Nieuwsbrief 30 januari 2018

Header-news

DRN NIEUWS

Tentoonstelling Huis Doorn – Roemenië in de 1e wereldoorlog

Bij veel Nederlanders is Huis Doorn bekend als een kasteel, ridderhofstad en landgoed op de Utrechtse Heuvelrug in Doorn in de Nederlandse provincie Utrecht. Het is vooral bekend door de Duitse ex-keizer Wilhelm II die er van 1920 tot zijn dood in 1941 woonde. Op deze historische plaats zal van 16 februari tot eind april 2018 in het tentoonstellingspaviljoen van Museum Huis Doorn de tentoonstelling Roemenië in de Grote Oorlog plaatsvinden. Een groot deel van de herdenking in de jaren 2014 – 2018 concentreert zich op de gebeurtenissen aan het Westelijk front. De tentoonstelling over Roemenië maakt duidelijk dat de Eerste Wereldoorlog ook in Centraal en Oost-Europa vele brandhaarden heeft veroorzaakt. De geschiedenis van Roemenië in de Eerste Wereldoorlog is bijzonder interessant omdat het land zich aanvankelijk – net als Nederland – neutraal verklaart maar uiteindelijk toch partij kiest.Op 15 februari a.s. zal van 14.00 tot 15.30 zal de openingsceremonie plaatsvinden in aanwezigheid van de Roemeense ambassadeur H.E. Brânduşa Ioana Predescu. Een en ander maakt deel uit tal van evenementen in het kader van de 100 jarige herdenking van de aansluiting van Transylvanië tot het toenmalige Koninkrijk Roemenië.

Voor nadere informatie of aanmelding voor openingsceremonie: marketing@huisdoorn.nl of de website www.huisdoorn.nl .

Bij het internationaal zakendoen zul je het verleden en de cultuur van een land moeten kennen om hun heden te begrijpen. Want hoe transparanter de verkopende en de aankopende partij in verschillende landen voor elkaar zijn des te groter zal de kans zijn dat het tot een overeenkomst zal leiden.

Sijthoff Cultuur: Focus op Roemenië

Sijthoff Cultuur in Leiden heeft op 2 en 3 februari a.s  een aantal bijzondere en uiteenlopende activiteiten die allen een relatie hebben met de Roemeense cultuur.

Wij noemen Jan Willem Bos met een boeiende lezing over Roemeense literatuur, een expositie genoemd Roemeense Kleuren Gaby Oltean Lungu, Roemeense volksmuziek gespeeld door het ensemble Hora Mare en deelname aan buffet met Roemeense specialiteiten. Kortom een event dat u niet mag missen!

Voor nadere informatie:
https://www.sijthoff-leiden.nl/agenda/?action=tribe_photo&tribe_paged=1&tribe_event_display=photo&tribe-bar-search=Roemeense

Watersector

Drink-en afvalwater behandeling wederom uitgebreid

De Roemeense EU Commissaris Corina Cretu(verantwoordelijk voor regionaal beleid binnen de EC) zet vaart achter de verbetering van drink- en afvalwaterbehandeling. Onlangs werden in het district Alba diverse projecten in de steigers gezet en thans heeft zij investeringen in deze sfeer voor € 57 miljoen goedgekeurd voor het district Caras-Severin.
“De EU investeert via het cohesiebeleid zo dat elke burger toegang heeft tot schoon en gezond water en tegelijkertijd het milieu beschermt”, aldus Cretu.
Het project omvat onder meer de aanleg of rehabilitatie van meer dan 120 km van de drinkwaterleiding, de sanering van 20 bassins en de uitbreiding van het rioleringsnetwerk met meer dan 160 km. Het zal bijdragen aan de bescherming van het milieu, vooral door de waterlekkage in de bodem te beperken in een gebied met bijna 138.000 inwoners. Bovendien zullen 19.050 burgers voor het eerst profiteren van permanent toegang tot kwalitatief drinkwater.

Agrarische Sector

Roemenië gaat lokale varkensrassen promoten

De Roemeense regering wil de lokale rassen Bazna en de Hongaarse Mangalita als rassen gaan ondersteunen en ontwikkelen. De varkensfokkers en vleesverwerkers van deze rassen kunnen in periode tussen 2018 en 2020 over € 1 miljoen beschikken.

Varkensfokkers ontvangen gratis 2 tot 10 varkens om deze op te fokken. De helft van de varkens die ze gratis hebben ontvangen, moeten ze verkopen aan vleesverwerkers mits deze ieder 130 kilo wegen.Uiteraard worden aan deze vleesverwerkers de nodige kwaliteitseisen gesteld. Geïnteresseerden kunnen binnen 90 dagen deelnemen aan het programma door een aanvraag in te dienen bij hun landbouwkantoor in hun district.

Cijfers en trends van de Roemeense zuivelproduktie

Het Roemeense Nationale Instituut voor Statistiek(INS)  heeft de cijfers en trends van 2017 onlangs gepubliceerd. Voor de Nederlandse zuivelproducenten en melkveebedrijven een indicatie als zij hun licht eens willen opsteken in het land met de snelst groeiende economie van de Europese Unie.
Roemenië importeerde in de eerste 11 maanden van 2017 rauwe(onbewerkte) melk tot 115.850 ton, een jaarlijkse stijging met 3,2 procent en de melk die door de verwerkingseenheden werd verzameld, steeg met 7,6 procent tot 949.952 ton. De consumptiemelkproductie bedroeg 262.290 ton in de eerste 11 maanden van 2017, een jaar-op-jaargroei van 4,6 procent.
Ook werd de productietoename in de genoemde periode geregistreerd in de zure(gefermenteerde) melk, met 11.979 ton (6,5 procent), in boter met 403 ton (3,8 procent) en in kaasproducten met 2,847 ton (3,5 procent).
Anderzijds nam de roomproductie af met 2938 ton.Volgens INS daalde in november vergeleken met de daaraan voorafgaande maand de  koemelk die door de verwerkingseenheden van de landbouweenheden en de verzamelcentra werd opgehaald met 9,6 procent tot 75.272 ton.
Ook werd een daling van de productie in november ten opzichte van oktober geregistreerd in verbruikerscrème, met 471 ton, kaasproducten, met 235 ton en zure melk met 351 ton.
De belangrijkste zuivelproducten waar de productie steeg tijdens de geanalyseerde periode waren boter, met 140 ton (13,5 procent) en de consumptiemelk met 314 ton (1,2 procent).
Bovendien steeg de ingevoerde hoeveelheid geïmporteerde rauwe melk in november in vergelijking met oktober met 1.522 ton (12,7 procent) tot 13.479 ton.
Volgens het INS is de hoeveelheid koemelk die uit de verwerkingseenheden is opgehaald jaar-op-jaar toegenomen in november met 8.040 ton (12 procent).
Uit een eerder bericht (augustus 2017) blijkt dat de Roemeense melkproductie weliswaar groeit, maar de import sneller stijgt. Het lijkt of de situatie van 2015 zich herhaalt
toen de melkinvoer met 28,8% steeg als gevolg van de daling van de interne productie, door in de eerste zes maanden van dit jaar 4,7% meer melk te leveren vergeleken met dezelfde periode in 2016, terwijl de invoer met 7% is gegroeid.

iOla: Virtuele ingenieur voor de landbouw

Via een startup hebben twee ondernemers Mircea Oaida en Cătlin Chitu uit Timisoara een “virtuele ingenieur” gecreëerd ofwel een IT-oplossing die van kunstmatige intelligentie gebruikt om boeren te helpen gewassen beter onder controle te houden zoals met betrekking tot irrigatie, bodemgesteldheid of chemische behandelingen.

Hun systeem kan ook worden gebruikt in gebieden zoals slimme steden of slimme huizen.
iOla Agritel is een toegewijde oplossing voor de landbouw die sensoren, drone / satellietbeelden en gegevens van apparaten combineert die de chemische samenstelling van grond en water voor irrigatie van grondwater en rivieren scannen. Al deze informatie wordt verwerkt door een kunstmatig intelligentiesysteem dat de boer helpt bij het verbeteren van de oogst door optimalisatie van irrigatie en chemische behandelingen (bijv. NPK, pesticiden, enz.), bescherming van het milieu en bodemaantasting, lichten de oprichters van het project toe. Deze technologieoplossing bestaat uit elektronische apparaten waaraan een groot aantal sensoren kunnen worden bevestigd . Deze apparaten kunnen gegevens van kilometers ver verzenden naar plaatsen waar sprake is van een GSM- en internetsignaal, maar ze kunnen ook rechtstreeks verbinding maken met internet via 3G, 4G. Ten slotte arriveren de gegevens in de cloud, AI (via kunstmatige intelligentie) wordt verwerkt en verzonden naar de telefoon, tablet, tv, laptop waar de gebruiker op afstand kan communiceren met de problemen die door de sensoren worden gedetecteerd en deze analyseren en de gegevens hebben tevens een voorspellend karakter.
iOla ondersteunt moderne radiotechnologieën zoals Wifi, Bluetooth LE, Lora / LoraWAN, SigFox, Lte-M, Cat1 en NbIot en deze veelzijdigheidmaakt het geschikt voor elke infrastructuur. Als toepassing wordt het voorbeeld genoemd(naast andere mogelijkheden) dat als in het eerste jaar de grond met een bepaalde hoeveelheid stikstof is bevrucht, moet het in het tweede jaar precies worden ingevuld waar het nodig is en niet hoe het nu wordt gedaan dat overal een pond per hectare opbrengt. In de huidige situatie leidt het vaak tot vermindering van stikstof in de bodem, evenals tot de bijkomende effecten van nitraten en nitrieten die schadelijk zijn voor het milieu en het grondwater.Een ander geval is de paddestoelziekte die wordt veroorzaakt door tekorten of klimaatveranderingen, zoals temperatuur, vochtigheid, neerslag die is gecorreleerd met bepaalde spectra van zonnestraling en die ingrijpen  vereist in het gebied. Een ander groot probleem houdt verband met plaagorganismen waarbij we sensoren hebben die beelden verwerken en vervolgens vanuit km-afstandswaarschuwingen verzenden. Gebruikers verwerken geen onbewerkte gegevens van de sensoren, ze synthetiseren alleen aanbevelingen zoals: niveau X is te hoog, moet worden geïrrigeerd, insect Y is gedetecteerd, enzovoort. De kosten van het implementeren van een dergelijke oplossing – in de landbouw hangt af van het aantal hectares en de verdeling van gewassen. Over het algemeen kost een compleet apparaat met 12 sensoren bij 300-500Ha in het algemeen ongeveer € 2500 + een jaarabonnement van € 50 per apparaat + sensorservice.

Infrastructuur

Nederlandse dieseltreinen naar Roemenië

De NS heeft de laatst overgebleven DMU’s (diesel-treinen met meerdere eenheden) verkocht aan het Roemeense Ferotrans-TFI in Iasi, eigendom van Dumitru Anchidin, zo meldt railjournal.com. Het transactiebedrag wordt niet bekendgemaakt.

De laatste klasse 3400 (DM 90) treinen werden overbodig in december 2017. De Roemeense operator heeft bijna alle DM 90-sets met twee wagens gekocht.
De treinen hebben een maximumsnelheid van 140 km / h en bieden plaats aan 123 passagiers in de standaardklasse en 12 in de eerste klasse.
Volgens de Nederlandse pers is Ferotrans-TFI van plan om deze zomer de DM90’s op het Roemeense netwerk te gebruiken, met routes zoals Boekarest – Iasi.
De treinen worden gereviseerd in de Electroputere-fabriek in Pascani voordat ze in dienst worden genomen en er is een aanvullende vergunning voor indienststelling (SAPS) vereist voor gebruik op het Roemeense spoorwegnet.

Scheepsbouwsector

Vruchtbare samenwerking Damen Shipyards en ArcelorMittal

Meer als een jaar geleden ontving Damen Shipyards Galati de op opdracht van de Australische regering de opdracht om een speciaal onderzoeksschip te bouwen voor Antartica.

Onlangs zond ArcelorMittal een persbericht uit om te benadrukken dat zij als toeleverancier in staat zijn om aan speciale en hoge eisen te voldoen die Damen Shipyards stelt.
“Dit project toont de technische mogelijkheden van onze fabriek om platen van hoge kwaliteit te produceren, maar ook de capaciteit van ons team om te transformeren en aan te passen aan de speciale behoeften van onze klanten”, zei Bruno Ribo, Chief Executive Officer van ArcelorMittal Galati.
ArcelorMittal Galati leverde zware platen in kwaliteiten variërend van AH36 tot EH36. De “zeestalen” zijn materialen met hoge weerstand (tot 620 Mega Pascals) met een laag koolstofgehalte, ideaal voor het aanpakken van de uitdagende omstandigheden van de poolwateren.
Ontworpen om zowel onderzoeks- als leveringsfuncties uit te voeren in Antarctische wateren, zal het schip worden ontworpen voor het afbreken van 1,65 meter dik ijs met snelheden van 3 knopen en zal het Australische permanente onderzoeksstations in het gebied voorzien van vracht, uitrusting en personeel. Het schip zal beschikken over wetenschappelijke laboratoria en kantoren, verspreid over een oppervlakte van 500 m².
De nabijheid van ArcelorMittal Galati tot de scheepswerf van Damen Galati heeft het risico van transportvertragingen tot een minimum beperkt. Het stelde ook ArcelorMittal’s experts in staat om snel antwoord te geven op technische vragen van de klant. Bij de kiellegging in augustus 2017 van de Antarctic Supply Research Vessel (ASRV) werd een bijzondere traditie in stand gehouden door het plaatsen van een muntstuk onder de kiel van een schip aan het begin van de bouw, wat een traditioneel onderdeel is van het scheepsbouwproces.

In het geval van de ASRV was de keuze voor één bepaalde munt symbolisch; het was een Nederlandse zilveren munt uit 1642, het jaar waarin de Nederlandse ontdekkingsreiziger Abel Tasman de eerste Europeaan werd die Tasmanië bereikte. Tasmanië is niet alleen de l ocatie van de Australische Antarctische Divisie, maar de hoofdstad van het eiland, Hobart, wordt de thuishaven van de ASRV.
De ijsbrekende ASRV is een schip met meerdere missies dat is ontworpen om verschillende taken uit te voeren. Wat het aanbod betreft, zal het 160 meter lange schip de drie permanente onderzoeksstations van Australië op het Antarctische continent en zijn onderzoeksstation op Macquarie Island voorzien van vracht, uitrusting en personeel. Dit wordt mogelijk gemaakt door het vermogen om meer dan 100 TEU op te bergen.
In termen van onderzoek betekent de ASRV de toewijding van de Australische overheid aan een wetenschappelijk programma op lange termijn gericht op het begrip en rentmeesterschap van de Zuidelijke Oceaan. Met laboratorium- en kantoorruimtes van in totaal 500 m2 kunnen maximaal 116 wetenschappelijke medewerkers een breed scala aan interdisciplinaire studies uitvoeren van de biologische, fysieke, chemische en geologische systemen van de regio.
De opleverdatum is april 2020.

Poging tot nationaliseren scheepswerf in Mangalia

Vlak voor het ontheffen uit zijn functie heeft de inmiddels voormalige premier Tudose nog naar buiten gebracht dat hij het aandeel van de staat van 49% naar 51% wilde verhogen. Bij deze vreemde gang van zaken beriep hij zich op een vermeend voorkeursrecht, waarvan vooraanstaande en gespecialiseerde juristen zich hebben uitgesproken dat het nauwelijks verdedigbaar is. Overigens is deze voorgestelde verhoging van een minderheidsbelang naar een meerderheidsbelang als nationalisatie te bestempelen en een terugkeer naar de situatie van voor 1989.
De Daewoo scheepswerf in Mangalia, Roemenië, werd in 1997 opgericht als een joint venture tussen Daewoo en Mangali Shipyard 2 Mai met Daewoo als meerderheidsaandeelhouder en kreeg daarna de naam van Daewoo Mangalia Heavy Industries (DMHI). Zoals bekend verkeert het Daewoo concern al een decennium financieel in zwaar weer en al eerder verdween de automobieldivisie uit het Roemeense Craiova, waar thans Ford een productie heeft opgezet.Al een paar jaar is het bekend dat ook de DMHI in Mangalia in de etalage was gezet voor overname en de situatie was zo nijpend geworden dat een faillissement dreigde, waarin de Roemeense staat meegezogen zou worden.Inmiddels was Damen Shipyards aan de horizon verschenen als potentiële koper.Uiteindelijk, na lang onderhandelen tussen Damen Shipyards en  Deawoo werd de koopovereenkomst gesloten.
Voorts heeft de Roemeense mededingingsautoriteit de beoogde transactie  goedgekeurd. Verder worden met de Roemeense regering constructieve vergaderingen georganiseerd over de toekomstige samenwerking in Mangalia en de verdere ontwikkeling van de Roemeense scheepsbouwindustrie.

De belangrijkste opschortende voorwaarde voor sluiting is de opheffing van het voorkeursrecht van 2 Mai Mangalia Shipyard, in het kader van de joint venture-overeenkomst met DSME(Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering) . Het Roemeense Ministerie van Economie bezit momenteel 49% van de aandelen in Daewoo Mangalia via de Marinescheepswerf 2 Mai SA Mangalia, terwijl de Koreanen 51% hebben. Marinescheepswerf 2 Mai Mangalia is een staatsbedrijf met een omzet die in 2016 niet meer dan 30 miljoen lei bedroeg. Er werden de hypotetische vragen opgeworpen als het 100% van de aandelen bezit, hoe zal de Roemeense staat erin slagen om het bedrijf te verwijderen van de rampzalige situatie waarin het zich   bevindt? ? Wat zou het kunnen doen naast een van de grootste scheepsbouwbedrijven?
Het bedrijf “Naval Shipyard 2 Mai”, gecontroleerd door het ministerie van Economie, stemde in oktober en december tweemaal tegen de uitoefening van het preventieve recht. De eerste keer riep op tot uitstel van het mandaat waarop het voorkeursrecht kan worden uitgeoefend, en voor de tweede keer tegen dit recht gestemd, omdat er geen goedkeuring van de regering was.

Op 19 oktober 2017 heeft de 2 Mai May Mangalia Shipyard (beursgenoteerd op de STNM), die voor 49% eigendom was van Daewoo Mangalia, tegen de uitoefening van het voorkeursrecht gestemd en het management van het bedrijf de opdracht gegeven om Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering te verzoeken de periode van verlenging te verlengen. De aandeelhouders c.q.de staat hadden aanvullende informatie nodig  over de algemene voorwaarden van de transactie.
Op 19 december 2017 stemden de aandeelhouders van SN 2 mei tegen de uitoefening van het voorkeursrecht.
Daarna verscheen de voormalige premier Tudose ten tonele en gaf te kennen dat de staat meerderheidsaandeelhouder wilde worden en dus zijn aandeel van 49% wilde verhogen naar 51%. Behoudens een memorandum is er niets bekend over een regeringsstandpunt en moet worden geconcludeerd dat de voormalige premier als einzelgänger heeft geopereerd. Betrouwbare bronnen binnen de Roemeense overheid geven aan dat zij verwachten dat na het vertrek van premier Tudose de kwestie van het openbreken van de overeenkomst van tafel zal gaan.

Duidelijkheid over aanschaf van corvetten?

De Minister van Defensie Fifor die de indruk maakt vaak met meel in de mond te praten heeft bekendgemaakt dat de reeds vergeven order voor vier corvettes aan Damen Shipyards Galati te deblokkeren omdat er destijds van Roemeense zijde procedurele fouten waren gemaakt thans weer aan de orde is.

Hij spreekt nu echter over de aanschaf van twee corvettes en verwijst op geen enkele wijze naar de eerder gegeven opdracht. In plaats daarvan worden het upgraden van twee fregatten en de aanschaf van raketwerpers voor de marine  genoemd. Naast andere aanschaffingen voor de luchtvaart blijft hij de aanschaf van de corvetten als topprioteit zien.
Maar duidelijkheid spreekt allerminst uit het persbericht.

Fiscale ontwikkelingen(Nederland)

Fiscaal naslagwerk 2018 van KPMG Meijburg & Co beschikbaar

Ondernemers, managers en administrateurs worden elk jaar weer geconfronteerd met nieuwe tarieven, premies, uitvoeringsmaatregelen en wetten. In de jaarlijkse Pro Memorie is deze informatie op een overzichtelijke wijze voor u samengevat.
Daarnaast zijn enkele veelgebruikte variabele gegevens opgenomen, zoals de rentetarieven van de Europese Centrale Bank (ECB), de wettelijke rente, de belasting- en invorderingsrente en valutakoersen.
De Pro Memorie is een handig naslagwerk voor de administratievoering van bedrijven, instellingen en ondernemers. De hoeveelheid en gedetailleerdheid van de informatie maken deze handzame en overzichtelijke samenvatting daarbij tot een belangrijk hulpmiddel.

U kunt het digitaal raadplegen op de pagina Publicaties op www.dutchromaniannetwork.nl

Ontwikkelingen Roemeense overheid(inclusief politiek)

Vox Populi bij vervroegde verkiezingen

Onlangs heeft het Centrum voor Stedelijke en Regionale Sociologie (CURS) een kiezersonderzoek gedaan op welke partij men zou stemmen indien er thans vervroegde verkiezingen zouden worden gehouden. De uitkomst toonde aan dat momenteel 42% van de Roemenen nog steeds voor PSD zou stemmen, met 3,5% minder dan in december 2016. Bovendien hebben de sociaaldemocraten sinds november 2017 één procent in opiniepeilingen verloren, meldt een ander onderzoek van het het nieuwsorgaan Stiripesurse. De belangrijkste toename in peilingen is voor PNL dat het aandeel potentiële kiezers van 27% heeft bereikt.
De liberalen van ALDE worden nu meer gewaardeerd door kiezers, waarvan 9% de intentie uitdrukt om op deze partij te stemmen. Het cijfer geeft een stijging van 3% ten opzichte van eerdere peilingen aan.
In het geval van vervroegde verkiezingen zou de USR slechts door 5% van de bevolking worden gestemd vergeleken met 9% in 2016.
PMP en UDMR zouden worden gestemd door 6% van de bevolking.
Platform Roemenië 100, gepromoot door voormalige technocratische premier Dacian Ciolos, en Pro Roemenië gepromoot door voormalige sociaal-democratische premier Victor Ponta zouden elk 2% krijgen.
Volgens CURS heeft slechts 57% van de respondenten een duidelijke optie uitgesproken. Een percentage van 45% hadden nog geen keuze gemaakt of reageerden niet.Een en ander impliceert dat deze indicatie aangeeft dat de meerderheid van het Roemeense volk de huidige regeringscoalitie steunt, waarbij de gedoogsteun van de Hongaarse minderheid UDMR mede in acht moet worden genomen.

Greco Rapportage: Roemenië heeft beperkte vooruitgang geboekt

Zoals bekend heeft de partijloze Roemeense Minister van Justitie Tudorel Toader in het najaar Greco( Group of States against Corruption) en de zogenoemde Commissie van Venetië(Europese Commissie voor Democratie door Recht) geconsulteerd. Beide organisaties vallen onder de Raad van Europa dat geen onderdeel uitmaakt van de (gepolitiseerde) Europese Unie. Gelet op de specialistische kennis die binnen Greco en de Commissie van Venetië aanwezig is commiteert de Europese Unie c.q. de Europese Commissie zich aan de adviezen van deze organisaties.
Recent heeft Greco zijn advies uitgebracht en de samenvattende conclusie is dat
Roemenië beperkte vooruitgang heeft geboekt bij de uitvoering van de aanbevelingen van de GRECO inzake preventie en bestrijding van corruptie met betrekking tot parlementsleden, rechters en openbare aanklagers. Ondanks deze vooruitgang wijst GRECO erop dat te algemene formuleringen van de gedragscodes en inconsistente regels voor de uitvoering voorkomen dat deze volledig bevredigend is.
Het wetgevingsproces blijft een punt van zorg voor Greco, gezien de aanhoudende controverses en beschuldigingen van ongepast overleg, overmatig gebruik van de urgentieprocedures en gebrek aan transparantie.
Greco is ook van mening dat Roemenië nog onvoldoende aandacht heeft besteed aan de verbetering van de activiteiten van het Nationale Integriteit Agentschap (ANI) bij het controleren van de vermogens- en belangenverklaringen van de parlementsleden, hoewel de werkmethoden en gegevensverwerkingsmogelijkheden zijn verbeterd. Greco pleit voor een betere uitvoering van ANI-besluiten en sancties op onverenigbaarheden en belangenconflicten.
Het jaar 2017 werd gekenmerkt door een reeks voorstellen en tegenvoorstellen over benoemingen, tuchtprocedures en andere kwesties, waarvan sommige werden gezien als een poging om de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht te ondermijnen, zo luidt het rapport. Weliswaar zijn alle aanbevelingen van de Greco rapportage tijdens een parlementaire en plenaire vergadering op 8 december 2017 aangenomen, maar het is voor Greco nog te vroeg om een eindoordeel te vellen en de Roemeense regering is verzocht om voor 31 december 2018 te rapporteren in hoeverre de aanbevelingen( die meer bevatten als in dit bericht genoemd) zijn opgevolgd en geimplementeerd. In “gewone mensentaal” heet het dat men het voordeel van de twijfel heeft en maar ook het principe huldigt “eerst zien dan geloven”, echter de eerste stappen in de goede richting zijn gezet.

Premierwisseling: de gaande man en komende vrouw

De afgezette premier Mihai Tudose die bijna als een einzelgänger opereerde, maakte het zo bont dat zijn eigen partij hem met een grote meerderheid uit zijn functie onthief. Hij bejegende de “Hongaarse” minderheid ofwel de Szeklers, historisch gezien de grensbewakers van het Hongaarse Rijk  op een niet fijnzinnige manier en zette daarmee de verhouding tussen Hongarije en Roemenië onder druk. Ook presteerde hij het om direct na het overlijden Koning Mihai I de koninklijke familie uit hun verblijf in het Elisabeta paleis in Boekarest te zetten. Daarmee het wetsvoorstel negerend dat de voorzitters van Senaat en Huis van Afgevaardigheden in november hebben ingediend om de koninklijke familie toe te staan het paleis te blijven gebruiken, met ondersteuning van de staat.Het parlement kreeg niet de gelegenheid zich daarover uit te spreken. Conflict op conflict stapelden zich zoals ook de poging tot nationalisatie van scheepswerf in Mangalia waar Damen Shipyards met Deawoo al een overeenkomst had gesloten. Zijn verleden was ook niet brandschoon zoals een teruggave van zijn doctorstitel in verband met plagiaat en zijn sterke banden met de Roemeense Inlichtingendienst SRI riepen ook vragen op.
Inmiddels is de derde premier benoemd binnen een periode van een jaar en de keuze is gevallen op de thans voormalige europarlementariër Viorica Dancila en daarmee heeft Roemenië haar eerste vrouwelijke premier. In de huidige situatie rust op haar schouders een extra zware verantwoordelijkheid en het is voor de Roemeense burgers te hopen dat zij de rust weer hersteld. Zij is in ieder geval direct begonnen door een voorstel te presenteren om van 28 ministers er 17 te vervangen. Uiteraard moeten deze nog de procedure doorlopen en zijn de reeds gepubliceerde namen nog aan wijzigingen onderhevig, want zij wil later niet worden geconfronteerd met bewindspersonen die niet “smettenvrij”zijn, hoewel daar nooit absolute garanties daarvoor kunnen worden gegeven. Tijdens het samenstellen van deze nieuwsbrief vinden de besprekingen plaats.

Bijzonder bericht

Simona Halep verslagen in de finale van Australian Open

De sympathieke Roemeense tennisster die de wereldranglijst aanvoerde had gehoopt in het Australian Open haar eerste Grand Slam op haar naam te zetten. Ze had echter een valse tournooistart door in haar eerste partij tegen de Australische Destanee Aiava haar enkel te verzwikken, maar toch verbeten doorzette en wist zij de finale te bereiken.

Maar in een drie uur durende en spannende finale wist de Deense  Caroline Wozniacki haar toch te verslaan met 7-6 (2), 3-6, 6-4. Simona Halep werd enkele uren na de finale van het Australian Open in het ziekenhuis opgenomen wegens uitdroging, zei ESPN. Volgens de geciteerde bron verbleef Halep ongeveer vier uur in het ziekenhuis voordat zij terugkeerde naar het hotel.Al met al, gelet op haar fysieke conditie, mag worden gezegd dat zij gezegend is met een vechtersmentaliteit en een groot doorzettingsvermogen. Het is dan ook de verwachting dat Simona snel haar comeback zal maken.

Disclaimer

De nieuwsbrief van het Dutch Romanian Network wordt met grote zorgvuldigheid samengesteld. Voor een mogelijke onjuistheid en/of onvolledigheid van de hierin verstrekte informatie kan het Dutch Romanian Network geen aansprakelijkheid aanvaarden, evenmin kunnen aan de inhoud van de nieuwsbrief rechten worden ontleend. De artikelen geven niet noodzakelijkerwijs de mening van het bestuur weer.