverband van 34 landen om sociaal en economisch beleid te bestuderen en te coördineren. De aangesloten landen proberen gezamenlijke problemen op te lossen en internationaal beleid af te stemmen. De recente OESO conferentie was gericht op de gemeenschappelijke uitdagingen van de staten in dit gebied in hun poging om het volume van buitenlandse investeringen te verhogen en de export te bevorderen, terwijl het concurrentievermogen van de nationale  economieën wordt behouden.
Zo hebben de vertegenwoordigers van de OESO en die van de Europese Commissie de noodzaak onderkend om een ​​nieuw economisch model in het gebied te ontwikkelen, gebaseerd op de integratie tussen de EU-economieën, de intensivering van de economische betrekkingen van landen in de regio en het optimaal gebruikmaken van historische banden en traditionele economische betrekkingen.
“Het hebben van een gemeenschappelijk platform om investeringen voor Zuidoost-Europa aan te trekken is essentieel voor het vergroten van het concurrentievermogen van de regio, buitenlandse directe investeringen als een motor voor capaciteitsuitbreiding op het gebied van een toenemende technologische component in de economie en toegang tot succesvolle internationale markten. Hoewel er in deze regio aanzienlijke vooruitgang is geboekt, moeten we gezamenlijke inspanningen doen om de aantrekkelijkheid van kwaliteitsinvesteringen te stimuleren, zodat de impact kan worden weerspiegeld in het verminderen van de ongelijkheid van de ontwikkeling naar ten opzichte van Westeuropese landen”, aldus de Roemeense minister van Bedrijfsleven, Handel en Ondernemerschap Alexandru Petrescu.

Politieke Ontwikkelingen

Opheffing CVM en toetreding tot Schengenzone in zicht

Na de Roemeense toetreding in 2007 tot de EU werd voor Roemenië het zogenoemde Controle en Verificatie Mechanisme ingesteld omdat het land nog nauwelijks justitiële hervormingen had doorgevoerd en de aanpak van corruptie nog te wensen overliet. Ten onrechte koppelde een aantal lidstaten(vooral Nederland) daaraan ook de toetreding tot de Schengenzone.

Iedereen die het Roemeense nieuws maar een beetje volgt, kan constateren dat men de laatste jaren hun achterstand volledig heeft ingelopen. Door een intensieve lobby van de President van de Senaat Calin Popescu Tariceanu heeft hij de toezegging van de voorzitter van de Europese Commissie van Jean Claude Juncker dat voor het einde van zijn termijn (ultimo 2018) het CVM is opgeheven. In het daarop volgende (recente) bezoek van EU Commissaris Frans Timmermans die zich aansloot bij de uitspraak van Juncker werden derhalve nog wat puntjes op de i gezet. Dus het lijkt ons een redelijke inschatting dat in de eindrapportage van 2017 een en ander wordt opgenomen en het in 2018 zal worden geeffectueerd. Zodat Roemenië zonder deze beperkingen van januari tot en met juni 2019  zijn (roulerende) rol als voorzitter van Europese Unie met succes kan vervullen.

Bijzonder bericht

Brabant en Sibiu gastronomisch met elkaar verbonden

In het kader van verduurzaming en innovatie in de landbouw en voeding wordt jaarlijks een award uitgereikt aan een Europese regio die zich op dat terrein onderscheid.In de regio van het Deense Aarhus dat in 2017 deze titel mag dragen, werd aan Noord-Brabant deze prestigieuze award uitgereikt en mogen zij zich in 2018 een jaar lang “Europese Regio van de Gastronomie” noemen. Als Europese Regio van de Gastronomie ontwikkelt de provincie in samenwerking met AgriFood Capital voor 2018 een bruisend programma met festiviteiten voor publiek – inwoners en bezoekers van Brabant – en  bedrijfsleven. Inmiddels is ook bekend geworden dat de Roemeense Regio Sibiu zich in 2019 de Europese Regio van de Gastronomie mag noemen.  Brabant wil uitblinken in kennis, innovatie en productiviteit op het gebied van voedsel en duurzame voedselsystemen. De provincie onderscheidt zich naar eigen zeggen door de sterke verbindingen van agrifood met hightech, design, leisure en biobased.
Het toeval wil dat veel Brabanders in omstreeks 1200 zich in de omgeving van Sibiu vestigden en wellicht zullen daar de typisch Brabantse worstenbroodjes gretig aftrek vinden.