Nieuwsbrief 30 september 2015

header-nieuwsbrief-new

Vooraankondiging: Enquete DRN

Het bestuur van heradissont Dutch Romanian Network werkt aan een activiteitenplan voor de komende jaren. Hierbij willen wij graag de mening van haar leden en de lezers van de nieuwsbrief laten meewegen omdat wij platform zijn van ondernemers voor ondernemers. U ontvangt daarom bij de volgende nieuwsbrief een enquete.

Onder degenen die de enquête invullen, verloten wij een retour ticket naar Boekarest met daarbij een overnachting in het Radisson Blu Hotel. Het loont dus straks de moeite om mee te doen aan de enquête.

DRN verwelkomt Hempflax Group

DRN verwelkomt Hempflax GroupHempflax richt zich op industriële productie en verwerking van vezelhennep zal op 16 oktober a.s. zijn nieuwe fabriek openen in het Roemeense Sebeş dat aan de bekende Transalpinaweg ligt. Het hoofdkantoor en eindfabricage ligt in Oude Pekela waar zij 800 ha grond bezitten. Qua arbeidskosten(mede door het wegvallen van een subsidie voor de telers) en hoge grondprijzen hebben zij er voor gekozen om de productie over te brengen naar Roemenië, waar zij nu reeds 600 hectare bezitten met een uitbreidingsmogelijkheid tot 5000 hectare.
Hennephout wordt toegepast als stalstrooisel en als strooisel in kooien voor kleine huisdieren. Hempflaxvezel dient als grondstof in de productie van specialpapier, zoals vloeipapier voor sigaretten.In geperste vorm, wordt de vezel heden ten dagen gebruikt in de automobielindustrie om onderdelen zoals deurpanelen en dashboards van te vervaardigen. Hempflax vezels worden onder andere in BMW, Opel, Mercedes,Jaguar, Bentley, Bugattti Veyron en de nieuwste elektrische auto gebruikt. Ook worden hennepvezel en hennephout samen verwerkt tot bouwmateriaal. De belangrijkste toepassing van hennep als bouwmateriaal is Hempflax isolatie, een uitstekend alternatief voor steenwol en glaswol. Voor nadere informatie: https://hempflax.com

DRN op National Export Event op 4 november a.s.in Bussum

Het Nationaal Export Event 2015 op 4 november in het Spant in Bussum is dé dag voor iedereen die internationaal zaken doet. Investeren in internationaal succes staat hierbij centraal. Naast een wervelende Export Draait Door Show met Rens de Jong, bieden zij u een boeiend dagprogramma met tal van vooraanstaande sprekers, zoals Kees Kuijken(CEO van KLG Europe)Vice President van het Dutch Romanian Network die de mogelijkheden in Centraal- en Oost-Europa en in het bijzonder Roemenië nader belichtDRN op National Export Event op 4 november a.s.in Bussum via één van de interactieve workshops over actuele thema’s. Ook dit jaar kunt u weer adviesgesprekken aangaan met exportspecialisten van meer dan 30 Nederlandse Ambassades en met exportspecialisten van DHL, Fenedex, ING en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). Eén van de hoogtepunten van de dag is de uitreiking van de 2 prestigieuze exportprijzen: de Exportmanager Award en de DHL Export Trophy.Traditiegetrouw wordt de dag afgesloten met een groots opgezette netwerkborrel ‘Internationaal Ondernemen’. Dit is dé netwerkborrel van het  jaar voor iedereen die aan internationale handel doet en (of) het Nederlands bedrijfsleven daarbij ondersteunt. Hier legt u nieuwe contacten of versterkt u de reeds bestaande banden met het internationale overheidsnetwerk, collega-ondernemers, handelsbevorderende organisaties, kennisinstellingen, banken en branchorganisaties. Voor programma en inschrijving: www.exportevent.nl

Voorinformatie: Romanian Business Day op 26 november a.s.

DVoorinformatie-Romanian Business Day op 26 november a.s.e voorbereidingen voor de jaarlijks druk bezochte Romanian Business Day zijn in volle gang. Omdat de locatie voor veel bezoekers zijn er thans besprekingen gaande over “De Kuip” ofwel het Feijenoord stadion in Rotterdam. Extra aandacht zal worden gegeven aan de informatiemarkt voor bedrijven omdat bij de voorgaande editie van dit event(PSV stadion in Eindhoven) daarvoor veel belangstelling was zowel van de bedrijven die zich willen presenteren alsook van de bezoekers. Zoals u van de DRN gewend bent, wordt het nuttige met het aangename verenigd waarbij het Roemeense savoir vivre zijn invloed laat gelden. Noteert u deze datum vast in uw agenda!

Lid Adviesraad DRN benoemd tot voorzitter CEMA(ESMA)

DLid Adviesraad DRN benoemd tot voorzitter CEMAe huidige toezichthouder Financiële Markten(ASF) Misu Negritoiu is op 24 september benoemd tot voorzitter van de Commissie voor Economische en Marktanalyses(CEMA) die opereert binnen de European Securities and Markets Authority (ESMA), een onafhankelijke instantie van de EU die verantwoordelijk is voor het toezicht op de financiële markten in de Europese Unie. De Commissie voor Economische en Markets Analysis (CEMA) heeft de verantwoordelijkheid om de financiële monitoring en analyse markten te bewaken via pro-actieve identificatie, controle en evaluatie van een micro-prudentieel niveau van trends, potentiële risico’s en kwetsbaarheden in de financiële markten..
Monitoring en analyse van financiële markten werd een essentiële vraag om efficiënt toezicht uit te oefenen mede om de consumenten te beschermen en de ontstane problemen in de afgelopen jaren te voorkomen.

Automotive Sector

Grootste Europese fabrikant van autointerieurs opent nieuwe fabriek

Grootste Europese fabrikant van autointerieurs opent nieuwe fabriekDe bekende fabrikant Faurecia die toonaangevend is voor autointerieurs bouwt een nieuwe fabriek in Ramnicu Valcea en volgt daarmee de markt, omdat steeds meer Europese autofabrikanten hun productie geheel of gedeeltelijk naar Roemenië verplaatsen.Het bedrijf levert zijn output aan een breed scala van grote autofabrikanten, waaronder Toyota, Hyundai, BMW, General Motors, Renault-Nissan, Peugeot, Ford en Daimler. Aanvankelijk waren zij in 2013 op bescheiden wijze gestart in dezelfde stad, maar gelet op de marktontwikkelingen en de goede economische vooruitzichten bouwt men thans een productiehal van 12.000 m2; de opening zal in 2016 plaatsvinden. Op deze groeimarkt schittert Nederland nog door afwezigheid en laten zij kansen liggen.

Dacia presenteert op de BedrijfsautoRAI een Nederlandse primeur!

Voor het eerst is Dacia aanwezig op de BedrijfsautoRAI! Behalve de Dokker Van toont Dacia ook een primeur voor Nederland: de Dacia Duster Van, de bestelautoversie op basis van de vierwielaangedreven Duster. De BedrijfsautoRAI is geopend van 20 t/m 24 oktober 2015. Dacia is te vinden op stand 3.107.
Geheel nieuw voor Dacia en voor de Nederlandse bedrijfswagenmarkt is de Dacia Duster Van. Deze bedrijfswagenvariant is uniek doordat hij leverbaar is met vierwielaandrijving. Hij is compact en zeer wendbaar, terwijl de dCi 110-dieselmotor veel trekkrachtDacia presenteert op de BedrijfsautoRAI  een Nederlandse primeur levert. Met 499 kilo nuttig laadvermogen, een laadvolume van 1,75 m3 en een laadvloer met een lengte van 166 cm is de Dacia Duster Van zeer geschikt voor zakelijk gebruik. Met het maximale trekgewicht van 1500 kg is het ook mogelijk een aanzienlijke aanhanger of paardentrailer te trekken.
Op de Dacia-stand op de BedrijfsautoRAI 2015 staat een Dacia Duster Van dCi 110 4×4 Prestige. De auto is door het gerenommeerde carrosseriebedrijf ASH Carrosserie BV in Middelharnis omgebouwd tot bedrijfswagen, met onder meer een verhoogd dak, geblindeerde zijruiten, een vlakke laadvloer en een schot achter de voorstoelen.
DACIA DOKKER VAN
Dacia presenteert op de BedrijfsautoRAI  een Nederlandse primeur-2Dacia heeft met zijn Dokker Van in de bedrijfswagenmarkt inmiddels een vaste plek veroverd. In 2014 verkocht Dacia meer dan achthonderd Dokker Vans in Nederland, in 2015 staat de teller al op meer dan vijfhonderd.
De twee Dokkers Van op de Dacia-stand zijn uitgerust met een volledig ingerichte laadruimte, waarmee de vele inrichtingsmogelijkheden worden getoond. Een van de Dokker Vans is tevens voorzien van een glasrasteel, wat de veelzijdigheid van deze alleskunner onderstreept. De Dacia Dokker Van is leverbaar met de 1.6 MPi 100 Euro6 benzinemotor en met de dCi 75- en dCi 90-dieselmotoren.

Sector transport & logistiek

Roemeense gepensioneerden onder armoedegrens

Roemeense gepensioneerden onder armoedegrensVolgens een studie van Ernst&Young is de verhouding tot het laatstverdiende salaris(al dan niet gemiddeld) en het daarmee verbonden pensioen volledig scheefgetrokken. Armoede en sociale uitsluiting is overal merkbaar en met name in de stedelijke gebieden.Qua pensioenhoogte zit men maar liefst 50% onder het gemiddelde in de EU. Het huidige gemiddelde Roemeense pensioen is thans 200 euro, waarbij er regionaal ook nog verschillen zijn. Ter vergelijking is het pensioen in Griekenland 882 euro en in Frankrijk 1032 euro.

Hotel Park Inn is nieuwe dependance van hotel Radisson Blu

Aan de achterzijde van het Radisson Blu hotel waar het zwembadencomplex zich bevindt, zijn de daar aanwezige appartenmentencomplexen omgebouwd tot een riant hotel dat onlangs is geopend. Het nieuwe hotel heet Park Inn en beschikt over 210 kamers en appartementen, een lounge, het restaurant Sharkia, vier vergaderzalen en 80 parkeerplaatsen. Bijzonder is dat het hotel tevens over ruime appartementen beschikt met een ruime woonkamer en kitchenette. Tevens heeft men kosteloos toegang tot de World Class Health Academy van het aanliggende Radisson Blu hotel. Laatst genoemd hotel wordt vaak bezocht door DRN leden omdat zij 50% korting krijgen op de kamer met ontbijt prijs.

Kumka Cadenza2

Een wervelend concert met het jong Transylvanian Percussion Ensemble Kumka dat alle facetten van ritme zal laten horen. Zowel meeslepend als verfijnd.

Een muzikale reis met latijns-Amerikaanse muziek, Jazz en Folkmusic uit zowel Roemenië, Brazilië als de Verenigde Staten.

De Jazz zangeres Daniela Tulai Depner zingt begeleid door de diverse percussie instrumenten ook in The Romanian Rhapsody. Een muzikale collage vol ritme en melancholie.

The Transylvanian Percussion Ensemble Kumka zal u ook op een verrassende wijze laten kennis maken met de ongekende mogelijkheden van de diverse instrumenten die zij bespelen. Tevens zal Solomon Brezoi fascineren in zijn boeiende act met “The God of the Drums”.

De vibrafoon en marimbaspeler Andreï Voica die reeds vorig jaar in Nederland zijn successen wist te behalen in onder andere het Concertgebouw in Amsterdam zal in dit ensemble opnieuw fascineren en ook een eigen compositie ten gehore brengen.

Een publiek dat graag iets bijzonders wil horen, zal tijdens deze concerten voor jong en oud, als een boeiende avond beleven.

Let op ! Er zijn slechts 5 voorstellingen in Nederland. De mogelijkheid voor een bedrijf om er een Meet&Greet bijeenkomst aan te koppelen is aanwezig, mits men tijdig reageert. De concerten vinden plaats van 19 t/m 25 oktober in respektievelijk Rotterdam, ’s-Gravenhage, Hoogeveen, Veghel en ’s-Hertogenbosch. Voor nadere informatie en bestelling van tickets: www.cadenza-productions.nl

Zie ook Facebook: https://www.facebook.com/cadenzaeuropeanart

Politieke ontwikkelingen

De meest recente politieke ontwikkelingen in telegramstijl