Nieuwsbrief 3 februari 2016

Header-news

DRN verwelkomt Dekom Visual Solutions

DEKOM-logo-desktopDEKOM is een van de toonaangevende system integrators voor audiovisuele communicatie. Zij bieden hun klanten het volledige gamma van professionele media- en conferentietechnologie bij één aanbieder. Hoe groter het bedrijf des te meer gedifferentieerd de eisen zijn, des te uitgebreider de kennis moet zijn van technologie, processen en componenten.
DEKOM is een internationaal bedrijf met meer dan 30 vestigingen in Duitsland, Spanje, België, Nederland, Turkije, Oekraïne, Zwitserland en Frankrijk die zorgen voor uitzonderlijk snelle reacties in zeven talen. Ook heeft men thans mogelijkheden in Roemenië beschikbaar, zodat op beide locaties een perfecte service kan worden geleverd, waardoor een meerwaarde ontstaat. Voor nadere informatie: de presentatie op de DRN website of meer uitgebreid op www.dekom.com

Nieuwe voorzitter Nederlands Roemeense Kamer van Koophandel

2-Nieuwe voorzitter Nederlands Roemeense Kamer van KoophandelHet bestuur van de Roemeense partner van de DRN, de Netherlands Romanian Chamber of Commerce(NRCC) heeft onlangs tot nieuwe voorzitter benoemd Sebastiaan(Bas) van Hese, directeur van Fokker Engineering Romania. Hij is daarmee de opvolger van Robin van Rozen die zijn werkgever Philips in Groot Brittannië en Ierland gaat vertegenwoordigen. In zijn maidenspeech gaf Bas van Hese aan dat hij van voornemens is om structurele activiteiten te gaan ontplooien in de steden Brasov, Constanta en Cluj 2-Nieuwe voorzitter Nederlands Roemeense Kamer van Koophandel-2waar talrijke Nederlandse bedrijven zijn neergestreken. Zijn motto is Alleen kunnen we het verschil maken, maar samen creëren we kansen en daar sluit het bestuur van de DRN zich graag bij aan en projecteren dat op de samenwerking tussen NRCC en DRN en wensen de nieuwe voorzitter veel succes met deze nieuwe uitdaging!

Agrarische Sector

Roemeense varkenshouders willen opheffing exportverbod

3-Roemeense varkenshouders willen opheffing exportverbodDe Roemeense belangenorganisatie van varkenshouders wil dat de Europese Commissie de export van levende dieren opheft. Het Roemeense equivalent van de Voedsel en Waren Autoriteit(ANSVSA) die destijds met behulp van Nederland is opgezet, bevestigt dat er sinds acht jaar geen gevallen van varkenspest zich hebben voorgedaan. Op 18 januari jl. heeft de Roemeense Minister van Landbouw Achim Irimescu een gesprek gehad met de Litouwse EU commissaris van Gezondheid en Voedselveiligheid Vytenis Andriukaitis die beloofde om Roemenië te steunen bij het hervatten van de intracommunautaire uitvoer van levende varkens.
De Europese varkenssector verkeert al een langere tijd in zwaar weer en in Roemenië zijn vooral de laatste maanden zijn de productiekosten bijna het dubbele van de opbrengsten wat onder andere is veroorzaakt doordat de markt werd overspoeld met varkensvlees uit Polen, Hongarije en Duitsland. Volgens het Roemeense Bureau voor de Statistiek neemt Roemenie begin 2015 met 5.041.000 varkens qua grootte van de veestapel de 9e plaats in na Duitsland(28.330.000), Spanje(26.550.000)Frankrijk(13.290.000), Denemarken(12.700.000), Nederland(12.060.000), Polen(11.260.000), Italië(8.600.000) en België (6.350.000).

High Tech sector

Roemeense betaalbare 3D-printer voor thuisgebruik

4-Roemeense betaalbare 3D-printer voor thuisgebruikHet is drie jonge ondernemers uit Cluj Napoca gelukt om een goedkope 3D-printer voor thuisgebruik te maken. Zij hebben deze printer de naam Gandacul(The Bug) gegeven wegens zijn geringe omvang. De printer en zijn componenten komen alle uit Roemenië. De verkoopprijs bedraagt ongeveer € 330; de productiekosten zijn ongeveer € 220. Kopers krijgen adviezen over het ontwerp en het gebruik, aldus Vlad Radulescu, één van de jonge ondernemers. De gedachte achter het samenstellen van deze printer is dat studenten en scholen ook toegang kunnen krijgen tot deze technologie en zij zijn eveneens van plan om kosteloos les te geven aan kinderen over IT en innovatie. Petje af voor deze ondernemers!

Sector vervoer

Deutsche Bahn(DB Schenker) koopt Roemeense locomotieven

5-Deutsche Bahn DB Schenker koopt Roemeense locomotieven

DB Schenker is èèn van de grootste spoorwegmaatschappijen van Europa en deze hebben onlangs twee Transmontana locomotieven(6000 kW) aan hun vloot van 15 locomotieven toegevoegd. Deze zijn alle vervaardigd door èèn van de beste locomotievenbouwers van Europa, het bedrijf Softronic uit Craiova. In en rondom Craiova is een enorme specialistische know how aanwezig omdat daar al sinds 1949 locomotieven en treinstellen voor de internationale markt worden gebouwd. Naast de aanwezige Fordfabriek in Craiova zijn het bepalende bedrijven voor de werkgelegenheid en trekken zij ook veel toeleveranciers aan.

Nederlandse luchtvaartmaatschappij start met vluchten vanuit Arad

6-Nederlandse vliegmaatschappij start met vluchten vanuit AradDe nog onbekende nieuwe vliegmaatschappij Join Airlines, waarvan Bernard Jacobs de CEO is, start met vluchten vanuit Arad. Toen vorig jaar Wizzair zijn vluchten staakte vanaf Arad(Milaan) en ook DHL 6-Nederlandse vliegmaatschappij start met vluchten vanuit Arad-2zijn overeenkomst verbrak met de luchthaven, werd het alleen nog gebruikt voor charters en vliegscholen. Join Airlines pretendeert geen low cost carrier te zijn, maar zal wel concurrende tariefstelling kennen ten opzichte van de nationale luchtvaartmaatschappijen, aldus Bernard Jacobs. Op dit moment staan drie routes op de rol: Stuttgart, Verona en Boekarest. In de nabije toekomst heeft men ook plannen om vanuit Suceava en Tulcea lijnvluchten te onderhouden en komt ook Milaan weer in beeld.

Sector Gezondheidszorg

Roemenië scoort laag op de Europian Health Consumer Index

7-Roemenië scoort laag op de Europian Health Consumer IndexHet onderzoek richt zich op de kwaliteit van de gezondheidszorg in Europa. Van de 35 onderzochte landen neemt Roemenië de 32 ste plaats in. Priveklinieken zijn van het onderzoek uitgezonderd omdat deze geen complete gezondheidszorg bieden. Het rapport geeft aan dat de gezondheidszorg in Europa gestaag verbetert in weerwil van de niet geverifieerde berichten in de media over bezuinigingsmaatregelen, vergrijzing en de onrust inzake migratie. Als enige negatieve indicator wordt de kindersterfte genoemd. Overlevingskansen voor personen met hart-en vaatziekten, beroertes en kanker zijn sterk toegenomen. Roemenië kreeg vooral een lage score door het slechte management in de medische sector, de verouderde structuur en de hoge ratio tussen opgenomen patiënten en de ambulante zorg. Zorgpunten zijn vooral de kindersterfte, MRSA infecties(ziekenhuisbacterie), overlevingskansen kanker, het groot aantal abortussen en de behandeling van depressies. Daarentegen kreeg Roemenië een hoge score op de cardiovasculaire aandoeningen en de toegankelijkheid van de zorg.

Sector toerisme

Virtuele tour door het Roemeense paleis van het parlement

Via het Culturele Instituut van Google kan thans een vituele tour worden gemaakt; via de onderstaande link: https://www.google.com/culturalinstitute/collection/camera-deputatilor
Het is op het Amerikaanse Pentagon na het grootste gebouw ter wereld met een roerige voorgeschiedenis.

8-Virtuele tour door het Roemeense paleis van het parlement

Na de grote aardbeving van maart 1977 die Boekarest en andere steden trof, kwam de communistische dictator Nicolae Ceauşescu op het megalomane idee om in het kader van de wederopbouw van Boekarest een hele wijk te slopen en daar het zogenoemde Huis van het Volk(Casa Poporului) te laten bouwen. Hij liet zich daarbij inspireren door het Noord-Koreaanse Pyongyang. De bouw werd gestart in 1984 en verantwoordelijk voor het ontwerp was de toen nog jonge(28) architecte Anca Petrescu. Veel moest wijken voor deze bouw, zoals de heuvel Uranus die werd afgegraven, klooosters werden gesloopt en ook het Nationaal Archief en het daargelegen ziekenhuis verdwenen.Ook een deel van het historische centrum werd opgeofferd. Circa 40.000 mensen moesten elders hun heenkomen zoeken.Bijna 3000 personen kwamen bij de bouw om het leven.

8-Virtuele tour door het Roemeense paleis van het parlement-2

In 1989 bouwkosten werden geschat op USD 1,75 miljard en in 2006 op 3 miljard euro. In 1990 wilde de Amerikaanse magnaat Rupert Murdoch het gebouw kopen voor USD 1 miljard, maar zijn bod werd afgewezen.
Thans is het Roemeense Parlement er gevestigd en daarmee is het duurste overheidsgebouw ter wereld. Alleen de kosten van verwarming en elektrische verlichting bedragen 6 miljoen dollar per jaar even veel als voor een middelgrote stad. Om het gebouw multifunctioneel te maken zijn er drie musea in gevestigd, te weten: het Nationaal Museum van Hedendaagse Kunst, het Museum van het Communistische Totalitarisme (opgericht in 2015) en het Museum van het Paleis. Ook is er een internationaal conferentiecentrum en kunnen ook gedeelten worden gehuurd door het bedrijfsleven. Ondanks alle moeite om het gebouw minder verliesgevend te maken staat het gebouw voor 70% leeg.

Milieusector

Worden na 25 jaar eindelijk bossen teruggegeven aan eigenaren?

9-Worden na 25 jaar eindelijk bossen teruggegeven aan eigenarenOnlangs werd een event georganiseerd waarmee 25 jaar bescherming van het milieu werd gemarkeerd en waarmee men aankondigde dat circa 3 miljoen hectaren bos zou worden teruggegeven aan de oorspronkelijke particulieren eigenaren. Wat men echter in werkelijkheid doet is het met zoveel beperkende wetgeving omlijsten dat niemand vertrouwen heeft in onderhavige teruggave. Eigenlijk valt er in deze aangellegenheid niets te markeren, behouden afbraak van het milieu inzake de prachtige en uitgestrekte oerbossen die Roemenië als één van de weinige landen in Europa kent.De oorspronkelijke eigenaren werden buiten de privatisering gehouden en politici,de rechterlijke macht en het Roemeense staatsbosbeheer Romsilva lieten toe tot op de dag van vandaag op grote schaal illegale ontbossing plaatsvond en plaatsvindt, waardoor er in veel regio’s bodemerosie ontstond en dientengevolge men jaarlijks met overstromingen wordt geconfronteerd. Weliswaar heeft de vorige regering maatregelen genomen tegen de veroorzakers zoals Ikea en vooral het Oostenrijkse bedrijf Schweighofer, maar er zijn meer drastische en ingrijpende maatregelen nodig want het probleem is nog lang niet opgelost. De Roemeense overheid vertelde altijd het verhaal dat de particuliere eigenaren niet in staat waren om met het natuurbehoud om te gaan, terwijl de overheid(met geldelijk gewin voor zichzelf) op grote schaal de illegale ontbossing toeliet. Een Nederlandse gezegde is van toepassing: de pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet. En wat de milieubescherming in deze aangelegenheid betreft: eerst zien, dan geloven.

Fiscale ontwikkelingen

Pro Memorie 2016 – Handig naslagwerk voor ondernemers

12-Pro Memorie 2016 – Handig naslagwerk voor ondernemersOndernemers, managers en administrateurs worden elk jaar weer geconfronteerd met nieuwe tarieven, premies, uitvoeringsmaatregelen en wetten. In de jaarlijkse Pro Memorie is deze informatie op een overzichtelijke wijze voor u samengevat.Daarnaast zijn enkele veelgebruikte, variabele gegevens opgenomen, zoals de rentetarieven van de ECB, de wettelijke rente, de belasting- en invorderingsrente en valutakoersen.Pro Memorie is een handig naslagwerk voor de administratievoering van bedrijven, instellingen en ondernemers. De hoeveelheid en gedetailleerdheid van deze informatie is zodanig dat deze handzame en overzichtelijke samenvatting een onmisbaar hulpmiddel is.

Pro Memorie is een uitgave van Meijburg&Co – KPMG en kan worden geraadpleegd op www.dutchromaniannetwork.nl op de pagina Publicaties.

Roemenië heeft laagste belastingdruk in Europese Unie

13-Roemenië heeft laagste belastingdruk in Europese Unie

In de Europese Unie heeft Roemenië de laagste verhouding van belastingen ten opzichte van het BBP(Bruto Binnenlands Product). Binnen de EU lidstaten is er sprake van een grote variatie van deze belastingdruk(zie grafiek). Tot de landen waar het aandeel van de belastingen en sociale premies het laagst is behoren volgens Eurostat: Roemenië (27,7%), Bulgarije (27,8%), Lithouwen (28%) en Letland(29,2%). Tot de landen waar deze verhouding het hoogst is behoren: Denemarken(50,8%), België en Frankrijk(beiden 47,9%), Finland(44%), Oostenrijk(43,8%), Italië en Zweden(beiden 43,7%). De gemiddelde druk in Europese Unie was in 2014 40%; Nederland bleef onder het gemiddelde van de EU. Sinds 2010 is in de meeste landen sprake van een opwaartse trend van de belastingdruk.

Financieel Economische ontwikkelingen

Roemenië maakt weinig gebruik van leningen van EIB

14-Roemenië maakt weinig gebruik van leningen van EIBDe Europese Investeringsbank(EIB) leent zelf op de kapitaalmarkten en verstrekt leningen tegen gunstige condities aan Europese lidstaten. Doelstellingen van de EIB zijn economische groei en werkgelegenheid te stimuleren, het nemen van maatregelen om de gevolgen van klimaatverandering op te vangen en het beleid van de EU buiten de EU te ondersteunen. De Europese Investeringsbank (EIB) is eigendom van de gezamenlijke EU-landen en is de grootste multilaterale financiële instelling van de wereld. Roemenië blijkt zeer weinig gebruik te maken van de EIB met € 20 per hoofd van de bevolking, wat derhalve sterk onder het Europees gemiddelde ligt van € 408 per hoofd van de bevolking. De belangrijkste begunstigde van de EIB is Slovenië met € 2125 per hoofd van de bevolking.

Roemeense staatsschuld onder laagste van EU

15-Roemeense staatsschuld onder laagste van EU-fc

In de Europese begrotingsregels is vastgelegd dat landen hun schuld moeten beperken tot maximaal 60 procent van het bbp. Binnen de eurozone voldoen alleen Estland, Letland, Litouwen, Luxemburg en Slowakije aan die eis. Nederland scoort nog steeds te hoog met 69%. Daarentegen scoort Roemenië als niet euroland veel beter met 37,2%. Over de hele linie wordt in Roemenië een beter financieel beleid gevoerd dan in Nederland, want ook het begrotingstekort is lager. Als men dan bedenkt dat de economische groei ook vele malen hoger is, zou de vraag kunnen worden opgeworpen of we niet beter bij de Roemenen ons licht kunnen opsteken.

Kredietbeoordelaar Fitch geeft positief advies inzake Roemenië

16-Kredietbeoordelaar Fitch geeft positief advies inzake RoemenieFitch handhaaft zijn BBB rating en geeft gezonde economische vooruitzichten aan en beoordeelt de fiscale positie als positief. Men houdt echter een slag om de arm over de periode 2016 en 2017 omdat 2016 een verkiezingsjaar voor Roemenië is, waardoor een opwaartse druk op de overheidsfinanciën kan ontstaan. In het algemeen zijn de verwachtingen voor Roemenië op middellange termijn positief en daarbij speelt de in verhouding lage staatsschuld ten opzichte van andere Europese lidstaten een rol.De binnenlandse consumptie zal de grootste invloed hebben op de hoge economische groei, waaraan belastingsverlagingen, lage inflatie en hogere minimumlonen een positieve bijdrage leveren. De sterke groei van de binnenlandse vraag zal de negatieve bijdrage van de netto uitvoer in 2016 meer dan compenseren.

Politieke ontwikkelingen

Roma vertegenwoordigster neemt ontslag uit regering

17-Roma vertegenwoordigster neemt ontslag uit regeringDe bekende en door iedereen gerespecteerde vertegenwoordigster Dana Varga die al meer dan een decennium de Roma minderheid vertegenwoordigd in de regeringen van uiteenlopende samenstellingen heeft thans ontslag genomen. De oorzaak van dit ontslag was een discriminerende opmerking van het hoofd van de kanselarij van de huidige premier Dragoş Tudorache die aangaf dat er teveel zigeuners(zigeuners wordt door de Roma als een scheldwoord gezien) in de regering zaten. Nog los van het feit dat het feitelijk niet correct was, weigerde Tudorache vooralsnog ieder commentaar.
Het voormalige parlementslid Varga leidt thans de minderhedensectie binnen de partij ALDE geleid door de president van de senaat Calin Popescu Tariceanu. Laatstgenoemde heeft tijdens zijn premierschap (2004-2008) de positie van de Roma verbeterd ondanks een massieve politieke tegenwerking. Het is te hopen dat deze smet op de regering Ciolos wordt verwijderd.

Raad van Europa(Greco) vol lof over Roemeense aanpak corruptie!

18-Raad van Europa Greco vol lof over Roemeense aanpak corruptieGreco is de Group of States against Corruption die in 1999 door de Raad van Europa in 1999 is opgericht. Het is een samenwerkingsverband van 47 Europese staten en de Verenigde Staten, dat zich bezighoudt met het bestrijden van overheidscorruptie. Door monitoring moet deze corruptie worden
verminderd. De secretaris-generaal van de Raad van Europa de Noor Thorbjørn Jagland verklaarde dat er in Roemenië al jaren sprake is van een ongekende vastberadenheid in de strijd tegen corruptie gerelateerde feiten bij de overheid. Hij noemde de openbare vermogensklaring als voorbeeld voor alle landen en waar Roemenië al jaren in voorop loopt en ook Nederland kan daaraan een voorbeeld nemen. Deze vermogensverklaring is verplicht voor alle ministers, parlementsleden, rechters, officieren van justitie en andere ambtenaren en wordt permanent gecontroleerd door het Nationaal Agentschap Integriteitsbewaking en iedere Roemeense burger kan het inzien. Van de 34 onderzochte lidstaten van de Europese Raad(Greco) scoort Roemenië lager dan het gemiddelde inzake het aantal aanbevolen verbeterpunten. Ieder land heeft verbeterpunten zoals ook Nederland en voor Roemenië geldt onder andere invoering van een gedragscode inzake giften en het meer transparant maken van het wetgevingsproces om manipulatie te voorkomen.

Rapport CVM is slecht onderbouwd en aanmatigend

Het rapport CVM gaat over het Cooperatie en Verificatie Mechanisme dat kort samengevat over de vorderingen op het terrein van de justitiele hervormingen en de aanpak van corruptie gaat.
Hoewel de officiële reacties in Roemenië over het rapport positief en constructief zijn, zal iedere burger die op de hoogte is van de situatie in Roemenie zijn of haar wenkbrauwen fronsen. 19-Rapport CVM is slecht onderbouwd en aanmatigendHet hele verhaal heeft de teneur van spijkers op laag water zoeken en de Europese Commissie onwaardig. De goede resultaten worden weliswaar genoemd, maar tegelijkertijd sterk gebagatelliseerd.
Het verschil met de bevindingen van de Raad van Europa is opvallend en wordt niet nader toegelicht, terwijl beiden op hetzelfde terrein een onderzoek hebben verricht. EU Commissaris Frans Timmermans doet nog zijn best om een lange opsomming te geven van de bereikte resultaten, maar het staat haaks op de toonzetting en conclusies. De betekenis die aan de lokale demonstraties wordt gegeven is overdreven en op onderdelen onjuist. Broddelwerk dus. Voor belangstelleden die kennis willen nemen van het complete en originele rapport zie: https://ec.europa.eu/cvm/docs/com_2016_41_

Roemeense deelname op Middelandse Zee boekt eerste succes

20-Roemeense deelname op Middelandse Zee boekt eerste succesHet is alom bekend dat Roemenië in het kader van de Schengenovereenkomst op één na de grootste bijdrage levert aan Frontex die de buitengrenzen van Europa bewaakt. Thans heeft Frontex verzocht om assistentie te verlenen en aan de maritieme operatie Triton 2016 die in de Middellandse Zee opereert. Daartoe heeft Roemenië haar vlaggeschip voor de grensbewaking “Stefan cel Mare” beschikbaar gesteld(gebouwd door Damen Shipyards). Vrijwel direct boekten zij daarbij succes en hebben 199 illegale migranten uit zee gevist en deze in Lampedusa aan de Italiaanse autoriteiten beschikbaar gesteld, waar zij de hoogstnoodzakelijke eerste hulp ontvangen. Onder deze groep bevonden zich 34 kinderen. Volgens de eigen verklaringen van de immigranten waren deze afkomstig van de landen Gambia, Senegal, Guinee-Bissau, Liberia, Kameroen, Sierra Leone en Mali.
Het is wrang dat Roemenie zich als niet Schengenland zich meer inspant dan andere landen die tot Schengen behoren en dan ons land de Roemeense toetreding blokkeert doordat de toetreding geheel ten onrechte heeft gekoppeld aan een andere overeenkomst het Cooperatie en Verificatie Mechanisme(CVM) wat de naam van Nederland als een betrouwbare partner in de politieke zin van het woord ernstig heeft geschaad. Met een zekere meewarigheid wordt gekeken naar politici en diplomaten die op een niet geloofwaardige wijze zich in allerlei bochten wringen om te proberen te rechtvaardigen dan men de regels tijdens het spel eenzijdig mag veranderen. Het doet denken aan een chauffeur die in een zachte berm is beland en dat tracht op te lossen door meer gas te geven.